Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova, criticată dur în…

R. Moldova, criticată dur în raportul Departamentului de Stat al SUA

Departamentul de Stat al SUA a prezentat un raport prin care reflectă situația politică, socială și economică din mai multe țări. Printre acestea se numără și R. Moldova. În raport, sunt prezentate problemele cu care s-a confruntat țara noastră în anul 2015.

Potrivit raportului, corupţia continuă să fie una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă R. Moldova, iar deturnarea unui miliard de dolari din sistemul bancar al ţării a înrăutățit și mai mult situația precară din țară. „Corupția este larg răspândită în sistemul judiciar şi în alte structuri de stat. În cele mai multe cazuri, urmărirea penală pentru corupţie a fost limitată la funcţionarii publici de nivel inferior”, menționează Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, autorii raportului atenționează că există cazuri în care mai mulți oficiali guvernamentali nu respectă independenţa justiţiei: „Presiunea asupra judecătorilor, precum şi corupţia din sistemul judiciar rămân probleme serioase. Au existat informaţii precum că procurori şi judecători au solicitat mită în schimbul reducerii amenzilor sau a sentinţelor”.

Tot în raport citim și declarațiile făcute de către Stefan Schennach, preşedintele Comitetului de Monitorizare al APCE, în timpul vizitei sale în R. Moldova la sfârşit de 2015. Atunci, oficialul şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la influenţa oligarhică asupra instituţiilor de stat, inclusiv asupra instituţiilor de drept. „În timp ce, pentru prima dată, instanţele au condamnat mai mulţi judecători pentru luare de mită în 2014, aceste cazuri au fost relativ minore, iar percepţia generală a fost că sistemul judiciar a continuat să-şi protejeze propriii membri. În ianuarie a intrat în vigoare legea care prevede sancţionarea disciplinară a judecătorilor pentru corupţie, limitează imunitatea judiciară şi permite autorităţilor să confişte proprietatea în cazuri de spălare a banilor şi de îmbogăţire ilicită. Autorităţile însă au făcut puţine progrese în aplicarea noii legi”, se spune în raport.

Alte probleme semnificative raportate vizează tortura şi maltratarea deţinuţilor; condiţiile proaste în penitenciare, care sunt supraaglomerate; violenţa domestică; traficul de persoane etc.

R. Moldova are restanțe și la capitolul: dreptul la exprimare şi libertatea presei. „Monopolizarea mass-mediei şi a pieţei de publicitate a crescut, în special în televiziune. Reprezentanţii societăţii civile şi mass-media au atenţionat despre monopolul companiei Casa Media (care îi aparţine lui Vlad Plahotniuc, n.r.) asupra pieţei de publicitate”, a relevat studiul.

De asemenea, găsim în raport și informație despre cazul grupului Petrenco, membrii căruia sunt reţinuţi încă din septembrie 2015 în urma unui protest antiguvernare.

Potrivit analistului politic Igor Boțan, aceste rapoarte anuale sunt tot mai dure, pentru că, la noi, situația se înrăutățește. „Rapoartele ar trebui să pună pe gânduri autorităţile, pentru că guvernează țara deja de 7 ani și în acest timp susțin că fac integrare europeană, iar datele prezentate în raport arată viceversa. Să pretinzi că faci integrare europeană și să primești astfel de rapoarte de la partenerii de dezvoltare, e grav. Când s-a mai auzit ca, în R. Moldova, să existe deținuți politici? Eu nu-mi amintesc așa ceva în ultimii 25 de ani de independență. L-a reținut Voronin pe Ghimpu și Chirtoacă pentru câteva ore, dar atunci a fost un scandal imens…”, susține analistul.

Boțan e de părere că societatea civilă și partidele politice trebuie să folosească tot instrumentarul constituțional, ca să transmită un mesaj clar actualului guvern. „Acum urmează să aibă loc alegerile prezidențiale și vom urmări cum se cumpără primarii la pachet. Astfel că, oare mai putem avea dubii că aceste alegeri vor fi libere și corecte?”, ironizează Igor Boțan.