Răsadul de pe strada de aur

279-rasadPe strada Armenească colţ cu strada Varlaam vezi zeci de ţărani care vând flori, răsad de legume, castraveţi, cireşe. Aceştia sunt izgoniţi de poliţişti şi sunt sfătuiţi să se mute mai la vale ca să-şi vândă produsele. Mai la vale înseamnă după întrarea în Piaţa Centrală, unde este afişat un anunţ imens: Arendă. Alături sunt scrise câteva numere de telefoane.

Am sunat la un număr de telefon la care mi-a răspuns un domn. I-am spus că sunt de la ţară şi că vreau să vând acolo roşii. Bărbatul mi-a răspuns agresiv că nu mai sunt locuri în afara pieţei, dacă doresc să fac business, să merg în piaţă, că acolo sunt mese câte vreau.

M-am apropiat de o femeie care vindea răsad de roşii şi castraveţi. Lângă ea era un loc liber. «Dacă aveţi marfă, spune ea, puteţi să vă aşezaţi aici, că peste o oră va veni Sârbu şi vă veţi înţelege cu el».

Peste o jumătate de oră, un domn plinuţ trecea pe la fiecare om care vindea şi verifica dacă stă cineva ilegal în acel loc. După ce se asigura că nu este nici un intrus în acea zonă, trecea la partea cea mai plăcută – colectarea banilor pentru arendă. Taxa zilnică e de 50 de lei. Aceeaşi taxă o plăteşte şi bătrânica care vine să vândă o căldare cu cireşe, şi oamenii care vând zilnic sute de fire de răsad.

Leonte Panceha a vândut anul trecut răsad în acest loc, taxa era alta, de 40 de lei. El este extrem de nemulţumit că nimeni nu ia atitudine faţă de acest business suspect. «Se strâng bani ilegal, zilnic se acumulează zeci de mii. Poţi face un drum de aur în această regiune».

Mulţi ţărani sunt bucuroşi, totuşi, că Mihai Sârbu le-a permis să vândă în acest loc. M-am apropiat de un vânzător de răsad de roşii. «Sunt mulţumit că pot vinde aici, în afara pieţei. E un loc bine potrivit. Omul, dacă vrea să cumpere răsad, nu mai pleacă în piaţă, că acolo este înghesuială şi este o altă taxă, dar vine şi cumpără de aici. Nu mă deranjează taxa pe care o plătesc. Sârbu este un om bun, care se gândeşte la ţăran, că nu are unde îşi vinde marfa, munceşte toată iarna pentru a putea să o comercializeze».

Am vorbit cu Mihai Sârbu, cel care are grijă să strângă banii, şi a spuns că firma sa, Mercuriu-Centru, are autorizaţie de la Pretură şi pentru a arenda acest loc: «Ce vreţi de la mine, avem toate actele în regulă». I-am cerut să-mi arate un act care i-ar permite să arendeze acest loc. «Nu am timp acum. Nu ştiu de cine sunteţi plătită pentru a vă amesteca în treburilele mele». Bărbatul a continuat discuţia cu ameninţări şi mi-a spus să-mi văd de treabă.

Vladimir Şarban, pretorul Sectorului Centru, a menţionat că Mihai Sârbu deţine pe str. Armenească un imobil, dar nu are autorizaţia Preturii pentru a arenda locul adiacent Pieţei Centrale. «Dl Sârbu s-a adresat cu o scrisoare, cerând să i se permită organizarea iarmarocului în scopul aprovizionării populaţiei cu produse agricole şi material săditor pe str. Armenească, colţ cu Mitropolit Varlaam, de la 1 februarie până la 30 iulie 2010. Această cerere nu a fost aprobată».
Acum e luna iunie, iar Mihai Sârbu îşi continuă activitatea, cu toate că, în aprilie 2010, prin decizia nr. 13/4, aprobată de Consiliul municipal Chişinău, a fost cerută stoparea, din 27 aprilie, a activităţii iarmarocului.

Şi Mihail Furtună, viceprimar de Chişinău, a confirmat că firma Mercuriu-Centru nu are autorizaţie din partea Primăriei. «Problema e veche. În 2009, am avut un proces de judecată cu Mihail Sârbu, deoarece amplasase ilegal nişte chioşcuri şi tarabe tot în acest loc. Primăria a pierdut procesul şi el a cerut pagubă morală în sumă de 160 mii de lei. Am pierdut pentru că aşa a fost poziţia judecătoriei. Anul acesta, Sârbu repetă povestea». Mihai Furtună a promis că, în două zile, va încerca să rezolve situaţia.

Până atunci, însă, Mihai Sârbu va continua să strângă aceeaşi taxă. Făcând un calcul simplu, constaţi că, zilnic, acolo sunt circa 60 de persoane care comercializează diverse produse. Săptămânal se acumulează aproximativ 21 mii de lei. Suma este luată doar de pe o bucată de stradă. Cine ştie câte astfel de străzi de aur sunt în Chişinău? Până la urmă, toate sunt puse la punct cu un scop nobil – de a ajuta ţăranul.

Lilia Zaharia, ŞSAJ


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. vera

  rasad se vinde de la str.armeneasca pina la aproape de str. tighina. 21 mii – ceia ce acopera fundul palmei. piata centpala se numeste municipala, dar depinde de cineva de sus. care sunt ,,crisa,, a 20 si cave rutiere, care ilegal tirguiesc pe acest tpaseu sus undicat – piata alaturi de piata centrala, fara directop. dar cu sringatopi de bahi – controlori din pc/piata cehtpala/. gizni malina -ne pustuiet copzina …

 2. vera

  ma bucur, ca oamenii au apelat la presa noastra, dar de ce nu s-au adresat la cei din piata centrala,la administratia pietei,ai carei angajati umbla in adiacentul ei si mai dau si talonase dea lor- kontrolorii. dece oamenii la politia din piata nu s-au adresat ,dar la presa? pentru ce sunt platiti politistii din piata, ca oamenii sa ceara ajutor la presa? cum controleaza ei documehtele tilharilor, necinstitilor, care huzuresc in jurul pietei centrale,acumulind bahi pentru propriul interes? oare tot se tem, de asa persoane ca d-nul sirbu, care cu bahi isi spala pacatele prin instante, unde judecatorul judeca ca politistul?ce fac cei de la fuljer-politia, care raspunde de controlul documentelor, a celor din afara pietei centrale, ei tot au fost avertizati oare sa inchida ochii si gura a cele ce se intimpla?Domni- de la MAI – majorati leafa politistilor, datile gramote…sa traiasca presa ca lucreaza, dar de ce doarme , in acest caz -paza omului- politia, de ce nu aflam de la ei asa lucruri, ascunse? de ce tilharii-ilegali sunt paziti, dar oamenii pashici prostiti? unde mergem noi cu asa ca voi, stimati politisti-securisti? ma scuzati…

 3. LUDMILA

  SIRBU,MERGI,BAIETE,SI INNAPOIAZA BANII BIETILOR TARANI,TE ASIGUR CA-TI CONVINE DIN MAI MULTE CONSIDERENTE…

 4. Alesea

  E nebunie curata,dar oamenii nu au incotro pentruca asa mai cistiga si ei un ban pentru piine…Sistemul economic al tarii noastre se afla in prapastie si nimeni nu face nimic,mai ales cei de la conducere care sustin sus si tare despre integrarea in UE…Rusine!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *