Războiul care ne-a furat Basarabia…

Prin notele ultimative din 26 şi 28 iunie 1940, guvernul URSS a răpit, din trupul României, teritoriile Basarabiei, Bucovinei de nord şi Ţinutul Herţei (50.500 km2 cu 3,7 milioane populaţie). Consecinţele acestor rapturi teritoriale au fost dezastruoase pentru administraţia românească, unităţile militare româneşti şi populaţia românească din provinciile furate, culminând cu ani grei de gulag în Siberia şi Kazahstan.

Cu o săptămână înainte de declanşarea celui de al doilea război mondial, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au încheiat, la 23 august 1939, Pactul de “neagresiune”, intrat în istoria universală sub denumirea de Pactul Molotov-Ribbentrop. Prevederile protocolului adiţional (Anexele secrete) stabileau destinele ţărilor baltice (Estonia, Lituania şi Letonia), Finlandei, Poloniei şi României. Conform tranzacţiei de la Moscova, la data de 1 septembrie 1939, ora 4:45, armata germană, cu un efectiv de 1.600.000 militari, a invadat teritoriul polonez, punând în aplicare operaţiunea Fall Weiss (“Planul alb”).

După semnarea de către Franţa a armistiţiului cu Germania, la Compiegne, la data de 22 iunie 1940, Uniunea Sovietică a dat tonul acţiunilor de răstignire a poporului român.

Prin notele ultimative din 26 şi 28 iunie 1940, guvernul URSS a răpit, din trupul României, teritoriile Basarabiei, Bucovinei de nord şi Ţinutul Herţei (50.500 km2 cu 3,7 milioane populaţie). Consecinţele acestor rapturi teritoriale au fost dezastruoase pentru administraţia românească, unităţile militare româneşti şi populaţia românească din provinciile furate, culminând cu ani grei de gulag în Siberia şi Kazahstan.

Pe 22 iunie 1941, Germania porneşte război împotriva Uniunii Sovietice (planul Barbarosa). Rămasă singură în faţa agresiunii statelor vecine, cu teritoriul amputat, România intră în război de partea Wehrmachtului, alături de Italia, Finlanda, Ungaria, precum şi unităţi militare din Slovacia, Franţa vichystă, Olanda, Belgia şi Spania. România nu se putea împăca cu jaful teritorial, la care a fost supusă. În perioada 22 iunie – 26 iulie 1941, Bucovina de nord, Ţinutului Herţei şi Basarabia au fost eliberate prin luptele eroice ale Armatelor a 3-a şi a 4-a române şi Armatei a 11-a germană, subordonate Grupului de Armate general Ion Antonescu. În perioada desfăşurării acţiunilor de luptă  pierderile armatei române s-au cifrat la 4.112 morţi, 12.120 răniţi şi 5.506 dispăruţi (6% din efectivele totale angajate în perioada 22 iunie – 26 iulie 1941).

Războiul pentru România, însă, nu se încheia aici. La cererea insistentă a lui Hitler, armata română este implicată, începând cu 8 august 1941, la acţiunile de luptă din operaţiunea militară Odesa şi la luptele dintre Nistru şi Bug, până la capitularea Odesei (16 octombrie 1941). Pierderile armatei române în operaţiunea militară de la Odessa au fost de aproximativ 49.000 de militari. A urmat Crimeea, după care, succesiv, Caucazul şi Cotul Donului – Stalingradul, Kuban etc… România a fost implicată, practic, în toate operaţiunile militare mari ale Germaniei pe frontul de Răsărit.

Anii 1943 şi 1944 reprezintă o nouă turnură în istoria celui de-al doilea război mondial. Silită de împrejurări, România îşi intensifică activitatea diplomatică pe relaţiile cu  Naţiunile Unite şi unele state neutre pentru a ieşi din război. La data de 12 aprilie 1944, la opt zile de la bombardamentul masiv al aviaţiei inamice asupra Bucureştiului şi a zonei Prahovei, Uniunea Sovietică propune României încheierea unui armistiţiu unilateral, pe care mareşalul Ion Antonescu l-a respins, ca fiind dezavantajos pentru România. Răsturnarea prin forţă a guvernului Antonescu în ziua de 23 august 1944 a condus la încheierea armistiţiului cu Naţiunile Unite, încetarea operaţiunilor militare împotriva armatei sovietice şi întoarcerea armelor împotriva armatelor Germaniei naziste. Cu o zi mai târziu, o dată cu intrarea armatelor sovietice în Chişinău, pe 24 august 1944, pentru românii din Basarabia reîncepea calvarul ocupaţiei sovietice.
Desprinderea României din coaliţia cu Germania hitleristă şi trecerea ei de partea Naţiunilor Unite a însemnat prăbuşirea frontului german în Balcani, scurtarea cu cel puţin şase luni a celui de al doilea război în Europa şi deschiderea căilor pentru ofensiva armatei ruse spre Budapesta – Praga – Viena – Berlin.

Ziua de 23 august 1944 a creat condiţii pentru recunoaşterea de către Naţiunile Unite a drepturilor României asupra părţii de nord a Transilvaniei – eliberată la 25 octombrie 1944, prin jertfele a peste 49.000 de ostaşi români. Basarabia, teritoriile Bucovinei de nord şi Ţinutului Herţei sunt, însă, sub ocupaţie străină şi azi, rămânând, în continuare, pentru poporul român, marile răni nevindecate ale celui de-al doilea război mondial.

col. (rtr.) Constantin Chiper, Prahova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

37 comentarii

 1. ARTUSEA

  oare cind va veni ziua si ora adevarului? de ce nu putem noi sa fim mai fermi? de ce ne inchinam capurile in fata lor?

 2. vlad

  Primul si al doilea PARLAMENT si mai apoi trei PRESEDINTI AI R. M.,paremi-se,au participat in continuare la “RAZBOIUL CARE NE-A FURAT BASARABIA”

 3. SARMIS

  ANUL 2012 NE VA ADUCE DIN NOU MAREA RE-VENIRE A MARII ROMANII- / MARII DACII /- DIN VECHILE HOTARE !PREGATITI-VA SI NU PIERDETI TIMPUL CU FLEACURI !

 4. AVRAAM

  PLDM-ul a fost format la ideia lui Marc Eugen Tcaciuc,ca satelit a PCRM pentru a distruge AMN.In 2001,deputatul Randunicii Filat l-a votat ca Presedinte a RM impreuna cu Rosca Iurii Ivanovici pe Vladimir Nicolaevici Voronin!!!Ce fel de UNIRE asteptati de la FILATov VLADimir Vasilievici?Filat-agent rus FSB(КГБ),cel mai bun amic a lui Smirnov si Antiufeev!!!Care UNIRE bre?Cu cine?Cu PCRM?Va fi!Degraba!Dupa ce vor distruge PD si PL.Unde e PPCD si AMN?

