Pactul Ribbentrop—Molotov, un «document mort» pentru R. Moldova?

Sondaj politic

popa-290Victor Popa, jurist

Mă rog, politicienii nu au dop la gură şi pot spune orice, dar Pactul Ribbentrop—Molotov nu poate fi anulat printr-o declaraţie de partid, cum pretinde Lupu. Pactul a produs efecte, inclusiv juridice, şi efectele acestea au fost negative. Încercaţi să vedeţi ce zic cei care au avut de suportat consecinţele Pactului. Argumentul că proclamarea independenţei R. Moldova a anulat toate consecinţele Pactului este o bizarerie. Situaţia noastră este alta decât a aceloraşi baltici. Independenţa pentru ei, după ce Sovietul Suprem al URSS a condamnat în 1989 Pactul Ribbentrop-Molotov, a însemnat anularea consecinţelor Pactului, pentru noi, însă, nu. Noi nu am fost stat independent la momentul ocupării. Aşa că argumentul cade, Pactul nu este mort pentru Moldova,  consecinţele rămân şi repararea lor nu poate fi făcută prin declaraţii de partid.

hadarca-290Ion Hadârcă, vicepreşedinte PL

Declaraţia PD vine în şirul celor care s-au mai făcut şi în legătură cu 9 mai sau Decretul despre 28 iunie 1940. PD îşi face imagine electorală. Consider că e un gest neproductiv. Se merge în continuare pe vechile maniere de manipulare a populaţiei, în strict interes de partid, în loc să consolidăm societatea în jurul adevărului istoric. Vorba lui M. Eliade, «noi suntem captivii istoriei» şi rămânem captivii ei în continuare. Şi clasa politică îşi are vina sa în acest sens. PD-ul ar trebui să-şi revizuiască poziţiile. Pactul Ribbentrop—Molotov este vizat direct în Declaraţia de Independenţă şi nu cred că trebuie să mai inventăm ceva. Faptul că Europa a declarat 23 august zi de comemorare a victimelor stalinismului şi fascismului e şi ea în favoarea noastră. Dar e puţin. Europa trebuie să fie cu noi până ne vom elibera definitiv din captivitatea acestul Pact.

musteata-290Sergiu Musteaţă, istoric

Este părerea unui partid, la nivel de lideri, şi această părere îi caracterizează. Poate că e şi bine că PD-ul face această declaraţie, că-şi dă arama pe faţă. La modul serios, însă, Pactul nu poate fi considerat unul mort, el rămâne actual din punct de vedere istoric şi politic. El a fost neglijat prea mulţi ani, şi acum, când subiectul este deschis, cineva încearcă să fugă de el. Nu putem trece peste el doar cu declaraţii. Tenta PD s-ar putea să fie una electorală, dar nu ştiu dacă o să-l ajute prea mult pe Lupu în alegeri. Cred că este mult mai important să condamnăm tot ce avem de condamnat în trecut, să facem lumină acolo unde nu s-a făcut şi să mergem înainte. Altfel, istoria va fi speculată de un partid sau altul ori de câte ori acestea vor avea nevoie să-şi facă interesele. Declaraţiile le fac partidele politice, iar consecinţele le suportă populaţia.

sturza-290Valentina Sturza, deportată

Lupu şi Diacov sunt, de fapt, aceiaşi comunişti ca şi Voronin, doar că mai camuflaţi. Declaraţia lor este jignitoare. Mai ales că dl Diacov este şi el din deportaţi. Dacă Pactul este mort, înseamnă că şi noi trebuie să murim, să nu mai existăm, să nu vorbim despre tragediile prin care am trecut. Nu. Pactul nu poate fi mort până nu vor fi lichidate toate consecinţele. Noi am rămas vreo 10 mii din câteva sute de mii de deportaţi. Până azi umblăm şi ne căutăm dreptatea şi, de multe ori, în gol. Doar dl Ghimpu mai face ceva pentru noi. Am cerut să fim egalaţi în drepturi cu veteranii de război şi de la Justiţie şi ni s-a răspuns că nu se poate. Dar pentru armatele de ocupaţie, care au intrat peste noi, se poate? Am auzit că dl Filat a depus flori la mormintele «eliberatorilor» pe 24 august, ca şi Voronin. Sunt derutată. Ei se gândesc doar la ei şi la binele lor.

colesnic-290Iurie Colesnic, vicepreşedinte MAE

Declaraţia PD este una lipsită de sens istoric. Basarabia a fost ruptă de la România nu în urma Tratatului de la Paris din 1947, la care face aluzie PD, şi nici în urma constituirii R. Moldova ca stat, în 1991. Împărţirea zonelor de influenţă în Europa, inclusiv ruperea Basarabiei (şi nu doar a Basarabiei) de la România, a fost convenită de Hitler şi Stalin în 1939. Declaraţia PD vine s-o urmeze, ca sens, pe cea de zilele trecute a Patriarhului Kirill, care insistă că R. Moldova ar fi un spaţiu spiritual rusesc şi nicidecum românesc. Faptul că Parlamentul European a declarat data de 23 august drept zi de  comemorare a victimelor fascismului şi stalinismului la nivel european scoate orice dubii că Pactul a fost un act criminal, iar urmările lui trebuie reparate. Pactul nu este mort, cât mai produce efecte. Noi suntem şi azi prizonierii Pactului.Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. N. Arsen

    Şi Europa, şi toată lumea ştie de pactul Molotov-Ribbentrop,ai noştri sunt după el.E crimă să te ascunzi după analfabetizmul mulţimii şi se exploatezi mahmureala în scopuri meschine.Pentru toate în viţa asta trebuie de plătit. Oare nu sunt cunoscuţi cu aceasta aşa numiţii politicieni ai noştri.În loc să-şi dea interesul de a şcolariza cetăţenii in multiplele probleme ce sau abătut peste ei, majoritatea liderilor de partide, deputaţii,consilierii,primarii,fac tot posibilul sai prostească pe beţii ţărani cît mai tare,şi se pricopsească cu cît mai multă avere.Despre ce pact noi vorbim cînd ei vor avere.Da într-o societate normală toţi cei ce gîndesc normal ar fi trebuit să ia sapa în mînă şi se o ia la arat.Lumea trebuie adusă în tranşee.Vorbim despre UNIRE cu jumătate de gură,parcă ne este frică,şi nu toţi politicienii.-unii.La ceilalţi nu le trebuie,ei vor merge în altă căruţă,care nu zdruncină,le păstrează liniştea,ei vor veniladagata.Înpoprdepre aşa oameni că mai bine murea în faşă.Voronin este un profitor de situaţie,a calculat bine de îndobitocirea moldovenilor,chiar şi nea numit barani,şi a cîştigat tot ce a dorit -o TARĂ ÎNTREAGĂ.Noi iam cadonato,cu aportul clasei politice.Poate va veni odată timpul cînd o să-i întrebăm pe unii din ei ce au căutat în poliutică dacă nu ia dus capul să apere interesul naţional.POATE-CĂ.De-a da înainte azi e necesar un efort comun a clasei politice,mass-media,intelectualităţii de la sate în descătuşarea oamenilor,în deşteptarea lor,că in faţa DOMNULUI vom sta cu NEAMUL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *