Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Politicienii 7 aprilie. Ce au…

Politicienii 7 aprilie. Ce au fost şi ce au ajuns

Protestele din 7 aprilie 2009, soldate, într-un final, cu schimbarea guvernării, după alegerile anticipate din acel an, au adus la putere feţe noi şi, pe alocuri, o nouă generaţie de politicieni, care, până atunci, nu se „înfruptaseră” din avantajele puterii. La 7 ani de la acele evenimente, soarta politicienilor care promiteau o viaţă mai bună a ajuns incertă, în timp ce unii şefi de instituţii din acea perioadă, adepţi şi reprezentanţi ai PCRM, sunt astăzi, din nou, în fruntea ţării, deşi, oficial, forţele pro-europene nu au cedat puterea, câştigând, de atunci, toate scrutinele electorale.

În aprilie 2009, Vlad Filat, Alexandru Tănase, Mihai Godea, Mihai Ghimpu, Dorin Chirtoacă sau Serafim Urechean erau de aceeaşi parte a baricadei. Oamenii îi respectau şi vedeau în ei viitorii lideri politici care să conducă R. Moldova. De partea cealaltă, Vladimir Voronin, Zinaida Greceanâi, Marian Lupu, Artur Reşetnicov, Vladimir Ţurcan sau Sergiu Sârbu erau oameni importanţi în PCRM şi cei care afirmau că opoziţia de atunci organizează o lovitură de stat. Astăzi, situaţia este total opusă faţă de cea de acum 7 ani. Politicienii care conduceau atunci R. Moldova şi-au schimbat tabăra politică, dar şi viziunile, revenind, astfel, la putere, iar cei care erau atunci liderii protestelor au ajuns astăzi în dizgraţia cetăţenilor, deşi, în urma alegerilor parlamentare, forţele protestatare din acea perioadă au câştigat practic fiecare bătălie.

filatVladimir Filat, lider PLDM

A fost unul dintre liderii protestelor din aprilie 2009, iar ulterior, omul care a beneficiat de schimbarea puterii, fiind timp de trei ani şi jumătate prim-ministru. Începând cu anul 2013, cariera politică a acestuia însă a cunoscut un trend descendent, care a culminat cu încătuşarea sa din octombrie 2015. Filat este acum reţinut într-un dosar penal, fiind învinuit că ar fi luat mită de la afaceristul Ilan Şor, astăzi, primar de Orhei.

ghimpuMihai Ghimpu, lider PL

A fost, la fel ca şi Filat, unul dintre liderii protestelor şi unul dintre beneficiarii lor, ajungând, la scurt timp, preşedinte de Parlament şi preşedinte interimar al R. Moldova (septembrie 2009 – decembrie 2010). Astăzi, Ghimpu este deputat în coaliţia majoritară, alături de mai mulţi politicieni împotriva cărora s-a protestat la 7 aprilie 2009. În luna ianuarie 2016, Ghimpu a fost lovit de mai mulţi protestatari care, la fel ca în aprilie 2009, au ieşit în stradă, scandând împotriva guvernării, care l-a votat, într-un proces netransparent, pe Pavel Filip la funcţia de premier.

tanaseAlexandru Tănase, ex-lider PLDM, preşedinte al Curţii Constituţionale

A ajuns, după proteste, ministru al Justiţiei, iar în aprilie 2011 a părăsit PLDM şi viaţa politică, după neînţelegeri cu Vlad Filat, fiind numit în funcţia de judecător, iar ulterior, în cea de preşedinte al Curţii Constituţionale, mandat pe care încă îl exercită. În luna martie, mai mulţi activişti au protestat în faţa instituţiei conduse de Tănase, după decizia Curţii de a modifica modalitatea de alegere a preşedintelui ţării.

chirtoacaDorin Chirtoacă, primarul Chişinăului

Acesta şi-a păstrat, de atunci, în urma a doua scrutine consecutive, mandatul de edil al capitalei, însă, în ultimele luni, popularitatea lui a scăzut vizibil, mai multe persoane acuzându-l că a permis distrugerea Chişinăului, prin autorizarea construcţiilor ilegale, vânzarea terenurilor, instalarea gheretelor sau panourilor publicitare.

godeaMihai Godea, ex-lider PLDM, actual consilier al premierului

A fost deputat şi liderul fracţiunii PLDM din Parlament. În mai 2011 părăseşte, la fel ca şi Alexandru Tănase, PLDM. El participă la alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, acumulând însă doar 0,82% din voturi. Formează Partidul „Acţiunea Democratică”, care însă nu se impune. Ulterior, dispare din peisajul politic, unde a revenit, în ianuarie 2016, fiind numit consilier al premierului Pavel Filip.

urecheanSerafim Urechean, ex-lider AMN, preşedinte al Curţii de Conturi

La doi ani de la evenimentele din aprilie 2009, Alianţa Moldova Noastră a lui Serafim Urechean dispare de pe scena politică, fuzionând cu PLDM. Dispare, încet, din peisajul politic şi Urechean, unul dintre liderii activi ai protestelor din 7 aprilie 2009, fiind numit în aprilie 2011 în funcţia de preşedinte al Curţii de Conturi. În 2015 a participat la alegerile pentru funcţia de primar al capitalei, acumulând însă doar 2,97% din voturi!

lupuMarian Lupu, ex-preşedinte al Parlamentului (PCRM), lider PD

În aprilie 2009, Marian Lupu era cel care considera că partidele pro-europene de dreapta, în frunte cu Filat, Ghimpu sau Urechean, au organizat o „tentativă de lovitură de stat. Eu văd că este această tentativă, fiindcă atunci când pe batimentul Preşedinţiei ţării se arborează drapelul unui alt stat, ce poate fi încă mai convingător…”. La scurt timp de la aceste declaraţii, Lupu pleacă din PCRM şi preia Partidul Democrat. Cu el în frunte, partidul intră în Parlament şi face alianţă cu PLDM, PL şi AMN, pe care le acuzase anterior de „tentativă de lovitură de stat”. Inclusiv cu voturile acestor partide, în 2011-2012 devine preşedinte de Parlament şi preşedinte interimar al R. Moldova. Astăzi, Lupu este liderul partidului care dă ţării preşedintele Parlamentului şi premierul.

voroninVladimir Voronin, ex-preşedinte al R. Moldova, lider PCRM

În ultimii ani, s-a remarcat prin declaraţii contradictorii, partidul său fiind părăsit de mai mulţi adepţi, care au migrat spre forţele de la guvernare. Între timp, la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, PCRM a acumulat doar 17,4% din voturi. A participat însă la votarea mai multe legi, inclusiv al unui preşedinte de Parlament (Candu) propus de partidele care, în 2009, l-au dat jos de la guvernare.

greceanniZinaida Greceanîi, ex-premier, deputat PSRM

A ajuns deputat pe listele PCRM după proteste în cadrul cărora soma tinerii să rămână acasă, ameninţându-i că, în caz contrar, împotriva lor vor fi folosite arme de foc. Peste doi ani şi jumătate, în noiembrie 2011, pleacă din PCRM împreună cu alţi doi deputaţi, iar peste cinci luni votează, alături de PL, PLDM şi PD, preşedintele ţării propus de aceste trei partide, care, în 2009, prin intermediul protestelor, au eliminat-o de la guvernare. Acum este deputat pe listele PSRM-ului, cel mai mare partid parlamentar, condus de fostul său coleg comunist, Igor Dodon.

resetnicovArtur Reşetnicov, ex-director SIS, actual deputat în parlament

După protestele din aprilie 2009, a candidat pe listele PCRM, devenind deputat. A părăsit fracţiunea comunistă în decembrie 2015, împreună cu alţi 13 deputaţi, formând, alături de PD-ul condus de Marian Lupu, Platforma Social-Democrată „Pentru Moldova”. A participat la votarea premierului propus de acest partid, alături de liderul PL, Mihai Ghimpu, unul dintre cei mai activi protestatari din 7 aprilie 2009.