“Racul”, “broasca” şi “ştiuca”, uniţi de dragul justiţiei

Zilele trecute, în sistemul nostru judecătoresc, s-au produs două premiere absolute. La începutul săptămânii, doi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), invocând motive personale, şi-au depus demisia, cerând ca aceasta să fie una onorabilă. Asta s-a întâmplat după ce, acum o săptămână,  în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor, unde pentru prima dată a fost prezent şi premierul, şi spicherul, şi preşedintele, magistraţii au fost îndemnaţi să-şi cureţe rândurile de corupţie.

Cei doi judecători, vicepreşedinta CSJ, Natalia Moldovanu, şi Vasile Cherdivară, şi-au anunţat decizia în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Cherdivară susţine că pleacă pentru a lăsa locul său celor tineri. El este convins că nu se va pierde, odată plecat din sistemul judecătoresc. “Plec cu inima împăcată. Am considerat că până aici pot face faţă”, a declarat acesta.

Moldovanu susţine că pleacă din sistem pentru că are dreptul la odihnă. Deşi mai are până la pensionare, a spus că pleacă “tânără şi frumoasă”. Aceste demisii au venit imediat după Adunarea Judecătorilor, la o lună de la venirea la preşedinţia CSJ a lui Mihai Poalelungi, fostul judecător din partea Moldovei la CEDO, şi cu 4 zile înaintea examinării unei proceduri disciplinare împotriva Nataliei Moldovanu. Procurorul general, Valeriu Zubco, a solicitat intentarea a două proceduri disciplinare în privinţa Nataliei Moldovanu. Examinarea cazului a fost amânată de câteva ori, iar ultima dată fusese planificată pentru 15 iunie. Moldovanu, însă, neagă că aceasta ar fi cauza demisiei.

Anterior, atât Moldovanu cât şi Cherdivară au fost subiecte ale unor proceduri disciplinare la CSM. Cherdivară susţine că cele care îl vizau au fost anulate. Mihai Poalelungi recunoaşte că şi pentru  el aceste demisii sunt o noutate. “În genere, nu-mi prea amintesc ca judecătorii să fi plecat de la CSJ”, susţine Poalelungi. Ambii judecători au solicitat CSM-ului să fie eliberaţi prin demisie onorabilă, adică să li se păstreze imunitatea judecătorească şi după plecarea din funcţie. De acest privilegiu se bucură doar magistraţii care şi-au făcut corect meseria. CSM le-a acceptat cererile, urmează ca şi Parlamentul să aprobe. Despre cei doi magistraţi au existat numeroase zvonuri potrivit cărora ei ar fi luat decizii contrare legii şi că ar fi implicaţi în acţiuni de corupţie, totul limitându-se doar la bârfe.

Viaţă decentă de mii de euro şi iahturi

Despre fenomenul corupţiei în justiţie, mai puţin cu nume concrete, a vorbit în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor şi preşedintele Nicolae Timofti, şi el magistrat până acum câteva luni.  Preşedintele a repetat că magistraţii ar trebui să primească salarii mai mari ca să nu fie tentaţi de mită, iar veniturile lor ar trebui verificate mai amănunţit pentru a-i descoperi şi da afară pe cei corupţi.

Şeful statului s-a arătat deranjat şi de declaraţiile pe venit ale judecătorilor. “Înţeleg când nu declară nişte bunuri nesemnificative, de care au uitat. Dar când nu declară terenuri, spunând că au uitat, mu-mi vine a crede. Sau casa. Nimeni nu interzice judecătorilor să deţină proprietăţi, terenuri, dacă acestea sunt din bani cinstiţi. Eu nu văd care-i necesitatea să ascunzi. Asta-i viaţă decentă când umbli cu o maşină de  80.000 de euro, când îţi faci o casă cu 4 etaje, când ai iaht?“, s-a întrebat şeful statului. Remarca preşedintelui a provocat gălăgie în sală. Unii judecători chiar au ieşit la tribună şi şi-au arătat nemulţumirea faţă de acuzaţiile de corupţie prea generale. Ei au solicitat să fie identificaţi şi eliminaţi din sistem cei corupţi, pentru a nu mai exista, de la un an la altul, aceleaşi suspiciuni.

“Este implicată şi justiţia”

“Majoritatea colegilor sunt oameni cinstiţi, oameni oneşti, oameni care pot şi lucrează după lege”, a precizat şeful statului, care a spus clar că pronunţarea unei hotărâri contrar normei va conduce la destituirea judecătorului. “Ştiţi cum lămuresc unii judecători? “Am greşit”, după care singuri îşi anulează încheierea, iar în timpul acesta, cui îi trebuie îşi face toate chestiile ca să treacă banii de la stat în buzunarul cuiva”, e explicat Timofti pe un ton ridicat. “Nu pot vorbi calm despre problemele acestea”, s-a scuzat el.

Preşedintele Timofti a mai declarat că în justiţie “starea de lucruri nu este bună”, că “sunt foarte multe probleme care necesită a fi rezolvate urgent”, dar că cea mai importantă este legată de actul de justiţie. “Aici noi avem restanţe foarte mari şi ne vine greu să explicăm unele hotărâri judecătoreşti. Cu regret, în acest sistem (al atacurilor raider, n.r.) este implicată şi justiţia. Ele sunt îndreptate, în primul rând, împotriva statului. Atunci când cineva câştigă, nu iau din buzunarul altcuiva, dar de la stat. Şi noi după asta vrem salarizare, mărire”, a mai spus Timofti.

Strigătul justificat al lui Filat

Deşi premierul Filat a asigurat magistraţii că salariul lor va fi triplat până la încheierea procesului de reformare a justiţiei, el a sugerat că aceştia ar trebui obligaţi să plătească pentru dosarele pierdute la CEDO din cauza lor. Filat a mai menţionat că este greşită abordarea financiară înainte de toate. “Cred că ar trebui să începem de la lucruri care nu ţin de bani, de reformă, dar ţin de mentalitate. E cel mai greu lucru pe care îl poţi realiza, dar fără schimbarea abordărilor şi atitudinii în activitate, nicio sumă de bani nu poate fi de ajutor”, s-a arătat convins premierul.

Filat a asigurat magistraţii că de acum înainte nu vor exista imixtiuni în activitatea judecătorilor. În afara faptului că sunt tentative de a implica politicul în activitatea acestora, este prezent interesul grupurilor mafiotice, a spus nemulţimit premierul. “Dacă doriţi, pot să vă înşirui dosare, nu foarte îndepărtate, pe care le-am simţit în calitate de prim-ministru. Care ne-au adus pierderi atât de mari, încât dacă nu erau, nu aveam ce discuta acum despre construcţii de judecătorii, despre salarii şi aşa mai departe. Erau bani destui la buget. Sper ca la următoarea întâlnire să nu discutăm despre asemenea situaţii, dar să vorbim despre ce am realizat. Nu luaţi în nume de rău ce am spus. Este un strigăt justificat”, a declarat Filat.

Voinţa tuturor ca lucrurile să fie schimbate

“Nu am venit în zadar aşa frumoşi în prezidiu, am venit să vă aducem un mesaj. Până aici a fost existenţa acestei stări de lucruri în sistemul judecătoresc. Reforma în justiţie e o prioritate. Constatăm că acest proces este o voinţă a tuturor ca lucrurile să fie schimbate”, a declarat spicherul Marian Lupu.

“Dacă în trecut au existat tentative de reformare, însă ele erau sporadice, cu viziuni diferite, nu mai există aceste divergenţe, o viziune comună, una consolidată, ea este vizată în strategia de reformare a justiţiei. Acest proces prezintă o voinţă a noastră a tuturor şi o înţelegere că lucrurile trebuie schimbate radical. Autonomia, independenţa, profesionalismul şi responsabilitatea puterii judecătoreşti trebuie să devină o realitate, şi pentru aceasta sunt premise”, a adăugat Lupu.

Recenta adunare generală a judecătorilor a avut loc la doar patru luni după cea anterioară. Aceasta a fost convocată, susţine Nichifor Corochii, preşedintele interimar al CSM, pentru a realiza prevederile constituţionale privind separarea puterilor în stat, care înseamnă şi asigurarea independenţei justiţiei.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. alex

    justitia in tara noastra este demult la cheremul demnitarilor si al politicului. Iar cele mai multe nereguli si faradelegi le fac insusi demnitarii nostri in frunte cu faimosul fecior din Lapusna. Clanuri politice, interese de familie etc…

  2. Gantea

    Justitia in RM a fost tot timpul la cheremul partidelor politice si Ministrii si vice Ministrii justitiei au fost alesi dupa criteriul politic si de cele mai multe ori sunt cei mai neprofesionisti,dar ,in schimb foarte corupti siau facut lor si rudelor lor mari avutii. Eu a trebuit atitea ani de zile sa fiu robul justitiei din tara aceasta.Eu ,fostul Vicedirector al Directiei principale judiciare,notariat si avocatura cunosc in detalii cit de tare a degradat sistemul judecatoresc si cel de executare in anii guvernarii comuniste ,dar si in acesti ani de democratie si mai mult deoarece nu mai exista din 2007 nimeni in Ministerul Justitiei ori in Departamentul de Administrare Judecatoreasca ,care sa cunoasca lucrul si sa infaptuiasca controlul activitatii organizatorice a instantelor judecatoresti ,cum il infaptuiam eu.Ministrul Justitiei a lichidat si Colegiul Ministerului si a exclus si controlul instantelor judecatoresti ca sa fie doar un fel de institutie fara rost in statul acesta . Sfera de executare , la fel este o stare de lucruri dezastruoasa , sunt niste taxe si onorarii stabilite de executori extrem de exagerate ,dar Ministerul Justitiei nabar nu are. Exista un numar destul de mare de hotariri neexecutate .Executorii privati executa doar acele hotariri care sunt achitate taxele si onorariul ,celelalte stau fara miscare. La momentul trecerii executorilor la sistemul privat toate titlurile din restanta au fost aruncate la cosul de gunoi. Nimeni nu poarta nici o raspundere pentru faptul ca nu a fost pregatita acea reforma a sistemului de executare . Astazi Ministrul nu vorbeste despre acest dezastru si din acest sistem,de corutia si dun acest sistem. Imi pare rau ca am creat Departamentul de executare a decizilorjudiciare , caci a fost Departament de coruptie totala in sfera executarii, ca de altfel si in sistemul judecatoresc. Nici comunistii ,dar nici democratii nu trec de la vorba la fapta.Ei doar constata ca este coruptie totala in sistemul judecatoresc ,dar nu au vointa politica sa traga la raspundere pe cei corupti din aceste sisteme ,dar si din altele ,vama ,politie ,procuratura ,medicina ,invatamint s.a. In prezent sufar faoarte mult ca nu mi se permite sa conduc sistemul de executare , sistemul judecatoresc.Privesc cum guvernantii nostri isi bat joc de noi ,prostindu-ne cu palavrajeala lor ,dar nu intreprind nimic ,nu controleaza nimic .Nu stiu in ce tara traim ,incotro mergem.Cit doar o sa constatam ca este coruptie ,dar nu o sa intreprindem nimic ca sa stirpim acest fenomen ,sa tragem la raspundere persoanele corupte.

  3. AVRAAM

    Am auzit o vorba odata de la ex-ministrul Justitiei Paduraru: Ai bani …ute,n-ai bani …uteo!!!E real pentru RM inca 457 de ani!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *