Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Provocarea campaniei electorale: testarea mincinoşilor

Provocarea campaniei electorale: testarea mincinoşilor

Sunt gata candidaţii la funcţia de primar al capitalei să treacă testul de integritate la poligraf?

Un candidat electoral pentru Primăria municipiului Chişinău, „Partidul Verde Ecologist”, le-a propus celorlalţi candidaţi la funcţia de primar să treacă un test de integritate la poligraf.

În acest scop, Ecologiştii au expediat un apel către toţi candidaţii electorali. Data limită pentru acceptarea provocării este 7 iunie 2015. Asistenţa tehnică a fost solicitată de la Centrul Naţional Anticorupţie.

Testul de integritate la poligraf urmează să se desfăşoare cu câteva zile înainte de alegeri, pe data de 9 iunie, curent, în sala de şedinţe a Primăriei mun. Chişinău.

ZdG a solicitat mai mulţi candidaţi, înscrişi în cursă, să ne spună dacă vor accepta sau nu provocarea.

Candidatul Serafim Urechean a spus că nu vede de ce ar refuza o astfel de provocare. „Dar nu ştiu de ce anume acest partid, care nu are nicio şansă de a obţine măcar un vot, vine cu o astfel de propunere? De ce nu a reacţionat în niciun fel atunci când teritorii întregi de spaţii verzi din Chişinău au fost distruse? Personal, nu am nimic împotriva unor astfel de teste”, a declarat candidatul la funcţia de primar al Chişinăului, din partea PLDM.

Pe de altă parte, Oazu Nantoi susţine că nu-i plac astfel de jocuri. „Nu, nu am de gând să mă joc cu ei. Mai întâi să le ceară să treacă aceste teste cu poligraful lui Plahotniuc, Filat şi Voronin. Eu îmi cunosc păcatele şi nu vreau să mă implic în aceste jocuri politice. Deşi, aş trece testul cu poligraful împreună cu Greceanâi şi Urechean”, a subliniat Oazu Nantoi, candidatul Blocului Electoral condus de Iurie Leancă (PPEM).

Candidatul la funcţia de primar general Oleg Brega nu vede nicio problemă legată de participarea sa la astfel de teste. „Nu am primit niciun apel, dar nu am nimic împotriva acestor teste. Eu nu am un trecut politic, de aceea îmi e uşor să vorbesc cu poligraful”, face o glumă candidatul Partidului Democraţia Acasă.

Pe lângă cei care au decis dacă vor accepta sau nu astfel de provocări, sunt şi candidaţii care renunţă să discute cu presa, în timpul campaniei electorale. Monica Babuc, ministra Culturii, care candidează la funcţia de primar general de Chişinău, ne-a spus că orice întrebare o putem discuta doar cu serviciul de presă al Partidului Democrat din Moldova. „E campanie electorală, eu sunt ocupată. Adresaţi întrebările serviciului de presă, care vă va răspunde”, ne-a spus Monica Babuc şi a întrerupt convorbirea.

Menţionăm că alegerile locale din 14 iunie curent promit a fi cât se poate de interesante. Potrivit unor sondaje, candidaţii favoriţi la funcţia de primar al municipiului Chişinău sunt Zinaida Greceanâi şi Dorin Chirtoacă, care s-ar putea confrunta în turul doi.

Totodată, experţi OSCE susţin că întregul context politic al alegerilor locale viitoare a fost umbrit de o sciziune profundă în societate în ceea ce priveşte orientarea geopolitică a ţării şi de scandalul major de corupţie în sectorul bancar. „Mai mult, atmosfera politică este afectată de neîncrederea alegătorilor faţă de fenomenul politic”, susţin observatorii.

Amintim că primarul general al municipiului Chişinău se alege prin vot universal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de patru ani. Alegerile sunt validate în cazul în care cel puţin 25% din alegătorii înregistraţi într-o circumscripţie se prezintă la urnele de vot. Pentru turul doi nu există prag de prezenţă. Candidaţii pentru funcţia de primar trebuie să aibă vârsta de cel puţin 25 de ani.