 5. dacul

  Ce limba vorbeau dacii,cine sunt urmasii lor…….
  Cateva cuvinte dacice:
  1.BOUR–EB–ISTA
  Format din cuvantul BOUR== in romana tot BOUR si ISTA==in romana verbul este,in dialect moldovenesc tot ISTA.cel care avea turme de bouri sau a vanat un bour.
  2.MARI–ISHIA (MARISSIA), raul Mures
  Format din cuvantul MARE ==in limba romana tot MARE ,si verbul ISHIE, ESHIE provenit tot din verbul (a fi) ESTE
  Deci inseamna raul mare .
  3.TISSIA ( TISS–IA),raul TISA
  Format din cuvantul(verb) TISA care inseamna in-tinsa, si verbul IA
  4.HERASSU ,raul Siriu
  Pentru ca Grecii antici nu aveau sunetul SH folseau X=Ch ,deci citim SHERASU==SIR,SIROI=SIRUIRE DE APE
  5.Cetatea GENUCLA inainte de venirea Romanilor Dacii spuneau GENUC==GENUNCHI ca si in limba sanscrita si latina dar si gala franceza.Erea o cetate unde Dacii INGENUCHEAU la statuia unui zeu.
  6.Cetatea KAPI-DAVA cuvant format din cuvantul KAP==in romana tot CAP,si verbul a avea= D–AVA
  Concluzie :Citeva cuvinte Dacice====BOUR,MARE,TISIE,SHIR,SHIROI,GENUCHI,CAP si verbele
  A FI ==ISTA,ESHIE,IE,IE
  A AVEA==AVA
  Cine mai vorbeste azi aceasi limba la fel ca vechii DACI aceia sunt urmasii lor Moldovenii adica romunii de pretutindeni.Se vede ca DACII NU STIAU RUSESTE.

 6. nomatterwho

  pentru dacul:
  – si de ce ai ales doar citeva cuv de origine daca, or noi avem o multime de cuv de origine latina, evreiasca, turca, si nu in ultimul rind rusa(slavona),
  – argumentele se fac pe lucruri mult mai temeinice, nu pe paradigme artificiale si confortabile doar unora!
  Ia mai ruguma informatia care o postezi 😉

 7. costel

  TRAIASCA ROMANIA MARE SI NEAMUL ROMANESC UNIT DE LA NISTRU PIN LA TISA ,ACESTA E ADEVARUL PT CARE ROMANII AU INCEPUT RAZBOIUL IMPOTRIVA RUSILOR PT CA AU FURAT SI CALCAT PAMINTU SRABUN AL ROMNILOR AU UMILIT SI BATJOCORIT NEAMUL ROMANESC ,ACESTA RANA A ROMANILOR NU SE VA VINDECA NICIODATA PINA NU VOM REUSI A REINTREGI IN TRUPUL TARI MAMA ROMANIA TOATE TERITORIILE FURATE BASARABIA TOATA SI BUCOVINA DE NORD , TREZITI-VA FRATII ROMANII DE PE AMBELE MALURI ALE PRUTULUI S-A FAREM RUNIRE PATRIEI MAMA E DREPTUL NOSTRU AL ROMANILOR ,E DATORIA NOASTRA FATA DE STRAMOSI SI EROII NEAMULUI ROMANESC CARE AU LUPTAT SI MURIT PT NEATIRNAREA ROMANIEI MARI SI A POPORULUI ROMAN, UNDE NE ESTE DEMNITATEA DACA NU O FACEM ,NE MAI PUTEM CHEMA ROMANII S-AU OAMENI CU DEMNITATE, DESTEAPTE-TE ROMANE

 8. nomatterwho

  DA! , NE TREZIM!, HAI! , UNDE?!, CIND?! , ZI MAI CONCRET!
  – CU CE INCEPEM!?, CU BASARABIA SAU CU BUCOVINA!? 😉 🙂 🙂 🙂 🙂
  😆 , va vedeti de la o parte sau nu, iata aici Stanule tre sa vii cu oglinda, aici 😉

 9. Stan

  nomatter,
  habar n-ai pe care lume te afli.Oare de ce nu taci ca sa ramai filo-s-of?
  Dacul cu 2-3 exemple demonstreaza de unde venim noi,nu tu. O multime de cuv latine? Toate-s latine,baza,radacina e latina,mama le e latina.Evreul,turcul,rusul n-avea pe atunci nicio treaba cu ceea ce vrea sa spuna dacul.Acestia au aparut mai tarziu si au lasat cate ceva in limba ca si latina in altele,contactul cu alte popoare.
  Ce are romana din slava? (Origine slava,nu slavona sau,doamne fereste,rusa).Care-i “multimea” de cuvinte din slava? Numai nu confunda vodka cu slava,pt ca are un echivalent in romana,la fel si kolhozul.Nu confunda nici maldafneaska cu romana.
  Daca “argumentele se fac pe lucruri cu mult mai temeinice”,dai si niste exemple.Tu esti culmea tupeului si a ignorantei.

 10. nomatterwho

  Stanule,
  doar o intrebare, ca sa nu-mi irosesc timpul cu deal-de voi:
  – de ce nu cereti unirea cu Italia, ca ei doar au pus bazele limbii latine, si nu dacii, dupa cum pretinzi tu,
  – luind in consideratie toate etapele prin care a trecut fosta Dacie strabuna dea lungul ultimelor milenii, pai noi am putea sa cerem cetatenie sau unificare cu o multime de state care ne-au cotropit sau ne-au fost aliate,
  – iar despre ignoranta , tu esti acela care e culmea. Uite aici , cap de bour ce esti:
  1) cuv de origine slava:a iubi, glas, nevoie, prieten
  2)de origine turca: basma , cutie, papuc
  3)de origine germana: cartof, surub,
  si astea sunt putinele din toate care as putea sa ti le mentionez aici!
  Iata, tine si asta:
  “Structura etimologică a vocabularului românescÎntr-o lucrare de referință [38] echipa lui Marius Sala construiește vocabularul reprezentativ al limbii române[39], cuprinzând 2581 de cuvinte.

  Structura etimologică a acestuia se prezintă astfel:

  Elemente romanice 71,66%, din care
  30,33 % latinești moștenite
  22,12 % franceze
  15,26 % latinești savante
  3,95 % italiene

  Vocabularul reprezentativ după Marius Salaformații interne 3,91 % (majoritatea fiind bazate pe etimoane latine)
  slave total 14,17 %, din care
  9,18 % slava veche
  2,6 % bulgărești
  1,12 % rusești
  0,85 % sârbo-croate
  0,23 % ucrainene
  0,19 % poloneze
  germane 2,47 %
  neogrecești 1,7 %
  traco-dace de substrat 0,96 %
  maghiare 1,43 %
  turcești 0,73 %
  englezești 0,07 % (în creștere)
  onomatopee 0,19 %
  origine incertă 2,71 % ”
  Iar acu spune-mi cine din noi nu are idee pe ce lume traieste !?
  Profani inilateral dezvoltati! Cu asa conceptii nu ve-ti demonstra nimic, nimanui si niciodata!
  Tre sa folositi argumente, privind tablolul de ansamblu, si nu daor strigind UNIRE, avem TEI CUVINTE COMUNE,
  Sunteti Ridicoli, fratilor 😆

 11. dacul

  ELEMENTE ROMANICE 72%
  Dar cine erau ROMANII(de la Roma)si de unde veneau.Traian imparatul Romanilor sustinea ca Romanii(din Italia)se trag de la Troia ,adica din TROIENI, si cine erau TROIENII? ereau TRACO-GETI care vorbeau aceasi limba cu DACII.De acea limba DACA erea sora cu limba ROMANA (din italia)dar nu aceasi limba pentru ca Latinii s-au amestecat cu Etruscii,galii cisalpini,grecii din sud,…
  O sa mai adaug inca cateva cuvinte DACICE:
  1.Cuvantul APA se mai gaseste in limba Sanscrita ==APA la fel cala daci,in limba letona UPA,in limba Galilor si old prusian =APA
  ,in limba Latina =AQUA .
  Dacii spuneau APA (NU DE LA LATINI) asa cum Slavii spun BRAT nu din Germanul BRATER,BRODER
  2.Cuvantul GHIMPE de origine dacica ca si presedintele .
  3.Cuvantul SHARPE din limba sanscrita SHARPA ,care este si in latina SERPE .
  DACII SPUNEAU SHARPE ca si MOLDOVENII.
  4.Cuvantul SOARE ,SORE care straluceste pe cer,il gasim in limba Sanscrita== SURI, SURIA,si nu SOLE ca in Latina.
  Dacii spuneau SORE.
  Deci cine sunt Moldovenii lui STEFAN CEL MARE care vorbeau aceasi limba ca limba DACILOR.?
  Hotarele Daciei erau de la Tauridia din CRIMEA pana la TISA si surprinzator pentru unii rau intentionati in aceasi zona se vorbeste limba DACA ==MOLDOVENESTE==ROMANESTE.
  VOI CONTINUA CU NOI CUVINTE DACICE.

 12. nomatterwho

  romanii se trag de la Troieni, Troienii au fost daci, si te bazezi pe cuv spuse de Traian – mai mari prostii n-am auzit nici cind eram clasa I 😆
  – Traian, apropo, ne-a cucerit dacia asa cum au facut-o turcii in anii 1500 , sau rusii in 1812, apoi in 1943- de ce nu-l citezi pe Decebal, si inca ceva
  in termenul de Traci se includ toate triburile existente la acea epoca: getii, dacii, costobocii. Tracii erau numiti toti locuitorii dintre Dunare si Marea Egee,
  – revenim la aceeasi intrebare:De ce nu cerem cetatenii a Italiei, sau Turciei (fosta Troie acum e acolo), ai !?
  Vreau sa spun un lucru: Nu poti influienta deciziile politice si teritoriale in anul 2011-2012(cineva striga ca in 2012 se vor uni) bazindu-se pe evenimente melanjate asa la intimplare , luate din diferite secole ale istorie si interpretate cum va convine.
  Ar fi mult mai rational de adus toate argumentele pro-romane , incepind cu secolul 20, cind marile puteri si-au demarcat teritoriile de influienta NEintrebind pe nimeni. Restul polemicilor sunt lipsite de bun simt, nemaivorbind de rationament

 13. dacul

  Iata cine a mai studiat limba noastra stramoseasca pe care nu o sa-l mai ia nimeni in ras si a scris DESCRIPTIO MOLDAVE
  Eruditul voievod moldovean Dimitrie Cantemir (1673-1723) pare a fi fost primul care a preconizat “cuvinte dace” în limba română, plecînd de la premisa justă: supravieţuirea populaţiei daco-getice,
  Herodot :
  V, 3. După indieni, neamul tracilor este cel mai mare dintre toate popoarele; dacă ar avea o singură conducere şi ar fi uniţi în cuget, ei ar fi, după părerea mea, de neînfrînt şi cu mult cei mai puternici dintre toate seminţiile pămîntului. Dar unirea lor e cu neputinţă şi nu-i chip să se înfăptuiască, de acee sînt ei slabi. Tracii poartă multe nume , fiecare după ţinutul în care locuieşte, dar toţi au, toate, obiceiuri asemănătoare.
  V, 4. Dintre aceste seminţii trace, obiceiurile pe care le au geţii, care se cred nemuritori, le-am arătat. Tracii în toate privinţele, au aceleaşi datini ca ceilalţi traci, numai că la naşteri şi la înmormîntări iată ce fac: rudele se aşează în jurul nou-născutului şi încep să bocească cîte rele are să îndure, odată ce s-a născut, înşirînd toate pătimirile omului; pe mort însă îl îngroapă jucînd şi veselindu-se, sub cuvînt că de-acum se află în deplină fericire, scăpat de atîtea necazuri.
  Atunci ca si acum am fost desbinati de binevoitori si natia noastra a scazut si s-a risipit.Poate ne trezim acum.

 14. dacul

  Raspuns pentru “nomatterwho”.
  Citez din ce ai scris mai sus:”
  – Traian, apropo, ne-a cucerit dacia ” —–Gura pacatosului adevarul graieste .
  Asta inseamna ca Traian a cucerit si pe Dacii din Moldova deci dupa rationamentul dumneavoastra si Moldovenii sunt DACI –acest lucru l-am spus si eu.Si atunci daca toti romanii si moldovenii suntem DACI si urmasii lor si am vorbit aceasi limba si de un sange suntem DE CE NU TRAIM IN ACEASI TARA?
  In legatura cu deciziile politice OAMENII FAC ISTORIA

 15. AVRAAM

  nomatterwho-200(!) de ani,vezi,au fost aici turcii,au “dansat” populatia feminina a Moldovei cum au vurut in lung si lat.de ce unii moloveni sunt negri la piele si par ca turcii?de ce moldovenii majoritatea sunt “smoliţi” şi “păroşi ca turcii
  “?De ce fetele moldovence au “mustete” ca turcoaicele?Juma’de sate a Moldovei sunt numite cu denumiri trurcesti.Jumate de populatie moldava are nume de familie turcesti.Tot sudul Moldovei-Cahul,Basarabeasca,Cantemir,Leova,Ciadar-Lunga,Vulcanesti,Comrat,Stefan-Voda,Causeni,Cainari vorbesc dialecte turcesti care la Chisinau nu sunt intelese,de pilda stie cineva din Chisinau ce inseamna-IORGAN,CAPATII,MAGAZ,HARMAN,TĂBĂK,HLUJANI,CARABLUT,CARATA,COROI,CARAHASAN,CROCMAZ? De ce CENTRUL tottimpul hotaraste soarta celor de ala periferii?Avem in MOLDOVA gagauji,”haholi”,bulgari,evrei,rusi,turci,armeni,romi,apoi de ce trebuie sa-i obligam sa fie daci,traci,geti,romani???de ce nimeni nu recunoaste ca suntem nepotii turcilor Mohamed,Mahmud,Ali-pasa,Musa-osman?ce tot va jucati cu NATIONALIZMUL ca si cu EUROPA?

 16. dacul

  1.Iorga ==este cuvant de origine greaca vezi Nicolae Iorga
  2.Capatii==este un fel de perina care se pune sub cap si vine din cuvantul CAP dacic
  3.Harman vine din Herman de la germanii care au locuit in Moldova
  4.Tabac===Tabacar de piei ,a tabacii =dacic
  5.Coroi==din Coroiat ,nas coroiat,cioara=dacic
  Celelate sunt turco-tatare
  Dar si turcii vor sa intre in EUROPA.
  Numele turcesti sunt datorita ocupatiei turcilor dar inainte ereau moldovenesti,iar barbati parosi ereau dacii ,citeste ce spunea istoricul grec HERODOT despre DACI.

 17. nomatterwho

  avraame !!!
  din ceea ce zici mesajul i se adresesaza lui dacul si nu mie, macar ca ti-as face unele rectificari:
  – turcii au fost de aproape 400 ani si nu doar 200
  – cuv. iorgan , capatii, hlujani, carata se vorbesc si la Nordul Moldovei (de unde si sunt de origine – da nu te grabi sa-mi atribui culori rosii :)),
  – centrul totusi tre sa ia decizii pentru periferii, or din cauza lipsei acestor decizii avem acum Republica Transnistreana, autonomie gagauza si alte prostii
  – am placerea sa vad , in sfirsit , ca aceste polemici le interpretezi ca JOACA de-a NATIONALISMUL (se scrie cu S avraame, rusine sa nu cunosti cum se scrie cuv nationalism, fiind un aprig aparator al patriei mame)

 18. dacul

  Nu este nici o rusine daca foloseste Z in loc de S, bine ca mai stie sa vorbeasca si pe Romaneste dupa atata ocupatie turceasca si ruseasca.

 19. AVRAAM

  nomatterwho-starue-te sa ma intelegi in esenta,nu atrage atentia la gramatica,eu sunt- OM SOVIETICUS,asa si am sa mor.Nu ma pot deprinde eu cu capitalizmul vostru salbatic.Eu am fost octombrel,pioner,comsomolist,comunist-am JURAT ODATA si gata!!!Nu pot fi ca curvele politice de azi: Ba frontisti,КГБ-isti,patrioti,rusi/romani/europeni,verzi,albastri-xxxxxxxx si pseudo-mudaci…

 20. dacul

  Domnule AVRAAM si eu am fost COMUNIST cu carnet de partid dar am fost plecat sa lucrez in Olanda,Germania,Austria in fabrica si am vazut respectul de care se bucura muncitorii lor din partea patronilor si ce salarii bune au.Lucrau cu placere fara sa-i grabeasca nimeni dar faceau lucru cu raspundere ca sa iasa calitate .In legatura cu comunismul se pare ca a fost o filozofie buna numai in teorie dar in practica a fost dezastru si ruina.Democratia care inseamna ca toti oamenii pot sa hotareasca ce trebuie facut se pare ca este mai buna.
  Cate odata omul trebuie sa se mai schimbe daca vede ca drumul este gresit.

 21. nomatterwho

  bine, vad ca n-are rost sa atrag atentia la greseli gramaticale(o faceam si eu asa, fara nici un gind ascuns),
  – sensul mesajului meu e altul avraame si dacule, da daca voi considerati asta mai important ce pot zice?…

 22. ORIUNDE ORISICâND

  o traducere din englezeasca pt.un
  – “NUSTIUCINE” !
  the garden is so big !

 23. AVRAAM

  dacul -suntem de o culoare a sangelui,eu am inteles,Tu ai inteles.ei si ele au inteles-dar schgimbari nu-s….

 24. nomatterwho

  pentru ORIUNDE ORISICIND
  – la tine nu merge bine nici engleza(-zeasca), nici romana(-easca) cum zici tu 🙂
  – traducerea nu e “nustiucine” ci “nuconteazacine”, da chiar nu conteaza ce stii tu si ce nu stii, sunt problemele tale 😉
  – ce vreai sa spui prin aceasta fraza desteapta, in englezeasca ;), dupa cum tu o consideri? Sensul poate e clar , dar nu e clara relatia cu articolul si cu comentariile.
  Vai de capul vostru – deja ma plictisesc aici.
  Si DA, avraame, te contrazici singur pe tine in comentariul de mai sus: “pseudo-mudac” – vrea sa zica ca nu-i mudac, da se face. Nu destul ca esti incoerent, dar si inconsecvent in modul tau de a gindi si a-ti exprima ideile 🙂

 25. AVRAAM

  nomatterwho,frate,co/nationale,pamantene!Sti ce e a ironiza?Iti lamuresc:’ Toti sunt pseudo-mudaci,da il fac pe profesorul Mudac e si Filat,care a venit de la Privatizari si-l face pe cinstitul.Si Diacov cu Lupu si Plahotniuc sunt mudaci!Si Voronin e mudac!Da a fi pseudo-mudac,e ce fac ei,isi ascund esenta,intelegi?

 26. Sholi

  Pentru nomatterwho.
  Mai bine ti-ai corecta greselile tale.
  Ce “vrei”,nu ce “vreai”.
  Rade harb de oala sparta.
  Esti ridicol sau ridicola.

 27. nomatterwho

  pentru sholi
  – pai sunt ridicol sau ridicola ? 🙂
  Da raspunde tot prin propozitii simple: Subiect+Predicat, ca de altfel risti sa faci greseli, ca si mine 😉
  Avraame, scuze, exprimarea nu e inconsecventa, ci neordinara, totusi pseudo-mudac mai mult zice despre faptul ca ei nu sunt da o fac pe mudacii, ce zici?

 28. AVRAAM

  dacul,-daca pleci undeva,apoi bafta omule!Daca pleci la munca,sanatate si rabdare!Daca ai hotarat sa-ti schimbi locul de trai,alegerea iti apartine!Nu regreta,mergi inainte si bucura-te de viata!Noi cu nomatterwho ramanem ca “limbricii in acest rahat”-doar asta e patria noastra!Fii curajos,viteaz,pragmatic si bravo asa cum ai fost si cu noi aici pe palneta ZdG!Intr’un cias bun,amice!!!!

 29. nomatterwho

  avraame, 🙂
  imi place metafora , da vreau sa te dezamagesc, Nu nu sunt in tara de ceva timp, macar ca nu sunt indiferent fata de ceea ce se intimpla in “patria mea”.
  In speacial nu sunt indiferent fata de stupiditatile de zi cu zi , care si m-au facut , intr-o masura oarecare, sa plec.
  Mult succes , dacule.

 30. Sholi

  Tu,ca cel mai destept aici,cum de nu-ti da in gand,ca altii si mai muncesc si n-au timp sa-ti acorde atentie zi si noapte? Sau poate se respecta si-si vad de nevoile lor?
  In rest inteligenta cu carul,un pic “inconsecventa” nu se refera si n-are nimic cu exprimarea,”neordinar” n-am inteles din care l.face parte.Pt a parea culti,e bine gandit sa folosim termeni,de care habar n-avem ce inseamna si unde-i punem.Apoi incepem ofensiva:ţâţ,ca mine se naste unul la vreo 4 milioane de “prosti” si mai bine ma nasteam in China,4 milioane e un nimic la inteligenta mea
  si s-ar putea ca si in urmatorii 100 ani sa nu apara un altul.Si slava domnului,pt ca “vunder”-ii astia se chinuie si se zbuciuma,sarmanutii,rup si darama civilizatia,singuri in lumea asta,fara o suflare de sustinere,niciodata rasplatiti dupa merit,parerea lor.Despre simplitate si decenta ei n-au o parere,numai paiul din ochii altora e mai mare decat barna din ochii lor.

 31. nomatterwho

  Sholi,
  ia repede un Diazepam – asta-i isterie curata 🙂
  si, nimeni nu te obliga sa raspunzi, eu imi expun parerea mea, nu o cer pe a altuia, in deosebi pe a ta 😉
  – privind cuv “neordinar”, prefixul “ne” vine din lat. insemnind negatie, opositie, contrar a ceva, cred ca nu face sa dau def. cuv “ordinar”, si cum prefixul e din lat. iar basa e …(numai nu slava), imi permite sa-l utilizez 🙂
  Vai de capul tau Sholi, mai bine te nasteai in China 🙂

 32. AVRAAM

  Fratilor!!!!Amcilor!!!deci,Daca suntem aici pe pagina,reese ca ne uneste Ziarul drag,adica suntem simpatizantii ZdG.Hai sa nu mai facem atac la persoana,caci avem un inamic comun-Puterea,adica Guvernul,Parlamentul si Presedintia cu Primaria care ne “are” 24/24.Ei isi bat joc de noi si ca sa uite de promisiunile care le-au facut solemn ne ciocnesc pe noi cap in cap.Hai sa discutam,comentam,criticam,construim si facem ordine noi,forumistii,fara a ne ataca unul pe altul.Stiti ce ne uneste?ZdG,nevoia,saracia,indignarea si ca suntem cu totii tarani iobagi,gastarbaiteri,pseduo-europeni,moldo-romani,ruso-basarabi,geto-daci,traco-draci,dar cum n-am zice esenta nu se schimaba-Toti suntem cu fundul gol,cu “katlete si macaroane electorale”,independenti,mandri si fudui!!!

 33. dacul

  NE-ORDINAR
  Cuvantul NE=negatie este din cuvantul NU din limba noastra Daca nu
  la latini/italieni se folosea:
  ex :in-disciplina,in-corect,in-satisfacut
  adica IN inaintea cuvintelor
  au si ei NO pentru NU
  Ordinar==ceva obisnuit,cuvant de la latini.
  Deci cuvantul neordinar inseamna ==ceva neobijnuit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *