Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Protestul şi „cursa” lui Plahotniuc

Protestul şi „cursa” lui Plahotniuc

Protestul de duminică, 24 aprilie, din PMAN a fost o reuşită a cetăţenilor, chiar dacă revendicările populare nu au fost satisfăcute de guvernare, consideră Andrei Năstase, liderul Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”. Acesta a declarat că, în pofida obstacolelor create de autorităţi, care „nu au păzit instituţiile statului, dar proprietatea lui Plahotniuc”, elanul cetăţenesc este în creştere şi mişcarea protestatară întinereşte. Năstase a menţionat că altercaţiile au fost generate de provocări ale unor persoane infiltrate special în mulţime, dar şi că până acum nu a fost audiat în dosarul deschis pe cauza dezordinilor în masă. După sărbătorile pascale, Platforma anunţă că va relua protestele paşnice.

„Protestul de duminică a fost o reuşită, mă refer aici la organizare. Din celelalte puncte de vedere, din păcate, guvernarea nu a dat curs revendicărilor populare, a continuat să profaneze ideea de dialog cu opoziţia protestatară, în general, cu societatea, cu populaţia R. Moldova”, a menţionat Andrei Năstase. Acesta afirmă că guvernarea a creat obstacole, impedimente şi a încălcat flagrant legea şi Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prin interzicerea circulaţiei. „Au fost blocate străzile, au fost reţinute cursele publice şi private, s-au plătit bani ca oamenii să nu vină cu microbuzele la Chişinău”, a menţionat Năstase.

Referitor la acţiunile violente din centrul Chişinăului, Năstase susţine că acestea ar fi fost regizate de oligarhul Vladimir Plahotniuc. „Am reuşit să evităm cursa care ne-a fost întinsă de Plahotniuc, şi anume încercarea în câteva rânduri de a provoca mulţimea, la str. Eminescu, la str. Bulgară şi la str. Cantemir. S-a încercat deturnarea acestui protest şi transformarea lui într-o acţiune ilegală. Asta aşteptau ei, să dăm foc, să devastăm ceva, să aruncăm cu pietre. Oamenii însă au demonstrat în faţa Guvernului că pot protesta paşnic şi civilizat. Acolo nu erau poliţişti baricadaţi după scuturi. Revolta a crescut la maxim atunci când oamenii au văzut că instituţiile statului nu contează pentru Plahotniuc şi pentru gruparea sa criminală, dar contează edificiul său din str. Bulgară şi str. Cantemir. Asta a revoltat foarte mult lumea şi deja nimeni nu-şi pune problema că trăim într-un stat dictatorial”.

Liderul opoziţiei extraparlamentare a declarat că persoana reţinută în urma altercaţiilor cu forţele de ordine nu este un protestatar din rândurile Platformei, deoarece aceasta „are simpatizanţi, nu protestatari”, iar duminică la miting a participat poporul R. Moldova.

„Nu ştiu cum se întâmplă că persoana care a fost reţinută are antecedente penale, nu ştiu cum o piatră aruncată de cineva, iar din spusele colegilor mei care erau mai aproape acel cineva era lucrător operativ al poliţiei, a nimerit în capul a patru poliţişti, unul dintre ei fiind fără cască. Cert este că provocările au intervenit atunci când un individ, îmbrăcat în haine de poliţist, a cărui identitate nu o cunoaştem şi probabil nu o vom cunoaşte niciodată, a început să arunce cu gaze paralizante, nu doar lacrimogene. De acolo au pornit altercaţiile”, a declarat Năstase.

Acesta a precizat că organizatorii protestului vor iniţia propria anchetă referitoare la incidentele de duminică.

Amintim că duminică, 24 aprilie 2016, mii de oameni au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale împotriva guvernării. Manifestanţii au pichetat reşedinţa oligarhului şi vicepreşedintelui PDM, Vlad Plahotniuc, dar şi Global Business Center din str. Cantemir, acolo unde este sediul mai multor companii dirijate de acesta. Mai mulţi manifestanţi au aruncat cu pietre în forţele de ordine, iar poliţiştii au ripostat cu gaze lacrimogene. Drept urmare, 17 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi doi protestatari au fost traumatizaţi. Patru poliţişti sunt internaţi în spital. Pe faptul dezordinilor în masă Poliţia a iniţiat o cauză penală. A fost reţinut pentru 72 de ore un participant activ al dezordinilor în masă, în vârstă de 24 de ani, anterior judecat pentru comiterea infracţiunii de furt.