Protest: Cu porcii împotriva “hoţilor amorali”

La distanţă de opt ani, a ieşit pentru a doua oară cu purceiii la protest, în centrul Chişinăului. Era convins că doar în acest caz i s-ar acorda atenţie. Politicienii au rămas nedumeriţi, poliţiştii supăraţi, iar  ceilalţi oameni au tot discutat cât de inventiv sau cât de nesimţit este acest cetăţean. De fapt, Alexandru Gâscă poate fi un exemplu de cetăţean responsabil şi activ, care are ce spune şi doreşte să se facă auzit, iar istoria sa cu porcii, este mult mai lungă şi nu pare deloc distractivă ci, mai degrabă, tragică.

În 2001, când au venit comuniştii la guvernare, Alexandru, un tânăr tată de doar 27 de ani, a decis să dea ascultare îndemnurilor electorale, care spuneau că vor susţine producătorii autohtoni şi a deshis o fermă de porci, cu o capacitate de până la 7 mii de capete. “Am fost un prost, care atunci când comuniştii umblau cu propaganda că susţin producătorul autohton, i-am crezut şi am început o afacere”, scurt şi sec se autodefineşte omul. Ceea ce nu au spus comuniştii în electorală este că în scurt timp, preţul cărnii va scădea la unul de nimic.A fost nevoit să-şi taie animalele. A falimentat. Spune că foarte tragică a fost istoria lui cu porcii. I-a visat încă mult timp după aceasta şi avea coşmaruri cu ei. Timp de trei săptămâni i-a dus la abator, inclusiv scroafe care trebuiau să fete. Chiar în ultima seară scroafele au fătat câte 7-8 porci. Carnea a vândut-o cu 5-7 lei kilogramul. “Au venit băbuţele de prin satele vecine şi în pestelcă au strâns purceii mici. S-au dus de pomană în toată părţile. Asta a fost soarta afacerii”, spune Alexandru.

După această aventură, cu ferma, tânărul a rămas falit şi dator cu 80 de mii de dolari. Nu mai putea sta în casă, de grija creditorilor. Şi lumea îl arăta cu degetul, îşi aminteşte el. Atunci a fost prima lui ieşire la protest cu porcii, în 2003. Şi-a arătat omul nemulţumirea, şi-a spus necazul, s-a tot vorbit despre el, dar problemele aşa şi i-au rămas.

A muncit ca un rob pentru a întoarce datoriile

La scurt timp, şi-a lăsat nevasta şi cei doi copii şi a plecat din Moldova, pentru a aduna nişte bani. “Am fost 8 ani în Franţa cu traista în spate şi am dat datoriile”, zice bărbatul. Cu toate articolele din presă, scrise despre el, a fost printre puţinii moldoveni care, în jumătate de an, a şi primit azil. “Am făcut şcoală de electricitate şi am muncit ca un rob la contrucţii, şi sâmbătă, şi dumunică, şi Paşte, şi Crăciun. Când, în 2010, am venit acasă, prima dată după 7 ani, mi-am pus mâinile în cap că moldovenii sărbătoresc din ajunul Crăciunului până după Dragobete. Serbăm ca nebunii, când nici nu ştim încă a lucra. Am dat datoriile, am renunţat la azil şi am revenit acasă. Vreau iarăşi să mă apuc de lucru aici. Cine nu a fost în Europa, să-şi ia traista cu chiloţei şi să se ducă acolo. Vor toţi să te folosească. De la un muncitor de rând am ajuns la şef de echipă. Şi când am ajuns în vârf, toată şoricimea din jur a început să mă roadă, lor robi le trebuie, nu-i interesează opinia ta”.

“Ai noştri, încă, îs hoţi amorali”

După 8 ani de la eşecul său, de la protestul cu purcei şi de la plecarea din ţară, după 8 ani de muncă silnică departe de casă, Alexandru a revenit, decis să muncească în ţară. A găsit dealurile pline de buruian şi societatea adormită, cum spune el. “Deasupra Ciocanei, este o fâşie de vreo 200 de hectare de pământ, păi iată acolo curnuţii sunt mai nalţi decât oamenii şi nu se găseşte nici un partid politic care ar ara tot buruianul cela şi să arate că măcar o faptă bună a făcut. Nu, ei vor anticipate, ca să arunce banii pe spălare de minţi. Mă irită toţi. Mai ales când săptămâna trecută, la un post tv a fost pusă în discuţie legalizarea prostituţiei. Nu mai avem alte probleme în ţara asta de rezolvat decât aceasta.

Stau analiştii politici la emisiuni, ca ţiganul pe prispa casei care se uită la ulciorul de lapte şi se gândeşte că o să-l vândă, după care o să-şi cumpere o găină, apoi o capră, apoi o iapă, iar aceasta o să-i fete un mânz, iar copchilul spune că va călări mânzul, la care tatăl îl ia la bătaie că de ce să călărească mânzul şi sparge ulciorul cu lapte. Iată aşa şi analiştii aceştia, care visează şi se afădesc, iar omul simplu este numai ameţit. Lumea-i plină de hoţi, dar de hoţi morali. Ai noştri, încă, îs hoţi amorali”.

Duminică dimineaţa, cu porcii la protest

De 3 săptămâni, Alexandru a revenit în ţară. Şi-a dat cuvântul că dacă va mai vedea ilegalităţi, nu va trece alături de ele. Şi le vede în fiecare zi. Aşa a ajuns la concluzia că este cazul să iasă din nou cu purceii la protest. A cumpărat 10 purceluşi de la piaţă, i-a adus cu maşina în Piaţa Marii Adunări Naţionale, chiar în faţa Guvernului şi le-a dat drumul. Spre fericirea animalelor şi necazul poliţiştilor, dimineaţa de duminică a chişinăuienilor, care treceau prin centrul capitalei, a fost mai veselă. Astfel, bărbatul a protestat faţă de incapacitatea de alegere a şefului statului, faţă de spectacolul din Parlament care nu diferă cu mult de cel oferit de purcei, faţă de nedreptăţile care continuă de ani buni să se întâmplă, dar şi faţă de moldovenii care încă nu s-au trezit.

“Dacă ar dori un ţăran să aibă ajungă la televiziune să-şi spunul păsul, n-are nici o şansă, pentru că toate studiourile şi emisiunile sunt ocupate cu actori politici, adică de escroci. Deja e mai uşor să aduci în Piaţă o maşină cu porci decât să aduni 10 moldoveni”, este convins Alexandru.

“I-am trezit pe toţi, inclusiv pe poliţişti”

În ziua protestului, Alexandru a fost şi amendat, pentru că a parcat neregulament. A plătit 230 de lei. Deoarece avem un deficit la bugetul de stat, protestatarul spune că ar fi de acord să achite şi alte amenzi, astfel contribuind şi el cu ce poate la susţinerea ţării.

Despre purcei, purceii, mai în glumă, dar pe un ton serios, spune că vrea să le facă paşapoarte, să-i înscrie în rând la vreo ambasadă pentru a primi vize şi să-i ducă în Europa, la licitaţie. De fapt, animalele pe care nu vroia să le ia înapoi, dar pe care poliţia i-a prins şi i-a transmis stăpânului, au fost duse la ţară, la rude. “I-am dat şi mi-am făcut o pomană şi de energia negativă am mai scăpat, am văzut cum poliţiştii alergau după ei. Vedeţi, cu 500 de lei, ce gălăgie am făcut. Aţi văzut ce efecte au avut protestele? I-am bătut exact acolo unde-i doare şi duminica i-am trezit pe toţi, inclusiv pe poliţişti”, zâmbeşte Alexandru. Tânărul antreprenor spune că are foarte multe planuri. Nu vrea să mai plece din Moldova, dar nici să se lase să-i fie spălaţi creierii. Acum, îşi face o strategie cum să mai organizeze o acţiune de protest, la fel de originală.

Tatiana EŢCO

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

19 comentarii

 1. vera

  Protest pasnic

  Au vazut porcii orasul,
  S-au mai intilnit cu nasul,
  Care i-a dus inapoi
  La stapinul – cu nevoi.

  Iesiti oameni,protestati,,
  Decat sa beti si mancati,
  Nu sunteti porci – cumparati,
  Sunteti oameni – exploatati;

  Cu platile majorate:
  La gaz, apa si caldura,
  Cu copii – bolnavi de foame
  Si speranta – disperata

  C-ati muncit o viata-ntreaga,
  V-ati ales numai c-o boaba,
  In brate – cu risul lumii,
  Purtati de valul minciunii…

  Nu intrati la primarie
  Ca acolo e bucluc;
  Mainile o sa va-ndoaie,
  Aruncandu-va ,in drum!

 2. bjarnsen

  la ce mutrisoara are, nu se prea vede ca a muncit in constructii fara zi de odihna :)) dar pentru protest un 10 cu plus

 3. Djoninofoni

  Cine a scris aricolul, nu stiu.Dar greseli gramaticale si de stil câte vrei.Rusine pentru ziar.

 4. Alic

  Iata de ce pe lista KGBistilor din Moldova Alexandru Gîsca este cu numele de”gavel”-informator??? Daca facem niste schimbari în acest “gavel” ar suna c-am asa =el e gav…”

 5. vera

  Pentru Djoninofoni:Nu-nteleg, de ce imprejur toti trebuie sa huleasca, sa vorbeasca intraiurea,sa incalce legea, dar numai presa trebuie sa nu se poticneasca ?
  Ce la ziaristi leafa-i mai mare ca la functionarii de stat, care primesc mii de lei su nu vor sa faca nimic pentru binele nostru, cedind ceva?
  Ziaristii is obositi de munca,flaminzi si neprotejati de nimeni! Ei nu-s roboti!

 6. Stere

  Djoninofoni,m-ai spulberat de pe trecere.Cum nu ştii cine a scris “aricolul”? Articolul e semnat:Tatiana Eţco.Are autoarea păcatele ei,dar şi profilul tău se pliază pe cel al măturii.După cum scrii,nu eşti în drept să judeci.Nu justific indolenţa autoarei,însa înainte de a ni se scurge ochii după iarba mai verde a vecinului,neapărat întâi trebuie să vedem ce-i cu a noastră.
  Vera,însă,tinde să justifice neglijenţa pentru limba română.A greşi e omeneşte,dar nu în meserie.Nu cred că Vera ar fi încântată,dacă un stomatolog i-ar extrage un dinte sănătos în loc de cel bolnav.
  Toţi ne prefacem că nu se întâmplă nimic grav,pentru că toţi avem o limbă de lemn.Ziariştii însă ar trebui să facă excepţie.Înseamnă că studiem puţin şi citim şi mai puţin şi nu e cazul de încurajat,dragă Vera.Limba trebuie cultivată zi de zi.

 7. igor

  “iorgu” n-are de-a face cu “igor”.sunt prenume cu etimologii absolut diferite,cum “nataşa” n-are nimic comun cu “natalia”.si nu mai inventati cai verzi ca si asa ii avem suficient.vreti sa va dati de oameni culti,dar de fapt va demonstrati saracia spirituala si smecheria ca cititorii is prosti si nu stiu nici pe dracu’.

 8. Djoninofoni

  Pentru Stere,da, am gresit când am scris ca nu stiu cine a autorul.N-am obesrvat autorul.Dar de unde stiu eu cu ce te pliezi tu? N-avem claviatura românä sâ scriem “sh” ,Etzco”, Shtere??

 9. Stere

  De acord,Djoni.Nu putem să ştim cine şi ce prezintă.Ţineam numai să spun că la română suntem varză,dar azi nu mai contează limba,contează ce punem pe “limbă”.
  Partea proastă ar fi să mă apuc să dau lecţii de română,când eu însumi îs tobă de greşeli.
  Eu m-am făcut că nu văd şi nici nu interveneam,nu ne arde de limbă,dar deranjează mai mult “bunătatea” celor ca Vera,adică nu ştim şi nici nu dorim să ştim.
  ZdG are câţiva ziarişti,nu sute,printre care şi Tatiana Eţco,care a şi semnat articolul.Uite sub articol,stă numele ei.

 10. Sânziana

  pt. un “igoraş ” rusificat si suparat
  de mai sus:
  -cum n-ai intoarce-o, acest nume rusesc -igor-
  nu face parte din lista numelor noastre traditionale.
  Ba din contra, este adus de ocupantii rusi !
  Din lunga lista de rusificare a noastra cu:
  ivan, fiodor, dmitrii, grigorii, liubovi, marusea, valentinocika, lealecika,
  – si uite ce nume frumoase avem noi:
  – ionel, ionaş, ionuţ, nelu, nicu, nicuşor, nicandru, nicanor, nistor, mihaiţă, mihnea, mihalache, mihaieş, toader, toderica, tudorel,
  etc.
  N.B.
  Mai bine te-ai duce sa-ti schimbi buletinul
  cu numele corect de –iorgu– !
  STOP OCUPATIA RUSEASCA A NUMELOR NOASTRE !
  / ai vazut multi “igori” – prin România ? /

 11. Alic

  eu stiu,ca hotul e hot.N-am auzit de hoti “morali” si “amorali”.Dupa informatie Dl cu purceii, a fost în Franta.Interesant lucru sa stim cum arata hotii-franceji morali?? El nu era printre ei ??

 12. igor

  haoleo,marmazel Sanziana(Giovanni),parle an franse da nu pre.asa ca trecem la romana.
  te superi daca-ti spun ca niciun “nume” din cele indicate de tine nu e de origine rusa? (stiintific sunt prenume,nume mici,dar merge si nume,pt ca tudor gheorghe,ai auzit de el,e un nume si un prenume.e o diferenta intre nume si prenume.cand ti se cere numele,nu spui “ivan”,ca-i prenume,ci “kozlov” ca-i nume,daca tot ai luat-o de la rusa.
  a doua intrebare:de ce moldoveanul,inainte de a da peste om,nu da intai peste carte? esti in stare sa deosebesti un nume de un diminutiv(ion-ionut),dar de alte variante,depinde de popor(feodor-teodor-tudor)? rusul a adaptat niste prenume specificului sau,asta nu inseamna ca-s rusesti.ivan e o varianta de la ion,stii si care-i varianta engleza a lui ion?
  cum ziceam,iorgu n-are nimic comun cu igor nici ca varianta,pt ca unul e grecesc si altu-i scandinav,unul inseamna taran si altul inseamna altceva.de aia avem o etimologie a onomasticii ca ignorantii sa nu se burzuluiasca ca tiganul cand isi scrie copilul “semafor” sau “ambasador”,asta nu e onomastica.s-apoi daca eu vreau sa fiu igor,care-i necazul tau? sau a comanda pari mai inteligent-a? nu cred.
  ocupatia rusa nu consta in nume.la starea civila nimeni nu-ti da in cap si poti sa scrii ce vrei,mai mult,ai ajuns acolo deja cu un nume demult ochit.mai degraba e vorba de starea moldoveanului de a se fuduli pe stomacul gol.
  nu sunt suparat.irita tupeul moldoveanului sa dea verdicte fara sa stie nici cum il cheama.
  asadar,suntem de veghe,dar nu pana la paranoie cu “rusificarea” asta.

 13. igor

  Rar la noi si intilnit numai in epoca moderna, Igor este un imprumut, pe cale culta, din onomastica rusa. Specific rusesc, vechi si cu o frumoasa traditie, Igor este de origine germanica si corespunde vechiului nume scandinav Ingvarr. Alaturi de Ingram, Ingfrid, Ingburg, Jngraban etc, Ingwarr se incadreaza in grupa numelor teoforice care amintesc de vechiul cult al zeului germanic Ingwio. in istoria slavilor de rasarit numele Igor a fost purtat de un mare cneaz al Kievului (inceputul sec 10), cunoscut prin cele doua campanii impotriva Bizantului si de cneazul Novgoro-dului Igor Sveatoslavici (1178 — 1202), eroul cunoscutului poem eroico-is-toric Cintec despre oastea lui Igor (creat la sfirsitul sec. 12 de un autor necunoscut, acest Cintec este cel mai important monument al literaturii ruse vechi). O Compozitorul Igor Fiodorovici Stravinski. ? Din domeniul creatiei muzicale trebuie amintita cunoscuta opera a lui Borodin, Cneazul Igor al carei erou este acelasi Igor Sveatoslavici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *