Ostatici ai Rusiei cu triplă cetăţenie

Acordarea cetăţeniei ruse persoanelor domiciliate în stânga Nistrului a devenit un fenomen. Deşi activitatea Consulatului Rusiei de la Tiraspol este ilegală, potrivit normelor, de luni până vineri, la poarta instituţiei aşteaptă zeci de persoane ca să-şi ridice paşapoartele ruseşti.  Experţii de la Chişinău consideră că acordarea cetăţeniei de către Federaţia Rusă este o politică expansionistă, iar deputaţi de la Tiraspol spun că nimeni şi nimic nu mai poate rupe rădăcinile Rusiei din regiunea transnistreană.

Oficiul Consulatului rusesc de la Tiraspol se află pe str. 25 octombrie, artera principală a oraşului. Instituţia se află chiar lângă organizaţia social politică din Transnistria – “Respublika”. Toţi ştiu unde se află acest consulat, deşi nicăieri nu este afişată vreo inscripţie şi niciun flag al Federaţiei Ruse, care să amintească despre ce instituţie este vorba, nu este arborat. Îţi poţi da seama că este o secţie consulară după un panou informativ care anunţă tarifele: obţinerea paşaportului rusesc – 20 USD, îndeplinirea formularului de obţinere a cetăţeniei Federaţiei Ruse – 45 USD, eliberarea certificatelor – 5 USD etc. În faţa acestui consulat aşteaptă zeci de oameni, cei mai mulţi dintre aceştia aşteptând la coadă ca să obţină paşaport şi cetăţenie a Federaţiei Ruse.

Cu trei paşapoarte în buzunar

Ilie T. are 20 de ani şi este din Tiraspol. De aproximativ trei luni deţine cetăţenia Rusiei şi spune că nu îşi vede viitorul în R. Moldova, ci la Moscova, acolo unde a muncit o perioadă. “Acolo am de lucru, aici – nu”, spune tânărul. În situaţia lui se află aproape toţi prietenii săi.

Tatiana R. este elevă în clasa a 12-a la Liceul de limbă română “Alexandru cel Bun” de la Tighina. Ca şi Ilie, Tatiana are trei paşapoarte – al R. Moldova, al Federaţiei Ruse şi al republicii moldoveneşti nistrene. Deşi vine dintr-o familie vorbitoare de română, ştie că cetăţenia rusă ar putea să îi ofere alte oportunităţi.

O bună parte dintre cei care obţin cetăţenia Federaţiei Ruse apelează la ajutorul intermediarilor. Elena V. este intermediar de aproximativ doi ani. Până în prezent, s-a ocupat de aproape 400 de dosare. Acum perfectează actele pentru alte şase persoane, inclusiv pentru dânsa. În Tighina, statut de intermediari au şi alte opt persoane.

“700 USD – atât costă să obţii cetăţenia”, explică Elena. “Acesta este preţul în cazul în care eşti şi cetăţean al R. Moldova. Dacă eşti cetăţean doar al Transnistriei obţii paşaportul achitând doar 45 USD, direct la secţia consulară. Dar şi în această situaţie, dacă vrei să obţii mai repede, apelezi la intermediari”, mai spune ea, răspunzând concomitent la apelurile telefonice ale clienţilor săi.

Elena ne mai spune că maşina consulului cu numere de R. Moldova parchează aproape în fiecare dimineaţă pe teritoriul secţiei consulare de la Tiraspol.

“De ce atât de mulţi optează pentru cetăţeania Federaţiei Ruse?”, am încercat să aflăm de la ea. “Unii pleacă la muncă în Rusia, tinerii fac studii acolo, iar bătrânii primesc pensii de până la 300 USD”, ne-a explicat Elena, recunoscând că a ajutat la perfectarea actelor şi multor vorbitori de limbă română.

O treime deja sunt cetăţeni ai Federaţiei Ruse

Încă în aprilie 2009, ministrul de externe al rmn, Vladimir Iastrebciak, a declarat pentru postul de radio “Eho Moskvî” că o treime dintre locuitorii Transnistriei vor primi paşapoarte ruseşti. Potrivit acestuia, încă în primăvară, pe listele consulatului din Transnistria figurau 130 de mii de cetăţeni ai Federaţiei Ruse, precizând că numărul total al populaţiei republicii, conform ultimului recensământ, e de aproximativ 500 de mii.

Aleksandr Radcenco, deputat din opoziţie la Tiraspol, enumără şi el două motive pentru care cei din stânga Nistrului optează pentru cetăţenia Rusiei: “Ne leagă o istorie de mai bine de o mie de ani. Este vorba despre nişte rădăcini pe care nimeni şi nimic nu o sa le poată rupe”, invocă Radcenco. “Mai mult decât atât, Rusia poate oferi şi locuri de muncă, R. Moldova nu are oferte de lucru nici pentru cetăţenii săi. Ştim bine că nu doar cetăţenii Transnistriei pleacă la muncă în Rusia, ci şi cei ai R. Moldova”, mai spune deputatul de la Tiraspol.

Rusia acordă cetăţenie încălcând propria legislaţie

Ion Manole, de la Promo Lex, spune că Federaţia Rusă nu a primit acordul autorităţilor R. Moldova de a deschide un consulat în stânga Nistrului, prin urmare activitatea acestuia este ilegală. “Dacă se demonstrează că acesta funcţionează, se va constata că Federaţia Rusă încalcă normele internaţionale. Deci, Rusia ignoră R. Moldova, făcând tot ce vrea în acest teritoriu”, spune Manole. “Pe de o parte, la nivel diplomatic şi la CEDO, autorităţile Federaţiei Ruse declară că nu deţin controlul asupra rmn, iar pe de altă parte vedem că acolo funcţionează un consulat care acordă cetăţenie în mod gratuit”, mai spune expertul. “Federaţia Rusă acordă cetăţenie fără a respecta chiar şi propria legislaţie. Atunci când cineva solicită cetăţenia Rusiei, trebuie să renunţe la cetăţenia altui stat. Cunosc cel puţin zece persoane care deţin cetăţenia Rusiei, păstrând şi cetăţenia altui stat”, a mai adăugat Ion Manole.

