R. Moldova între două “Uniuni”

«…pornind de la priorităţile noastre geopolitice…, invităm Chişinăul la o participare mai activă în formatele integraţioniste euroasiatice… suntem convinşi că apartenenţa Moldovei la CSI nu vine în contradicţie cu cursul ei de integrare europeană” (din declaraţia Ambasadorului Rusiei la Chişinău, Farit Muhametşin)

Integrarea paralelă a R. Moldova în UE şi Uniunea Euro-Asiatică: Reală? Posibilă?

Alecu Reniţă, Asociaţia «Primul Parlament»

Este o poveste, un truc. Şi Ambasadorul Muhametşin ştie foarte bine că ceea ce propune este un lucru ireal. Dacă ar fi fost posibil, Republicile Baltice nu ar fi plecat din CSI ca să adere la Uniunea Europeană. Deci, alegerea trebuie să fie una din două. Ca în orice lucru normal. Şi modelul baltic este extrem de concludent pentru noi. Ei au abandonat CSI-ul, au aderat la UE, iar în cazul în care au avut interese de colaborare cu statele-membre CSI au încheiat acorduri bilaterale şi colaborează. Aşa că nu trebuie să inventăm nimic în acest sens, trebuie doar să preluăm nişte modele şi să facem uz de ele. Regret că trebuie să spun, dar ceea ce declară dl Muhametşin este o chestie propagandistică, pentru a crea confuzii, pentru a ne pune în încurcătură şi a ne rupe din drumul nostru european. Opţiunea UE nu înseamnă că vrem relaţii rele cu Rusia. Dar nici nu e cazul să ni se impună nişte relaţii.

Gheorghe Susarencu, avocat

Rusia mereu ne-a încercat de minte şi continuă s-o facă şi mai departe. Ne-a băgat în CSI şi acuma vrea să ne înfunde în tot felul de uniuni pe care le-a inventat şi pe care mai are în plan să le inventeze. De ce? Pentru că Republica Moldova nu are o conducere politică capabilă să hotărască soarta acestui pământ fără a fi vasali. Rusia procedează cu noi aşa după cum se clatină «crengile» sus. Dacă ne vede că balansăm, de ce să nu încerce? Rusia e stat cu interese. Vedeţi ce zice Muhametşin: «pornind de la interesele noastre geopolitice», deci, de la interesele lor, nu de la ale noastre… Dacă s-ar ridica unul din cei «trei crai» ai noştri (preşedinte, şef de Parlament şi prim-ministru) şi ar zice «ajunge», cred că Rusia ar fi mai rezervată. Situaţia geopolitică e de aşa natură, că noi ne putem desprinde de Rusia oricând vrem. Numai să vrem. Balticii, dacă au vrut, au făcut-o. Ce mai vreţi?

Valentin Dolganiuc, analist politic

Nu putem şi în UE, şi în CSI. Ori, ori… Şi ca să nu călcăm prin străchini, trebuie să mergem pe comparaţii: punem alături UE şi Uniunea Euro-Asiatică, care este mai mult  o ,,vulpe în câmp”, şi vedem foarte clar ce e mai bine. Ce ne poate oferi o Rusie bântuită de nedreptate, banditism, corupţie, sărăcie, injustiţie? Încă o îmbrăţişare cu Rusia va fi mortală pentru R. Moldova. UE este o altă lume. Şi trebuie să ne căutăm de drum. Şi să alegem una din două. Cu picioarele în două luntri, ştim noi ce se întâmplă. Această „invitaţie”a Rusiei este o capcană. Moscova vrea să ne reîntoarcă din drumul spre UE şi, în cazul în care nu poate acţiona prin forţa armelor, trece la minciună. Cine nu ştie, însă, că „brânza” din capcana şoarecelui este cea mai scumpă brânză? Aşa că „mulţumim” dlui ambasador pentru invitaţie şi ne continuăm drumul spre UE. Cu cât mai mult întârziem, cu atât mai rău pentru noi.

Sergiu Chircă, profesor universitar, economist

Integrarea paralelă în UE şi în Uniunea Euro-Asiatică e politică curată. În primul rând, sunt două organizaţii diametral opuse. În al doilea rând, mai mulţi oficiali UE  demult ne-au sugerat să ne decidem încotro mergem… Ce să ghicim? CSI-ul a devenit o organizaţie periculoasă din momentul în care Putin a declarat că vrea s-o transforme într-o a doua URSS. Rusia are nevoie de spaţii şi carne de tun ca să se refacă ca imperiu. Şi caută «materie primă». Belarus a intrat în Uniunea Vamală cu Rusia şi nu ştie cum să iasă:  economia e în mâinile Rusiei, Kazahstanul, la fel: 67% din populaţie cere abandonarea Uniunii, s-a ajuns la revolte de stradă. Uzbekistanul s-a retras din Tratatul de Securitate cu Rusia. Tagikistanul a refuzat Tratatul. Lucrurile nu sunt simple nici în Rusia. Potrivit Rosstat, 80% din populaţie e la limita sărăciei. Aşa că nu trebuie să ne facem iluzii. Relaţii bilaterale – da. Dar ca direcţie starategică — UE.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. FRONTUL RE-UNIRII

  MAREA PROBLEMA A MOLDOVEI DE EST ?
  ———————————————————————–
  1.
  est-germanul Dirk Schuebel,
  Ambasadorul Uniunii Europene la Chisinau

  “Dacă politicienii nu dau un exemplu bun,
  cum poţi să te aştepţi de la oamenii obişnuiţi să facă altceva ! ? ”
  13 August 2012:
  www eco md

  ————————————————————————————————

  Eu văd problema Moldovei în felul următor:

  Politicienilor de aici le lipseşte o viziune despre viitorul acestei ţări sau, altfel spus,
  ei nu atrag suficientă atenţie viitorului acestei ţări.

  Ei mai mult se concentrează pe problemele personale,
  pe problemele partidului pe care îl reprezintă.

  Progresul va fi dificil de realizat în acest domeniu dar şi în altele,
  atât timp cât va domina această abordare orientată spre interesul partidului.

  …Valorile UE:
  – supremaţia legii,
  – promovarea democraţiei,
  – asigurarea drepturilor omului
  pentru a crea condiţii propice pentru ca agenţii noştri economici
  să-şi poată desfăşura activităţile aici.
  —————————————————————————————————————
  2.
  ziarul “Adevarul md “din 15 August 2012
  “Află cu ce mesaj vine Angela Merkel la Chișinău”
  un articol de Virginia Dumitras

  ————————————————————-
  Declaratia lui Carsten Wilms,
  șeful adjunct al reprezentanţei diplomatice a Germaniei în Moldova
  / Noul Ambasador: Matthias Meyer/:
  Vor fi două mari subiecte:

  – APROPIEREA Republicii Moldova de Uniunea Europeană

  – şi reglementarea conflictului transnistrean.

  —————————————————————–
  Nota noastra:
  Si oare care sunt Marii nostri politicieni din Vârf ?
  Nu cumva Filat, Lupu, Ghimpu si Timofte ?

  Acum va dati seama ca toata bâlbâiala lor despre “INTEGRAREA”
  /care este o VECINATATE APROPIATA in stil marocan nord-african/
  iluzorie si nebuloasa in UE este o farsa, o minciuna gogonata
  pentru o populatie prostita, saracita, manipulata, necajita si furata.

  Si tot acesti Mari Nasuri pe Sus fara Prajina nu doresc Re-Unirea noastra cu România,
  caci intr-un stat membru al UE, mafiotii si coruptii nu vor avea dreptul sa fie la putere.
  ———————————————————————————————–

 2. Alexei

  Majoritatea asa numitilor politicieni sufera de boala vacii nebune.FURA,FURA ,FURA furati mai departe porcilor!

 3. vlad

  EURO-ASIATICA AR PUTEA PERMITE SI CHIAR AR PROMOVA LA CONDUCERE impotenti politici; UNIUNEA EUROPEANA iar trimite la…scoala,ca sa nu zicem altfel

 4. IGOR

  trebue noi cetatenii sa ne opunemi acestei vinciuni care o promoveaza Russia, eu am vorbit cu biznesmani Cazahstan si Belorusia care miau spus ca acest soiuz e facut numai in favoarea Russiei cu interesele ei geopolitice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *