Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Psihicul deputaţilor la control

Psihicul deputaţilor la control

Veaceslav Untilă, deputat AMN, a înaintat o iniţiativă legislativă în care cere o modificare la Codul electoral ce ar obliga candidaţii la alegerile parlamentare din 2009 să prezinte certificate ce ar confirma că sunt sănătoşi mintal.

Untilă precizează că a luat o astfel de hotărâre din cauză că în anii de independenţă prin Parlamentul R. Moldova s-au perindat diferite persoane pitoreşti (unele au ajuns să deţină funcţia de deputat absolut întâmplător), care prin comportamentul lor iresponsabil de multe ori au dat impresia că ar avea probleme de ordin psihic. Or, această situaţie prezintă un pericol atât pentru calitatea actului legislativ, cât şi pentru imaginea Forului Legiuitor Suprem.

Ce spun deputaţii?

  1. Ce părere aveţi despre această iniţiativă?
  2. Ce garanţii există că concurenţii electorali nu vor prezenta certificate false?

Dumitru Diacov, deputat PDM

„Partidele trebuie să se gândească la oamenii pe care îi includ în listă”

Este greu să comentez acest gen de proiect. Pe de o parte, sănătoşi mintal trebuie să fie toţi: şi deputaţi, şi miniştri, şi preşedinţi de raioane, şi consilieri, şi preşedinte de ţară, într-un cuvânt – toţi. Mie mi se pare că este o glumă de-a domnului Untilă, poate ei au probleme cu ceva. Un partid care se gândeşte la alegători trebuie să conştientizeze şi să fie responsabil de oamenii pe care îi include în listă. La modul serios, eu nu ştiu dacă această modalitate se mai practică pe undeva şi nu ştiu dacă această iniţiativă va fi votată.
În R. Moldova, unde toţi sunt cumetri şi cunoscuţi, este posibil orice şi poţi să te trezeşti şi cu certificate fictive.

Nicolae Bondarciuc, deputat PCRM

„Un candidat cinstit –  fără certificate false”

Nu am nimic împotriva acestui proiect de lege. Nu am studiat practica internaţională pentru a şti dacă astfel de iniţiative sunt şi în alte ţări.
Eu nu ştiu dacă s-ar falsifica certificatele. Să sperăm că orice candidat va fi cinstit faţă de electoratul său şi nu este nevoie să mintă prin a prezenta certificate false.

Valentina Buliga, deputat PDM

„O iniţiativă bună pentru stabilirea unor relaţii frumoase”

Eu consider că această iniţiativă este una foarte bună şi noi am susţinut-o în Parlament. Pentru că în R. Moldova sunt foarte importante perfecţionarea cadrului legal, a controlului legislativ şi stabilirea unor relaţii frumoase între fracţiuni.
În ce priveşte credibilitatea acestui certificat, chiar dacă în sistemul sănătăţii mai avem de lucru, oricum, certificatele respective vor fi supuse unui control.

Gheorghe Susarenco, deputat AMN

„Într-o societate pluripartidistă, acest proiect de lege este unul bun”

Eu voi susţine această iniţiativă. E o practică atestată şi în alte state şi se referă nu numai la deputaţi, ci şi la funcţionarii de rang înalt şi chiar la şeful statului. Chiar dacă trezeşte unele bănuieli, acest proiect de lege este unul bun într-o societate pluripartidistă.
Ca să evităm incidentele de genul certificate fictive, se va fi crea o comisie de medici neafiliată politic.

Vitalia Pavlicenco, deputat PNL

„E nevoie de o comisie care să nu ia decizii influenţate politic”

Vreau să amintesc că acum jumătate de an am propus în Parlament ca o comisie de experţi independenţi să analizeze sănătatea mintală a Preşedintelui ţării după unele expresii aberante la adresa României. Această iniţiativă este binevenită, dar există problema imparţialităţii comisiei, adică e nevoie de un mecanism prin care să se constituie o comisie credibilă, care să nu ia decizii influenţate politic. În caz contrar, cine formează comisia va face aşa ca să-i declare în incapacitate mintală sau cu deficienţe psihice pe oponenţii politici.

Valeriu Garev, deputat PCRM

„Dacă iniţiativa va intra în vigoare, acest lucru va umili oamenii”

Eu nu cred că e corectă această iniţiativă. Partidul singur trebuie să aibă grijă ca oamenii săi să fie sănătoşi. Unii deputaţi din fracţiunea noastră sunt de acord cu această iniţiativă, alţii nu sunt. Eu cred că această iniţiativă trebuie să se refere la conducerea de vârf. De exemplu, preşedintele ar trebui să prezinte un certificat prin care ar confirma că este în general sănătos. Dar sunt şi invalizi de gradul I şi II. Ce, ei nu ar trebui incluşi, nu au dreptul să fie deputaţi?
Cât despre credibilitatea certificatelor, eu nu cred că acestea vor fi falsificate, nu cred că medicii vor permite acest lucru. Deşi în zilele noastre se poate întâmpla orice. Şi dacă în final această modificare va intra în vigoare, va trebui să ne supunem, dar consider că acest lucru va umili oamenii.

Vlad Filat, deputat PLDM

„O obligaţie a candidatului de a fi sincer şi deschis”

Este o iniţiativă bună, care nu lezează drepturile cetăţenilor, şi este şi o obligaţie a candidatului de a apărea în faţa alegătorului cât mai sincer şi mai deschis. Este evident că în activitatea Parlamentului, a Administraţiei Publice trebuie să lucreze oameni sănătoşi mintal, pentru că de deciziile lor depinde viaţa fiecărui cetăţean în parte.
Dacă acest proiect va fi votat, normal că vor fi prezentate şi certificate false, comuniştii vor prezenta că sunt sănătoşi tun. Pe mine nu mă deranjează această modificare şi voi vota acest proiect de lege.

Igor Boţan, analist politic ADEPT

„Iniţiativa nu este lipsită de sens, dacă Untilă ar da exemple de persoanele care i-au trezit astfel de dubii”

Este greu de comentat o astfel de iniţiativă, presupun că Veaceslav Untilă ştie mai bine. Poate că dumnealui crede că în Parlament sunt oameni care au probleme mintale şi vrea să aibă certitudinea că în viitorul Parlament toţi deputaţii vor fi sănătoşi mintal. Pe de altă parte, această iniţiativă nu pare lipsită de sens, doar dacă Untilă ar da şi exemple de persoane care i-au trezit dubii în acest sens.

Iurie Ciocan, CEC

„O chestiune bună, dar populistă”

Articolul 13 al Codul Electoral prevede anumite restricţii. Acele persoane care au anumite boli psihice şi nu pot avea capacitate de exerciţiu sunt recunoscute incapabile prin hotărâre de judecată.  Pe de altă parte, e o chestiune bună, numai că este puţin realizabilă, mai degrabă este o acţiune populistă.

Mihai Cucu, medic-şef adjunct la Spitalul clinic de psihiatrie:

Tulburările psihice sunt declanşate de anumiţi factori: infecţii (bunăoară, o viroză gripală puternică, cu repercusiuni asupra sistemului nervos), traume sau factori stresanţi cum ar fi moartea subită a unei persoane apropiate etc. Chiar şi pierderea locului de muncă poate declanşa o uşoară stare depresivă. Tulburările psihice pot fi diferite – de la retardare mintală uşoară până la o patologie severă. Printre simptomele pe care le prezintă bolnavii se numără suspiciunea că cineva ar vrea să le facă vreun rău, insomnia, delirul, comportamentul bizar manifestat prin agresivitate etc.

„Prin persoană cu tulburări psihice se înţelege persoana bolnavă psihic, persoana cu dezechilibru psihic sau insuficient dezvoltată psihic ori dependentă de alcool sau de droguri, precum şi persoana care manifestă alte dereglări ce pot fi clasificate, conform normelor de diagnostic în vigoare din practica medicală, ca fiind tulburări psihice” (Legea sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice).