Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Parlamentul, distribuitor de serviciu pentru…

Parlamentul, distribuitor de serviciu pentru PPCD

După ce în august Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) a lansat 2 broşuri „contra corupţiei”, şcolile, spitalele, firmele de vânzare a biletelor avia au primit câte o broşură în plicuri cu sigla Parlamentului, şi cu o scrisoare cu antetul Parlamentului. Mai mulţi oameni ne-au sunat la redacţie să îşi exprime dezacordul cu faptul că au primit aceste broşuri de la Parlament, declarând că aşteaptă de la legislativ altceva. Şi cei doi lideri politici vizaţi în broşuri – Vladimir Filat, liderul PLDM şi Serafim Urechean, preşedintele AMN, l-au învinuit pe Iurie Roşca de faptul că acesta ar utiliza resursele şi imaginea Parlamentului pentru a le distribui. Chiar dacă liderul PPCD a respins acuzaţiile, cercetarea mai amănunţită a cazului ridică mai multe semne de întrebare.

La redacţie a venit chiar un funcţionar public şi ne-a adus un plic venit pe numele instituţie în care lucrează. Pe plic era stema R.Moldova şi era scris cu litere mari „PARLAMENTUL REPUBLICII MOLDOVA/ MD-2073, or. Chişinău”, „GUVERNAMENTALĂ”. Cât priveşte conţinutul plicului sus-numit, acesta era alcătuit din broşura PPCD şi o scrisoare cu antetul vicepreşedintelui Parlamentului, semnată de Iurie Roşca, în care se menţionează că tomul „de faţă are menirea să informeze opinia publică asupra pericolului pe care îl comportă corupţia pentru societatea noastră”.

Mii de plicuri de 3,60 lei

Conform Regulilor privind prestarea serviciilor poştale, scrisorile guvernamentale pot fi trimise doar de un număr limitat de demnitari. Printre aceştia se numără preşedintele ţării, preşedintele şi vice-preşedinţii Parlamentului (!), membrii Guvernului, primarul general al mun. Chişinău etc. În ce priveşte preţul de expediere al unei asemenea plic, după cum ne-au explicat angajaţii Secţiei Exploatare din cadrul Direcţiei de Poştă Municipală Chişinău, acesta este echivalent cu cel al unei scrisori obişnuite şi depinde de greutatea lui. Astfel, dacă broşura „PPCD contra corupţiei” cântăreşte 148 de grame, atunci expedierea ei în raza mun. Chişinău costă 2,40 lei, iar pentru restul regiunilor – 3,60. Respectiv, am încercat să aflăm cine a suportat cheltuielile de expediere şi câte plicuri au fost expediate în total.

Elena Gâncu, şefa Secţiei Servicii Generale din cadrul Parlamentului, ne-a explicat că toate scrisorile guvernamentale, trimise de către preşedinte şi vice-preşedinţi, sunt perfectate în biroul respectiv şi li se aplică ştampila legislativului. Ulterior, acestea ajung la Oficiul Poştal 2073, cu sediul în clădirea Parlamentului. Aici, scrisorile guvernamentale sunt ştampilate cu data trimiterii, cântărite şi francate (li se aplică un fel de ştampilă, în loc de timbru). Şefa Cancelariei a mai spus că limită la expedierea acestor tipuri de scrisori nu există, însă a menţionat că acestea trebuie să ţină nemijlocit de activitatea de serviciu al expeditorului. Gâncu a mai menţionat faptul că scrisorile trimise de liderul PPCD nu au fost perfectate la Secţia Servicii Generale şi nici înregistrate. Respectiv, preţul pentru expediere nu este achitat din bugetul instituţiei. După cum am aflat ulterior, scrisorile guvernamentale cu cărţile PPCD nu au trecut nici pe la Oficiul Poştal 2073.

Neclaritate şi… contract

Aceste lucruri sunt confirmate şi de faptul că plicul care ne-a fost prezentat la redacţie nu avea ştampila legislativului, iar pe ştampila cu data trimiterii figurează nu Oficiul Poştal nr. 2073, ci nr. 2000, situat în scuarul Gării Feroviare. Urmând firul, am încercat să aflăm cum au ajuns scrisorile guvernamentale cu cărţile PPCD la oficiul Gării.

Ghenadie Cumătrenco, şeful Oficiului Poştal 2000, ne-a spus că nu ţine de competenţa lui să ne ofere informaţii despre scrisoarea respectivă şi ne-a îndreptat la administraţia Centrului Prelucrare şi Transportare Poştă. Veronica Midor, directoarea centrului, a declarat că instituţia pe care o reprezintă este una de tip închis şi informaţia este confidenţială. Tot ea ne-a îndemnat să apelăm la serviciul responsabil de relaţii cu mass-media.

După cum ne-a explicat Irina Sâpunova, şefa Serviciului de presă al ÎS „Poşta Moldovei”, totul ar fi avut loc cam aşa. La întreprindere s-a adresat „un agent economic” cu rugămintea de a expedia un anumit număr de plicuri. Pentru că Poşta Moldovei este prestator de servicii de corespondenţă, solicitarea i-a fost acceptată şi, ulterior, ambele părţi au semnat un contract obişnuit.

În ce priveşte acordul scris, Sâpunova a refuzat să ne spună, cel puţin, de către cine a fost semnat contractul şi expedierea a câtor scrisori prevede acesta. Motivul invocat a fost că informaţiile sunt „confidenţiale”. Cât despre selectarea tipului de plic, şefa Serviciului de presă a menţionat că angajaţii poştei nu duc evidenţa acestora, principalul fiind ca exteriorul acestora să nu conţină elemente cu caracter pornografic, să nu incite la ură , la acte extremiste etc. Irina Sâpunova a mai subliniat că, în cazul dat, Poştei Moldovei i-a revenit doar sarcina de transportare şi distribuire a scrisorilor.

Scrisoare din Parlament pentru promovarea partidului

Chiar dacă expedierea scrisorilor guvernamentale trebuie să ţină de activitatea nemijlocită de serviciu din Parlament sau Guvern, unele surse din cadrul Parlamentului ne-au informat că termenul de „activitate de serviciu” are un spectru foarte extins. În rezultat, e foarte greu să se facă o delimitare clară între acţiunile care fac parte din activitatea de serviciu şi cea personală.

În opinia lui Serafim Urechean, preşedintele AMN, Iurie Roşca încalcă legea prin utilizarea antetului Parlamentului pe scrisorile în cauză. Deputatul consideră că acţiunile vice-preşedintelui legislativului sunt „o diversiune organizată la nivel de conducere”. Urechean s-a declarat practic sigur de faptul că Marian Lupu, spicherul Parlamentului, ştie despre utilizarea pe plic a clişeului: guvernamentală, antet, stemă. Liderul AMN a mai menţionat faptul că expedierea scrisorilor, pe care o numeşte „afacere dubioasă”, a costat nu mai puţin de 500 mii lei. Şi alţi deputaţi ne-au declarat că, în opinia lor, liderul PPCD a utilizat imaginea Parlamentului şi funcţia sa vice-preşedinte, pentru interesele politice ale partidului pe care îl conduce.

Amintim că liderul PPCD a declarat, în cadrul unui interviu TV, că acţiunile sale nu sunt în contradicţie cu legislaţia şi că el, în calitate de vice-preşedinte al Parlamentului, poate coresponda cu orice autoritate locală sau centrală sau cu orice cetăţean al R.Moldova.

Poşta Moldovei – distribuitor şi realizator

Chiar dacă până în prezent oficiile poştale niciodată nu au pus în vânzare cărţi, se pare că instituţia şi-a lărgit domeniul de activitate. La Oficiul Poştal Central, situat vizavi de Primăria Chişinău, cât şi la cel din str. Bulgară, 29, pe lângă multiplele felicitări, reviste, ziare şi jurnale mondene, cumpărătorului i se propune spre cumpărare şi două cărţi. Este vorba din nou de cele două broşuri editate de PPCD. În plus, în vitrina dintre ghişeele nr. 7 şi 8 din Oficiul Poştal Central, unele dintre cele mai solicitate, pe un mic stand, în ziua de 9 septembrie, stăteau cărţile respective (a doua zi, pe stand era deja ziarul Izvestia – n.r.).

Din câte ni s-a comunicat la Secţia Marketing a „Poştei Moldovei”, instituţia are un regulament în care este specificat că, pe lângă alte produse, şi cărţile pot fi realizate. În cadrul aceleiaşi secţii ni s-a mai spus că, pentru punerea în vânzare a cărţilor lansate de PPCD a fost semnat un contract şi acestea au fost puse în vânzare.

Vol. I din seria „PPCD contra corupţiei”, este intitulat „Vladimir Filat, un gangster al tranziţiei care a prădat ţara”, iar cel de-al doilea – „Dinozaurii regimului sovietic, tartorii corupţiei moldoveneşti”, cu un conţinut referitor la liderii AMN. Ambele broşuri au fost tipărite la tipografia „Prag-3”, societate al cărui proprietar este Iurie Roşca, preşedintele PPCD.

Nicolae Cuşchevici