Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Politica despre corupţie

Politica despre corupţie

În timpul campaniei electorale partidele politice declară o luptă aprigă cu flagelul corupţiei, dar uită de promisiuni imediat cum ajung la guvernare. De ce?

Vladimir Filat, PLDM:

Este vorba de lipsa totală de responsabilitate a celor care au fost la guvernare. Este important ca după aceste alegeri să avem o presă puternică, care să monitorizeze actul de guvernare, o justiţie funcţională, care să poată lua decizii în conformitate cu norma legală şi nu la indicaţia politicienilor. E important să avem şi o societate civilă puternică. Aceste trei elemente ar face ca partidele să îşi respecte angajamentele politice.

Eduard Muşuc, PSD:

Lupta adevărată cu corupţia nu există. Aceasta este părerea mea.Sunt necesare reforme politice profunde, asigurarea independenţei judecătoreşti. Judecătorii ar trebui aleşi de popor. Şi componenţa Curţii de Conturi ar trebui votată de către cetăţeni. Aceste structuri ne pot asigura că lupta cu corupţia ar putea fi una adevărată. În caz contrar, declaraţiile neacoperite cu fapte nu aduc nimic bun în combaterea corupţiei.

Serafim Urechean, AMN:

Politicienii din R. Moldova nu au fost pedepsiţi de către alegători. De obicei, aceştia le iartă toate păcatele şi toate minciunile. Toţi trădătorii trebuie să fie pedepsiţi. Să luăm exemplul ţărilor baltice, acolo unde regulile sunt următoarele: o dată ce un politician şi-a trădat alegătorii, aceştia l-au uitat pentru totdeauna. Cele întâmplate în istoria modernă a R. Moldova demonstrează că toţi aleşii au fost iertaţi.

Vitalia Pavlicenco, PNL:

Situaţia e cea pe care o avem pentru că, la noi, marea corupţie e în partidele mari. În primul rând, în partidele de guvernământ. Această stare de fapt perpetuează de mai mulţi ani. Ar fi altfel dacă partidele care ajung la putere ar stârpi corupţia, dar nu şi-ar proteja averile acumulate prin abuzuri şi corupţie.

Dumitru Braghiş, PDS:

Interesele interne ale partidului uneori sunt mai presus decât cele a societăţii. Acest lucru se întâmplă pentru că nu cetăţenii au ales deputaţii, ci pentru că partidele au fost alease de cetăţeni. Deputaţii trebuie să fie responsabili în faţa cetăţenilor, dar nu în faţa partidelor. În acest fel ar lupta nu doar cu corupţia, ci şi alte probleme.

Vlad Cubreacov, PPCD:

Pentru că foştii guvernanţi, care au controlat structurile de control şi procuratura, s-au pus la adăpost, astfel încât niciun ministru din cele nouă guverne de până acum nu a fost tras la răspundere. PPCD a editat trei cărţi: cartea neagră, galbenă şi verde a corupţiei, cărora ziarul dvs. nu le-a acordat atenţia cuvenită.

Anastasia Nani
Acest material a fost elaborat cu suportul Academiei pentru Dezvoltare Educaţională (AED), în cadrul programului Consolidarea Capacităţii de Monitoring a Societăţii Civile în Republica Moldova (CCMSCM), în baza acordului de cooperare cu Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) nr. 121-A-00-07-00707. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar cele ale AED sau USAID.