Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Războiul din Alianţă

Războiul din Alianţă

Războiul în Alianţa de Guvernare continuă. Preşedintele N. Timofti, care anterior anunţase că va convoca în
şedinţă Consiliul Suprem de Securitate (CSS) pentru a discuta, cu liderii AIE, situaţia politică, a anulat şedinţa.

De ce s-a răzgândit preşedintele? „Criza” s-a încheiat?

Valentin Dolganiuc, analist politic

Situaţia nu e simplă deloc şi, de la o zi la alta, ea se complică tot mai mult. S-a ajuns la provocări deschise. Chestia cu interceptarea telefonică chiar că te pune pe gânduri. Eu mă refer la fapt, ca atare, nu la conţinutul convorbirilor… Ce trebuie să se mai întâmple, ca şeful statului să convoace CSS? Nu cred că poziţia de aşteptare, pe care a luat-o preşedintele, de parcă ar fi un lăturaş la guvernare şi nu şef de stat, e cea mai bună soluţie în acest caz. Situaţia politică nu cred că ar putea ieşi de sub control, dar preşedintele trebuie să fie mult mai hotărât în deciziile sale.

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Haos. Anarhie. Criză. Partidele de la guvernare se ocupă de orice, nu şi de guvernare. Părerea mea e că un preşedinte, ales de cei 3 lideri ai AIE, nu are câmp de manevră. Dl Timofti este excesiv de prudent şi nu vrea să intre în conflict cu niciunul, pentru că ei fac majoritatea parlamentară care l-a ales… Nu cred că sitiaţia ar putea ieşi de sub control, dar o schimbare a stilului de guvernare ar trebui să se producă. S-ar putea ca premierul să vrea mai multe prerogative pentru guvern. Şi e normal, pentru că ceea ce avem nu e guvern, dar o adunătură de membri de partid.

Nadejda Brânzan, Asociaţia Primul Parlament

Puterea slabă generează haos şi dezmăţ. De aici vin toate. Nu ştiu dacă CSS ar fi rezolvat mare lucru, cei din Consiliu sunt şi ei oamenii aceloraşi partide din AIE. Situaţia nu e simplă, dar nu cred că ea poate ieşi de sub control. Instituţiile statului sunt funcţionale, din Guvern nu şi-a retras nimeni miniştrii, Parlamentul e funcţional. Criza este una de relaţii, nu criză politică. PD ar trebui să lase frustrările, PL ar trebui să-şi revadă statutul în relaţiile cu PLDM şi PD, Filat, Lupu şi Ghimpu trebuie să se aşeze la aceeaşi masă şi să pună ţara la cale. Că nu e de glumit cu ţara.

Victor Stepaniuc, Partidul Popular Socialist

Cred că preşedintele a procedat corect. Problema nu e a CSS, ci a liderilor AIE. E o criză de relaţii între ei. Partenerii Alianţei de guvernare trebuie să se audă reciproc şi asta e problema lor. Situaţia politică e una complicată, dar, după 2009, instabilitate politică am avut mereu. Dacă am fi avut o coaliţie largă la guvernare, inclusiv cu implicarea opoziţiei, cred că nu ajungeam unde suntem. Dar asta e. Nu cred că sitiuaţia ar putea ieşi de sub control, nu cred că se va ajunge la anticipate, dar rolul de mediator al preşedintelui în relaţiile celor 3 trebuie să se facă mai simţit.

Roman Mihăieş, analist politic

S-ar putea ca preşedintele să fi fost influenţat să renunţe la şedinţa CSS. Nu pot să-mi dau seama de cine, dar nu-i exclus… Eu bănuiesc că dl Timofti a vrut să convoace Consiliul, dar nu a avut pe cine convoca, din momentul în care cei trei lideri ai AIE rămân pe poziţii de război. Cel mai probabil, preşedintele vrea să aştepte ca aceştia să ajungă la un compromis între ei. Situaţia, însă, nu poate continua prea mult. Comuniştii se pregătesc să ceară, în şedinţa Parlamentului, joi sau vineri, demisia lui M. Lupu. Şi dacă PLDM va vota cu PCRM, atunci devine clar încotro mergem.