Politica neagră din Moldova

299-strutul-cecÎntr-o ţară în care pensia medie este în jur de 600 de lei, unde tinerii pleacă în străinătate pentru că aici nu au unde se angaja şi unde numărul şomerilor creşte pe zi ce trece, pe listele partidelor, la capitolul donaţii, numărul pensionarilor, şomerilor şi tinerilor este mai mult decât impunător. Aceste trei categorii au donat, potrivit actelor, cel puţin 1,1 milioane de lei partidelor pentru actuala campanie electorală. Pensionarii, tinerii şi şomerii au ajuns să doneze în conturile partidelor sume de câteva ori mai mari decât cele pe care le dau Filat, Voronin sau Ghimpu.

Potrivit statisticilor, în primele săptămâni de campanie, partidele politice înregistrate în cursa electorală au cheltuit peste 7 milioane de lei. Din această sumă, conform datelor prezentate la Comisia Electorală Centrală de către concurenţii electorali, 1,1 milioane au fost donate partidelor de către pensionari, şomeri şi tineri născuţi după 1980. Tineri care nu au împlinit încă 30 de ani au donat în actuala campanie electorală aproape 700 mii de lei, pensionarii peste 300 de mii, iar şomerii peste 100 de mii.

Au dispărut finanţatorii comuniştilor

Celebru, după “donaţia” sa, a devenit Anton Leviţchi, care conform documentelor prezentate la CEC de PCRM a oferit 250 mii de lei. Un alt tânăr cu dare de mână în acte este Vitalie Gusev, care a oferit şi el comuniştilor aceeaşi sumă – 250 de mii.

Constantin Leviţchi, tatăl lui Anton, nu a dorit să discute cu ZdG. Vecinii, care ne-au confirmat că familia Leviţchi trăieşte modest, ne-au spus că Anton a plecat la Moscova. Nici familia Gusev nu a mai dorit să discute cu presa. Anterior, mama lui Vitalie a negat că fiul său ar fi donat 250 mii de lei comuniştilor.

Şi pe lista de donatori a PLDM apare un tânăr de 27 de ani, Ianoş Noviţchi, care a donat partidului condus de Vlad Filat 100 de mii de lei. Pe lista PD, apar trei tineri născuţi după 1980, care ar fi donat împreună aproape 38 mii de lei. Trei tineri de până la 30 de ani sunt şi pe lista de donatori a PPCD. Trei dintre foştii magnifici “au umplut” vistieria partidului condus de Iurie Roşca cu 9 mii de lei.

Confuzie pe lista PLDM

Elena Noviţchi, mama lui Ianoş Noviţchi, a declarat pentru ZdG că nu crede că fiul ei, în vârstă de 27 de ani, ar fi putut strânge 100 de mii de lei pentru a-i dona partidului. “Noi mai înainte apreciam PLDM-ul, dar el ne-a dezamăgit. Nu cred că fiul meu a donat bani. Imposibil”, ne-a spus Elena Noviţchi. Ianoş Noviţchi însă a menţionat că a dat aceşti bani. “Mama nu trăieşte cu mine şi nu ştie tot ce se întâmplă”, ne-a declarat tânărul.

299-politica“Speră să i se dea banii înapoi”

Şomerii se simt cel mai bine în lista PD. Aici, trei neangajaţi în câmpul muncii au donat democraţilor aproape 100 mii de lei. Grigore Samoicenco, din Leova, a donat 30 mii de lei, Alexandru Ailoai, din Glodeni, a donat 25 mii de lei, iar Ivan Cechină, tot din Glodeni, 20 mii de lei. O sumă de 8000 de lei au donat şi şomerii de pe listele partidului „Pentru Neam şi Ţară”, condus de Sergiu Mocanu.

Şomerul Alexandru Ailoai a declarat că a donat cei 25 de mii de lei partidului, dar “cu reîntoarcere”. “Mi-au spus că, dacă câştigăm, o să ni-i dea înapoi. Sperăm să câştigăm. Acum nu lucrez, dar tind şi eu la vreun post, că de asta am donat banii”, ne-a spus bărbatul.

Pensionarii nu lipsesc nici ei din listele de donatori ale partidelor antrenate în electorală. Tatiana Ţâperman, în vârstă de 62 de ani, din Chişinău, a donat comuniştilor 250 mii de lei. Pe lista democraţilor, pensionara de 69 de ani Eugenia Baciu a donat 30 de mii. Mihail Plasiciuc, de 70 de ani, a donat şi el democraţilor 50 de mii. Soţul Eugeniei Baciu ne-a închis telefonul speriat, atunci când l-am întrebat de donaţia de 30 de mii în contul partidului. Celălalalt pensionar generos, Mihail Plasiciuc, fost vicepreşedinte al Parlamentului, a declarat că a donat banii pentru schimbarea politicii din Moldova.

“Moldova Unită” de pensionari

“Moldova Unită” se ţine aproape exclusiv pe pensionari. Trei dintre cei şase “sponsori” ai partidul condus de Vladimir Ţurcan au donat peste 20 mii de lei. Lilia Pastuhova, în vârstă de 70 de ani, a donat 10.500 de lei. Aceasta locuieşte în acelaşi apartament cu Victoria Novic, o altă pensionară, angajată la partidul “Moldova Unită”, care a donat peste 25 mii de lei.

Unde-s Voronin, Filat sau Plahotniuc?

Milionarii din politica moldovenească, cei care de fapt ar trebui, şi ar putea oficial să contribuie cu donaţii, au stat deoparte până acum. Din PCRM, doar Igor Dodon a donat 150 mii de lei. În rest, nici urmă de Voronin, Greceanâi, Reidman, Tkaciuk sau Petrenco.

În capul listei PLDM nu este, cum s-ar fi aşteptat mulţi, unul dintre cei mai bogaţi oameni din politică, Vlad Filat. Acesta a donat doar 95 mii de lei pentru actuala campanie electorală. Chiar şi compozitorul Ghenadie Ciobanu a donat mai mulţi bani decât Filat, 150 mii de lei. 220 de mii a oferit Tudor Rotaru, din satul Mihălaşa, Teleneşti. Cei mai mulţi bani i-a donat deputatul Ion Ionaş, 800 mii de lei. Aproape toţi donatorii PLDM activează în Parlament şi în Guvern.

Şi lista PL este privată de aportul unor oameni importanţi. Nu se regăsesc printre donatori Mihai Ghimpu sau Oleg Bodrug.

Partidul Democrat are cei mai mulţi donatori, nu mai puţin de 130. Printre ei însă nu se află numele liderilor Marian Lupu şi Dumitru Diacov, lipsesc apropiaţii lui Vladimir Plahotniuc şi însuşi businessmanul.

Din lista donatorilor Partidului „Pentru Neam şi Ţară” lipsesc cele mai importante nume, Sergiu Mocanu şi Gheorghe Susarenco.

Şi din lista de donatori a partidului “Moldova Unită” lipseşte numele liderului formaţiunii, Vladimir Ţurcan.

Nu sunt ilegalităţi?

După ce săptămâna trecută în presă au apărut mai multe nume de donatori fictivi, CCCEC s-a autosesizat şi a efectuat mai multe controale. Totuşi, luni, 1 noiembrie, Bogdan Zumbreanu, şef-adjunct al Direcţiei urmărire penală a CCCEC, a declarat presei că nu au fost depistate încălcări esenţiale. “Au existat câteva cazuri în care donatorii partidelor nu au indicat la fisc venituri care le-ar permite să facă donaţiile pe care le-au făcut, dar să nu uităm că declaraţiile pe venit pentru anul 2010 se depun abia în martie 2011. Cine ştie, poate aceste persoane au obţinut banii pe care i-au donat pe parcursul anului curent?”.

Banii negri din politică

Problema însă nu este una nouă. Şi în campaniile electorale din 2009, partidele s-au folosit de donatori care, în realitate, erau săraci. Şmecheriile partidelor au continuat şi înaintea referendumului din 5 septembrie. Igor Boţan, afirma atunci că toate rapoartele, de fapt, sunt nişte falsuri, care ascund marea corupţie din politică. «Există bani ai unor «sponsori», nedeclaraţi la fisc, necontabilizaţi, adică bani negri. Aceşti bani sunt împărţiţi unor oameni «de încredere» ai liderilor politici, care îi depun pe conturi, ei figurând oficial în calitate de donatori. În realitate, aceste persoane nu au nimic în comun cu banii transferaţi pe acele conturi speciale. Până la urmă, toate aceste rapoarte sunt nişte falsuri şi toţi factorii, partidele, dar şi CEC, cunosc acest lucru, însă tac, pentru că toţi participă la edificarea acestor ilegalităţi”.

Ipoteza lui Igor Boţan a fost confirmată şi de Nicolae Andronic, preşedintele Partidului Popular Republican. Acesta spune că, de fapt, în calitate de donatori ai partidelor figurează alte persoane, care însă nu doresc să recunoască acest lucru, pentru că au obţinut banii pe căi ilegale.

Oameni politici care au ţinut să-şi păstreze anonimatul cred că acum partidele fac front comun pentru a stopa investigaţiile acestor tranzacţii. Aceştia susţin că toate partidele se folosesc de scheme similare şi mediatizarea subiectului este în defavoarea tuturor.

Victor MOŞNEAGPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. mara

    scurt si clar: bani nedeclarati,obtinuti pe cài ilegale, adicà furati,dar nu de càtre pensionar sau somer,àstia au fost imbroboditi cu càte-o kilà de orez si si-au dat datele,ca sà nu pice in vizor sarlatanii si tàlharii de orice culoare,care fac milioane pe làngà fisc,fàrà a plàti taxe sau contribut la stat,cà statul sunt ei,ceilalti is imbecilii cu kila de orez.ar trebui pusi la respect si pensionarii de “mii”,ca sà stie altà datà cum sà ascundà hotii.s-apoi se miorlàie cà hotii au,iar ei ràmàn cu covata spartà.

  2. AVRAAM

    mara/bratan,tu cu amicii tai azvarliti cu orduri in orice nu e de partea vostra; ;ironizati si ridiculizati valorile doar pentru ca nu va convin inrolarii voastre politice . Instigati masele la hula , egoism si invidie primitiva, neomenie si lipsa de respect. Lipsa de educatori educati e o trauma si o nenorocire pentru tara asta. Invatati sa respectati diferenta de opinii. Din asta se naste evolutia, nu din obscurantism. aveti idei de sec XIX,mara,dar mergeti in UE…

  3. europa

    Daca cautam politicieni cinstiti ramane RM fara conducere politica. Este de dorit acum ca niciodata sa aducem liberalii, deci Dreapta la putere, pentru a exista de facto concurenta politica. Dupa 60 de ani de guvernare a extremei stingi, Dreapta trebuie sa se intareasca si cel putin 8 ani sa guverneze. Concurenta politica va face ordine in tara. Rabdare si trebuie de acceptat experenta Occidentului care este bazata pe concurenta politica si economica. Rusia duce lipsa de democratie acolo nu functioneaza concurenta politica si economica. Ghimpu printr-un decret a descoperit sistemul dictorial din Rusia. Economia rusa este un monopol al echipei politice ceea ce contravine economiei de piata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *