Politicienii despre scandalurile sexuale din mănăstiri

Politicienii condamnă gestul preotului duhovnic al Mănăstirii de măici Tabăra, surprins de camerele de luat vederi când întreţinea relaţii sexuale cu doi tineri.

Ion Varta, istoric

Este o situaţie ieşită din comun. Până în prezent, nu am mai auzit ca asemenea lucruri să fie făcute publice, cu dovezi şi cu probe care nu pot fi contestate, dar nici comentate prea mult. E o situaţie gravă, dar şi mai periculos pare faptul că nimeni nu ne poate garanta astăzi că acesta e un caz singular. Am citit în arhive mai multe rapoarte despre activitatea clerului în perioada sovietică. Erau descrise diferite cazuri. Cunoaştem că, în urma unor astfel de rapoarte, Hruşciov a continuat cu mult zel distrugerea locaşelor sfinte, începută încă pe timpul lui Stalin. Asemenea situaţii pot avea consecinţe periculoase pentru societate – surparea încrederii în credinţă şi detaşarea creştinilor de locaşele sfinte.

Vitalia Pavlicenco, Partidul Naţional Liberal

El nu recunoaşte şi nici Mitropolia Moldovei nu a recunoscut. De fapt, nimeni nu a recunoscut. Mie mi se pare că în biserică de mult timp există asemenea practici, pur şi simplu, ele nu au ieşit la iveală. De ce s-a întâmplat acest caz? Probabil cineva a dorit să se răzbune.  Asta arată degradarea bisericii, mână-n mână cu degradarea societăţii. Consider că biserica noastră nu este aproape de om, iar Mitropolia Basarabiei şi Mitropolia Moldovei trebuie să-şi dea mâna ca să se reformeze şi să adopte nişte principii nobile, umane, ca să nu se mai întâmple asemenea cazuri. Sunt suficiente  alte lucruri care ne fac de râs. Acest caz, ca şi cel al înecului unui copil la botez, pur şi simplu distrug societatea şi demoralizează oamenii.

Victor Stepaniuc, ex-membru al Partidului Comuniştilor

Nu vreau să comentez prea multe. Este un caz deplorabil,  dacă se întâmplă aşa şi în cazul bisericii ortodoxe, dar cred că chestia cu preoţii caracterizează şi alte biserici, din alte ţări. Am văzut scandalul de la biserica catolică de la Roma. În acest sens, cred că lucrurile trebuie discutate în cadrul bisericii. Astfel de lucruri se întâmplă pentru că există omul şi fiecare îşi are viaţa sa. E o chestiune care constituie nu doar o încălcare de ordin etico-moral, dar şi de ordinul legislaţiei în vigoare, dar şi mai mult, o încălcare a canoanelor bisericeşti. Trebuie să se descurce biserica cu aceste probleme, iar faptul că ea caută să anihileze situaţia este o normalitate. Asemenea practici ar trebui excluse din locaşele sfinte.

Eduard Muşuc, Partidul Comuniştilor

Dacă este vorba de preoţi, nu-l aşteaptă judecata noastră, ci o altă judecată, ştie el despre ce este vorba. Noi avem în Parlament un proiect de lege scopul  căruia este promovarea minorităţilor sexuale şi a drepturilor lor. Deoarece suntem o ţară ortodoxă, aceste chestiuni trebuie condamnate. Noi nu avem nevoie de astfel de practici “europene”, asta-i părerea mea. Asemenea lucruri se întâmplă deoarece în perioada sovietică era un articol în Codul penal prin care se condamna homosexualitatea. Dacă o să existe şi acum, o să ne întoarcem la practica precedentă, care nu era rea, deoarece familia este baza societăţii. Relaţiile corecte dintre bărbaţi şi femei trebuie respectate.

Ion Neagu, Mişcarea Acţiunea Europeană

Acest fenomen, din păcate, este întâlnit şi în alte locaşe sfinte, dar şi în cadrul altor culte, inclusiv în sânul bisericii catolice. Fenomenul se trage din perioada sovietică, când călugării, dar şi preoţii, erau determinaţi să păcătuiască. Ulterior aceste păcate ale lor au servit drept argumente pentru racolarea acestora în rândul informatorilor kgb-ului. Este o practică ruşinoasă, care nu face faţă bisericii ortodoxe, dar şi credinţei în ansamblu. Cred că Mitropolia ar trebui să discute acest subiect şi să identifice soluţii, astfel încât să nu sufere credinţa în Dumnezeu, care este un reper necesar societăţii. Dacă biserica va trece cu vederea sau va nega acest fapt, demonstrat deja, atunci va avea de pierdut.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Stan

  La Domnul rugand,
  Pe la spate dand,
  Asta-i mitropolia ruseasca zisa, in bataie de joc, “a Moldovei”

 2. vera

  Felicita !
  Popa cu sexul ii da,
  Omul pasca sfintea.
  Felicita!
  Numai buni,in scoli, de-a preda:
  Sexul si religia.
  Felicita!
  Calugari si pochi, sa nu fi-ti dedeochi;
  Sfintenia voastra, va dus, in gropi.
  Felicita!
  Domnul, va pupa,
  La venirea sa,
  Mitropolia,in cer,o va ridica.
  Felicita!

 3. ILham

  Aproape ca m-ai convins (eu inca n-am ajuns sa vad filuml). Pana cand ai mentionat Biutiful si-ai zis ca-s in aceeasi categorie! Eh, de aici e alta poveste. Inseamna ca e exact genul meu de fim 😀 Si iata cum singurul review negativ la filuml asta ma convinge sa vad Pina, mai mult decat au facut-o toate review-urile pozitive citite pana acum. Multumesc, I guess? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *