Preşedinţii

ZdG prezintă declaraţiile preşedinţilor V. Voronin şi T. Băsescu, în legătură cu protestele de ultimă oră din Chişinău.

8 aprilie 2009, prima întrevedere a preşedintelui Vladimir Voronin cu şefii de raioane, după protestele din 7 aprilie

«Pe 8 aprilie 2009, Ambasadorul României în R. Moldova a fost declarat persona non grata. Tot pe 8 aprilie, Guvernul a luat decizia de a introduce regim de vize pentru cetăţenii României. În acest sens, preşedintele Vladimir Voronin a făcut mai multe declaraţii, în faţa preşedinţilor de raioane, a Cabinetului de Miniştri, a deputaţilor şi a rectorilor, pe care i-a convocat la Guvern. În sală a fost prezent şi Mitropolitul Vladimir, care a ascultat cu atenţie discursul preşedintelui, fiind aşezat chiar din primul rând. Voronin a declarat că, de cele întâmplate, fără îndoială, este vinovată România.

«După independenţă, nu am trăit ani uşori», şi-a început discursul Voronin, în faţa a sute de demnitari. «După ce am declarat ferm că R. Moldova merge pe calea integrării, am considerat că vom scăpa de aceste presiuni. Dar nu a fost să fie», a mai spus el, referindu-se la numeroasele proteste care ar aminti de o potenţială Unire a R. Moldova cu România.

«În toate aceste lucruri şi în acest an mai mult ca niciodată este implicat statul vecin, România. Avem şi probe şi multe alte chestii. Azi Guvernul va introduce regimul de vize între R. Moldova şi România. Terminăm noi cu jocurile iestea. Şi o să plătească tot aşa cum plătim noi românilor (n.r.: România le acordă cetăţenilor R. Moldova vize fără plată)», continuă preşedintele în timp ce demnitarii comunişti aplaudau declaraţia preşedintelui. «Azi, Ambasadorul României în R. Moldova va fi anunţat persona non grata. Aceasta nu înseamnă că noi constrângem relaţiile bilaterale. Aceasta înseamnă un pas politic şi românii să înţeleagă că avem statul nostru. Şi să nu îşi bage nasul acolo unde nu le fierbe oala. Frate, frate, dar brânza e cu bani», a mai spus el. «Sunt fotografiaţi toţi care au luat parte la aceste procese. Eu v-aş propune să faceţi o excursie prin parc şi să vedeţi ce au făcut din Parlament… M-au ales preşedinte pentru patru ani. 90% noi finanţăm, 90% noi dăm ţâţă şi nici aceasta nu apreciaţi», a continuat preşedintele.

«La 6 aprilie m-am imprimat în cabinetul preşedintelui pentru ziua de 7 aprilie, atunci când se împlinesc opt ani de când sunt preşedinte. Din senin, eu voi spune despre ce senin e vorba, se încep aceste măsuri. Astă noapte deja au fost arestaţi 118 persoane dintre organizatori. Pe mulţi noi i-am văzut. I-am filmat pe toţi şi îi vom găsi şi pe ceilalţi. Chiar dacă s-au urcat în trei automobile bronate cu 10 bodyguarzi şi au şterpelit-o din ţară. Îi vom găsi pe toţi care au finanţat aceste acte de vandalism. Alde Gabi Stati… Îi vom găsi pe toţi», a mai spus Voronin fără să facă referire la alte nume.

«Răbdarea mea tot are margină. Noi am observat ieri când a fost rupt de pe clădirea Preşedinţiei şi dat jos flagul R. Moldova şi pus flagul României. Cunoaştem toţi organizatorii. Dar şi cei care au participat volens nolens, cu ştiutu cu neştiutu, cum spune Vladâca în rugăciunile lui, şi aceia vor fi traşi la răspundere. Ieri am fost la limita încercării şi răbdării. Eu vă spun să fiţi atenţi. Nu vă băgaţi în aceste afaceri. Peste o sută de colaboratori de poliţie au fost internaţi în spitale. Şi mulţi tineri au fost internaţi. Vom deschide fiecăruia în parte dosar penal. Vom duce totul până la capăt. Asta e datoria noastră. M-am întâlnit ieri şi cu Filat, şi Chirtoacă, şi Urechean. Le-am spus să fie atenţi ca în loc de Parlament să nu nimerească în altă parte», a continuat Voronin cu mai multe avertizări.

Mesajul preşedintelui României, Traian Băsescu, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, 14 aprilie 2009

[..] Ţara noastră a condamnat violenţele şi distrugerile care s-au înregistrat în timpul manifestaţiilor de la Chişinău şi a atras atenţia asupra necesitaţii respectării normelor democratice. Responsabilitatea asigurării ordinii de drept revine conducerii R. Moldova. Evenimentele de la Chişinău, unde autorităţile au permis, repet, au permis accesul manifestanţilor în sediile principalelor instituţii ale statului, ridică semne importante de întrebare. Violenţele de acum o săptămână, inclusiv devastarea unor instituţii publice, nu au servit nici manifestanţilor, nici opoziţiei politice. Ele au servit exclusiv celor care, de fapt le-au provocat şi le-au făcut posibile, adică acelora care deţin acum puterea.
Violenţa nu este o soluţie. Numai prin ajungerea la un acord asupra redemarării procesului de democratizare se poate ieşi din impasul actual.

Suntem îngrijoraţi de represaliile pe care autorităţile R. Moldova le întreprind. Situaţia este agravată de limitarea şi blocarea activităţii reprezentanţilor mass-media, acţiuni prin care se încearcă să se ascundă opiniei publice abuzurile şi comportamentul brutal al forţelor de ordine. Jurnaliştii care mai pot transmite menţionează răpiri de persoane, reţineri abuzive, ameninţări, terorizarea cetăţenilor, fabricarea de dosare, anchete fără asigurarea asistenţei juridice pentru persoanele reţinute.

Chiar dacă alegerile parlamentare s-ar fi desfăşurat corect, libertăţile cetăţeneşti nu pot fi anulate. Am învăţat din istoria recentă că cenzura asupra mass-media, ameninţările şi violenţele asupra jurnaliştilor reflectă un sentiment de ilegitimitate şi nereprezentativitate. Este condamnabilă ameninţarea cetăţenilor cu folosirea armelor, ameninţare venită din partea unor lideri marcanţi ai Republicii Moldova şi care trădează o atitudine de neînţeles faţă de valoarea unică a vieţii fiecărui om. Atragem atenţia că utilizarea armelor împotriva populaţiei civile, în rândul cărora se regăsesc şi cetăţeni români, constituie o crimă. În situaţia înregistrării, în asemenea circumstanţe, de victime omeneşti, autorităţile române vor întreprinde toate măsurile pentru aducerea în faţa justiţiei penale internaţionale a persoanelor care au executat şi comandat astfel de acţiuni.

România îşi manifestă preocuparea faţă de agresarea şi măsurile ilegale întreprinse până acum împotriva cetăţenilor români. Considerăm că neinformarea părţii române cu privire la cetăţenii ţării noastre care sunt, eventual, reţinuţi sau arestaţi, precum şi interzicerea stabilirii de către aceştia a legăturii cu Ambasada României pentru asigurarea asistenţei consulare constituie încălcări grave ale normelor internaţionale. Cerem autorităţilor de la Chişinău să asigure imediat reprezentaţilor consulari ai României accesul la cetăţenii români eventual reţinuţi, dacă această situaţie există.

[..] Represaliile care au loc în R. Moldova, încălcarea libertăţilor fundamentale, a drepturilor omului, a libertăţii de expresie, expulzarea unor jurnalişti şi acuzaţiile la adresa statului român obligă România să ceară efectuarea unei anchete europene asupra responsabilităţilor pentru represiunile din ultimele zile.
În condiţiile în care măsurile represive vor continua, România va analiza, în conformitate cu normele internaţionale, formele de asistenţă umanitară şi de protecţie pentru cei a căror viaţă şi integritate fizică sunt ameninţate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

16 comentarii

 1. ilian eugen

  Draga unchiule Voronin , noi din Romania suntem deja in Uniunea Europeana .Nu ne a fost si nu ne este usor.In orice caz noi am facut ceva , nu pentru noi , ci pentru copii nostrii.Cand a fost doborat megalomanul Ceausescu , noi am fost in strada , nu au fost nici rusii , nici americanii. Am fi putut sa i vedem daca erau acolo. Dar nu au fost.Poate au fost pe alaturi si au montat simulatoarele de razboi electronic , dar nici asta nu o cred.Atunci copii mei aveau 3 ani. Era foarte greu . Azi copii mei au trecut de 20 de ani. Si azi e greu dar a meritat sacrificiul.Daca am fi ramas la sistemul si mentalitatea comunista s ar fi ales praful de noi , sunt sigur.Cat despre presedintele nostru , cu bune si rele ale lui, oricum are grija de cetatenii tarii. Dumneata unchiule nu umbli prin popor ca ,, simplu cetatean ,, cum umbla nenea Traian , fie pe plaja , fie la muntele Gaina.Ai o tarisoara cat doua judete de ale noastre .In fond nu ne trebuie pamanul dumitale , dar OAMENII , OAMENII,

 2. ilian eugen

  Draga unchiule Voronin , noi din Romania suntem deja in Uniunea Europeana .Nu ne a fost si nu ne este usor.In orice caz noi am facut ceva , nu pentru noi , ci pentru copii nostrii.Cand a fost doborat megalomanul Ceausescu , noi am fost in strada , nu au fost nici rusii , nici americanii. Am fi putut sa i vedem daca erau acolo. Dar nu au fost.Poate au fost pe alaturi si au montat simulatoarele de razboi electronic , dar nici asta nu o cred.Atunci copii mei aveau 3 ani. Era foarte greu . Azi copii mei au trecut de 20 de ani.Si au un rost pe lume.Ingineri , Doctori.. Si azi e greu dar a meritat sacrificiul.Daca am fi ramas la sistemul si mentalitatea comunista s ar fi ales praful de noi , sunt sigur.Cat despre presedintele nostru , cu bune si rele ale lui, oricum are grija de cetatenii tarii. Dumneata unchiule nu umbli prin popor ca ,, simplu cetatean ,, cum umbla nenea Traian , fie pe plaja , fie la muntele Gaina.Ai o tarisoara cat doua judete de ale noastre .In fond nu ne trebuie pamanul dumitale , dar OAMENII , OAMENII, bre astia au sange latin in vene nu sunt nici calmuci nici kirghizi, sunt fratii nostrii , si noi toti vorbim limba,, moldoveneasca,, . Daca trebuie vom face tabere de refugiati pentru fratii nostrii , dincoace de Prut ca avem si unde si de unde.Daca vrei facem Romania Mare si o redenumim Moldova Mare , si te alegem si presedinte cu 99, 99 % ,. dar doar prin referendum national unchiule .Da si dumneata niste drepturi cat de cat la cetateni,sa plece toti oamenii in alte tari la munca si sa ti vina acasa cu Mertane cu valuta , sa imparti PIB ul cum vrei dar sa creasca dracului cat de cat nivelul de trai si la omul simplu , sa umblii lelea prin Chisinau si sa se inghesuie lumea sa faca o poza cu matale , cum se inghesuie Romanii sa faca o poza cu taica Basescu.Ba nene Voronin mai schimba si mata dracu a doua limba , daca nu ti place engleza barem mai rupe o cat de cat cu germana , franceza ,ca altfel nu vezi mata Uniune Europeana nicioadata.Ca in bancu ala , semnalizezi spre vest si virezi spre est , nu merge nene , asta e truc vechi de a lui Ceausescu. Omul cand e necajit si sarac nu l mai minti cu povesti frumoase , are nevoie de nivelul minim de trai , salariile care se dau la Pastele Cailor si pensiile care vin la Sfantul Asteapta nu tin loc de foame si nici de plata datoriilor .Da la oameni 100 de programe tv , da le celulare, da le internet, adica lasa omul sa aleaga ce vrea el , filme porno , Dan Diaconescu , Etno , Gsp etc. etc.da ceva dracului cat de cat ca intre o buna zi o sa te ridice in furci lumea . Mata esti ca Voda Lapusneanul ,, Daca voi nu ma vreti , eu va vreau ,, etc. da o sa vina vremea sa te vanda pe pret de nimic serviciile speciale , si atunci e mai greu,, In rest sanatate ……YO2LMA.WEBS.COM cu stima care o meritati,.

 3. zic si io (r)

  citesc si nu-mi vine sa cred cata aversiune are omul acesta,voronin,fatza de romania…si cata ura,si cum ii amenintza la modul cel mai violent pe cei care nu sunt comunisti…nici nu stiu cum sa calific pe cineva care a ajuns sa-si instige propriul popor la ura fatza de alt popor,vorbitor al aceleiasi limbi…

 4. Alin

  Ce face Voronin asta este tipic pentru indivizii care isi reneaga apartenenta nationala si proprii parinti.Este un produs reprezentativ al terorii staliniste si un exemplu semnificativ al deznationalizarii.Asa ceva are si un nume:mankurt,adica o persoana care isi scuipa radacinile,isi neaga originea nationala si valorile sfinte ale neamului sau ,pentru a parveni si a fi primit la masa asasinilor fratilor sai.Procesul de mankurtizare incepe cu numele pe care ti-l schimbi,limba nationala pe care o vorbesti cu scarba si familia pe care nu o mai recunosti.Interesant este ca Voronin provine dintr-o familie anticomunista,care a luptat cu arma in mana impotriva comunistilor.Unchiul sau s-a refugiat in Romania si a luptat pana prin 1952 in muntii Oasului alaturi de partizanii anticomunisti.Bine ar fi daca acest ziar si ziarele democratice din Moldova ar publica biografia adevarata a “sefului”si istoria familiei sale din satul Corjova,aflat in Transnistria.Asta ca sa vada seful ce a insemnat comunismul rusesc si cum a incercat ,reusind in parte,sa distruga fibra natiunii romane .Istoria familiei lui Voronin este exemplara pentru soarta romanilor in timpul ocupatiei rusesti.Aversiunea pe care o are Voronin pentru romani si romanitate este similara cu ura pe care o avea inca din vremurile Biblice,Cain impotriva lui Abel.Omul asta poarta semnul lui Cain,semnul ucigasului de frate.!

 5. savarsitu-sa

  pana la urma,romania isi tot intinde obrazul la plesnit,ma intreb daca nu ar fi mai bine ca romania sa inghetze relatiile cu moldova si s-o trateze la fel ca pe ucraina,belarus sau rusia.sa mai treaca ceva timp – chiar nu mai conteaza cat timp – si mai tarziu,cand lucrurile se vor sedimenta,vom vedea (daca vom mai avea ce vedea).

 6. STEFANITA

  Nu,Romania nu isi “intinde obrazul la plesnit”.Romania nu a avut o atitudine coerenta in legatura cu Moldova,asa cum a avut RFG-ul fata de RDG.Atunci cand nu ai o politica inteligent construita,atunci abia risti sa incasezi palme tocmai de la cel pe care vrei sa il ajuti.Practic le dai ocazia nemernicilor tradatori de neam sa te umileasca.O izolare a Romaniei fata de Moldova ar fi exact ce isi doresc Voronin si fortele antiromanesti si antieuropene{evident proimperiale ruse}.Cand vrei sa supui un popor,izoleaza-l !Acum este momentul de a se actiona pentru distrugerea sarmei ghimpate de la Prut.Acum e momentul sa se amplifice legaturile culturale.Acum e momentul sa fie acordate burse si gratuitati tinerilor care vor sa invete carte romaneasca.Acestor tineri le apartine viitorul si ei vor fi vectorii viitoarei reunificari a romanilor.Comunistii stiu asta si fac tot ce pot pentru a ne indeparta unii de altii.Timpurile sunt altele,asa ca nu vor reusi !

 7. chestii de ne-nteles de fascisti

  natural ca sit. e ultracomplicata,dar daca nu am vorbi nici de transnistria,nici de “cele 2 milioane de rusi” – (unii dintre ei parca sunt mai romani decat unii moldoveni),deci daca n-am vorbi de ceea ce ar putea sau n-ar putea sa faca statul roman,daca am vorbi f.simplist,apare de neinteles cum 70-80% de moldoveni nu doresc o integrare europeana imediata prin romania.adica voi,moldovenii basarabeni, aveti o aversiune atat de mare fata de romania incat va refuzati dreptul la deschiderea europeana?pai daca prin propriile mijloace mai aderati candva la ue,asta nu presupune acelasi lucru,anume deschiderea granitelor cu romania?

 8. STEFANITA

  Cine a spus ca ar exista 2 milioane de rusi in Moldova ?Rusi sunt cu totul 11-12% din populatie.Daca vorbim despre vorbitori ai limbii ruse,da,sunt doua milioane,dar asta nu spune nimic,atata vreme cat rusofonii nu se considera ei insisi rusi.Cine a numarat si a spus ca 70-80% dintre moldoveni nu doresc integrarea europeana prin Romania si ca ar exista “o aversiune”fata de romani ?Eu am cunostinta de existenta unor statistici recunoscute de chiar guvernantii comunisti din care reiese ca majoritatea moldovenilor DORESC INTEGRAREA MOLDOVEI IN UE.De aceeia si Voronin ,in scop politicianist a spus inainte de alegeri ca aderarea la UE este “prioritatea nr.1″a politicii moldovenesti.Evident este o minciuna ordinara,tradatorii comunisti urmarind de fapt un curs pro CSI si prorusificare prin transnistrizare a Moldovei.Pe termen scurt s-ar putea sa le mearga.Depinde in mare masura de UE si America,si in masura mai mica de Romania,ca Rusia sa-si retraga armata si agentii din sarmana Moldova.

 9. zic si io (r)

  da,asa este,pana cand armata 14 nu pleaca,pana cand moldova nu face un gard de 3m inaltime si cate sute de km lungime este necesar pe frontiera cu ucraina,ca sa nu mai treaca “nici musca”,n-are rost sa mai vorbesti de nimic.de-abia atunci ai autodeterminare si esti si tu stat de drept,poti sa mai vorbesti si cu ala,si cu ala..mai dai o autonomie,chestii d-astea…

 10. Gheorghe

  Azi, a doua zi de Pasti, a aparut stirea, ca presedintele komunistilor din RM (si inca Presedinte al RM, desi cu mandat expirat) si-a decorat ortacii cu ordine si medali ale RM. Printre cei decorati – Tkaciuk, Sirbu (reprezentantul la CEC, care se bilbiia de fiecare data in fata camerelor TV). Se vede ca simte ceva Voronin (presedintele komunistilor si inca Presedinte al RM, desi cu mandat expirat), daca se grabeste… Sa dea Domnul sa i se implineasca presimtirile.

 11. Un Român

  Pana nu va exista o unitate nationala care sa gandeasca ca groparii din Basarabia sunt comunistii nu o sa se schimbe nimic. Atat timp cat comunistii au sprijin in mediul rural nu o sa se poata face ceva semnificativ! Trebuie modificat subconstientul oamenilor simpli care cred ca daca nu mai sunt comunistii se termina lumea.
  Si tortionarii sa ajunga in beciuri si sa fie torturati la randul lor exact cum au facut si ei tinerilor. Dinte pentru dinte!

 12. un alt roman

  Si noi in Romania am scapat greu de comunisti tot datorita pensionarilor.Nu spun ca a fost ceva de capul celor de dreapta dar oricum mentalitatea s-a mai schimbat.

 13. tudor

  Sinoi am scapat greu de CGBistul iliescu dar acum dor din cind in cind mai rasufla.daca facea unirea in 1990 cu snegur erau eroi rominiei ,Nutrebuia sa faca de ci atit sa mite grainiceri de pe prut pe nistru si mai incolo si atit atungi era vremea
  ,acum trebue sa luptam cu monstri ca voronin ,si smirnv, cag bistul putin si alti dar daca vom fi uniti vom invige.

 14. STEFANITA

  Tudorele,lucrurile au fost si sunt mult mai complicate.1.In 1990 Romania era prada unor convulsii sociale fara precedent.Erau manifestatii non stop,erau provocari ale agenturilor de toate culorile,iar tara era scoala pentru serviciile de spionaj din numeroase tari prietene sau neprietene.2.In 1990 conducerea tarii nu era inca stabila si consolidata,iar tara pierduse experienta democratica,dupa 50 de ani de dictaturi succesive.3.In Moldova inca nu se produsese ruptura de fosta URSS,iar comunistii de la putere ascultau direct ordinele Moscovei.4.Trupele ruse se aflau atunci legal pe teritoriul Moldovei.5.Miscarea separatista incepuse si ea sa lucreze sub conducerea “serviciilor”moscovite.In astfel de conditii,despre ce unire putea fi vorba?A auzit cineva de o unire intre doua tari,atata vreme cat o putere ostila acelei uniri are armata pe teritoriul respectiv ?Pentru o unire pasnica era nevoie de organizarea unui referendum.Poate cineva sa creada acum,dupa 20 de ani,ca in Moldova ar fi dorit comunistii moldoveni sa organizeze astfel de consultari populare ?Pentru mine e clar ca asa ceva nu se putea intampla in prezenta unei armate straine si a unui partid dusman declarat al Romaniei ,aflat la putere in Moldova.Acum situatia este aproape neschimbata,cu toate ca rusii au semnat un angajament la Istanbul ca vor retrage trupele din Moldova si Georgia pana in 2002.Au mintit dupa cum vedem cu totii,cautand diverse pretexte ca sa ramana,inclusiv prin organizarea de tulburari care sa motiveze mentinerea unor efective militare”pentru asigurarea pacii si ordinii”…Unirea va veni fara indoiala dupa disparitia fortelor antinationale de la putere, concomitent cu retragerea fortelor militare rusesti.Este doar o chestiune de timp .Pana atunci,nu are rost sa discutam ce-ar fi fost ,daca ar fi fost …

 15. Mihai (Valcea, Romania)

  Ce sa-ti povestesc Den draga! Ce sa-ti povestesc…

  Cat mai vreti sa mai sugeti din trupul Romaniei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *