Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Politica "paşilor mici"

Politica „paşilor mici”

La o zi, după ce a discutat la Chişinău cu premierul V. Filat „despre asigurarea liberei circulaţii a mărfurilor, persoanelor şi serviciilor şi consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului”, şeful administraţiei secesioniste ruse de la Tiraspol, E. Şevciuk, a introdus „taxe vamale speciale” la mărfurile din dreapta Nistrului.

Cum comentaţi această politică a (im)«paşilor mici»?

 

Sergiu Mocanu, Mişcarea Antimafie

Politica pe care o face Filat e o politică greşită, fără perspective pentru R. Moldova, pentru că ea nu este o politică a „paşilor mici”, ci a paşilor încâlciţi. Aşa-zisa politică a „paşilor mici”, iniţiată de Tiraspol (Moscova), este, de fapt, politica dintotdeauna a OSCE: nu contează rezultatele, contează să te afli în treabă. Faptul că se întâlneşte Şevciuk cu Filat nu înseamnă că Tiraspolul renunţă la agenda separării Transnistriei de R. Moldova. Tiraspolul îşi face jocul mai departe. Şi de aici şi ambiguităţile la care vă referiţi. Pe Şevciuk îl doare în cot de integritatea teritorială a R. Moldova, Şevciuk merge la aceste întâlniri pentru a rezolva nişte probleme curente pentru r.m.n – avantaje pentru agenţii economici din stânga Nistrului, granturi de la europeni, credite, excluderea restricţiilor de circulaţie în Europa, iar lui Filat aceste întâlniri îi trebuie pentru piar. Negocieri de dragul negocierilor. Nimic mai mult.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Toată problema e că Şevciuk, la Chişinău, este influenţat de poziţia lui Filat, iar la Tiraspol este influenţat de Moscova. „Paşii” lui „mici” se pierd între Moscova şi Chişinău. De aceea, el declară una la Chişinău şi face alta la Tiraspol. E obligat s-o facă. Pentru Moscova. Altfel i se închid robinetele. Desigur că aşteptările de la aceste întâlniri au fost altele, dar şi aşa, complicat cum este, e mai bine ca dialogul să existe decat să nu existe. Pentru imaginea Chişinăului în lume acest lucru e foarte important. Lumea trebuie să vadă că suntem deschişi şi dispuşi să mergem la dialog, să discutăm, să căutăm rezolvarea problemelor acolo unde sunt, oricât de încet s-ar mişca lucrurile. Şi cred că aceste probleme trebuie să fie discutate pe multilaterală: şi la Moscova, şi la Bruxelles, şi la Washington. Suntem între cei trei mari poli şi nu-i putem exclude pe niciunul. Problema nu se rezolvă doar cu Şevciuk.

Ion Costaş, ex-ministru al Apărării

Care politică a „paşilor mici”? Nu există. Filat şi Şevciuk se întâlnesc, beau o bere în Germania, un coniac la Tiraspol, un vin la Chişinău, fac declaraţii de formă şi, în rest, toate rămân pe vechi. Şevciuk spune una, face alta. Ce-i cântă Moscova, aceea face. În aproape un an de când se întâlnesc, ce s-a schimbat pentru populaţia de pe ambele maluri? Restricţiile de circulaţie cum erau, aşa au şi rămas, şcolile de limbă română din Transnistria cum erau sub sechestru, aşa şi sunt, prigoană la tot pasul, teroare, propagandă revanşistă anti-Moldova şi anti-Europa, armată la tot pasul… Asta nu-i politică a „paşilor mici”, asta-i politică  rusească de subminare a statalităţii R. Moldova. Şi dacă până acum Rusia o făcea din banii ei, acum, pe contul „paşilor mici”,  vrea să implice în această afacere politică criminală şi fondurile Uniunii Europene… E o mare speculaţie, nu politică a „paşilor mici”.

Oazu Nantoi, analist politic

Politica „paşilor mici” e un paravan… Cetăţenii R. Moldova din stânga Nistrului sunt foarte supăraţi pe aceste întâlniri interpersonale Filat-Şevciuk, pentru că toată vorbăraia despre consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului nu sunt decât vorbe. Lumea rămâne şi mai departe pradă regimului criminal de la Tiraspol.  Erau Smirnov şi Leţkai, au venit Şevciuk şi Ştanski. Politica a rămas aceeaşi. Dacă ne uităm la perioada 27 ianuarie – 27 septembrie (de când Filat şi Şevciuk îşi dau întâlniri), singurul lucru care s-a schimbat este reluarea circulaţiei marfarelor pe segmentul transnistrean. Pentru marea masă a populaţiei – nimic. Şi nici nu se va schimba nimic. Nu asta este problema pentru care, periodic, sunt chemaţi la instructaj la Moscova Şevciuk şi Ştanski. Politica „paşilor mici”, de altfel, destul de netransparentă, nu rezolvă problema principală, reintegrarea teritorială a R. Moldova. Şi dacă-i aşa, care-i rostul ei?