Preşedintele V. Voronin evită să degreveze din funcţie pentru campania electorală. Cum calificaţi refuzul?

Vladimir Filat, PLDM

Cum să comentez? Voronin dă dovadă în continuare de sfidare a normei legale, a bunului simţ. Era firesc ca dânsul, dacă este implicat în campania electorală, să degreveze din această funcţie şi să nu folosească postul său în obţinerea unor favoruri şi a unui scor electoral. Nu ne rămâne decât să constatăm acest fapt. Sper că această constatare o va face şi alegătorul»

Vitalia Pavlicenco, MAE

Voronin este un om care ne serveşte drept model de promotor al fărădelegii în R. Moldova. El rămâne în continuare cu ideea că este cel mai mare şi cel mai tare şi că poate face ce vrea în statul nostru. De asemenea, crede că pe ultima sută de metri va mai putea influenţa situaţia, ca să rămână comuniştii la putere. Deşi lumea s-a săturat până peste poate de ei. De aceea nu degrevează din funcţie, chiar dacă aceasta este o încălcare de lege. E un model de fărădelege».

Serafim Urechean, AMN

Voronin a uzurpat puterea în stat, a călcat în picioare Constituţia. Suntem în electorală doar de pe 10 februarie, dar PCRM încă pe 7 februarie şi-a lansat platforma electorală şi lista, călcând în picioare toate legile. La Briceni, a închis toate instituţiile statului, i-a convocat pe toţi în Casa de Cultură şi a avut o întâlnire cu alegătorii. Nici el, nici Greceanâi, nici Lupu nu vor degreva din funcţii. Vor exploata factorul administrativ, plasând concurenţii electorali în condiţii inegale».

Dumitru Diacov, PD

În R. Moldova, trebuie să existe o lege pentru toţi, fie cetăţean de rând, fie preşedinte. Legea spune că toţi funcţionarii publici cu funcţii importante trebuie să degreveze. Ei, însă, motivează că ţara nu poate rămâne fără preşedinte. Ar fi trebuit să se gândească înainte de alegeri, să rămână în afara listei vreun conducător de rang înalt. Atunci ar fi fost în ordine. Concurenţa, desigur, e neloială când toţi trei sunt pe listă şi toţi se gândesc la alegeri.

Mihai Ghimpu, PL

Era de aşteptat că aşa va fi. Eu nu cred că şi ceilalţi, şeful Parlamentului sau al Guvernului, vor degreva. Ei cer de la alţii să respecte normele. Mecanismul lor presupune scoaterea de pe listele electorale a celor care nu degrevează din funcţii. Pentru ei legea este ca un buton care face statul dependent de ei. Vrei – apeşi, vrei – nu apeşi. Ei sunt legea. Este o încălcare gravă. Are statul preşedinte sau nu are, asta este altă problemă».

Pentru conformitate, N.S..

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. costin

  Mafia lui Voronin. Liderul comunistilor basarabeni si-a transferat banii in Croatia
  18-02-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  Problemele romanilor din Serbia au ajuns la urechile comisarului OSCE
  Cumpararea triburilor afgane, mai importanta decat suplimentarea trupelor americane
  Ministrul japonez de finante si-a dat demisia din motive de… „danf“

  Dorin Chirtoaca, Nicolae Dabija, Nicolae Negru si alti lideri informali ai basarabenilor prezinta tot mai pertinent coruptia care s-a cuibarit in cel de-al doilea stat romanesc.

  Desigur, fenomenul nu depaseste ca dimensiune implicatiile coruptiei de la Bucuresti, dar la Chisinau este un guvern pretins comunist, care sustine ca lupta pentru drepturile celor multi si napastuiti. Ei bine, tocmai in jurul lui Vladimir Voronin, „comunistul de omenie“, s-a format o adevarata mafie care a inhatat cele mai rentabile afaceri din Republica Molotov. In timp ce Iurii Lujkov, primarul Moscovei (si cel mai vechi primar de capitala din lume), spunea ieri ca trebuie nationalizate unele sectoare din economia Federatiei Ruse pentru a contracara efectele crizei mondiale, tovarasii Vladimir Voronin si Grecianii au „privatizat“ pe ultima suta de metri importante obiective de dincolo de Prut. Comunistii basarabeni nu s-au sfiit sa puna la mezat si obiective aflate in litigiu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului – Hotelul „Codru“ si SA „IpTeh“. Surse bine informate arata ca generalul de militie a transferat o mare parte din averea lui in conturi din statiunea croata cu nume falos, pe care se rusineaza „moldovanii“ sa-l mai rosteasca.

  Oleg Voronin este campionul privatizarilor
  Oleg Voronin, feciorul prezidentului, si-a tras un supermarket pe masura ideologiei paterne: Mall Dova. Apare rar in presa, dar neprietenii de la Tiraspol l-au vanat si pe el. La comanda lui Igor Smirnov, un alt tovaras. „Se vorbeste ba ca eu as fi acela care scoate din circuitul urban microbuzele ca sa le inlocuiesc cu autobuzele «mele», ba ca am achizitionat deja «Andy’s Pizza», «Supraten» sau «Daac-Hermes». Aiureli… Sunt gata sa dezavuez si sa contracarez cu toata energia orice tentativa de business talharesc, care se vrea facut in numele meu sau, mai exact, al tatalui meu. Probabil ca unora le convine sa-mi creeze o «faima» de talhar de drumul mare, sa ma defaimeze nu atat pe mine, cat pe tatal meu“, se disculpa Oleg Voronin. Sa nu fim intelesi gresit: in Basarabia traiesc tot romani (majoritatea), iar unii din ei au ajuns celebri pentru atribuirea unor activitati mafiote pe numele altora, aflati la putere. Deja s-a format o traditie si acolo, dar, pana nu faci foc, fum tot nu iese. Este aceasta campanie electorala doar o confruntare politica, fara precedent prin miza ei, sau faptele unor conationali de-ai nostri de la Chisinau duhnesc a puscarie? „Guvernul rus trebuie sa nationalizeze mai ales bancile aflate in dificultate si care servesc populatia. Iar acele banci, care se numesc numai banci si care nu servesc populatia, ci doar au fost case de bani, trebuie lasate sa dea faliment si sa nu fie sustinute de stat. Peste tot in lume statul cumpara structurile de care depinde situatia financiara si sociala in societate“, considera Lujkov. Comunistii basarabeni s-au opus vehement privatizarii timp de 14 ani, iar acum au instrainat obiective importante pe ultima suta de metri. Dupa lectia oferita de conationalii de la Bucuresti. (Prin urmare, mafiotii nostri au facut deja unirea…). Lujkov a cerut confiscarea averilor adunate de oligarhii rusi sau evrei. Iata un motiv pentru care comunistii basarabeni ar trebui sa renunte la apropierea de Rusia, unde Putin a inceput sa aplice legile mai urat ca la Bucuresti, unde se inchid ochii mai usor… Coruptia este si principalul motiv pentru care comunistii basarabeni (si nu numai ei) nu vor sa auda de unirea cu Romania. Daca la ei ii adaugam pe concetatenii care viseaza o tara sfanta intre Prut si Nistru, dupa cum visa Ilia Erenburg, ne putem face o imagine completa (si complexa) asupra unor „prejudecati“ care nu permit reintregirea nationala a romanilor. Numai presiunea de jos in sus mai poate rezolva aceasta nedreptate istorica.

  Patriarhul Kiril l-a premiat pe Vova din partea Rusiei
  Conform declaratiei de avere, depuse la Comisia Electorala Centrala, Voronin are un apartament de 232 metri patrati in centrul Chisinaului, o vila in satul Parata din raionul Dubasari, cu doua loturi de pamant, casa parinteasca din Corjova-Dubasari, acolo unde nu intra fara aprobarea lui Smirnov si a lui Putin, si un garaj de 41 de metri patrati in Chisinau. Mai avea o limuzina VAZ-21-214, dar a uitat s-o treaca in declaratie, un motoscuter Yamaha 250 si o masina M-20. Zice ca le-a vandut cu 53.000 de lei „moldovinesti“. In 2008, a luat un salariu de 294.279 lei, o pensie de general de militie de 171.656 lei (adica 14.388 lei pe luna). Daca era la Bucuresti, Emil Boc ii taia leafa de presedinte. Din motive de criza. Si aici apare ceva dulce, daca nu ar duhni: a luat un premiu de 224.000 de lei din partea Patriarhiei Ruse „pentru activitate remarcabila de consolidare a unitatii popoarelor ortodoxe“. Insusi Patriarhul Kiril i-a multumit pentru ajutorul acordat Mitropoliei Moldovei, subordonate Moscovei si, indirect, pentru oprimarea Mitropoliei Basarabiei, care apartine de Patriarhia Romana. Sa nu ne minunam prea mult. In fiecare an, pe 7 noiembrie, cand alde Ivan Ivanici, cu table sovietice pe piept, sarbatoresc Revolutia din Octombrie, tovarasul Voronin merge intai la biserica, apoi se duce la monumentul lui Lenin. In 2007, Voronin declara ca avea actiuni la „FinComBank“, unde presedintele Consiliului de administratie este Oleg, in valoare de 6.879.700 de lei. In 2008, el a mentionat ca mai avea 5.289.900 de lei. Fireste, din leafa de militian sovietic. Iata cele mai importante societati controlate de Oleg Voronin: „FinComBanc“, „Transline“, SRL „Metal Market“, „Construct– market“, „Transline Moldova– Ucraina“ etc. Oleg Voronin are mai multe firme in Romania: „M.S.I. Trading Ltd“(Iasi, str. Moara de Foc); S.C. „Kaolin“– Impex S.R.L.Vaslui (Vaslui, str. Calugareni, L/9, ap. 5), „Daewoo“ (firma mixta „romano– moldoveneasca“, cu sediul in Chisinau, bd. Moscovei, Nr. 11) s.a. Tot la Iasi, junele Voronin, pana nu demult, avea sapte depozite angro. Uriase cantitati de zahar din Cuba sau din Ucraina au fost aduse de Oleg si valorificate in Romania. Prin urmare, banii „imperialistilor“ romani, care vor sa cotropeasca „tarisoara noastra“, nu au miros ideologic. Marian Lupu si Zinaida Grecianii au saracit si ei in preajma alegerilor.

  Locul intai pentru proasta guvernare in Europa
  In „Cartea neagra a guvernarii comuniste“, Nicolae Dabija demonstreaza ca Voronin a supervizat cea mai corupta conducere din Basarabia din 1990. R. Moldova este perceputa drept cel mai sarac si mai corupt stat din Europa. Spaga depaseste 6% din veniturile oricarei afaceri. Mafia controleaza fiecare intreprindere de aproximativ 35 de ori pe an. Peste 90% din basarabenii chestionati arata ca nu pot activa in lumea afacerilor fara taxa de smecher („de protectie“). In anul 2008, functionarii regimului comunist au luat mita de peste un miliard de lei, adica o treime din valoarea bugetului de stat. Indicele coruptiei a crescut in patru ani cu peste 200%. „Coruptia stranguleaza R.Moldova“, afirma Pamela Hyde Smith, ex-ambasadoarea Statelor Unite la Chisinau. Toate acestea se petrec in contextul unei saraciri accelerate a populatiei. Disperarea i-a determinat pe multi basarabeni sa plece la munca sau sa-si doneze organele. Republica Molotov detine totusi locul intai in Europa la capitolul „proasta guvernare“, arata un studiu efectuat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Guvernul mafiot al lui Voronin nu a fost capabil sa rezolve nici dosarul „Transnistria“ dar s-a opus apropierii de Romania.

 2. costin

  Mai multe intruniri electorale din Republica Moldova au fost dispersate de indivizi aflati in stare de ebrietate, de bolnavi scosi din ospicii sau de puscariasi eliberati conditionat in acest scop, arata surse bine informate de dincolo de Prut. Ion Negrei, purtatorul de cuvant al Partidului Liberal, a declarat ca mai multi studenti ai Academiei de Politie “Stefan cel Mare” si fosti detinuti de drept comun au incercat sa impiedice o intalnire electorala a liberalilor din satele Isacova si Seliste, raionul Orhei.

  Politia din zona este acuzata ca se implica in dezbaterile electorale. Dupa mai multe operatiuni de investigatie, politistii au arestat trei tineri beti, care voiau sa le puna intrebari liderilor liberali, dar nu li s-a permis sa intre in sala. Conform legislatiei din R. Moldova, persoanele acuzate de “huliganism nu prea grav” risca sa plateasca o amenda de pana la 100 de lei sau sa stea la arest pana la 15 zile. “Reiteram ca Ministerul Afacerilor Interne nu este implicat in jocuri politice, dar asigura ordinea publica si apara drepturile fundamentale ale omului”, se arata intr-un comunicat al Politiei. Folosirea bolnavilor psihici, a puscariasilor si chiar a cursantilor din cadrul institutiilor politiei aminteste de procedurile aplicate de Tataie si ai lui pe durata mineriadelor din 1990 de la Bucuresti. In momentul in care politistii simulau arestarea celor care intrau in Palatul Victoria, gaseau acolo numai nebuni. “Afirmatiile Partidului Liberal nu corespund adevarului si pot fi calificate drept o provocare la adresa MAI”, acuza ministerul amintit de la Chisinau. Chiar daca politistii au retinut pana la urma trei contravenienti, Petru Golban, vicecomisarul de la Orhei, a depus o sesizare la Comisia Electorala Centrala, in care acuza Partidul Liberal de “rapire de persoane si de maltratare a acestora in timpul altercatiilor”. Acelasi vicecomisar a acuzat Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) de folosirea minorilor in actiunile de protest. “O persoana a fost maltratata, iar alta, urcata cu forta intr-un autoturism de catre membrii Partidului Liberal si dusa intr-o directie necunoscuta”, a afirmat Petru Bulgac, vicecomisarul de la Orhei. “Prin aceste acuzatii se urmareste sanctionarea unor partide si apoi retragerea lor din cursa electorala”, a declarat Nicolae Garbu, membru al Comisiei Electorale Centrale. Ambele partide au respins categoric toate invinuirile. Politia din Chisinau a blocat niste firme publicitare sa instaleze panouri electorale pentru PLDM. Lucratorii au fost arestati. Politistii pretindeau sa li se arate un certificat de la Directia de arhitectura si urbanism a Primariei, desi un asemenea document nu e necesar pentru publicitate electorala. Victor Rosca, secretarul general al PLDM, a fost retinut de un echipaj al politiei rutiere si escortat la Comisariatul General de Politie din Chisinau in timp ce venea de la tipografie cu materiale publicitare. Politistii au motivat ca materialele electorale erau… false si de aceea ar fi retinut masina. Avocatul Vitalie Nagacevschi, candidat al PLDM, a avertizat ca se va adresa instantei de judecata. MAI a iesit din nou la rampa printr-un comunicat de presa, promitand ca va examina minutios toate cazurile de implicare a organelor de mentinere a ordinii publice in campania electorala. “Am fost retinut de catre colaboratorii politiei rutiere si escortat la Comisariatul General de Politie. Au motivat retinerea mea ca au vrut sa verifice incarcatura de la masina in care transportam materialele electorale de la tipografie”, a explicat Victor Rosca.

  “Politicienii cocheteaza cu tinerii, dar se culca cu batranii”
  Asa a spus Vitalia Pavlicenco, fosta presedinta a liberalilor, si stie ea ce zice despre politicienii din R. Moldova, care, asemenea celor din Romania, “promoveaza tineretul”. Republica Molotov nu este planeta nebunilor. Zinaida Grecianii, sefa guvernului comunist, ne asigura ca R. Moldova nu suporta consecintele crizei datorita “unui vaccin dureros” aplicat la timp, cu ani in urma. Dar parca tot mai tare este Partidul Moldova Unita, care le promite alegatorilor “excluderea capitalismului salbatic, parteneriat strategic cu Ucraina, Rusia si Belarus, preturi mici pentru pensionari, presedinte este Ana Tcaci si ocupa locul intai pe liste. Mai multi basarabeni care manifestau pasnic prin Chisinau pentru respectarea drepturilor omului au fost batuti bestial de niste mascati sub privirile politistilor.

  Vine Serghei Lavrov la Chisinau
  Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, vine la Chisinau in perioada 23-24 februarie pentru a-l sustine pe acelasi Voronin, pe care vrea sa-l impace cu Igor Smirnov. “Rusia isi mentine pozitia ca Tiraspolul si Chisinaul urmeaza sa negocieze de pe pozitii egale”, a spus A. Nesterenco, reprezentantul lui Lavrov. Un ideal fixat de Rusia inca dinaintea razboiului din 1992.

  „Dorin Chirtoaca este un Garri Potter“ la Primarie
  Voronin s-a dus la Ceadir-Lunga, printre gagauzi, si acolo tot pe Dorin Chirtoaca l-a injurat ruseste, mai dihai ca la usa militiei. “Vreti sa-l aduceti aici pe acest Garri Potter de la primaria din Chisinau?”, s-a zburlit Voronin la gagauzi. Dupa care le-a explicat de ce nu trebuie sa voteze “cu debili ca si Chirtoaca”. Iar daca ii vor vota pe comunisti, va curge miere si lapte de la Moscova. “Scrieti tot ce doriti si dati-mi toate cererile voastre. Scrieti! Sa fim cinstiti: asta este o intelegere preelectorala”, i-a indemnat generalul de militie pe gagauzi. O afacere uriasa a clanului Voronin este controlata de Oleg si de compania SEABECO, proprietatea lui Boris Birstein, care nu e gagauz defel. Oleg i-a suflat aceasta afacere lui Chiril Lucinschi, feciorul presedintelui Petru Lucinschi. Ca asa e printre comunisti. Birstein si Oleg Voronin au obtinut zeci de milioane de euro din afacerile cu pasapoarte.

 3. costin

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  Obama culege laurii primei eliberari de la Guantanamo
  Un europarlamentar aduna peste un milion de euro intr-un mandat
  Seulul se teme de rachetele nord-coreenilor

  Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a facut un popas la Chisinau, aparent fara nici o legatura cu alegerile parlamentare de pe 5 aprilie. Interesant este de remarcat faptul ca nici un ministru rus de externe nu a mai dat pe la Chisinau de opt ani. Din programul de doua zile al lui Lavrov la Chisinau nu puteau lipsi intalnirile cu tovarasul Vladimir Voronin si tovarasa Zinaida Greceanii, premierul Republicii Moldova.

  In mod oficial, pe agenda discutiilor se afla “subiectele de baza ale cooperarii moldo-ruse, tematica transnistreana, probleme de securitate regionala, precum si alte chestiuni de interes reciproc”.
  De asemenea, potrivit Ministerului de Externe de la Chisinau, in cadrul vizitei de doua zile va fi semnat Programul interguvernamental privind cooperarea în domeniul umanitar.Potrivit presei ruse, citata de NewsIn, Republica Moldova isi pune mari sperante în vizita lui Serghei Lavrov, pentru ca prin aceasta se asteapta o îmbunatatire a relatiilor dintre Moscova si Chisinau.

  Mai aproape de Moscova

  La o discutie cu Lavrov spera sa participe si liderii autoproclamatei Republici Transnistrene, mai ales ca, in timpul razboiului gazului dintre Rusia si Ucraina, liderii de la Tiraspol au fost victime colaterale.
  Analistii politici apreciaza ca vizita lui Lavrov era cu atat mai asteptata cu cat are loc in plina campanie electorala, iar miza scrutinului din 5 aprilie este apropierea Basarabiei de Europa. Presa moscovita sustine ca dupa vizita lui Lavrov la Chisinau ar urma sa aiba loc, la o data neprecizata, un summit între presedintele rus, Dmitri Medvedev, omologul sau basarabean, Vladimir Voronin, si liderul transnistrean, Igor Smirnov, la Moscova. Potrivit ziarului Kommersant, este posibil ca la întâlnire lui Igor Smirnov sa i se propuna sa-si asume obligatia de reglementare a conflictului în baza integritatii teritoriale a Republicii Moldova. O astfel de solutie în conflictul transnistrean i-ar aduce fara îndoiala multe voturi Partidului Comunistilor, condus de Vladimir Voronin.

  Smirnov interzice UE si SUA

  Pentru a demonstra loialitatea sa fata de ciocanul de la Moscova, liderul transnistrean Igor Smirnov a interzis intrarea în Transnistria a functionarilor Uniunii Europene si ai Statelor Unite, au declarat surse de la Tiraspol. “Aceasta interdictie se refera exclusiv la functionarii Uniunii Europene si Statelor Unite si nu se aplica sub nici o forma cetatenilor europeni si americani”, a precizat o sursa de la presedintia transnistreana.

  Afacerile cu tabac ale lui Vova

  Pe de alta parte, presa de la Chisinau scoate la iveala alte afaceri ale clanului Voronin. Potrivit ziarului „Timpul“, Vladimir Voronin si-a aratat inca din anul 2000 interesul pentru privatizarea Combinatului „Tutun CTC” SA, prin falimentarea artificiala a acestuia. “Comisia de ancheta creata pentru investigarea acestor acuzatii a ajuns la concluzia ca reprezentantii Clanului Voronin au activat cu perseverenta pentru falimentarea întreprinderii, cu scopul privatizarii acesteia la un pret derizoriu. Director la „Tutun CTC” în acea perioada era Petru Poian – vechi prieten cu un partener de afaceri al lui Vladimir Voronin si membru al PCRM”, scrie „Timpul“. Aceasta este doar una dintre afacerile clanului Voronin. “Dupa 2001, în sfera de influenta a familiei Voronin au început sa intre si alte afaceri. Oleg Voronin devine proprietarul a 100% actiuni ce apartin Asociatiei „Zahar”. În anii de „domnie” ai tatalui, compania lui Voronin-fiul si-a extins substantial aria de interese – de la comercializarea produselor din metal la activitati peste hotarele tarii”, mai scrie presa de la Chisinau.

 4. costin

  Voronin si-a facut datoria fata de Rusia. El sustine ca romanii nu vor unirea
  25-02-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  „Financial Times“: Medvedev va fi arestat, iar Sarah Palin ajunge presedintele SUA
  Polonia vrea bani pentru intretinerea lagarului de la Auschwitz
  Portocalele au inghetat. Basescu nu se mai duce la Kiev

  Serghei Lavrov, seful diplomatiei ruse, a venit ieri la Chisinau, unde s-a intretinut cu premierul Zinaida Grecianii si cu presedintele Vladimir Voronin. Ministrul rus a lansat deschis sprijinul Moscovei pentru generalul de militie si pentru bolsevicii lui. Motivul? Principala formatiune de opozitie, care are cele mai mari sanse sa se masoare cu urmasii lui Vladimir Ilici Lenin, este Partidul Liberal, coordonat de Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului. Cu diferenta ca Partidul Liberal “este pro-roman”, iar o asemenea orientare cade greu la lingurica tarului de la Kremlin.

  Ziarul “Kommersant” de la Moscova arata ca vizita lui Lavrov la Chisinau indica un singur lucru: la alegerile din 5 aprilie, Rusia va fi de partea lui Voronin, care nu este simpatizat de Kremlin, dar Federatia nu are alternativa si a ales “raul cel mic”. Pentru populatia din Basarabia – romani, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari – comunistii raman cea mai retrograda conducere antieuropeana si antiromaneasca. Daca Moscova il sustine pe Voronin, nu inseamna ca vrea binele rusilor din Basarabia. Multi etnici rusi doresc unirea cu Romania si, indirect, aderarea la Uniunea Europeana, fiindca inteleg mai bine decat multi romani de-acolo mersul inexorabil al istoriei.

  Spre un nou acord cu Tiraspolul

  “R. Moldova are o economie deschisa si integrata in procesele regionale. De aceea, in calitate de presedinte prin rotatie al Comunitatii Statelor Independente pe durata anului 2009, va opta pentru eliminarea barierelor artificiale in circulatia marfurilor si a cetatenilor, in vederea unei mai stranse integrari a CSI”, a declarat tovarasa Zinaida Grecianii. Ministrul rus i-a aratat si momeala: “Impartasesc optimismul dumneavoastra in privinta relatiilor bilaterale, iar dupa deciziile politice ale celor doi presedinti a fost impulsionata si solutionarea mai multor probleme bilaterale. Astfel, vinurile moldovenesti isi recapata pozitia pe piata rusa si detin in prezent o cota de circa 11%”, a spus Lavrov. Si fiindca nu era suficienta presiune ruseasca in Basarabia, la Chisinau s-a deschis Centrul cultural rus pentru “aprofundarea cooperarii in sfera umanitara”. Lavrov si-a propus sa coaca o intalnire dintre Voronin, Medvedev si clona lui Lenin de la Tiraspol pentru semnarea unui acord care sa pacifice Transnistria pana la 5 aprilie. “Nu exclud ca va fi necesara o intrevedere in format trilateral. Este esential ca un asemenea contact sa contribuie la coordonarea principiilor si directiei de activitate in viitor, inclusiv in formatul 5+2”, a spus Lavrov, dupa ce a precizat ca Rusia prefera sa rezolve singura diferendul cu alde Voronin si Smirnov. Deci fara UE si SUA, iar de Romania nici vorba, desi majoritatea locuitorilor sunt etnici romani, inclusiv in Transnistria. Chiar daca isi spun “moldovani”, de frica sau din ignoranta. Ce s-ar intampla daca rusii, iar nu romanii, ar forma acolo majoritatea etnica. Moscova are trupe de ocupatie in R. Moldova si de aceea nu mai este credibila in eforturile europene de normalizare a regiunii. Kremlinul supervizeaza hegemonia unei minoritati rusesti in Transnistria, care terorizeaza majoritatea populatiei, fapt unic pe continent. Face imposibila derularea proceselor democratice pe teritoriul unui stat recunoscut de ONU, de SUA si de UE. Optiunea deschisa a Kremlinului va determina Romania sa actioneze mai intens la Bruxelles spre a convinge ca Uniunea Europeana si NATO au interese strategice in regiune. In anul 2005, Rusia a sustinut Blocul Moldova Democrata, condus de Serafim Urechean. Cum Urechean nu iese in fata din plutonul Opozitiei, Kremlinul l-a luat iar in carca pe Voronin. Pe 12 februarie, Lavrov l-a primit la Moscova si l-a mai temperat pe Smirnov. Rusia nu vrea o republicuta independenta in Transnistria, cat timp poate tine in sah toata Basarabia romaneasca, dar si Romania.

  Lavrov i-a daruit arhiva lui Cantemir

  Intr-un interviu acordat postului de radio “Eho Moskvi” (Ecolul Moscovei), Vladimir Voronin a spus ca unirea este imposibila. Mai ales dupa aderarea la UE, acest proces este ireal. El sustine ca discutiile despre unire au incetat in ambele state romanesti. Pretinde ca nu este nici romanofil, nici romanofob, dar a amenintat ca devine “fob” cand interesele republicii sunt afectate. Lavrov si Voronin au stat la cisla intre patru ochi vreo ora, dupa care i-au chemat si pe ceilalti berbeci din delegatii.
  Cu prilejul Anului dinastiei Cantemirestilor, marcat in 2008, Lavrov i-a transmis lui Voronin materiale de arhiva despre creatia si activitatea lui Dimitrie si Antioh Cantemir. Voronin a mentionat semnificatia deosebita a acestei donatii oferite Republicii Molotov in 2009, cand se sarbatoresc 650 de ani de la intemeierea statului moldovenesc. Noi stiam ca Dimitrie Cantemir apartine tuturor romanilor, nu doar Chisinaului, oras care nu era pe-atunci capitala Moldovei istorice. Ministrul rus intretine astfel diversiunea stalinista a moldovenismului gregar dincolo de Prut, iar Bucurestiul tace. Sau poate nu stim noi… Cu acelasi prilej, s-a semnat un acord pentru continuarea rusificarii presei audio-vizuale din Basarabia. Tot ca ajutor umanitar.

  Mircea Druc: “Unirea este inevitabila!”

  In replica, Mircea Druc, primul premier necomunist si anticomunist de la Chisinau, a spus ca “romanii nu mai vor poate unirea cu Basarabia din cauza ca acolo de opt ani conduc bolsevicii. Ziaristii rusi sunt mult mai realisti cand spun ca unirea romanilor este inevitabila. Eu cred in continuare in acest ideal fiindca este singurul real pentru toti romanii. N-are rost sa facem teste sociologice pentru o problema ce vizeaza trecutul si destinul tuturor romanilor.” Intr-adevar, daca Helmut Kohl ar fi supus reintregirea nationala la votul poporului, cum pretind unii bolsevici, Germania era si astazi dezmembrata. Nu pot sa nu remarc postarea unui forumist basarabean de pe agentia Unimedia: “Normala tara, normal popor/ eu pot sa mor de-atata dor/ moscalul va zambi ‘’prieteneste’’/ iar noi ne vom uri tot romaneste”. Pacat, desi exista semnale ca “tara se misca”…

  Vlad Filat: “Incetati intimidarea conationalilor nostri!”

  O ampla demonstratie a organizat duminica la Chisinau Partidul Democrat Liberal, coordonat de Vlad Filat. Peste 20.000 de basarabeni au cerut dreptul la vot pentru toti cetatenii, inclusiv pentru cei care au plecat la munca in tarile occidentale. “Cerem institutiilor statului sa inceteze intimidarea si amenintarea conationalilor nostri din strainatate, care au protestat fata de refuzul autoritatilor moldovene de a deschide sectii de votare suplimentare peste hotare”, a spus Vlad Filat. Peste un milion de basarabeni au plecat la munca din disperare, iar acum cer dreptul la vot pentru a inlatura ciuma rosie. Manifestatii au avut loc in acest sens chiar si in Irlanda. Miscarea Actiunea Europeana si-a lansat candidatii la Soroca, unde a cerut despagubiri din partea Rusiei la iesirea din CSI si aderarea la UE si la NATO.

 5. costin

  Premieră Prin intermediul unui bulgar

  Spionul Floricel a vândut ruşilor hărţi secrete ale Ministerului Apărării – VIDEO
  de Gabriela ŞTEFAN, Dan CARBUNARU | 03 MARTIE 2009

  * Documentele aveau caracter militar şi au fost transmise unui stat nealiat

  1 foto 0 audio 0 video 0 alte fisiere

  Spionul Floricel a vândut ruşilor hărţi secrete ale Ministerului Apărării – VIDEO
  Un subofiţer din Ministerul Apărării şi un cetăţean străin au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT. Este vorba de Floricel Achim şi de bulgarul Marinov Zikolov, acuzaţi de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj. Anchetatorii susţin că aceştia au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.

  Potrivit unor surse judiciare, documente militare – din categoria celor clasificate – au ajuns, prin intermediul bulgarului, la un stat nealiat, respectiv Rusia. Aceleaşi surse susţin că subofiţerul Floricel lucra la Direcţia generală de informaţii a armatei.

  Trădarea subofiţerului de la MApN, arestat în urma anchetei DIICOT, a fost discutată luni seara, la Palatul Cotroceni. Premierul Emil Boc a a avut o întrevedere cu preşedintele Traian Băsescu, unul dintre subiecte fiind şi cel legat de cazul Achim Floricel. Românul şi bulgarul au fost reţinuţi sâmbătă pentru 24 de ore, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea procurorilor prin care s-au emis mandatele de arestare. Azi, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie judecă contestaţiile subofiţerului MApN şi cetăţeanului străin faţă de decizia de arestare preventivă.

  În timp ce anchetatorii spun că datele clasificate ar fi ajuns la un “stat nealiat”, surse judiciare susţin că ar fi vorba despre spionaj în favoarea Rusiei. Ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a confirmat implicarea subofiţerului Achim Floricel în cauza instrumentată de procurorii DIICOT.

  Parchetul General a anunţat că militarul a furnizat cetăţeanului străin documente cu caracter militar din categoria celor clasificate, primind în schimb diverse sume de bani. Se pare că ar fi vorba despre hărţi de importanţă strategică, având un caracter clasificat.

  Potrivit comunicatului de presă al Parchetului, “în urma cercetărilor efectuate a rezultat că cei doi inculpaţi au folosit (dezvoltat) un sistem în baza căruia inculpatul Achim Floricel a procurat din cadrul unei unităţi militare a Ministerului Apărării documente cu caracter militar, inclusiv din categoria celor clasificate, a căror diseminare neautorizată este de natură să pună în pericol securitatea naţională şi apărarea ţării, pe care ulterior le-a predat inculpatului Zikolov Marinov”. Operaţiunile erau finanţate şi răsplătite generos, bulgarul împărţind câştigul cu subofiţerul MApN. Parchetul General a ţinut să precizeze că ancheta a început ca urmare a informaţiilor furnizate de SRI. Alături de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii, în anchetă s-au mai implicat Direcţia Generală de Informaţii a MapN, Direcţia Generală de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR. Surse judiciare ne-au declarat că implicarea poliţiştilor a fost impusă de problemele procedurale, întrucât ofiţerii de informaţii ale serviciilor secrete nu au astfel de competenţe de cercetare penală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *