R. Moldova, la răscruce

La aproape două luni de la deconspirarea tragicului accident de la vânătoarea din Pădurea Domnească, în care şi-a pierdut viaţa omul de afaceri S. Paciu, Alianţa de Guvernare (PLDM, PDM şi PL) rămâne pe baricade.

Războiul “elitelor” AIE a devenit şi mai acerb după briefingul de presă din 13 februarie, în care liderul PLDM, prim-ministrul V. Filat, denunţase public Acordul de constituire a Alianţei de Guvernare (AIE-2), cerând partenerilor săi negocierea unui nou Acord, păstrarea Alianţei şi abdicarea de la guvernare a “elementelor oligarhice… care pun în pericol, inclusiv, existenţa R. Moldova”. Aluzia se făcea la adresa prim-vicepreşedintelui PDM, V. Palhotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, demis, ulterior, din funcţie, pe 15 februarie, prin votul deputaţilor PLDM şi PCRM. Demiterea lui Plahotniuc a provocat război general în AIE.

Ce vrea Partidul Democrat?

Liderul PDM, M. Lupu – preşedintele Parlamentului, cere premierului V. Filat să-şi prezinte, necondiţionat, demisia. Filat este acuzat pentru provocarea crizei politice din Alianţa de Guvernare. “Guvernul se confruntă cu o gravă criză de credibilitate… Doar demisia lui V. Filat ar mai oferi loc pentru dialog şi discuţii pentru evitarea alegerilor anticipate”, declară Lupu. În opinia liderului PDM, orice dialog şi negocieri cu PLDM pot fi posibile “doar după ce va demisiona Guvernul Filat şi va urma şi demisia mea din funcţia de speaker… Negocierile trebuie să înceapă de la 0”, crede M. Lupu. În caz contrar, guvernul va fi dat jos prin votul Parlamentului. “Conducerea PDM a fost mandatată astăzi (26.02.13) de Consiliul Executiv Politic să voteze demisia Guvernului, dacă V. Filat, în termen scurt, nu o va face de bună voie”.

Ce vor Liberalii?

Liderul PL, M. Ghimpu, ca şi M. Lupu, insistă asupra demisiei guvernului. “Pentru a fi pace în Alianţă şi la guvernare, dacă a plecat Plahotniuc, trebuie să părăsească arena politică şi Filat”. Ghimpu consideră că relaţiile din AIE au fost afectate şi aduse la criză din cauza celor “doi Vlazi”, care “au adus în politică metodele de luptă din business” (reglările de conturi). “Nici Plahotniuc nu este vaca sacră, dar nici Filat. Ori fac pace în Alianţă, ori pleacă amândoi”, spune Ghimpu. Liderul PL este categoric împotriva unor alegeri anticipate şi crede că soluţia de compromis care ar putea salva Alianţa de default ar fi demisia Guvernului, modificarea Acordului AIE şi alegerea unui nou cabinet de miniştri.

Ce vrea PLDM?

Premierul V. Filat respinge condiţiile înaintate de colegii săi de Alianţă. “Demisia Guvernului duce la alegeri anticipate… Nu voi capitula în faţa mafiei şi ar fi o laşitate dacă mi-aş da demisia, iar cei care vor să înainteze moţiunele de cenzură, votul de neîncredere, vor trebui să-şi asume efectul – alegerile anticipate”, – susţine Filat. În opinia vicepreşedintelui PLDM, V. Streleţ, negocierile privind semnarea unui nou Acord la guvernare se pot desfăşura “cu Guvernul aflat în funcţie… Guvernul este unul funcţional şi acest fapt nu va afecta procesul de negocieri”, spune Streleţ şi  solicită democraţilor “să lase la o parte toate frustrările, legate de demiterea procurorului general V. Zubco şi a prim-vicepreşedintelui Parlamentului, V. Plahotniuc” şi “să dea curs invitaţiei noastre de a discuta şi semna noul Acord”, mai spune Streleţ.

Ce vor comuniştii?

Printr-o decizie, de acum două zile, Biroul Politic al PCRM cere Alianţei de guvernare să-şi prezinte demisia “la pachet” şi să anunţe alegeri anticipate, până în luna iunie. PCRM se declară gata să voteze demisia Guvernului în frunte cu premierul V. Filat şi demisia preşedintelui Parlamentului, M. Lupu, alături de orice partid parlamentar, care va iniţia o moţiune de cenzură în acest sens.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. vera

    PCRM nu trebuie sa puie conditii, dupa ce au lasatMoldova intr-o mai buna criza economica!

    Sunt partide care merita sa faca acest lucru.
    PCRM nu se uita sub nasul lor, dar vad “birna” din ochiul altora, dind glas cu curaj si bucurindu-se, ca “mita s-a prins in lat”, dar cine le-a pus latul;nu Plaha lor si altii – cumparati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *