RAPORT: După şase ani în fruntea Primăriei, Dorin Chirtoacă a fost “răsplătit” cu aplauze şi huiduieli

427-chirtoaca-003Într-o atmosferă fierbinte, plină de aplauze, huiduieli, laude şi apostrofări, Dorin Chirtoacă, primar general de Chişinău, şi-a prezentat bilanţul celor şase ani de activitate în fruntea capitalei. Marţi, 18 iunie, aproape de ora 12.00, în Scuarul Europei din Grădina Publică Ştefan cel Mare şi Sfânt, câteva sute de persoane, de diferite vârste şi cu diferite preferinţe electorale, aşteaptă ca edilul capitalei să-şi prezinte realizările, eşecurile, dar şi planurile de viitor.

Dorin Chirtoacă este îmbrăcat la patru ace: costum de culoare închisă, cămaşă albă şi cravată de culoarea partidului pe care îl reprezintă. În spatele său, câteva zeci de oameni, mulţi dintre care cunoscuţi opiniei publice: consilieri liberali, printre care şi Oleg Cernei, cel care, în ultima perioadă, nu s-a sfiit să-l critice pe primar. În spatele lui Chirtoacă – Nistor Grozavu, viceprimarul aflat pe picior de plecare, alţi consilieri şi angajaţi ai Primăriei. În primele rânduri, parcă strategic, au fost amplasate câteva domnişoare care furau privirile celor prezenţi la eveniment.

427-chirtoaca-031

Acesta a început la ora programată, 12, cu intonarea Imnului Chişinăului. Chirtoacă şi-a început discursul înşirând realizările pe care le-a reuşit de când a preluat destinele Chişinăului. „Din 2007, a fost evitat falimentul, au fost achitate datoriile, a fost stabilizată situaţia economico-financiară, au fost efectuate reforme, au fost demarate proiecte importante”, a spus Dorin Chirtoacă. Apoi a trecut la realizările din 2012. „Asigurarea creşterii bugetului cu 15%, asamblarea a 30 de troleibuze noi, finalizarea reconstrucţiei şi amenajării lacului din parcul „Valea Morilor”, modernizarea a 11 străzi, asigurarea susţinerii şi finanţării suburbiilor, derularea programului „Prima Casă”, dar şi alte activităţi, catalogate de echipa sa ca fiind realizări.

„Să-i aducem pe ai noştri, să-i punem în faţă”

427-opinie-urechean-chirtoacaEvenimentul promitea a fi fierbinte, nu doar graţie căldurii de afară, ci şi persoanelor care şi-au făcut timp să participe la el, marţi, într-o zi de muncă. În timp ce primarul vorbea, apăreau tot mai mulţi protestatari. Înarmaţi cu pancarte anti-Chirtoacă, aceştia s-au amplasat în linie, scandând lozinci anti-primar, majoritatea dintre ele în limba rusă: „Primarul gheretelor”, „Jos tarife liberale”, „Chirtoacă, groparul Chişinăului”, „Chirtoacă, demisia”.

„Poate să-i aducem pe a-i noştri, să-i punem în faţă”, spune cineva, cel mai probabil, din rândul PL, dorind să amplaseze susţinătorii primarului în faţa celor care scandau împotriva lor. „Nu, daţi-le pace, nu-i provocaţi”, i-a îndemnat Ion Cebanu, fostul ministru al Tineretului şi Sportului, prezent la eveniment. În mulţime, au putut fi observaţi şi alţi membri PL: deputatul Gheorghe Brega sau fostul vicepremier, Mihai Moldovanu. Nemulţumită de protestari, o doamnă, de vreo 40 de ani, cu umbrelă, s-a aşezat în faţa celor care protestau, încercând să-i acopere.
Cât primarul vorbea, protestatarii au trecut în mulţime, cu noi pancarte. „Noi nu suntem împotriva mansardelor, dar pe clădirea Primăriei Chişinău”, scria pe una dintre ele. După vreo 25 de minute, Chirtoacă şi-a terminat discursul, nu înainte de a mulţumi echipei sale, presei, precizând, totodată, că discursul l-a scris chiar el.

„Nu vă uitaţi cu invidie că-i nepot”

În acest moment, parcă la unison, mai mulţi oameni au început să strige „Bravo, Bravo” şi să aplaude. O doamnă i-a adus un buchet de flori, moment în care mulţimea l-a înconjurat pe Chirtoacă. Unii strigau „Bravo”, alţii – „Demisia”. Printre cei care s-au apropiat de primar a fost şi şeful partidului din care acesta face parte, Mihai Ghimpu, tot el şi unchiul său.

Dorin Chirtoacă i-a rugat pe oameni să facă linişte. În timp ce din Scuar se auzeau diverse scandări, şi pro şi contra primarului, Mihai Ghimpu a luat microfonul, l-a felicitat pe nepotul său pentru munca depusă în calitate de primar. „E clar că într-un stat democratic sunt diferite păreri. Într-un stat care a fost ocupat, în care avem drumuri sovietice comuniste şi mentalitate comunistă, nu e posibil să fie schimbat totul într-un an sau 10, poate nici în 50. Vreau să vă spun că cea mai importantă problemă pe care a rezolvat-o dl Dorin Chirtoacă este monumentul care va fi dezvelit la gară în memoria celor deportaţi. Acest monument trebuia instalat de mult. Piatra a instalat-o fratele meu, Gheorghe Ghimpu… A trebuit să treacă 20 de ani ca să vină nepotul lui Gheorghe Ghimpu să ridice monumentul. 427-chirtoaca-122Iată de ce, am să-i atârn domnului primar medalia Gheorghe Ghimpu”, a declarat Mihai Ghimpu.

Scandările anti-Chirtoacă deveneau, în acest răstimp, din ce în ce mai agresive şi mai gălăgioase. Adepţii primarului nu ezitau să intre în polemică, recurgând şi la îmbrânceli cu cei care se declarau împotriva primarului. Majoritatea celor care se pronunţau împotrivă erau tineri, de până în 35 de ani. Vârstnicii nu ezitau să-i compătimească şi să-i muştruluiască pentru alegerea făcută, de a fi anti-Chirtoacă. Scandările „Jos Chirtoacă”, deveneau din ce în ce mai răsunătoare. „Nu vă uitaţi cu invidie că-i nepot. Dă doamne să aveţi toţi nepoţii pe care-i am eu, Mihai Ghimpu”, le-a replicat liderul PL.

„Când vorbeşte Omega… tăceţi şi ascultaţi”

S-a trecut la întrebări din partea presei. Protestatarii erau însă greu de temperat. „Înţeleg, sunt şi alte puncte de vedere”, a precizat Chirtoacă. „Faptul că sunt persoane trimise de partide politice sau de alte structuri pentru a destabiliza 427-chirtoaca-107situaţia nu are cum nici să mă impresioneze, nici să mă oprească”, a afirmat edilul capitalei. Protestatarii doreau şi ei să adreseze întrebări. Certurile între adepţii şi contestatarii lui Chirtoacă păreau inevitabile. „Cei care dirijează aceste lucruri stau undeva la răcoare şi râd şi pe seama respectivilor (protestatarilor), şi pe seama oraşului, având doar un singur obiectiv: să se înavuţească”, a încercat Chirtoacă să-i facă pe protestatari să tacă.

Aceştia, însă, erau greu de înduplecat. Primarul a încercat o altă tactică. „Măcar acum, când vorbeşte Omega, care sunt de-ai voştri, tăceţi şi ascultaţi”, i-a îndemnat acesta pe contestatari, moment în care, majoritatea scandalagiilor se linişteau. „Plecaţi la „Soluţia”, că de acolo sunteţi”, i-a îndemnat primarul.

Un protestatar l-a enervat pe Chirtoacă pentru că acesta a acordat o întrebare, după care a plecat să discute cu ceilalţi protestari, fără a asculta răspunsul. „Aţi avut interes doar să strigaţi şi să faceţi provocări…Vă rog, următoarea întrebare”, a menţionat Chirtoacă. Un protestatar în etate le făcea semne celor mai tineri când să scandeze şi când să se oprească.

După aproape două ore, oamenii au început să plece. La fel au procedat şi protestatarii, nu înainte de a se felicita pentru ce au făcut. Majoritatea dintre ei, vorbitori de limbă rusă, au plecat cu două maşini de ultimă generaţie, în direcţii necunoscute.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. gabi

  Daca la alegirile locale doar jumatate din o jumatate de milion de alegatori au votat pentru Chirtoaca iar i-l huidueau citeva zeci.Intotdeauna sunt persoane nemultumite intr-un aras de 800 mii de locuitori.

 2. ALA

  Chirtoaca la precedentele alegeri a trecut ca prin urechea acului.Asa ca nu e vorba de citiva zeci de nemultumiti,nemultumiti de felul lui de a gestiona is tare multi.

 3. Alexei Paluta

  De fiecare data coloana a cincea se mobilizeaza cu mult mai bine ,rezultatul se vede .Dl. Chirtoaca a facut lucruri bune fiind incojurat de boicotisti ,comunisti-rusi,cozi de topor,lichele si foarte putini oameni de buna calitate.

 4. vera

  D.Chirtoaca ar fi facut si mai multe,daca nu i se puneau bete in roate…Vedeti, ca politia nu se mai supune Primariei,in ce priveste ordinea publica,ce vor aceea fac.
  Ce sa mai faca primarul in asa caz, daca POLITIA minte:VIOLEAZA legea ordinei publice si mentine DEZORDINEA publica, la care toti suntem martori?
  Cate legi sa se mai faca,daca si pe astea care le avem,nu le respecta nimeni,politia aplica legea DISCRIMINARII cetateanului-comerciant,in public:bogatul este lasat sa comercializeze in strada,iar saracul este alungat, sa nu-si vinda productia proprie.
  Are si primarul neajunsuri, dar totusi a facut multe:uitati-va cat armament vechi s-a scos din iazul de la “Valea Morilor”? Drumurile,chiar de nu-s bune, asta-i pe sovestea acelor,care le fac…
  Oare comunistii au facut mai mult in opt ani – la conducere,nefiindu-le puse bete in roate?
  Au facut si fac numai vrajba intre popor si guvernanti,privatizind posturi de televiziune si alte bunuri.
  Primarul nu-i sfint;trebuie de ajutat, dar nu cu bitca in cap de dat si mai putin de judecat viata lui personala,ca formal,de dragul lumii nu se va mai insura,neavind timp ,sa se indragosteasca…
  Am facut o concluzie:acele persoane care se staruie sa faca ceva pentru Moldova,in mod civilizat, sunt scoase in pragina,dar acei,care stau ca niste motani si au interes de bani, cauta momentul sa atace,ca sa ocupe posturi noi,sa mai fure cate ceva,pentru asi ajuta familia,rudele…
  Opriti-va nervii si poftele! Veniti cu propuneri,sugestii in adresa primarului, ca sa stie ce doriti,ce sa se mai faca, dar nu dati drumul la dobitocul,care se ascunde in fiecare din noi, lasind intelectul sa sufere!
  Da-ti dovada de oameni – cu obraz si minte cultivata ca se se schimbe ceva odata!

  Mihai Chimpu tot tine la popor.Dar vedeti si Rosca tot a fost pentru popor, dar cu ce ne-am ales:nu l-a sustinut majoritetea,fiindca poporul era prostit de comunisti si…daca asa,el a trecut de partea comunistilor, ca sa vedem ,unde vom ajunge si…am ajuns,ca comunistii ne-au lasat cu o criza economica, pe care au mai reparat-o alesii nostri de astazi, dar se face vrajba intre partide,Alianta a avut de suferit, fiindca rusii nu dorm, apasa pe creerul comunistilor sa actioneze, sa nu piarde sansa lor.
  Tot mai des e atacat si M.Ghimpu;se anina toti de operatia lui de la cap,i-i lezeaza onoarea si demnitatea,marginindu-l in toate, facindu-l chiar bolnav mintal. Dar nu-i nimic de minare:in Moldova noastra “independenta” mai toti patriotii statului au fost otraviti,rariati sau psihatrizati,numiti nebuni ca M.Eminescu, caruia si capul de la sculptura i-au luat. Oare nu-s clare lucrurile:
  ACEI care discrimineaza persoanele,care tin la o schimbare,le marginalizeaza, le fac nervi sunt niste ipocriti, care se gindesc numai la dinsii si buzunarul lor, familiile lor si li-i intr-un loc acest stat, din care o parte si rusii au ocupat.
  Ce are primarul sau M,Chimpu cu mentalitetul celot, care nu au fost operati, dar au furat statul si judece in favoarea lui satan-rusofonul?
  Cat se poate de ponegrit si Mass-media?

  Neajunsurile trebuie de evidentiat si corectat,dar nu de scuipat cu o huiduiala, sau birfeala diavoleasca! Unde-i stima si iubirea de aproapele nostru si se fel de generatie viitoare educam, daca de ce-i sfint,in viata,uitam? Suntem noi oare demni de a ne numi oameni,atunci cand nu locuim in padure ca juvinele analfabete?

 5. Deportatul

  1.Ala – la alegerile locale precedente împotriva lui Chirtoacă luptau toți. Inclusiv, cînd rămăsese doi concurenți, Chirtoacă și Dodon, împotriva lui Chirtoacă împreună cu Dodon, comuniștii, Șelin, propaganda Rusiei și a coloanei a V lupta și Pavlicenco cu PNL. De aici și rezultatul și în CMC, unde sunt mai mulți comuniști consilieri. Cum era să fi fost, dacă Primar devinea Dodon?Principiul ocupantului: – Dezbină și conduce
  2- îți place cum a gestionat Snegur, Lucinskii, Voronin, Filat cu RM, – avem cel mai jos nivel de trai din Europa, dar ei oligarhi cu sute milioane de Euro
  3 – Doar numai o pildă cum a gestionat Chirtoacă, a organizat și a fost curățat Stația de Epurare, unde s-a adunat murdăria din 1968

 6. vera

  ASA-I in MOLDOVOARA NOASTRA

  Cel ce depune staruinta
  E criticat fara de mila.
  Cei ce bugetul au golit
  Si rudele-au imbogatit,
  Se tin mai tantosi si destepti,
  De parc-ar fi niste valeti,

  Ca astazi, sa le scoata ochii,
  L-acei ce nu se tin de sotii,
  L-acei ce se gandesc mereu,
  Cum statul sa-l scape din greu,
  S-avem si noi un trai decent,
  Sa pretuim tot cu respect,

  Uitand, de greul ce apasa,
  Cand multi nu au piine pe masa,
  Iar copilasii – rupti de foame
  Asteapta, mama, sa se-ntoarne,
  Din lumea care margini n-are,
  Cuprinsi de dorul din piept – mare

  Ce lacrimi pure din ochi scurge,
  Cu gandul la o intimplare,
  Cand iarasi se vor intilni
  Si nu se vor mai desparti,
  Moldova noastra sa prospere,
  Poporul sa scape de hoti,

  Sa fim si noi in rand cu lumea
  Sa se intimple si minunea
  Cand Reunirea se va face
  Si statul nostru s-a reface,
  Dar…lupii stau de pinda toti,
  Asteapta prada,trag la sorti

  S-arata coltii pe la colt,
  Improasca cu noroi pe toti…
  Asa-i in statul – plin de hoti;
  Nu poti sa-i saturi chiar pe toti,
  Nici mintea – sa le-o pui la loc:
  Limba-nvirtesc care,cum pot

  Si asta-i tot.

 7. lilica

  imi voi spune pàrerea mia:

  stiti cà in COLONITA la primàrie sint 25.5 fantome care primesc leafa???(sursà ziarul Colonita)
  stiti cà in COLONITA de chind GHIMPU este mai mare ca marii(la limbà) multe rude si persoane care ii suflau in bors “candidati nàusi”,skriitori 🙂

  PATRIOTUL A FURAT SI INVIRTIT LUMEA PE VIRFUL PICIORULUI MIJLOCIU CU O USURINTà EXTRAORDINARà FOLOSIND NUMELE SI IDEILE FRATELUI SàU

  ne deosebim toti in viziune…fiecare cu nivelul constiintei sale

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *