Pentru o Politică Europeană de Vecinătate nouă, inovatoare, ambiţioasă

Štefan Füle, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate

Comunicarea cu privire la analiza Politicii Europene de Vecinătate (PEV), adoptată pe 25 mai, punctează principalele priorităţi ale unei strategii PEV revitalizate. Analiza a fost făcută în urma unor consultări cu toţi partenerii noştri din Sud şi Est şi din cele 27 de State Membre. Am consultat, de asemenea, reprezentanţi ai Parlamentelor, societăţii civile, think tank-urilor, alte părţi interesate. Contribuţia lor valoroasă a fost o sursă de inspiraţie de-a lungul întregului proces. Acest tip de consultare consolidează senzaţia de proprietate comună.

Comunicarea se bazează pe “Parteneriatul pentru democraţie şi prosperitate împărtăşită cu ţările sud-mediteraneene”, adoptat în martie 2011, care conţine reacţiile noastre imediate la evenimentele din Sud.  Sunt incluse propuneri concrete cu privire la felul în care va decurge lucrul asupra PEV, inclusiv privind finanţarea. Avem nevoie în continuare de o consolidare a Parteneriatului Estic, care a contribuit la fortificarea dificilului proces de schimbare democratică. Acordurile de asociere prin care ţările partenere pot atinge un nivel nemaiîntâlnit de convergenţă cu legislaţia UE reprezintă esenţa acestui proces. Trebuie să le însoţim pe acest drum bazat pe identitatea Europeană şi valorile noastre comune şi să ne pregătim pentru un al doilea summit de succes al Parteneriatului Estic, programat să aibă loc în septembrie, la Varşovia.

Vecinii noştri evoluează repede, iar acest fapt ne forţează să schimbăm şi să adaptăm politicile noastre. Totuşi, există o temă comună: vecinii noştri cer democraţie, demnitate, dezvoltare socială, prosperitate, de care să se bucure în mod egal toţi cetăţenii.

Un parteneriat diferenţiat

În viziunea mea, punctul de plecare este că zona de securitate şi prosperitate pe care încercăm să o extindem către vecinătatea noastră trebuie să fie construită pe valori democratice, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. Suntem gata să mergem mai departe şi mai repede cu acei parteneri care aleg calea reformelor bazate pe valorile universale pe care le apreciem cu toţii. Vom mobiliza o serie largă de instrumente aflate la dispoziţia UE pentru a încuraja statele respective, inclusiv un suport financiar mai mare, un acces mai larg la piaţa UE şi o integrare economică mai consistentă în piaţa internă a UE, o mobilitate mai facilă pentru cetăţenii statelor din vecinătate, în special prin aşa-numitul parteneriat de mobilitate, sau participare în anumite agenţii şi programe UE. Aceasta este o abordare pe care eu o numesc “mai mult pentru mai mult”.

Un parteneriat cu populaţia

Prea des au fost privilegiate în trecut relaţiile cu cei aflaţi la putere în defavoarea cooperării cu societatea civilă. Trebuie să redresăm balanţa. Organizaţiile nonguvernamentale sunt actorii cheie în procesul de promovare a reformelor democratice şi a celor orientate spre dezvoltarea pieţei, iar o societate civilă viguroasă este un obstacol în faţa autoritarismului, pentru că membrii acesteia pot cere socoteală guvernelor. Propunem o susţinere mai eficientă a dezvoltării societăţii civile. Propunem înfiinţarea unei Facilităţi pentru Societatea Civilă pentru a ajuta organizaţiile societăţii civile să dezvolte capacitatea lor de advocacy şi să întărească abilitatea lor de monitorizare a reformelor. În plus, vrem să dezvoltăm legături de genul de la popor la popor.

Un parteneriat cuprinzător

Odată cu intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, cooperarea politică dintre UE şi vecinii ei apropiaţi poate trece la o viteză superioară într-o serie de aspecte. Acest lucru presupune abordarea unei serii de probleme globale care afectează atât UE, cât şi vecinii acesteia: securitatea energetică, schimbările climatice, lupta împotriva terorismului internaţional şi non-proliferarea. În plus, vor fi abordate probleme de securitate care reprezintă o sursă de îngrijorare acută pentru vecinii noştri – de exemplu, cum putem ajuta la rezolvarea conflictelor îngheţate?

Un parteneriat cultivat

O strategie mai ambiţioasă necesită resurse sporite. Comunicarea sugerează alocarea în 2011-2013 a unor granturi în valoare de 1,24 miliarde de euro pentru a sprijini toate iniţiativele propuse. Aceste fonduri vor reprezenta o suplimentare a celor alocate deja pentru vecinătatea noastră pentru anii 2011-2013, ridicându-se la un total de 5,7 miliarde de euro.

Provocările cu care se confruntă vecinii noştri sunt enorme, iar consecinţele realizărilor  prea mici şi prea tardive pentru ei ar fi catastrofale. Suntem datori generaţiei actuale de cetăţeni şi celor viitoare, atât din UE cât şi din vecinătate, să facem faţă respectivelor provocări.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *