R. Moldova în UE, cu sau fără Transnistria

«Rusia refuză să-şi retragă militarii şi muniţiile din Transnistria, pe motiv că NATO s-a apropiat de hotarele Rusiei» (din declaraţia liderului PL, M. Ghimpu, după sesiunea NATO de la Tallin)
«Controlul Rusiei asupra regiunii separatiste transnistrene este unul dintre factorii ce împiedică apropierea R. Moldova de Vest» (Dintr-o analiză recentă a Stratfor, agenţie specializată în analiză geopolitică şi investigaţii)

Cât de reale rămân şansele R. Moldova de a se integra în UE?

Iurie Colesnic, istoric, scriitor

Şansele rămân. Dar depinde cum se va mişca Chişinăul. Americanii şi europenii au aşteptat ca, în ultimii 2 ani, R. Moldova să se apropie de Occident şi de România mai mult decât a făcut-o. Însă, ceva, “sus”, nu a mers. Momentul a fost scăpat. Să ne amintim de vizita la Chişinău a vicepreşedintelui american, Joe Biden. Ce semnal mai clar trebuia că SUA e cu noi? Însă, jocul la două porţi ne-a făcut festa. S-ar putea ca Rusia să-şi extindă şi mai mult spaţiul de influenţă în R. Moldova. Prin reanimarea relaţiilor Tiraspol-Chişinău asta se vrea. Faptul că Rusia nu vrea să plece din Transnistria nu e o noutate. S-ar putea chiar să ne pomenim şi cu o bază militară rusă la Nistru. Iar în această situaţie, fie că Chişinăul va trebui să accepte dislocarea unei baze militare americane la Mărculeşti, fie compromisul va fi altul: plecarea R. Moldova spre UE fără Transnistria. Asta în cazul în care se exclude modelul cipriot.

Oazu Nantoi, analist politic

În primul rând, acele parlamente, guverne, preşedinţi pe care i-am avut, de la 1991 încoace, sunt rodul votului nostru liber exprimat. Şi faptul că balticii, cu care am pornit simultan la drum, au ajuns unde au ajuns, iar noi suntem unde suntem, arată clar că nu Rusia e de vină. Rusia se comportă aşa după ce i-am permis noi să se comporte. Noi nu putem schimba natura imperială a Rusiei, dar pe noi înşine de ce nu ne schimbăm? Ce arată ultimul barometru de opinie? Că, la noi, corupţia la guvernare a devenit problema problemelor. 20 de ani şi nu am avut nicio consecutivitate în «problema transnistreană», ca şi în politica externă. Occidentalii au căutat să susţină nişte schimbări în R. Moldova, dar nu au avut pe cine. Cât priveşte şansele, ele depind de Chişinău, nu de Moscova. Până la aderare mai este, iar până atunci oficialii noştri trebuie să dovedească că vor să se ocupe serios de problema transnistreană.

Andrei Covrig, Asociaţia “George C. Marshall”

Starea de lucruri pentru Chişinău este una previzibilă. Revenirea forţelor revanşarde la putere în Rusia va influenţa procesul de intergrare europeană a R. Moldova, însă nu-l va putea exclude. Avem un parcurs deja stabilit. Da, Rusia va căuta să ne pună beţe în roate, numai că ea nu va putea fi mai dură decât a fost. Cazul Osetiei de Sud sau Abhaziei nu merge. Aceste regiuni sunt la frontiera cu FR, la noi situaţia e alta. Avem Ucraina – o ţară-tampon, cu preferinţe euro-atlantice şi care e o putere regională, totuşi. În plus, Kievul vede Chişinăul ca pe o piesă care poate fi „jucată” în favoarea sa în „partida geopolitică de şah” regională. Chiar şi în defavoarea Moscovei. Lucrurile se pot schimba în folosul Rusiei doar dacă, la Chişinău, ar veni la putere forţe politice pro-ruse. În rest, trebuie să ne căutăm de drum. Broscuţa din poveste a ieşit din borcanul cu lapte datorită faptului că a dat insistent din lăbuţe.

Roman Mihăieş, analist politic

Bineînţeles că influenţele Rusiei, după revenirea lui Putin la Kremlin, au crescut. Şi ambiţiile, la fel. Putin va continua confruntările cu Occidentul pentru spaţiile pretins tradiţionale, mai ales că administraţia Obama nu mai manifestă un interes sporit pentru Europa de Est. În plus, Putin profită, ba şi stimulează situaţia de criză din Europa şi divergenţele din interiorul UE, pentru a-şi consolida poziţiile în «vecinătatea imediată»… Situaţia pentru noi s-ar putea schimba o dată cu chimbarea administraţiei la Casa Albă. Dar şi aşa cum este, nu cred că Rusia va merge pe radicalizarea relaţiilor cu Chişinăul. În toamnă se aşteaptă reluarea procedurii de retragere a muniţiilor din Transnistria. Bine ar fi ca Chişinăul să lanseze negocierile cu Moscova şi vizavi de retragerea militarilor. Cât priveşte şansele, cred că ele se vor menţine atât timp cât Chişinăul îşi va face temele pe acasă convenite cu UE.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. razlete

  in ue si implicit in nato nu poti intra decat daca sufletul tau vrea asta,dar pt.a realiza trebuie sa ai mentalitate de roman..hai sa recunoastem ca ue/nato si uniunea euroasia a rusilor nu au aceleasi focoase…pana la urma,transnistria nu inseamna nimic din pdv strategic,pt.ca,in caz de razboi nu se mai arunca cu grenade si ruso-asiaticii au tot spatiul posibil pt. a-si lansa rachetele,la fel si euro-americanii…ce-ar fi la frontiera de pe nistru ar fi o harjoneala…in mod natural,romania si moldova nu pot avea,fiecare in parte,ca aliate militare, decat state cu aspiratii comune,oricare ar fi aceste state,criteriul national nefiind relevant…adica,in caz de razboi clasic,fiind in aliante diferite,mi se pare etic ca sa tragem (dar fara ura) unii in altii,romani in romani…basarabia trebuie sa se regaseasca in aspiratii si sa decida asupra viitorului ei…aici este vorba daca sunteti sau nu romani…pana la urma,este vorba si de demnitate,pt.ca nici in africa nu mai exista trupe coloniale…(dar chiar,se mai afla undeva trupe coloniale?)…este ridicol ca noi,anonimii care postam,sa dam sfaturi,dar nu putem sa nu observam un imobilism total al celor care au putere de decizie…daca ai priceperea sa pregatesti o mie de luptatori ultraperformanti (nu mai multi),sa-i platesti cu 5000 de euro pe luna pentru treburi de “du-te,vino”,poate ca n-ar fi rau…opinia publica a simpatizat totdeauna cu cei curajosi,care au jertfit si s-au jertfit,nu cu oile care contempla asfintituri de soare…

 2. vera

  MOLDOVA DEZBINATA

  Moldova mea – scaldata-n lacrimi,
  Aglomerata de intrusi,
  Transnistria – a ta parte,
  Ocupata, azi, de rusi,
  Nevoie are de salvare,
  Din maina celori hrapareti,
  Ce vor si graiul,sa-ti subjuge,
  Sa fii a lor, mereu, in veci..!

  Moldova – plina de golani,
  Ramasa astazi ca o jungla,
  Unde banditii, fac, ce vor,
  Scuipind, pe datina latina,
  Pe testamentul stramosilor,
  De rusi ii bine-ncalecata:
  – In UE – niciodata!

  Vrem rusii sa-si scoata armata
  Cu tot, cu zestrea lor,
  Sa nu ne puie statu-n prada
  Razboiului ce i-l tocmesc,
  Cu gindul ca sa mai distruga
  Acest popor ce-l folosesc,
  Ca sa traiasca si mai bine,
  Pe picior larg,imparatesc!

  Dar..,vremea trece,
  Vremea vine,
  Poporul, chiar de-l huimacesc;
  Memoria, in veci ramine,
  Un adevar, nesters, de blegi..!

  Traiasca Romania Mare
  Si statul nostru – dezbinat,
  Noi,vrem iubire de popoare,
  Caci ce-i al nostru,
  Nu-i furat!

  Transnistria – Moldovei parte
  De care, rusii, au azi parte;
  Tin moldovenii subjugati,
  Nu poate fi ,de mult, salvata:
  Boierii parca-s impacati;
  Mai schimba unele cuvinte
  Cu rusii care “ne-au fost frati”,
  Dar nu pot face, de loc fata,
  Lucrurilor incurcate,
  Fiindca n-au sovestea curata,
  Nici constiint-adevarata
  Sa-i mustre in suflet vre-odata!

  Le place: bani multi sa adune,
  Masini de lux sa aiba-n curte,
  Nepotii bine sa traiasca;
  Sa aiba masa,loc de casa,
  Putin, gindesc ,la acest stat,
  Cu singe, din veci,aparat:

  Transnistria – Moldovei hat
  Trebue de salvat,
  Sa nu puta a “rahat”,
  Care trage in popor,
  Speriind, cu arma lor,
  Lumea pasnica ce trece
  Pe la postul lor “de rege”,
  Unde vin mereu “chilesc”
  Si rachiu mereu doresc,
  Ai “pacii aparatori”,
  Ce omoara: baieti-flori..!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *