Primarii Usatîi şi Şor: Dragoste cucerită cu mulţi bani

Alegerile locale din vara anului 2014 le-au adus locuitorilor din Bălţi şi Orhei doi primari tineri şi controversaţi. La Bălţi, cu peste 73%, s-a înscăunat primar Renato Usatîi, cunoscut politician pro-rus care s-a făcut cunoscut în special prin concertele pe care le organiza cu participarea interpreţilor ruşi. La Orhei, un alt oraş important din R. Moldova, a devenit primar controversatul om de afaceri Ilan Şor, de numele căruia este legat astăzi „furtul miliardului” din sistemul bancar. Şor a fost votat de aproape 62% din orheieni.

Vineri, 23 octombrie 2015, la mai bine de patru luni de la alegerile locale, am plecat la Bălţi şi Orhei, ca să vedem care sunt reuşitele celor doi primari atât de mediatizaţi în presa de la noi. Dacă oraşul Bălţi ni s-a părut că e la fel cum era în perioada sovietică, la Orhei schimbările în aspectul localităţii sunt radicale.

541-balti-1Marile schimbări se lasă încă aşteptate, dar bălţenii se declară mulţumiţi

La Bălţi, deşi părerile sunt împărţite, majoritatea oamenilor cu care am discutat s-au declarat mulţumiţi de activitatea noului lor primar. Totuşi, atunci când îi rugam să numească exact câteva succese vizibile, ei nu prea ştiau ce să ne răspundă. „Concret nu ştiu pentru că eu nu-s acolo cu el, dar multe face… Şi drumurile repară, şi ce trebuie el face… Multe de toate o făcut şi încă o să facă. El foarte bine conduce, ştie şi să vorbească”, ne-a spus o femeie, vânzătoare la „Piaţa Centrală” din Bălţi. „De toate face”, a adăugat un coleg al acesteia, care a ţinut să ne întrebe dacă Chirtoacă „al nostru” face mai multe la Chişinău. „Eu îs mulţumit. La dânsul nu am fost niciodată, că nu mi-a trebuit, dar l-am votat şi l-aş mai vota numaidecât. Îi tare bine”, ne-a spus şi Ion, un bălţean de 57 de ani.

Mult mai rezervaţi în privinţa capacităţilor lui Renato Usatîi de a schimba oraşul în bine s-au arătat tinerii cu care am stat de vorbă. Vadim, un fotograf din Bălţi, spune că, în mare parte, nu s-a schimbat nimic şi că oamenii mai rămân în aşteptare. „Că organizează concerte, pentru mine nu este o reuşită. Am crezut că va face mai multe, dar timpul trece şi încă nimic nu se vede”.

Am discutat şi cu un grup de studenţi pe care i-am întâlnit în curtea Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi. „Părerea mea e că el nu are nevoie de Bălţi, el are nevoie de Chişinău. El vrea doar să se mediatizeze pe seama Bălţiului. Dacă va face şi în continuare concerte, nu-i exclus că va mai fi votat, dar pe mine nu mă fascinează concertele. Mai bine investea banii ăştia şi vedeam ceva real”, a declarat unul dintre studenţi.

„În opinia mea, el nu face ceea ce trebuie, nu se vede nicio diferenţă cu ochiul liber, poate doar să iei o lupă şi să cauţi. Nu se mişcă nimic, el se ocupă cu diferite fleacuri pe la Chişinău”, ne-a spus un profesor de la aceeaşi universitate.

541-sediul-partidul-nostruFaptul că lipseşte mai multe zile de la primărie nu-l împiedică să conducă oraşul, spune Usatîi. „Eu online primesc şi online răspund. La mine lucrul nu se opreşte din cauza că Usatîi stă în corturi”, a declarat Renato Usatîi, contactat de ZdG. Întrebat care sunt reuşitele sale de până acum şi de ce locuitorii oraşului încă nu văd schimbările promise, Renato Usatîi ne-a spus că măsurile luate de el vor avea efecte pe termen lung şi că bălţenii se vor convinge de asta în viitor. „În primul rând, primăria începe a funcţiona pentru oameni. Dacă vine cineva cu o problemă, noi o soluţionăm, nu le dăm răspunsuri şablon, ca înainte. Am făcut regulă la Întreprinderea Municipală „Pieţele Municipiului Bălţi”, care acum aduce cu 500 de mii de lei mai mult în buget. Am reparat două drumuri printre case care nu mai fuseseră reparate din ’92. Eu personal am adăugat 1 mil. de lei de la mine. Două milioane de lei am donat la procurarea terenurilor de joacă. O parte au fost instalate, iar altă parte e încă la depozit. Am pregătit acum două terenuri unde vom face azil pentru animale, am amenajat un spaţiu special de plimbare cu animalele, după standardele europene. Am ales acum loc pentru piscină cu complex sportiv, tot am pornit din banii personali. Am schimbat instrumentele pentru chirurgie la spitalul municipal. Acum, la toate întreprinderile municipale, se face auditul. Va fi vai de capul lor, o să fie dosare penale multe. Am încheiat acorduri de colaborare cu Sankt Petersburg şi Nijnîi Novgorod. Din asta am obţinut 100 de burse pentru studenţii din Bălţi la Academia din Sankt Petersburg pentru agricultură şi 40 de burse pentru Universitatea Tehnică din Nijnîi Novgorod”, se laudă Usatîi.

Usatîi spune că schimbările la Bălţi nu sunt atât de evidente ca la Orhei pentru că oraşul este mai mare şi resursele sale sunt mai mici. „Nu vă supăraţi, eu nu am participat în schemele de la BEM să fur 200 de milioane de dolari şi să cheltui 5 pentru oraş. Dacă vă uitaţi pe hartă, Orheiul e de 5 ori mai mic decât Bălţiul. Şi eu dacă mă duceam la mine în sat cu cele 10 milioane cât am cheltuit până acum la Bălţi, făceam Las Vegas acolo”.

541-orhei-parcIlan Şor, „rege absolut” la Orhei

Dacă la Bălţi, în marea de susţinători ai lui Renato Usatîi, am găsit şi mai mulţi oameni nemulţumiţi de primarul lor, atunci la Orhei, Ilan Şor este considerat primarul ideal. Orheienii nici nu vor să audă că Şor este considerat principalul vinovat de dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar, şi nici că ar fi dat mită de milioane unui fost prim-ministru. Tot ce contează pentru ei e că Ilan Şor a făcut atâtea lucruri bune pentru oraş cât, spun ei, nu au făcut toţi ceilalţi primari de până la el luaţi la un loc.

În campania electorală, Ilan Şor le promitea orheienilor realizări care, cel puţin la acel moment, păreau de domeniul fantasticului: reabilitarea drumurilor şi trotuarelor, iluminarea sută la sută a străzilor, parcuri şi zone verzi cu wifi gratuit, reparaţia reţelelor comunale, reparaţia spitalelor, şcolilor şi grădiniţelor, compensarea serviciilor comunale, transportul public gratuit, ajutor financiar pentru naşterea copiilor, terenuri sportive în tot Orheiul. După ce am discutat cu oamenii şi am vizitat mai multe zone ale oraşului, ne-am convins că, într-adevăr, promisiunile făcute în campanie, au fost practic îndeplinite.

541-oprhei232Oamenii vorbesc despre Ilan Şor ca despre un zeu. Fie că sunt tineri sau oameni în vârstă, toţi îşi laudă primarul şi toţi povestesc despre parcurile, drumurile şi trotuarele reparate, terenurile de joacă şi de sport sau iluminatul stradal. „Face drumuri care nu au mai fost reparate de când îs eu”, ne spune un bărbat trecut de 50 de ani. „Ne-a scăzut preţul la apă, a pus lumină pe străzi, ne-a făcut parc. A angajat măturători şi în oraş e curat”, declară şi Svetlana, angajată la o întreprindere din Orhei. Întrebată dacă nu o deranjează că despre primarul lor se spune că ar fi furat bani din cele trei bănci Svetlana spune că „dacă şi a furat el măcar face ceva din banii aceştia, el ni-i dă înapoi”. Şi Nadejda, fostă lucrătoare la grădiniţă, acum la pensie, spune că nu o interesează ce a făcut Şor atâta timp cât face atâtea lucruri bune pentru oraşul lor. „Poate că a furat, dar nu-i vinovat numai el. Până acum nimeni nu făcea nimic, acum câte drumuri s-au făcut… Nimeni nu-l va vorbi de rău”, încearcă să ne convingă Nadejda. Şi, într-adevăr, e aproape imposibil să găseşti un orheian care să-l critice pe Ilan Şor. Noi am găsit unul singur, pe Valeriu Prisăcari, profesor de engleză la liceul „I.L.Caragiale” din localitate. „Fiecare când vine promite 4 oceane şi el (n.r.: Ilan Şor) a încercat să arate că se ţine de cuvânt. Dar banii ăştea de unde i-a luat? De la Banca de Economii, desigur. El nu face cu mâinile lui, face tot cu banii noştri”, ne-a declarat profesorul.

541-orhei12Am încercat să aflăm de la Ilan Şor care este secretul transformării oraşului într-un timp atât de scurt, doar că primarul de Orhei nu era în acel moment la serviciu. La intrarea în sediul primăriei ne-a întâmpinat un angajat al firmei de pază „Klassica Force”, care ne-a spus că are „comandă” să nu permită nimănui să fotografieze şi că dacă fotografiem el va chema paza şi ne va lua. O altă persoană care ieşea din primărie (nu ştim dacă era angajat al primăriei sau nu) a adăugat că, dacă nu ne conformăm, vom fi arestaţi pentru 72 de ore. Între timp a sosit o maşină a agenţiei de pază „Klassica Force” din care au coborât alţi doi agenţi de pază. Le-am spus că nu vrem decât să discutăm cu primarul şi să facem câteva poze. Ei ne-au spus că Ilan Şor nu este în acel moment la serviciu fără a preciza însă unde este. Mai târziu avea să aflăm că, deşi era zi de lucru şi Ilan Şor ar fi trebuit să se afle la primărie, acesta era, de fapt, la un meci de fotbal al echipei sale Milsami Orhei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Petru Rosca

  Punctul
  de plecare al oricărei reușite este dorința. Asta scrie celebrul
  Napoleon Hill în cartea ”De la idee la bani”. Căutăm urgent colaboratori
  part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect
  unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe
  detalii, trimiteți mesajul INFO la adresa de email:
  rosca_petru56@yahoo.fr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *