Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Partide, pe locuri, fiţi gata,…

Partide, pe locuri, fiţi gata, start!

Deşi a mai rămas jumătate de an până la alegerile parlamentare, mai mulţi analişti politici şi lideri de partid consideră că scrutinul a demarat.

Preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urecheanu, este de părere că broşurile scrise de preşedintele PPCD, Iurie Roşca, fac parte şi ele din campania electorală a politicianului. „Alegerile parlamentare au început de mult şi sunt cheltuiţi bani din bugetul de stat. Dar cine îi controlează pe comunişti? Şi cele câteva zeci de milioane, făcute cadou televiziunii publice de către Voronin, nu sunt oare un act de corupere politică?”- se întreabă retoric liderul AMN. Chiar dacă în campaniile electorale se comit ilegalităţi, acestea nu sunt înregistrate şi nici sancţionate.

Nu sunt înregistrate încălcări

Analistul politic Igor Boţan susţine că în cadrul campaniei electorale toate partidele comit ilegalităţi în goană după voturi. „Cu părere de rău, sesizări apar mult mai târziu, după ce alegerile au luat sfârşit”, spune expertul, opinând că asemenea ilegalităţi se întâmplă pentru că în R. Moldova nu există un mecanism de monitorizare a acestor încălcări. Chiar dacă sunt înregistrate, acestea nu sunt sancţionate.

Responsabili din cadrul Comisiei Electorale Centrale (CEC) sunt de altă părere. Atât juristul CEC, cât şi secretarul comisiei, Iurie Ciocan, au declarat că în timpul ultimelor alegeri locale, din iunie 2007, au fost înregistrate încălcări minore. Întrebat despre acuzaţiile aduse Partidului Comuniştilor cu privire la utilizarea resurselor administrative în scopuri electorale, Ciocan a menţionat că, la CEC, nu au fost înregistrate asemenea încălcări. „Doar o singură dată Serebrian l-a acuzat pe Lupu că a folosit în scopuri personale maşina de serviciu. Alte contestaţii nu-mi amintesc să fi fost înregistrate”, a spus Ciocan.

Pe de altă parte, rapoartele Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului (LADOM) arată altceva.

Potrivit datelor oferite de această organizaţie, cele mai frecvente încălcări sunt utilizarea resurselor administrative şi lipsa de transparenţă a finanţării concurenţilor, precum şi a cheltuielilor operate de aceştia în scopul agitaţiei electorale. În raport se mai menţionează că partidul majoritar deţine controlul asupra tuturor aspectelor vieţii sociale. Pe de o parte, partidul de guvernământ, folosind resursele administrative, tinde să controleze cât mai multe segmente ale campaniei electorale, iar opoziţia, guvernând în anumite unităţi administrative de nivel local şi raional, tinde să influenţeze campania electorală în aceste unităţi administrative, susţin reprezentanţii LADOM.

De exemplu, la consiliul electoral de circumscripţie nr. 13 din Donduşeni, cinci partide au depus contestaţii, semnalând utilizarea resurselor administrative din partea PCRM. Viceprocurorul din localitatea vizată nu-şi aminteşte asemenea incidente, ci doar despre o plângere ce viza falsificarea voturilor în timpul alegerilor. Pentru a obţine mai multe informaţii, omul legii mi-a propus să îi trimit prin poştă o cerere cu toate întrebările, urmând ca în decurs de câteva săptămîni să primesc un răspuns.

Un tiraj de 10 milioane de exemplare în zece săptămâni

Despre utilizarea resurselor administrative în timpul alegerilor, analistul Igor Boţan susţine că există mărturiile unor şefi de stafuri electorale care descriu astfel de ilegalităţi. „Nimeni nu ascunde că astfel de lucruri au loc. Problema este că ele ies la iveală doar după alegeri”, susţine expertul. Igor Boţan mai spune că se întâmplă să apară mai multe publicaţii decât norma prevăzută, cum s-a întâmplat cu ziarul „Comunistul”, care în timpul campaniei electorale a avut un tiraj de 10 milioane de exemplare în zece săptămâni.

„Din păcate, nu avem probe concrete şi nici posibilităţi de a demonstra încălcările privind depăşirea plafonului stabilit pentru o campanie sau cheltuielile reale ale partidelor”, menţionează preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu.

Unii lideri ai partidelor de opoziţie susţin că partidul de guvernământ îşi finanţează activităţile din bugetul de stat. „Este evident că Electorala-2009 deja a început, iar gruparea abilă de la conducerea Partidului Comuniştilor este preocupată de colectarea mijloacelor băneşti ce vor fi folosite în lupta sa antinaţională, pentru a ruina statul şi după 2009”, este de părere liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco.

În acelaşi timp, alţi politicieni preferă să evite discuţiile pe această temă. „Eu nu cunosc asemenea cazuri de încălcări în timpul alegerilor”, a precizat deputatul Dumitru Braghiş.

Un răspuns similar am primit şi de la Briceni. Preşedintele Consiliului de Circumscripţie, Eduard Vasile, a spus că încălcări grave nu au fost înregistrate, doar au fost găsite mai multe buletine de vot. Cât despre utilizarea resurselor administrative, preşedintele susţine că doar candidatul la funcţia de primar din Larga, din partea PCRM, a folosit maşina de serviciu, dar a scris o cerere în acest scop. „Eu i-am sugerat doamnei Voloşciuc să nu facă acest lucru, pentru că maşina se vede când merge pe stradă, iar cererea scrisă alegătorii nu o pot vedea”, susţine Eduard Vasile.

Nu cunosc asemenea acuzaţii”

Deşi atât politicienii, cât şi experţii în domeniu afirmă că partidul de guvernământ foloseşte resurse administrative în timpul campaniilor, aceste încălcări nu sunt înregistrate oficial şi nici sancţionate. Expertul Viorel Furdui consideră că, indirect, persoanele politice se folosesc de funcţiile pe care le deţin şi găsesc întotdeauna motive care pot acoperi utilizarea maşinilor de serviciu sau a altor resurse administrative în scopuri electorale. „E greu de demonstrat aceste încălcări, chiar dacă e bine cunoscut faptul că sunt folosite resursele administrative de cei de la putere. Dar din moment ce nu există acces la informaţii şi organele competente se subordonează unui partid anume, e dificil de demonstrat acest lucru”.

L-am întrebat pe preşedintele Comisiei Centrale de Revizie şi Control a PCRM, Boris Grama, ce are de spus vizavi de acuzaţiile aduse partidului că s-au folosit de resursele administrative în timpul campaniei electorale din 2007. „Aud prima dată de aşa ceva. Nu cunosc asemenea acuzaţii sau întâmplări şi nimeni de la noi n-o să vă poată spune aşa ceva”, mi-a răspuns Boris Grama. Nici despre cele 10 milioane de exemplare ale ziarului „Comunistul” Boris Grama nu s-a dat cu părerea şi mi-a închis telefonul.

Ajutor material din partea PCRM

Cu toate acestea, rapoartele mai multor organizaţii, cum ar fi LADOM sau Transparency International, indică abuzuri repetate, comise de candidaţi electorali. La Sângerei, de exemplu, candidatul PCRM a plasat în programul său electoral ca o realizare a PCRM proiectul de gazificare, în vederea obţinerii de avantaje electorale. Iar la Cahul s-au înregistrat cazuri în care lucrătorii oficiilor poştale distribuiau bani, în plic, pentru pensionari, invalizi, veterani, spunându-le că acesta este un ajutor material din partea reprezentanţilor PCRM.

De la începutul campaniei, la CEC au fost depuse 75 de contestaţii din partea concurenţilor electorali. Cu toate acestea, CEC s-a rezumat la emiterea unor avertismente publice la adresa concurenţilor electorali, printre care atenţionarea Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, care ar favoriza partidul de guvernământ.

Pentru favorizarea partidului de guvernământ şi cheltuirea banilor publici a fost avertizat şi Consiliul raional Teleneşti. La fel, şi PCRM a fost avertizat să nu utilizeze mijloace şi bunuri publice pentru promovarea şi susţinerea candidaţilor săi.

Potrivit juristului de la Transparency International Moldova (T I M), Efim Obreja, atât utilizarea resurselor administrative, cât şi finanţarea ilegală a partidelor sunt acte de corupţie ce trebuie pedepsite conform legii. „Corupţia în partidele politice persistă deoarece acestea sunt supravegheate de mai multe instituţii odată”, este de părere juristul. Expertul TIM susţine că ar fi mai eficientă supravegherea activităţilor partidelor doar de către CEC, şi nu de Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei şi Curtea de Conturi împreună cu CEC, aşa cum se întâmplă în prezent.

Diana LUNGU