Preşedintele PPE, Wilfried Martens: “În R. Moldova trebuie să existe justiţie independentă. Justiţia selectivă este inacceptabilă”

431-summitLa 11 iulie, la Chişinău, s-a desfăşurat cel de-al III-lea Summit al Partidului Popular European (PPE) al şefilor de stat şi de guvern din cadrul Parteneriatul Estic (PaE). Summit-ul a fost găzduit de preşedintele PPE, Wilfried Martens, şi de preşedintele PLDM, Vlad Filat. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Georgiei, Mikheil Saakaşvili (preşedinte al Partidului Mişcarea Naţională Unită), preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan (preşedintele Partidului Republican), prim-ministrul R. Moldova, Iurie Leancă.

Potrivit unui comunicat de presă al PPE, Summit-ul a luat în dezbatere subiecte ce vizează situaţia politică din ţările membre ale PaE, cooperarea regională, pregătirea către Summit-ul de la Vilnius, precum şi viitorul PaE la etapa post-Vilnius.

Liderii statelor membre ale PaE au declarat la Chişinău că asemenea foruri sunt un mecanism eficient de colaborare şi dialog, care oferă noi oportunităţi pentru apropierea de UE.

“Autorităţile trebuie să implementeze reformele demarate şi să menţină stabilitatea politică”

Liderul PLDM, Vlad Filat, a opinat că forul de la Chişinău “este o reuniune importantă şi utilă, atât sub aspectul consolidării relaţiilor de colaborare cu partenerii noştri europeni, cât şi din perspectiva pregătirii către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius”, precizând că Summit-ul PaE de la Vilnius este unul de importanţă crucială pentru R. Moldova.

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a confirmat că uşile UE sunt deschise pentru R. Moldova. “Autorităţile trebuie să implementeze cu succes reformele demarate şi să menţină o stabilitate politică în ţară”, a precizat Martens, subliniind importanţa unei justiţii echitabile. “În R. Moldova trebuie să existe justiţie independentă. Justiţia selectivă este inacceptabilă”, a spus liderul PPE.

Preşedintele Armeniei, Serzh Sargsyan, a menţionat că PaE oferă o platformă eficientă de colaborare între statele-membre, în beneficiul cetăţenilor lor.

Preşedintele Georgiei, Mikheil Saakaşvili, a apreciat R. Moldova pentru ritmul rapid al implementării reformelor şi pentru aplicarea în practică a recomandărilor UE. “R.Moldova e un exemplu uimitor a tot ce înseamnă apropiere de UE”, a spus Saakaşvili.

“Guvernul are o viziune clară. Suntem europeni şi dorim să aderăm la familia europeană. E o alegere a valorilor şi solidarităţii. Împreună trebuie să obţinem perspectiva europeană, în primul rând, la noi acasă printr-o economie puternică, instituţii ce funcţionează democratic şi o justiţie ce nu pune în pericol securitatea statului. Doar aşa ne vom câştiga viitorul european”, a spus premierul R. Moldova, Iurie Leancă.

Filozofia PaE este întemeiată pe contacte directe dintre oameni

La Chişinău, participanţii celui de-al III-lea Summit PPE al liderilor PaE au adoptat o Declaraţie comună, în care se spune că liderii PPE din cadrul PaE “recunosc rolul remarcabil al libertăţilor fundamentale şi mobilitatea cetăţenilor ca forţă motrice pentru dezvoltarea de durată a Europei, precum şi obiectivul strategic al extinderii principiilor pieţei interne şi regulilor acesteia, facilitând, totodată, contactele directe dintre oameni, pe care se bazează filozofia PaE”.

În Declaraţia comună a liderilor PaE este subliniat rolul important al Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (DCFTA) în asigurarea condiţiilor optime pentru creşterea economică, crearea locurilor de muncă, creşterea fluxurilor de investiţii şi a contactelor dintre întreprinderi, astfel încât cetăţenii să poată beneficia de produse mai calitative, de servicii performante şi de oportunităţi noi în domeniul afacerilor.

Declaraţia susţine importanţa asigurării căilor de transport pentru facilitarea circulaţiei cetăţenilor în spaţiul european în deplină siguranţă. În acest sens, semnatarii cheamă părţile implicate să facă tot posibilul pentru a dezvolta o interconectare mai bună a infrastructurii de transport şi comunicaţii, oferind astfel un răspuns concret liberalizării accesului pe piaţă a bunurilor şi serviciilor, prevăzute în viitoarele Acorduri de Asociere.

Declaraţia accentuează rolul deosebit al mobilităţii sporite a cetăţenilor în valorificarea plenară a beneficiilor liberei circulaţii a bunurilor, serviciilor şi capitalurilor.

Liderii PaE s-au angajat să asigure condiţii necesare pentru o mobilitate sigură, astfel încât cetăţenii UE, dar şi cei din ţările partenere, să fie siguri că vor beneficia de un regim liberalizat de vize, gestionat în mod sigur şi eficient.

Călătoriile fără viză pentru cetăţeni – instituite în timp util

Declaraţia semnată la Chişinău salută progresul semnificativ realizat de R.Moldova privind respectarea condiţiilor Planului de Acţiuni privind liberalizarea regimului de vize, în vederea instituirii în timp util a călătoriilor fără viză pentru cetăţeni.

Documentul subliniază rolul sporit al mobilităţii în facilitarea contactelor interumane, inclusiv mobilitatea pentru educaţie, schimburi culturale, activităţi de cercetare, crearea reţelelor de socializare între tineri şi dezvoltarea voluntariatului.

În Declaraţie se mai subliniază că practica frontierelor închise şi a politicilor de izolare sunt incompatibile cu obiectivele şi scopurile PaE, dar şi cu aspiraţiile europene. Totodată, a fost reafimată importanţa identificării unor soluţii paşnice, bazate pe negocieri, pentru conflictele din regiune. Semnatarii documentului au făcut apel la o angajare mai puternică în acest sens a tuturor părţilor implicate.

Participanţii la Summit-ul de la Chişinău au recunoscut că semnarea Acordurilor de Asociere va depinde de respectarea deplină a valorilor şi principiilor europene de către ţările PaE şi au convenit asupra organizării celui de-al IV-lea Summit PPE al liderilor PaE, în noiembrie 2013, la Vilnius.

RdG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Sakartvelo Unionist

    Si oare de ce un Presedintel adormit N.Timofte nu a vrur sa fie alaturi de acest brav Presedinte al Gruziei – M. Saakashvili ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *