R. Moldova peste 100 de zile

426-guvernul-leancaCrearea locurilor de muncă, lupta cu corupţia şi apropierea R.Moldova de Uniunea Europeană vor fi principalele obiective ale Guvernului Leancă în următoarele 100 de zile. Obiectivele au fost prezentate de prim-ministrul Iurie Leancă, miercuri, 12 iunie, după şedinţa Guvernului.

“Acţiunile noastre se vor desfăşura sub semnul continuităţii. Nu sunt obiective noi, dar vom încerca în cele 100 de zile să demontrăm capacităţi. Activităţile noastre pe parcursul acestor 100 de zile, dar şi pe perioada următoare, se vor derula sub 2-3 obiective majore. Primul obiectiv ţine de crearea de noi locuri de muncă. Al doilea obiectiv este lupta împotriva corupţiei, iar al treilea, un parcurs mai rapid spre UE”, a declarat premierul.

Drumuri noi şi locuri de muncă

“Pentru următoarele 100 de zile, planificăm să reabilităm 100-130 km de drum care la moment sunt deja în lucru. Peste 500 de oameni sunt deja angajaţi în aceste lucrări, dar în următoarele 100 de zile vom semna noi acorduri cu partenerii noştri, astfel încât, în 2014, să putem demara lucrările pe alţi 370 km de drum naţional, ceea ce ne va asigura încă 2000 de locuri de muncă noi”, a mai spus Leancă.

În următoarele 100 de zile, noul prim-ministru a promis că Guvernul se va axa pe dezvoltarea sistemului privat şi că cel puţin 100 de companii, prin diverse programe, vor primi sprijin şi credite avantajoase pentru a-şi dezvolta afacerile.

“Ne vom axa şi pe dezvoltarea agriculturii. Vom oferi subvenţii de 150 mln. de lei, fapt ce va atrage investiţii adiţionale de 600 mln. de lei şi va asigura aproximativ 5000 de locuri de muncă în mediul rural. Aceste investiţii vor fi efectuate în timp de 100 de zile şi vor fi orientate spre irigare, achiziţionarea tehnicii agricole şi a echipamentelor. Aceste lucruri vor creşte productivitatea agriculturii noastre”, a punctat Leancă.

Serviciile comunale, plătite online

În următoarele 100 de zile, premierul a menţionat că va demara construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni, care, dincolo de faptul că ne va asigura cu o sursă alternativă de gaze “şi, eventual, la un preţ mai competitiv”, va permite iarăşi crearea a noi locuri de muncă.

“Trebuie să întreprindem toate măsurile şi acţiunile necesare pentru a arăta oamenilor noştri că sunt protejaţi de stat, că instituţiile statului sunt responsabile şi că există dreptate. Vom continua proiectul abiţios de e-Guvernare, lansând mai multe servicii electronice. Vom lansa sistemul de plăţi electronice pentru serviciile publice. Cetăţenii vor putea achita online serviciile publice. Reforma poliţiei va continua. Vom dota 1 200 de poliţişti din întreaga ţară cu uniforme de tip nou, toate fabricate în R. Moldova”, a mai spus Iurie Leancă.

Apropierea de UE

Cât despre relaţia R. Moldova cu UE, noul guvern îşi propune ca în următoarele 100 de zile să apropie ţara noastră de UE. “Sper să finalizăm în următoarele zile negocierile pe zona de liber schimb ca să ne axăm pe următoarea etapă – pregătirea pentru parafarea Acordului de Asociere şi Acordului de Liber Schimb”, a menţionat premierul, care şi-a exprimat doleanţa ca şi opoziţia să participe, cu propuneri, la actul guvernării. “Sper să demonstrăm împreună că singurul nostru interes este viitorul R. Moldova”, a încheiat Leancă.

Amintim că Guvernul Leancă a fost votat de Parlament la 30 mai, în ziua în care PLDM, PD şi şapte deputaţi reformatori din PL au creat o nouă coaliţie de guvernare pro-europeană la Chişinău.

V.M.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. inga

    Sa ne asteptam la ceva bun. De crezut nu strica. Daca cu adevarat se va lucra, atunci se va obtine careva rezultate, dar daca nu se va depune mare efort si se va continua sa se fure, atunci nu se va schimba nimic. Un lucru nu l-am inteles. De ce cei din Pldm nu si-au inlocuit ministrii compromisi? Este ca si cum ai scuipa in lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *