Zubco sparge Alianţa?

Escapada vânătorească din “Pădurea Domnească” (23 decembrie 2012), care s-a soldat cu decesul omului de afaceri Sorin Paciu, a pus Alianţa de guvernare pe baricade.

Cruciş de săbii în AIE. Până unde se va merge? Zubco a căzut, vor mai cădea şi alţii?

 

Anatol Ţăranu, analist politic

Tragedia din “Pădurea Domnească” a bulversat Alianţa şi a făcut ca tensiunile să răbufnească în exterior. Dar nu cred că liderii AIE vor merge într-atât de departe, ca să ardă toate podurile dintre ei. Spiritele se vor domoli. Asta nu înseamnă că nu vor apărea noi motive de supărări, dar, cel puţin, până în toamnă – summitul de la Vilnius, care este unul crucial pentru R. Moldova, fiecare dintre liderii AIE are interesul ca Alianţa să existe. Riscul, că cineva din afară ar putea profita de tensiunile din interiorul Alianţei există, dar acest risc este mult mai mic decât şansele AIE de împăcare şi guvernare.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Alianţa va rămâne, eu nu văd o alternativă, că doar nu vom accepta o aliere a cuiva dintre ei cu PCRM, nu? Dar dacă Moscova şi-a propus să dărâme Alianţa şi cineva din AIE are o înţelegere-beton cu factorii de la Kremlin, care îl mai au aici ca emisar pe P. Lucinschi, atunci riscurile sunt mari. Să ne amintim că acelaşi Lucinschi, care pare să mai stea în spatele PLDM, a răsturnat în 1998 Guvernul Sturza şi am ratat nominalizarea pentru UE. Nu-i exclus să ni se pregătească acelaşi “desert”şi pentru summitul de la Vilnius. Dar nu cred. Influenţa factorilor UE va face ca scandalul să se stingă.

Ecaterina Mardarovici, Clubul politic al femeilor 50/50

Faptul că în Alianţă liderii îşi mai dau peste mână, că mai cad nişte capete nu e rău. O asanare a mediului de guvernare e un lucru normal. Era mai bine pe timpul lui Voronin, când nu ştiam nimic? Dar lucrurile nu trebuie scandalizate până la război. Anticipate? Cine are nevoie de ele? PD-ul crede că va fi luat în braţe de electorat?… Nu cred că tragedia din Pădurea Domnească va arunca AIE în aer, ea îşi va duce mandatul până la capăt, indiferent cât de mult se vor iubi ei între ei. Până la urmă, pentru electorat asta contează mai puţin. Lumea vrea ordine în stat şi condiţii normale de viaţă.

Anatol Plugaru, ex-ministru al Securităţii

Ceea ce se întâmplă sunt poveşti cu zmei. De ce? În primul rând, demiterea lui Zubco e una foarte dubioasă. Motivele invocate nu sunt un temei legal pentru demitere şi s-ar putea întâmpla ca Zubco, dacă nu va fi acuzat în instanţă, să-şi revendice mai târziu funcţia înapoi. Dacă se va destrăma Alianţa sau nu? Nu se va destrăma atât timp, cât nu va fi pus sub urmărire penală ex-procurorul Zubco. Este părerea mea. Momentul în care se va cere punerea lui sub urmărire penală va fi începutul destrămării Alianţei. În rest, nu văd niciun motiv din care AIE s-ar duce la fund, ori am intra în anticipate.

Valentin Dolganiuc, analist politic

Mai departe decât s-a mers, nu se va merge. Demiteri noi nu cred că vor mai fi. Decizia de marţi a Consiliului Superior al Magistraturii în cazul Pleşca, preşedintele Curţii de Apel (participant şi el la vânătoare), spune totul. Din câte ştiu, războiul „aliaţilor” s-a încheiat, „beligeranţii” şi-au strâns mâinile. La nivelul declaraţiilor, posibil să mai asistăm la nişte izbucniri de emoţii; de împuns, cu siguranţă, se vor mai împunge, dar fără „jertfe”… Nimeni dintre ei nu are curajul şi obrazul să meargă până la capăt. Toţi sunt şantajabili. Mare dragoste între ei nu va fi, dar vor merge mai departe împreună.

Pentru conformitate, P.G.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. jude

    Acesta este un spectacol ordinar din partea AIE . Alianta nu se va destrama ,deoarece intre ei nu exista disensiuni ,ele se fac doar de ochii lumii ,pentru a da tragizm ,victimizare ,esech in solutionarea problemelor oamenilor, lupta cu coruptia . Ei traiesc foarte bine si se impaca bine si cu opozitia comunista . Dar fac sou pentru a sustrage atentia oamenilor de la problemele vitale . Situati in Tara este critica. Este nevoie de schimbare .Ei au dovedit ca sunt incompetenti si hapsini . Poporul geme in saracie .Preturile cresc. Tara nu este controlata de nimeni. Domneste haosul. AIE nu pleaca de la guvernare ,dar este cazul sa plece .

  2. Dorin

    Cite atacuri a avut Plahotniuc si totate s-a demonstrat a fi neconditionate,caci acesta a fost unicul ce a optat pentru depolitizarea sturcturilor si tragerea la raspundere pe acel ce cu adevarat poarte vina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *