Preţul deportărilor

Problema deportărilor revine periodic în atenţia publicului. De această dată, tema a fost readusă în atenţie de către Veaceslav Stăvilă, unul dintre membrii Comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din R. Moldova.

40% – chiaburi

În maşinăria celor trei valuri de deportare au fost prinşi cca 300 de mii de oameni, dintre care 230 de mii au fost omorâţi. Pretextele de care se foloseau autorităţile sovietice pentru a justifica deportările variau în funcţie de situaţie. Bunăoară, devenise obişnuit fenomenul cetăţenilor ca fiind “chiaburi”. Sub această acuzaţie, au fost deportaţi cca 40% din numărul total al exilaţilor… O parte au fost deportaţi pentru că erau martorii lui Iehova. Evreii – din cauză că erau… sionişti, susţinând revenirea la muntele Sion, adică adepţii formării statului evreu în Palestina. Aceste motive par acum absurde, atunci, însă, o mare parte din puterea sovietică era ferm convinsă că ele pun în pericol chiar și existenţa acestui regim. Provoacă întrebări şi legitimitatea mobilizării a 200 de mii de cetăţeni români de pe teritoriul Basarabiei în anul 1944. Aceştia nu erau cetăţeni sovietici şi nu puteau fi mobilizaţi în Armata Sovietică.

Istoricul Veaceslav Stăvilă a ajuns la concluzia că daunele deportărilor măsurate în bani ating cifra de 28 miliarde USD. “Aceasta este o sumă minimă, deoarece există multe lucruri care nu pot fi măsurate în bani”, afirmă istoricul.
Referindu-se la metodele de calcul, Stăvilă a precizat că acestea au fost parţial preluate de la ţările baltice. “Conform legislaţiei balticilor, aceste metodologii sunt confidenţiale. La dispoziţie ne-au fost puse mai multe modele, dar nu studiile propriu-zise”. Modelele au fost verificate de economişti, fiind ulterior adaptate la specificul local.

Cât costă o viaţă?

O viaţă de om nu poate fi calculată în bani, totuşi, din punct de vedere statistic, viaţa este un bun, care poate fi măsurat sub aspect financiar, deoarece are preţ. E posibil să se calculeze, în medie, cât nu a trăit şi cât nu a muncit omul. Desigur, aceste calcule sunt uneori vagi. Dar, să presupunem că un soldat moldovean pleacă în Irak în cadrul forţelor NATO. Să presupunem că acesta primeşte 2000 de euro, munceşte acolo doi ani şi trimite aceşti bani acasă. Mai apoi este ucis în misiune. Presupunem că avea 22 de ani. Constatăm durata medie a vieţii în ţară. Din vârsta medie sunt reduşi anii de viaţă, iar diferenţa este înmulţită cu salariul său de 2000 de euro. Astfel reiese preţul aproximativ al unei vieţi omeneşti. La fel s-a procedat şi în cazul represaţilor regimului comunist.

“Muzeul Naţional de istorie a muncit vreo 6 ani pentru Cartea memoriei victimelor comunismului, nu mai era nevoie ca noi să facem acelaşi lucru, deoarece ei studiaseră cele cca 30 mii de dosare aflate în arhiva MAI”, a spus Stăvilă
Media de viaţă în anul 1938, luată ca reper, dat fiind faptul că acesta e ultimul an pentru care există asemenea date, era de 47 de ani, iar venitul mediu anual pentru aceiaşi perioadă era de 76 USD sau 1120 de lei pe an. Dolarul s-a depreciat din 1941 în medie cu 3,9% anual. Dacă e să comparăm puterea de cumpărare, atunci nu am plecat departe.

“Cât ar fi de straniu, cel mai greu a fost estimarea bunurilor pur materiale. Balticii, spre exemplu, au calculat totul, de la naţionalizarea uzinelor la preţul nisipului, folosit de sovietici în construcţii”.

Ce înseamnă 28 miliarde USD şi cine trebuie să le plătească?

Cifrele pot fi percepute mai bine prin comparaţie. 28 miliarde USD sunt aproape de şase ori PIB-ul actual al R. Moldova. Adică, doar dispariţia celor 300 de mii de oameni de pe acest teritoriu, a privat Moldova de cel puţin şase ani de dezvoltare, efectele morale fiind imposibil de estimat. Cam tot atâta costă o mie de kilometri de autoban german cu patru benzi, sau gazul consumat de R. Moldova timp de 85 de ani, conform tarifelor actuale. Cel mai important e că 300 de mii de locuitori ai Basarabiei din totalul de 2,7 milioane au dispărut practic din viaţa acestei ţări.

Balticii au iniţiat deja procedura de solicitare a datoriilor de la succesoarea URSS, care e Federaţia Rusă. Trebuie sau nu cerute acestea de către R. Moldova? Răspunsul depinde de decizia factorilor politici şi de viziunile opiniei publice.

Eduard Butnaru

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. realistul

  Pretul edificilor de stat a RM arse la 7 aprilie 2009 trebuie puse pe PCRM. Ideologia comunista este responsabila pentru pregaturea maselor la revolte prin violenta. Revolta violenta din 1917 tot timpul este descris de ei ca un eveniment pozitiv. Persoanele care s-au revoltat contra regimului Voronin au respectat mesajul ideologiei comuniste. Ele trebuiesc iertate iar ideologia comunista interzisa. Nu acceptam ca prin violenta sa fie schimbate regimurile si nu acceptam ca o ideologie sa guverneze 60 de ani.

 2. Petrus

  Ideal ar fi ca Moldova sa ceara daune Rusiei in cooperare cu Romania si cu cele trei Republici Baltice. Astfel, cuvantul ei ar cantari mai greu.
  Dar Rusia mai are un drum foarte lung de parcurs, pana va deveni constienta de cat rau a produs lumii. 40% dintre rusi au aflat de crimele impotriva umanitatii de la Katyn abia dupa caderea avionului presedintelui polonez.

 3. realistul

  Nu putem sa ne permitem sa luam painea de la copii si batrini si sa defilam in statul care nu respecta neutralitatea RM. Armata rusa afara! Painea – copiilor si pensionarilor. Gazul postsovietic trebuie sa fie acelas pret ca in Rusia. Acest gaz a fost cistigat si cu viata moldovenilor cazuti in razboi.

 4. Anda

  nu cred ca are sens sa cerem daunele materiale. Rusia se considera succesoare a URSS doar in cazul victoriei in razboi si in alte momente convenabile. in toate crimele de care ei sunt vinoveti, pai toata vina e data pe stalin, regim etc si adica nu are nimic comun cu Rusia actuala. este o pozitie f. convenabila si de neschimbat, si nu are cum sa fie altfel fiindca ar trebui sa recunoasca intai de toate in fata propriului popor, ca ei nu sunt cu nimic mai buni decat fascistii si au facut exact acelasi lucru, ba chiar i-au invatat pe nemti ce inseamna cruzimea adevarata. unde mai pui, ca rusii s-au macelarit intre ei in razboiul civil si acum nici nu-si aduc aminte de asta, de parca nu au fost milioane de ucisi si emigrati. este o natiune barbara si nu ai ce le face. de aia nu are sens sa le cerem despagubiri, sa se inece ei cu banii ceia, dar ar trebui de mediatizat pe larg tot ce se va afla asa ca sa ajunga si pana la Moscova, S. P. Arhanghels, Tomsk etc etc …. nu cred ca se va reusi, fiindca scopul maret al guvernarii lor consta in mentinerea in bezdna anilor stalinisti si educarea in continuare a ursului imperialist si nici de cum a rusului contemporan, dar cel putin poporul nostru si toti cei ce locuesc in Moldova vor cunoaste istoria adevarata al acelei griji negre si pagane aduse pe baionete rosii, murdarite de propriul lor sange (incepand cu 1917)

 5. omul

  PCRM, Lupu si Urecheanu trebuie sa iscaleasca o declaratie ca in caz de Ghimpu va fi asasinat, otravit ori …( radiatie) pe teritoriul Rusiei vor purta toata raspunderea penala. Ei sa fie deacord de-a face puscarie 25 ani fiecare, pentru insistenta lor de-a trimite fortat Presedintele RM in Rusia. Statul care isi bate joc de Moldova prin mijloace economice, militare( armata 14) este posibila de-a folosi toate mijloacele de-a schimba politica RM.

 6. deportarea rusa

  Deacov daca respecta conctitutia RM nu trebuie sa-i indice Presedintelui RM sa plece fortat in Moscova. AIE trebuie sa reflecte toata paleta politica a electoratului. Daca poporul are o directie politica contrara PCRM ea trebuie respectata. Nu-i normal sa-l fortati pe Ghimpu sa plece unde nu-i asteptat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *