Reforma justiţiei: 13 paşi împotriva “destrăbălării în judecătorii”

Ieri, în incinta Curţii Supreme de Justiţie a fost lansat un proiect de implementare a reformelor în justiţia din R.Moldova. La dezbaterea de lansare au participat judecători, avocaţi, reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi jurnalişti.

Au fost prezentate ultimele modificări în legislaţie, care afectează justiţiabilii. S-a discutat despre posibilităţile de reducere a numărului de recursuri abuzive, despre dreptul părţilor de a înregistra audio şedinţele de judecată, despre utilizarea tehnologiilor moderne în citarea părţilor, despre legalitatea amânării deliberărilor, dar şi despre disciplina judecătorilor.

Treisprezece mese rotunde vor fi organizate în următorii 4 ani, în cadrul cărora judecătorii vor discuta pas cu pas implementarea reformelor în justiţie. Ieri, Elena Belei, şefa catedrei de Drept procesual-civil de la Facultatea de Drept a USM, a prezentat ultimele modificări legislative care vizează activitatea judecătorilor din R. Moldova.

De la 1 decembrie 2012, vor intra în vigoare câteva modificări legale, care ar putea duce la reducerea numărului de procese în instanţă, în special a numărului de «recursuri abuzive». Mai mulţi judecători prezenţi la şedinţă au remarcat faptul că sunt supraîncărcaţi cu procese. «Credem că aceste modificări vor avea un impact dur asupra justiţiabililor, dar reformele trebuie realizate», a conchis Elena Belei.

“La noi cred că se va întâmpla ca în Georgia, căci la ei, atunci când au început reforma, erau în procedură câte 800 de dosare pentru fiecare judecător, acum – ei au câteva zeci de dosare. Pentru că reforma a făcut ca cetăţenii să nu mai depună cereri abuzive, ştiind că legea nu permite asta», a declarat Mihai Poalelungi.

De asemenea, din prima zi a lunii decembrie, părţile pe dosare au dreptul să înregistreze audio şedinţele de judecată, cu mijloace proprii. Deşi unele instanţe sunt dotate cu echipamente de înregistrare audio, acestea nu sunt utilizate în toate cazurile. Totodată, multe persoane au posibilitatea să înregistreze şedinţele la care sunt parte – cu mijloace neprofesioniste proprii. “Trebuie să fim deschişi, să acceptăm aceste înregistrări. Nu avem ce ascunde de părţile pe dosar”, a explicat Mihai Poalelungi această modificare legală.

Atunci când s-a discutat problema amânării neexplicate a deliberărilor judecătoreşti, spiritele s-au încins, existând opinii pro şi contra amânării deliberărilor.

Preşedintele CSJ s-a arătat nedumerit de apariţia acestei probleme. «Cu 10 ani în urmă nu existau discuţii despre amânarea deliberărilor. Care e ocazia? Pentru ce? Aşa apar suspecţii diferite. E şi o modalitate ca judecătorii să îşi facă de cap. S-a trecut la destrăbălarea asta în instanţe şi fiecare face ce vrea», a declarat Poalelungi, adăugând că noile modificări legislative nu mai încurajează amânarea deliberărilor sau prezentarea întârziată a dispozitivelor.
Proiectul de implementare a reformelor este sprijinit financiar de ROLISP prin intermediul USAID.

Alina RADU

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. vera

  13 P A S I…

  Salarii se platesc politistilor,
  Sa se mentina dezordinea pe strazi,
  Bani se vor plati judecatorilor,
  Sa se pastreze destrabalarea de judecatori,
  Proiecte se fac bune,
  Rezultatele sunt nule:
  Trage nadegde poporule,
  Ca in anul ce vine,
  Tot ve-i fi golit bine,
  Nici-o lege democrata
  Nu-ti va pune bani in punga,
  Dimpotriva: majorate
  Vor fi preturile toate,
  Ve-i umbla, dupa dreptate,
  Pe la toate usile,
  Profitand, de libertate,-
  Tot descult si gol,
  In tara lui Papuc – bogata,
  Pradata de Voronin,
  Care-a facut din politisti:
  Banditi si criminali,
  Acoperiti, de judecatori,
  Ce-asteapta leafa majorata
  Cu inima-mpacata..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *