Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reforma justiţiei: 13 paşi împotriva…

Reforma justiţiei: 13 paşi împotriva „destrăbălării în judecătorii”

Ieri, în incinta Curţii Supreme de Justiţie a fost lansat un proiect de implementare a reformelor în justiţia din R.Moldova. La dezbaterea de lansare au participat judecători, avocaţi, reprezentanţi ai mediului academic, ai societăţii civile şi jurnalişti.

Au fost prezentate ultimele modificări în legislaţie, care afectează justiţiabilii. S-a discutat despre posibilităţile de reducere a numărului de recursuri abuzive, despre dreptul părţilor de a înregistra audio şedinţele de judecată, despre utilizarea tehnologiilor moderne în citarea părţilor, despre legalitatea amânării deliberărilor, dar şi despre disciplina judecătorilor.

Treisprezece mese rotunde vor fi organizate în următorii 4 ani, în cadrul cărora judecătorii vor discuta pas cu pas implementarea reformelor în justiţie. Ieri, Elena Belei, şefa catedrei de Drept procesual-civil de la Facultatea de Drept a USM, a prezentat ultimele modificări legislative care vizează activitatea judecătorilor din R. Moldova.

De la 1 decembrie 2012, vor intra în vigoare câteva modificări legale, care ar putea duce la reducerea numărului de procese în instanţă, în special a numărului de «recursuri abuzive». Mai mulţi judecători prezenţi la şedinţă au remarcat faptul că sunt supraîncărcaţi cu procese. «Credem că aceste modificări vor avea un impact dur asupra justiţiabililor, dar reformele trebuie realizate», a conchis Elena Belei.

„La noi cred că se va întâmpla ca în Georgia, căci la ei, atunci când au început reforma, erau în procedură câte 800 de dosare pentru fiecare judecător, acum – ei au câteva zeci de dosare. Pentru că reforma a făcut ca cetăţenii să nu mai depună cereri abuzive, ştiind că legea nu permite asta», a declarat Mihai Poalelungi.

De asemenea, din prima zi a lunii decembrie, părţile pe dosare au dreptul să înregistreze audio şedinţele de judecată, cu mijloace proprii. Deşi unele instanţe sunt dotate cu echipamente de înregistrare audio, acestea nu sunt utilizate în toate cazurile. Totodată, multe persoane au posibilitatea să înregistreze şedinţele la care sunt parte – cu mijloace neprofesioniste proprii. “Trebuie să fim deschişi, să acceptăm aceste înregistrări. Nu avem ce ascunde de părţile pe dosar”, a explicat Mihai Poalelungi această modificare legală.

Atunci când s-a discutat problema amânării neexplicate a deliberărilor judecătoreşti, spiritele s-au încins, existând opinii pro şi contra amânării deliberărilor.

Preşedintele CSJ s-a arătat nedumerit de apariţia acestei probleme. «Cu 10 ani în urmă nu existau discuţii despre amânarea deliberărilor. Care e ocazia? Pentru ce? Aşa apar suspecţii diferite. E şi o modalitate ca judecătorii să îşi facă de cap. S-a trecut la destrăbălarea asta în instanţe şi fiecare face ce vrea», a declarat Poalelungi, adăugând că noile modificări legislative nu mai încurajează amânarea deliberărilor sau prezentarea întârziată a dispozitivelor.
Proiectul de implementare a reformelor este sprijinit financiar de ROLISP prin intermediul USAID.

Alina RADU