Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pacificatori străini pe pământ privat

Pacificatori străini pe pământ privat

Zilele trecute locuitorii satului Molovata Nouă, raionul Dubăsari, au fost bulversaţi de ştirea despre un nou incident la un post de pacificare pe Nistru. Ion Pahomi, locuitor al acestui sat, a declarat că a fost agresat verbal de către pacificatori. Oamenii din localitate, supăraţi şi din cauza unor incidente anterioare, suportate pe parcursul a 20 de ani, s-au adunat la postul de pacificare pentru a-şi exprima nemulţumirea şi cererea ca acest post să fie retras.

Valeriu Sandul, primarul satului, ne-a declarat că Ion Pahomi nu a suportat traume fizice şi că e bine. El spune că pe acest caz a fost sesizată poliţia şi procuratura. A fost creată şi o comisie locală pentru examinarea cazului. Însă problema acestui post de pacificare e veche şi complicată.

„Acest post este situat pe un teren privat, pe terenul unui cetăţean din sat. Am cerut strămutarea pacificatorilor de pe pământul oamenilor, şi desigur am cerut retragerea blocurilor care afectează libera circulaţie în zonă”, a declarat pentru ZdG primarul. Valeriu Sandul susţine că propunerile cetăţenilor satului cu privire la eliberarea terenului privat şi la eliberarea părţii carosabile a drumului au fost transmise Comisiei Unificate de Control (CUC).

Ion Solonenco, reprezentant al R.Moldova în cadrul CUC, a declarat pentru ZdG că a primit mai multe solicitări ale primarului de la Molovata Nouă cu privire la eliberarea acestui teren ocupat de postul de pacificatori. “Noi ştim că e pământul oamenilor, dar n-ai unde să-i muţi pe pacificatori, doar să îi pui pe apă. Unde să-i dai? E strâmt”, explică Solonenco. El spune că această problemă a fost chiar pusă în discuţie de nenumărate ori la şedinţele CUC, dar nimeni nu a putut propune ceva în schimb, un loc unde pacificatorii ar putea fi instalaţi.  “Nu avem nimic împotrivă, dar unde să-i mutăm?”

Solicitat să explice dacă în cadrul CUC s-a discutat posibilitatea retragerii totale a postului de pacificare de la Molovata Nouă, în cazul în care nu există nicio soluţie pentru strămutarea acestuia, în timp ce cetăţenii cer scoaterea pacificatorilor din sat, Ion Solonenco a invocat imposibilitatea luării unor decizii unilaterale, de vreme ce acordul din 1992 a fost încheiat între Rusia şi Moldova, iar la dialog participă trei părţi, inclusiv reprezentanţii regiunii transnistrene.

„Nu putem decide noi singuri, chiar dacă vrem o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri. Nu e “po şciucemu veleniu”, dorinţa mea nu e lege, orice decizie trebuie aprobată de trei părţi, şi dacă una nu o acceptă şi nu votează, hotărârea nu merge.

Deşi la 3 ianuarie vicepremierul Eugen Carpov a declarat că s-a luat decizia comună de a retrage blocurile de beton de la punctele de pacificare, la fel fiind luată decizia de retragere a automatelor Kalaşnikov din dotarea pacificatorilor. “Nu ştiu eu despre asta. Eu ştiu că militarii, dacă sunt în serviciu, poartă automate, iar blocurile de beton le încurcă doar oamenilor beţi. Da, s-a discutat ca blocurile să fie retrase de pe carosabil în unele locuri. Precum ştiţi, la podul de lângă Pârâta au fost scoase, mai înainte au fost înlăturate şi la Bender. Despre automate, pot spune doar că la postul nr. 9 au fost scoase pentru o săptămână”, a declarat Solonenco.

El a mai explicat că în cadrul şedinţelor CUC s-a discutat de multe ori despre demilitarizarea punctelor de pacificare, dar şi despre schimbarea conducerii echipelor de pacificatori, care timp de 20 de ani au fost conduse doar de către soldaţii ruşi. “Aşa prevede acordul din 1992. Nu noi l-am semnat. Noi am propus ca posturile să fie conduse prin rotaţie, de către fiecare dintre părţi. Dar la discuţii, partea transnistreană s-a opus”, a conchis reprezentantul Moldovei la CUC.

Alina RADU