Întrebat de ce cei mai mulţi cetăţeni din stânga Nistrului optează pentru cetăţenia Federaţiei Ruse, expertul Promo Lex a spus: “Pentru că au parte de multe facilităţi. Mulţi pleacă la muncă, iar pensionarii primesc un adaos la pensie. “Pensia lui Putin”, aşa este numită aceasta. Numeroşi pensionari din satele din dreapta Nistrului renunţă la pensia oferită de R. Moldova pentru a beneficia de cea oferită de Rusia. Mai mult ca atât – tinerii plătesc ca să obţină această cetăţenie”, spune Ion Manole.

Politica expansionistă şi morile de vânt

Alexandru Arseni, doctor în drept constituţional, consideră că este vorba despre o politică expansionistă a Federaţiei Ruse bine pusă la punct. “Atunci când va fi soluţionată problema transnistreană, s-ar putea întâmpla exact aşa cum va vrea Rusia, motivând că trebuie să îşi apere cetăţenii şi nu cum vor dori cetăţenii din stânga Nistrului”, spune Arseni. “Integrarea cetăţenilor din stânga Nistrului în societatea din R. Moldova, apoi integrarea comună în UE”, este soluţia pe care o vede Alexandru Arseni.

Radu Vrabie. de la Asociaţia pentru Politică Externă (APE), spune că nu atât politica Rusiei este derutantă, ci cea a R. Moldova. “Autorităţile de la Moscova au încălcat de mai multe ori prevederile tratatului de bază semnat între R. Moldova şi Federaţia Rusă”, spune Radu Vrabie. “Autorităţile de la Chişinău promovează standarde duble. Atunci când se discută despre dubla cetăţenie – cea a României şi cea a R. Moldova, autorităţile R. Moldova sunt vehemente. Chiar dacă funcţionarii de la Consulatul Rusiei merg regulat la Tiraspol, în pofida faptului că nu le este permis acest lucru, R. Moldova răspunde prin tăcere”, mai spune expertul APE.

“De multe ori autorităţile de la Chişinău luptă cu morile de vânt, adică cu cetăţenia României. Politica Rusiei prevede şi un aspect umanitar, de sprijin al cetăţenilor ruşi de pretutindeni, cum e în cazul Osetiei de Sud şi a Abhaziei. Este un aspect căruia R. Moldova ar trebui să îi acorde mai multă importanţă. Chiar dacă rezolvarea conflictului va dura ceva timp, putem deveni captivi ai unei situaţii neplăcute pentru noi şi favorabile pentru Rusia”, spune Radu Vrabie, amintind că mulţi cetăţeni din stânga Nistrului sunt “ostatici ai conflictului transnistrean şi sunt nevoiţi să caute diferite surse pentru a trăi”.

Rusia – da, R. Moldova – ba

Solicitat de ZdG, Vasile Şova, ministrul Reintegrării, spune că, pe teritoriul Transnistriei, nu există niciun consulat, doar că funcţionarii consulari de la Ambasada Rusiei la Chişinău oferă, periodic, servicii. “De mai mult timp, activitatea secţiei consulare de la Tiraspol se află în proces de negociere între Moscova şi Chişinău”, ne-a spus ministrul Şova.

Am încercat să aflăm şi opinia angajaţilor Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău. “La Tiraspol este o filială a Consulatului de la Chişinău care lucrează legal, după toate normele”, ne-a spus angajata de serviciu luni, 31 august, refuzând să se prezinte. Ea ne-a mai informat că pot primi cetăţenie a Rusiei doar cei care nu deţin cetăţenia altui stat, cum ar fi cea a R. Moldova. Tot ea admite că, prin 2002, ar fi existat anumite lacune, motivând că acesta ar fi motivul din care mai multe persoane au obţinut cetăţenia Rusiei, având şi alte cetăţenii. “Nu se ştie numărul de cetăţenii acordate celor din stânga Nistrului, nu există o statistică”, ne-a explicat ea.

Anastasia NANI


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

83 comentarii

 1. Simona

  Istoricii au diferite teorii referitoare la originea numelui “Iaşi”. Unii afirmă că numele provine de la un trib sarmat, iazygii, menţionaţi de Ovidiu ca “Ipse vides onerata ferox ut ducata Iasyx/ Per media Istri plaustra bubulcus aquas” şi “Jazyges et Colchi Metereaque turba Getaque/ Danubii mediis vix prohibentur aquis”.
  O altă explicaţie ar fi că numele are originea în tribul alanic al jassilor. Trebuie menţionat aici că iazygii şi alanii erau doua ramuri din cele trei ale sarmaţilor, a treia fiind roxolanii.

  O inscripţie astăzi pierdută pe o bornă kilometrică romană descoperită în apropiere de Osijek, Croaţia în secolul al XVIII-lea menţionează existenţa unui Jassiorum municipium[2]. Numele maghiar al oraşului (Jászvásár) înseamnă mot-a-mot “Piaţa (Târgul) jassilor”; numele vechi românesc, Târgul Ieşilor (şi forma alternativă Iaşii), ar putea avea aceeaşi semnificaţie.

  Putem presupune că la origini numele avea o semnificaţie razboinică pornind de la faptul ca “ijász” în limba maghiară înseamnă “arcaş”[3] în timp ce “yash” în limbile sanskrită şi hindi, care au origine comună cu limba sarmaţilor, înseamnă “faimă”.

 2. STEFANITA

  Alanii-o poveste intortochiata…
  Osetinii din Caucazul de azi se declara urmasii vechilor alani,un popor de stirpe iraniana,inrudit cu sarmatii si iazygii.

  Alanii au fost un popor nomad de origine indo-europeana, ramura iraniana de vest si sunt atestaţi în izvoarele istorice începând cu secolul I e.n.în zona de stepa dintre Don si Volga, in nordul Caucazului. Din aceste zone, alanii, faceau repetate incursiuni in Persia si in provinciile caucaziene si danubiene ale Imperiului Roman. Izvoarele romane arata ca alanii sunt urmasii triburilor nomade ale massagetilor, sarmatilor si respectiv ai scitilor – popoare de origine iraniana care ocupau de circa 2000 de ani stepa dintre Marea Aral, Marea Caspica si Dunare.

  Atacati si invinsi de huni in jurul anului 370, o parte din nomazii alani se retrag din stepa spre nord-vest, asimilandu-se in masa de popoare slave si contribuind la inceputul marii migratii slave catre Europa Centrala si catre Balcani.

  O alta ramura a alanilor se retrage spre sud, in zonele adapostite din Muntii Caucaz, pe teritoriul actual al Alaniei/Osetiei, si pe teritorul apropiat din vest, al actualei Republici Autonome Karachay-Cercheza.

  O parte din alani s-au asimilat in randul cerchezilor localnici. Ulterior, in secolele IX-XII, nomazii karachay de limba turcica au cucerit partile locuite inca de alani din Cerchezia de Est si au devenit patura stapanitoare a populatiei alane.
  Cu timpul, alanii au adoptat limba turcica si religia musulmana a minoritatii conducatoare karachay insa pana in ziua de astazi, karachaii se auto-denumesc “alani” si se mandresc cu originea lor.

  Singurii alani caucazieni care au reusit sa supravietuiasca in calitate de popor distinct de ceilalti caucazieni si totodata sa nu fie desfiintati etnic de cuceririle nomazilor turcici din stepa de la nord de Muntii Caucaz, au fost locuitorii actualei Alanii / Osetia. Sub influenta Bizantului, acestia au adoptat religia crestina (desi, in urma locuirii timp de secole intre caucazienii musulmani a aparut o importanta minoritate musulmana) pastrandu-si si limba vest-iraniana (alana) mult diferita de limbile caucaziene si turcice vorbite in zona.

  Cu toate acestea, majoritatea alanilor s-au deplasat în perioada migraţiilor (sec. IV-VI) spre vest, intrand în diverse coaliţii cu alte popoare migratoare, in principal cu vandalii de origine germanica dar si cu hunii, avarii şi ulterior, cu pecenegii sau cumanii, ajungand sa fie colonizaţi pe teritoriul Imperiului Roman şi sa slujeasca adesea în calitate de mercenari ai romanilor.
  Alanii ramasi in arealul bazinului Dunarii de Jos, putin numerosi, s-au aliat cu triburile cumane si au continuat sa traiasca in Baragan si sudul Basarabiei pana in anul 1241, cand invazia tatara i-a alungat in Ungaria, unde s-au stabilit alaturi de aliatii lor cumani, in pusta dintre Tisa si Dunare.
  In timp, au fost asimilati de unguri in mijlocul carora s-au stabilit, lasand in urma doar nume de localitati care incep cu “Jasz-“(“jasz/jas” = “alan”, in limba ungara si in limbile slave).

  Principalele triburi alane s-au aliat cu triburile germanice ale vandalilor si suevilor si au continuat migratia spre vest, spre provincia romana Galia.
  Un alt grup de alani, separati de vandali si condusi de regele Goar, trece Rinul si se stabileste in vestul Galiei, in regiunea Orleans si spre vest de Orleans, spre peninsula Bretania. Ulterior, acest trib alan va participa, alaturi de armatele romane conduse de Aetius, la apararea Galiei romane in fata hunilor, remarcandu-se in batalia de la Chalons (Campiile Catalaunice) in urma careia a fost oprita expansiunea Imperiului Hunilor. Dupa batalie, odata cu disparitia Imperiului Hunilor, si a pericolelor reprezentate de acesta, acesti alani “independenti” au renuntat la preocuparile razboinice si s-au asimilat relativ repede in populatia locala gallo-romana.
  O parte din alani au invadat impreuna cu vandalii germanici aliati Spania si Nordul Africii.Au fost singurul popor migrator care a dispus de o flota…
  In zilele noastre,alanii{osetinii}sunt folositi de Rusia in jocul sau geopolitic.Sub pretextul “eliberarii”osetilor de sud de dominatia Georgiei,Rusia a ocupat Osetia de sud si provincia Abhazia recunoscandu-le impreuna cu Nicaragua “independenta.
  Ciudat este ca Osetia de nord ,mult mai populata si mai mare,ramane “neindependenta”adica teritoriu rusesc.Ciudat,dar nu imposibil pentru o tara imperialista cum este si cum a fost intotdeauna Rusia

 3. roman

  S., ca d obicei , ma dezamagesti schimband “azimutul” dupa cum iti e placul si nu reusesti decat sa infasori cerul sub care scrii intr-1 buric..Aflati asadar, ca prin insusi statutul d provincie autonoma in cadrul Gruziei, Osetia d Sud avea dreptul la AUTODETERMINARE , lucru care s-a si intamplat in 1992, in urma unui referendum, cand populatia se pronunta pentru independenta si pentru unirea cu Osetia d Nord, care face parte din Federatie. Inainte d asta insa, pe 10 noiembrie 1989, in Osetia d Sud se voteaza unificarea cu RSSA Osetia d Nord, insa nici nu trece o zi si Gruzia revoca decizia. Ring a bell ?! La fel s-a intamplat si in /cu Abhazia, in ’92 . Dupa cum stiti , in EU ,vocile nu au cantat la unison si va invit sa zaboviti o clipa asupra pdv german, care mi se pare semnificativ tocmai prin simplitatea sa, dat fiind ca prin insasi experienta traita in secolul trecut, au avut statutul d agresori . So , cine au fost primii care au atacat ?Gruzinii! Prin urmare , ei sunt vinovati.
  Asta ca sa nu mai aduc in discutie statutul forelor d mentinere a pacii, decimate , fie ele si ruse..Sa fie clar, nu pun in discutie interesele strategice ale Federatiei , dupa cum nu aduc pe tapet nici pe cele ale USA , insa fiti d acord cu mine macar in privinta faptului ca problemele d acest tip/ fel , nu se rezolva asa cum a crezut Shakasvili .
  S., honey-boney , imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc astazi..Da, previziunile pt Coreea sunt de-a dreptul naucitoare si zic EI ca va stagna :” La Turchia si svilupperà lievemente con lo stesso ritmo degli altri paesi asiatici, mentre Taiwan e la Corea del Sud rimarranno fermi.” Repet , sunt previziuni ale BM , FMI ,OCDE , CE si nu-s scoase d vre-1 iluzionist din cine stie ce palarie .
  D acord cu tine , s-a facut d RAHAT Armata Rosie, dar stii , nici d Coalitie nu mi-e rusine , macar pt faptul ca ,iata , au mai trecut vreo 2 decenii d atunci si cu tot armamentul, strategia si capitalul pompat (atat uman cat si finaciar), o iau mereu peste botic .Despre Irak , mi-e si jena sa vb..
  Altfel, in RO , cu mici exceptii , nu exista analisti care sa priceapa ce se intampla in Federatia Rusa, cauza principala fiind necunoasterea limbii ruse. Multe dintre articolele ce apar in presa(mmm.. ce mai copy /paste, S.) sunt articole copiate din presa internationala si nu in zadar Romania nu patrunde pe piata ruseasca si cumpara gazul la 1 pret piperat.
  Ordinea Lumii , fara-ndoiala , n-o putem schimba noi , dar nici nu pot lasa sa-mi treaca pe la ureche tot ce “latra” o media (aproape) unipolara, ce vrea sa “trateze” ochii nostri d cititori d calitate , initiati in arta scrisului si cititului pe cord deschis..
  As fi putut sa (re)vin cu destule exemple , insa prefer sa ma opresc aici si sintetizez : mi-e cam lehamite d Lumea in care traim . Inca ceva ,S. Te legi mereu d felul meu d a scrie..Inteleg ca nu-ti place si pot sa accept asta . In pofida provincialismelor evidente , crede-ma ca nu-s 1 scriitoras d mahala . Am avut privilegiul ca o Editura sa-mi publice 2 carti..e vb acolo despre cautare si dor, despre imponderabilitate si forme pure d arta, despre esente si lucruri marunte, care pot schimba destine , despre fragilitate si “nebunia”(cuvant la moda ) de-a crede in frumosul ascuns adanc in oameni, despre nebunia reala a celor ce DORM in ei insisi, despre vant si aripile lui d chihlimbar, despre alegeri, cantec si razvratiri succesive, despre Oameni..Si , cu siguranta , vor mai fi si altele , care se vor scrie/rescrie , fara adaugiri ulterioare, fara pudibonderii si masti pudrate aruncate pe fata oamenilor ce au scris-o ei insisi direct in carnea mea, cei ce au inspirat-o…Dac-as avea timp , ti-as spune sa-mi scrii aici, din cand in cand, cand mai tai cuvintele-trairi in fasii lipicioase, cand mai piepteni solzii palavrelor- d-turta-dulce, cand mai simti vantul muscandu-ti narile, cum se vede Lumea , asa cum e ea, veche de-o eternitate jumate’, ca 1 vin bun, d la inaltimea picioarelor tale musculoase si impadurite ca Plaiul mioritic, scrijelita in picuri d pasiune&foc, definiva si irevocabila ca dreptul la moarte al celor ce au obosit d prea multa frumusete din ei,sa-mi scrii cand vrei, ce vrei, cand experienta s-a depus in oasele tale mature , cand praful s-a depus pe crestetul vreunei pasiuni politice subite, cu ecou interstitial, cand neuronii iti mai freamata d dorinta de-a mai gusta o data din sanul frematand al Verbelor / iepe salbatice..
  Tot gangurind aci, cu voi, realizez ca sunt oameni pe care, daca ai norocul sa-i intalnesti, nu-i mai poti uita niciodata, fara ei n-ai mai fi tu, cel ce se vede/evolueaza/maturizeaza/se re-cladeste… Imi doresc sa simt, deci,ce am simtit azi,in drumul spre casa, mangaind cu privirea locuri pe care le stiu, in goana masinii, cand stiam sigur ca n-as mai fi eu, cel d acum, daca nu ai mai exista Tu, cel in care (ma) privesc..
  A penny for your gentle thoughts , pal !;

 4. Klaus Steinberg

  Roman cauta detalii despre planul barbarosa trei.ai sa teconvingi de jocul facut de Yuscenko , Filat ,Ghimpu si Urechean. De Basescu ce pot sa spun ??? Ishi IIlatim pescheshul in miliarde 5-8 de dolari

 5. STEFANITA

  FALS Roman !Dreptul laautodeterminare nu poate fi pus in miscare doar in cazul osetinilor georgieni .Peste granita ,in Federatia Rusa exista alta Osetie,cea de nord despre care Rusia se sfieste sa-i dea dreptul la autodeterminare .Daca Rusia ar fi acordat independenta Osetiei de Nord ,sau Ceceniei,atunci DA,ar fi putut face caz de “eliberarea”poporului sud-osetin{alan}.Asa cum se prezinta lucrurle,Rusia tine Osetia de nord sub ocupatie si emite semnale despre posibilitatea “acceptarii la cererea poporului”a cererii de admitere inFederatie cu Rusia.Vezi asadar ca parsivenia ruseasca atinge cele mai inalte culmi .Bineinteles ca atat tu cat si Klaus cobsiderati normala invazia armata rusa in Osetia si Abhazia ca prima etapa in inghitirea {numita “eliberare”}a acestor teritorii de catre Rusia.Nu e nimic nou sub soare …In 1945 Rusia a “eliberat”de sub “jugul fascist”Tarile Baltice ,Basarabia,o parte din Slovacia,halci din Polonia.”Eliberarea “asta a durat peste jumatate de secol…Asta da “eliberare prin ocupare “!!!

 6. STEFANITA

  In rest ,Roman,avansezi niste idei care nu merita comentate si nici nu le voi comenta,pentru ca nu prea au legatura cu subiectul .Pe cine poate interesa citez:

  “Dac-as avea timp , ti-as spune sa-mi scrii aici, din cand in cand, cand mai tai cuvintele-trairi in fasii lipicioase, cand mai piepteni solzii palavrelor- d-turta-dulce, cand mai simti vantul muscandu-ti narile, cum se vede Lumea , asa cum e ea, veche de-o eternitate jumate’, ca 1 vin bun, d la inaltimea picioarelor tale musculoase si impadurite ca Plaiul mioritic, scrijelita in picuri d pasiune&foc, definiva si irevocabila ca dreptul la moarte al celor ce au obosit d prea multa frumusete din ei,sa-mi scrii cand vrei, ce vrei, cand experienta s-a depus in oasele tale mature , cand praful s-a depus pe crestetul vreunei pasiuni politice subite, cu ecou interstitial, cand neuronii iti mai freamata d dorinta de-a mai gusta o data din sanul frematand al Verbelor / iepe salbatice..”

  Poate Klaus apreciaza tipul asta de comentariu, si poate ne explica el noua,pacatosilor ce ai vrut exact sa subliniezi prin acea insiruire de cuvinte.

 7. roman

  http://www.war080808.ru/
  Uneori ma incearca o lacrima , alteori 1 frison , cand te citesc..
  Sper sa ai rabdarea sa-l vezi pana la capat !
  Singurul care vb aici despre eliberarea Osetiei, esti tu , S. Iti reamintesc ca dupa alegerile din ’90 , parlamentul Gruziei a anulat autonomia Osetiei..prea tarziu . Nu se da si nu se ia dupa bunul plac 1 statut intr-1 stat ce se voia, inca d pe atunci , democratic ,ci decizia apartine oamenilor (referendum ). D asemenea , nu s-a intamplat asa ceva in Osetia d Nord..Cum reusesti tu sa vezi tot ce misca-n Kaukaz d la inaltimea taburetului tau , privind prin aerul rarefiat al sferelor in care traiesti ? IPOCRIZIA discursului lui Shaka , sutele d civili morti sub bombardamente , mercenarii/ instructorii din armata gruzina , reusesti sa le vezi ? 1962 d Oameni , cetateni ai Federatiei , nepunand la socoteala 66 d soldati(rusi) din contigentul d mentinere a Pacii..REALIZEZI ce inseamna asta ? REALIZEZI ce-nseamna sa bombardezi NOAPTEA , cand oamenii dorm , un oras ? Si sa deschizi focul asupra soldatilor TMP ? Ai idee ce crime sunt astea ? Ma indoiesc..Pune-ti intrebarea , daca Romaniei i s-ar fi intamplat sa treaca prin aceeasi situatie , cum ar fi reactionat ? Dupa umila-mi parere , e absolut inutil sa mai adaug ceva , sa vb chiar cu cineva care , neavand idee d cum e viata pe-acolo , isi da cu parerea..Dupa cum nu are idee ce-nseamna sa traiesti , zi d zi , in Occident . Asa ca, urmandu-ti pilda , iti dau eu azi 1 sfat : continua sa-ti sorbi ceaiul d musetel , rontaie in continuare gandurile-ti d menta creata si imprastie stropi d adevar masluit printre pixeli prafuiti , vor fi destui care sa-ti tina isonul . Ori poti scrie si tu o carte :” Candva , am fost virtual”. Eu , caro mio , raman la parerea ca ADEVARUL trebuie cautat (nu luat gata, servit, frumusel ambalat in fundite roz ). Spui ca nu intelegi ce am scris..well , nu ma mai mira nimic . Nici macar faptul ca imi inchipuiam ca oamenii au anatomia creierului asemanatoare. Dar ca sa-ntelegi macar ceva din acea “insiruire ” , ar trebui sa cobori mai jos cu macar 1 nivel . Si , mai ales , sa simti parfumul d enodorfine al Oamenilor .

 8. Klaus steinberg

  Roman, daca vrei sa sti mai mult cauta blogul meu ( al lui Klauss ) pe weblog.ro blogul meu :Aici nu pot sa scriu mai mult ca nu mi se permite.Cu Stima, Klaus Steinberg

 9. STEFANITA

  iITI REAMINTESC ROMAN CA OSETIA DE SUD SI ABHAZIA AU AVUT PANA LA “DECLARARTIA DE INDEPENDENTA “ORCHESTRATA IN VARF DE BAIONETE RUSESTI ,acelasi statut ca al Transnistriei.
  Au fost enclave separatiste concepute si sprijinite militar ,economic si politic de Rusia.O Rusie care ar strivi in cinci minute Osetia de Nord daca ar indrazni sa se declare independenta !
  sta intreb eu Roman ,de ce este atat de “duioasa”Rusia cand vine vorba de “drepturile la separare “pentru cei cca.90000 de sud osetini si nu accepta unirea si independenta AMBELOR OSETII ?Stiai ca si Osetia de Nord{cu peste 700000 locuitori}a cerut impreuna cu Sud Osetia in anii’90 independenta ? Ce a urmat din partea Rusiei stii ?
  Cat despre aplicarea unui scenariu asemanator celui conceput in enclavele separatiste ex.sovietice de catre Rusia in Romania ,acesta ar fi la fel de criminal ca cel din Transnistria,Osetia sau Abhazia.
  Minoritatile nu pot fi lasate de capul lor sa fie inarmate de puteri straine si indreptate impotriva tarii care le gazduieste.
  De fapt Rusia nu a facut altceva in Cecenia decat sa o bombardeze si ZIUA SI NOAPTEA,dovedind ca nu da doi bani pe cuvinte ca autodeterminare sau dreptul gintilor….Poate te uiti putin pe youtube si ai sa vezi ce asemanare izbitoare este intre Berlin 1945 si Groznai 1995.
  Cat de dragalasi deveniti voi,prosovieticii cand vine vorba de minoritatile altor tari si cat de fermi sunteti cand popoarele din FEDERATIA RUSA aspira la independenta !.Cuvantul cel mai potrivit pentru acest tip de judecata este :IPOCRIZIE !

 10. STEFANITA

  Klaus are blog !Iata un articol scris de propaganda rusa in franceza ,preluat de Klaus.Inutil sa spun ca ziaristul rus:Dimitri de Kochko}justifica invazia rusa in Osetia de sud ,iar Klaus e in delir de fericire…Ce ma uimeste pe mine este cum pot prinde la unii astfel de basme,atunci cand e clar ca in Osetia de sud e vorba clar de o agresiune ruseasca,exact ca si in R. Moldova.
  Iata o “mostra”de propaganda ruseasco-klausiana :
  “Du coté russe, la justification de l’intervention armée est justement dans la mission d’interposition assurée par la Russie sous blanc-seing international. C’est l’argument « juridique » avancé par M. Poutine à son arrivée à Vladikavkaz, capitale de l’Ossétie du nord. Et il est vrai que M. Saakachvili a aggravé son cas en faisant tirer sur les « Casques bleus » russes, y compris parfois par des Casques bleus géorgiens qui étaient avec eux.

  Dans la même déclaration, à son arrivée de Pékin, le Premier ministre Poutine a aussi fermement affirmé que la Russie considérait le Caucase comme stratégique et qu’elle n’entendait laisser à personne la possibilité de se servir de ce territoire contre la Russie. Le message était nettement destiné à Washington. Se profilaient ainsi concrètement les véritables protagonistes de la bataille pour le Caucase. Depuis, les masques sont largement tombés et les dirigeants américains ont accusé violemment la Russie d’avoir fait ce qu’eux-mêmes ont fait contre la Yougoslavie ou l’Irak, à une échelle bien plus importante et alors que personne ne les y attendait. Contrairement aux Ossètes, qui à la différence des Tchèques en 1968, ont accueilli les Russes en sauveurs cette fois. Les USA ont pour leur part commencé à envoyer intensivement des « l’aide humanitaire » en avions cargos militaires… Ce qui laisse mal augurer de l’avenir.

  Fara comentarii…

 11. STEFANITA

  Din ciclul “Haul gandirii lui Klaus”,direct de pe blogul lui KlausS,o mostra graitoare de persoana care a ascultat sfatul antiseraficului Roman Nicolaevici si a “coborit mai jos macar cu un nivel . Si , mai ales … “a simtit parfumul de enodorfine al Oamenilor” .
  Klausica,am vazut invitatia publica facuta lui Roman de a te vizita pe blogul personal.Fara indoiala ca atunci cand te va vizita,amicul Roman ot Osetia iti va spune ca “ar trebui sa devii mai pragmatic in sens dantelat, sa fii dispus sa te scufunzi in dilemele tale, sa aduci buruiana la suprafata, sa epurezi ape lipicioase, sa treci prin sita raspunsuri noi la intrebari d cand lumea,astfel incat,alla fine, sa gadili «banutul», sa-l chemi, sa-i pui lesa, sa-l determini sa te caute si el, sa se topeasca d dorul tau..”{am incheiat citatul luat din opera acestui mare ganditor }.”Succesuri”klaus in colaborarea cu Roman si fii atent ca distinsul tau tovaras de lupta a declarat ca “Tot gangurind aci, cu voi, realizez ca sunt oameni pe care, daca ai norocul sa-i intalnesti, nu-i mai poti uita niciodata, fara ei n-ai mai fi tu, cel ce se vede/evolueaza/maturizeaza/se re-cladeste… Imi doresc sa simt, deci,ce am simtit azi,in drumul spre casa, mangaind cu privirea locuri pe care le stiu, in goana masinii, cand stiam sigur ca n-as mai fi eu, cel d acum, daca nu ai mai exista Tu, cel in care (ma) privesc..” Priveste-te si tu in el,Klaus draga !Facem doar politica,nu-i asa ?

 12. roman

  S.,naughty bones , iti astept ravasele virtuale si , cand le gasesc, sarut in gand soimul invizibil care le-a purtat, pe aripi, pana la mine…(Poate il trag 1 pic si d puta, imaginandu-mi ca-si deschide aripile si croncane : “Uncle Sam”!). So , ce nu vrei tu sa intelegi , e ca dau dreptate Russiei in ACEASTA problema (spune-i cum vrei ) si inainte sa ma faci rusofon si sa-mi iei cuvintele, asa cum sunt ele (incep sa am dubii ca le intelegi sensul ), in raspar , scoate-ti nitel adidasii inaripati care te (men)tin in aerul rarefiat, tricoul cu “d puta madre ” si renunta la Distonocalm..Ca sa fiu sigur c-ai priceput , iti confirm , in cea mai neaosa romaneasca ,faptul ca nu am fost si nu voi fi in veci d acord cu ce au facut sovieticii. Capisci ?!? Nu are rost sa-ti explic ca extremistii d ORICE fel , nazisti, comunistii , fascistii s.a.m.d. , nu reprezinta esenta unei natii /unui popor , ei devin astfel /ceea ce sunt , datorita imbuibarii programate cu o ideologie straina omului obisnuit, dar din pacate, nu si firii /naturii umane..Altfel , Russia anilor ’90 nu mai este aceeasi cu Russia d ACUM si daca ti-ar canta in sintonie neuronii cu informatiile primite /citite , ai sti ca Osetia d Sud vrea alipirea cu cea d Nord , in cadrul aceleasi Federatii . Din pura curiozitate , te-as intreba daca ai macar idee d alternativa unui Kaukaz independent , afara d cel gandit la W. DC : emiratul/khalifatul Kaukazian poate ? Si sa nu vii acum sa-mi soptesti ca USA /Aliatii fac razboaie ca sa poarte democratia in Lume. Sanchi ! TOTUL are motivatie financiara .
  Ma gandeam ca poate-i spui si lui Michiduta ala , d spunea ca rusii sunt rai..Ce- /cum ar trebui sa fie atunci nemtii , italienii , jap’s , ba chiar americanii , care au exterminat indienii nativi ai pamantului pe care acum (il) calca ? Iar tu imi vb despre ipocrizie si adevar ? Ori poate chestiunile politicii(lor) gandite d cei ca tine sunt cam relative ? Cum a fost cazul incalcatei Rezolutii 1244 , ad esempio.. Banuiesc c-ai sorbit atunci din butoiul cu bere , iar apoi , ai ragait copios ! Ori dansai buggy in bracinari roz , tapetati cu stelele Europei /Unchiasului Sam , cand bombele maturau Yugoslavia ? Cum d nu aud o vb din gura-ti fermecata despre cine duce ACUM razboaie si d c ? Vai d politica ta si felul tau de-a ne servi acadele , picurate din proverbiala-ti intelepciune..Nu-ti sta deloc bine haina d narator politic , daca nu esti in stare sa recunosti /vezi tarele Sistemului , dincolo d criticile (uneori drepte, alteori ba ) aduse Russiei (nu Sovietelor , cum obisnuiesti) . Concluzionand , simplu d tot, nu reusesc decat sa te vad cum, frugal si miseleste, alegi sa sari din starea d cumintenie / normalitate exact in fata ochilor nostri in cautare muta&surda, iata-s, eu, intre creierii mei moi, invelit doar intr-o camasa d nuferi carnivori, tipand cat ma tine gura : “I LOVE USA / UNION JACK “!
  E dreptul tau , S. Sper sa capeti viza curand…daca nu , pun eu o vorbulita unde trebuie . Sistemul are nevoie d tine !

 13. STEFANITA

  Deosebirea intre Osetia si Iugoslavia sau Irak sau Afganistan este aceea ca in aceste din urma tari au fost inlaturati niste dictatori agresivi,cocotati nelegitim la carma tarilor lor.
  O alta diferenta este aceea ca nimeni nu a anexat si nici nu va anexa tarile respective,asa cum a procedat Rusia in toata istoria ei.
  Prin urmare,Roman,esti liberi in ceea ce priveste panglicile pe care le rasucesti pe forum, sa “saruti in gand soimul invizibil care le-a purtat, pe aripi, pana la tine…””(Ai de asemenea si libertatea sa il tragi 1 pic si d puta, imaginandu-mi ca-si deschide aripile si croncane : «Uncle Sam»!)”.Am incheiat citarile nastrusnice din opera matale…
  Ce-ar mai fi de spus decat ca te asteapta Klaus pe blogul lui prosovietic si nostalgic comunist.
  Drum bun,si cale batuta!
  Poate reusesti sa “tragi de puta” “soimii invizibili” care falfaie din aripi cu siguranta pe acel blog binecuvantat de sfantul Stalin.
  Aici mediul este neprielinc fantasmagoriilor nostalgic proimperiale ,chiar daca acestea nu sunt recunoscute de cei prin ale caror capete misuna…

 14. Klaus Steinberg

  Stefanitza , recunosc ca imi este foarte greu sa port o discutie normala cu dumneta ,TALIBANISMUL ASTA bushist te face sa refuzi ab initzio orice judecata logica .DUMNEATA STI UNA SI BUNA ,Love Bush,and USA .Efortul de a descide ochii mintzii si a vedea adevarul eate,pentru dumneata prea mare.Daca i-ai fi deschis ai fi putut vedea sutele de mii de mortzi din Irak, distrugerile din Yugoslavia si daca tot zici ca esti roman , ai fi putut vedea sutele de copii romani din Banat nascutzi cu malformatzii datorita bombelor cu uraniu saracit aruncate de americanii dumitale asupra Yugo.Stiu ca greu sa gandesti liber cand esti inregimentat. Incercarea de a-l lua in bascalie pe roman , nu denota decat frica si lipsa oricarei urme de obiectivitate.Sper ca sfeii dumitale sa te plateasca pe masura muncii prestate.

 15. roman

  Baby-boy , d cate ori sa-ti repet ca nu sunt 1 nostalgic ? Spre deosebire d tine , care marsezi/plusezi pe faptul ca prosperitatea economica a Vestului ii da dreptul la a face legea in Lume cum ii convine , nu incerc sa insuflu nimanui dragostea d Russia . Este doar 1 pdv (in problema Osetiei) si daca nu esti d acord cu el , asta nu-nseamna ca-l visez noaptea pe Stalin sau ca fac din Federatie centrul/ leitmotivul Universului meu..Asa dupa cum , daca vreodata, in visele mele “murdare”, m-as fi gandit ca ai fi putut deveni 1 partener d dialog si ai fi intrebuintat cuvintele mele in /cu sensul pe care li-l dau , in loc sa-mi pari pierdut intr-1 loc uitat d timp si pupat pe tampla doar d cucul armenesc, gandul asta mi-a iesit definitiv din minte..Arhitectura ta , bade , atat cat am urmarit-o aici , e strasnic mulata pe toiagul magic al gentilului , dezinteresatului West , ale carui anumite idei le preiei voios si (incerci sa) le faci sa evolueze aici , in stil evergreen . Printre altele ,sigur nu te-ai intrebat vreodata d c oameni d media ori scriitori vestici, folosesc termenul d “imperiu American ” , n’est pas ? Si inainte s-aduci vb despre bombardamente , Berlin si Groznyi, da o raita pe YT ori aiurea si priveste bine la ce-au lasat in urma bombele Aliatilor..vai , fatalitate , ce asemanare , S. Dar lor, care poarta prosperitatea si democratia in lumea a 3-a , cu siguranta , le e permis , d parca acolo nu tot Oameni traiesc. Aferim , curat- murdar lucru , sugubetule domn..
  Si , ca tot veni vb d YT , iti recomand calduros sa dedici 2 minute acestui vid preluat d toate canalele d stiri din lume , in care , doar daca nu esti iluminat d chibrit , poti vedea cum Fox News se face d cacao in DIRECT..
  Chestia/ ideea cu “mediul neprielnic ” e a ta ? Da’ ce fel d mediu este acesta , stimate meserias , care sa nu permita si alt fel d opinii , decat cele vehiculate d mataluta ? Doar daca aceasta suma d pixeli nu-ti apartin , cumva , iar in acest caz , pana imi apare post-ul , am sa musc visator din salam , am sa ingurgitez o coca-cola si-am sa-ti zambesc epicurian..Mi-e lene / lehamite sa trag o concluzie !

 16. STEFANITA

  Eu am tras deja o concluzie fara sa “musc visator din salam,fara sa beau o coca -cola si fara sa zambesc epicurean”…Chestia cu “mediul neprielnic”ii apartine tovarasului “genosse”Klaus.
  Intr-adevar,ZdG nu e “Blogul lui KlausS”,astfel incat exercitile avocatesti in favoarea imperialismului rusesc nu prea au succes pe aici.
  Practic ce faceti voi,chiar daca d-ta incerci sa invelesti laxativul in foita de staniol,nu reuseste sa convinga pe nimeni pe aici ,sa fie mai putin critic la adresa Imperiului Raului.
  Sitemul acesta de a transcala discutia de la Rusia la Occident nu e nou si este intotdeauna previzibil ce urmeaza sa spuna “admiratorii” sau simpli avocati ai politicii rusesti.Matematic iti este dat sa auzi :”Da ,dar si la voi negrii sunt discriminati” sau ceva asemanator!
  Asadar domnii {fosti tovarasi}in cauza, renunta se discute despre metodele de a “trage de puta soimul”,si incep sa amestece sula ,cu subprefectura si cu stampila primariei .
  E greu sa intelegi Roman ,ca in istoria omenirii nu exista nici un exemplu de imperiu pornit pe calea disolutiei ,care sa-si fi revenit din prabusire si mai mult,sa dea in continuare vioi din coada?
  Pentru ce ar face exceptie Imperiul Rus ?
  Cat despre “Imperiul American”,hai sa fim seriosi ,ca nu poate fi comparat cu Imperiul Raului care este….ai ghicit,Rusia.
  Practic,”Imperiul American “nu ese bazeaza pe cuceriri teritoriale .Daca vedem in America un imperiu,cu siguranta vorbim de un imperiu ECONOMIC.
  Da,America este tara cu economia cea mai dezvoltata din lume.Practic,America produce cat toate cele 27 de tari ale Uniunii Europene impreuna.Sau cat Japonia,China,Rusia,India,Brazilia,Venezuela,Coreea de sud,Taivan si inca alte multe tari mici la un loc.
  Despre asta e vorba,nu despre anexiuni teritoriale.Iar daca doresti sa incaleci iar pe un nor,si sa circuli prin venele americanilor,am sa-ti atrag atentia ca pe unde calca yankeii,ramane dezvoltare economica si nivel de trai ridicat pentru popoarele respective,indiferent daca odata aceste popoare au fost inamici.Vrei exemple ?Cu placere !
  Germania{deVest},Italia,Japonia,Olanda,Grecia,Danemarca ,Norvegia,Franta,Austria ,Taivan,etc.
  Hai acum sa vedem ce s-a intamplat cu tarile pe unde au calcat “eliberatorii”rusi …
  Ce s-a ales de Basarabia,Romania,Polonia,Cehia,Tarile Baltice,Ucraina,Belarus,etc.,etc.?
  Uite de cenu functioneaza propaganda de felul :”Ba p-a ma-ti”!
  Nu exista termenul de comparatie ,desi fara indoiala ca avem ce critica si la Americani,si la Occident in general.
  Critica nu poate fi facuta de o camila cu doua cocoase,camilei cu o singura cocoasa.
  Pur si simplu aia dublu cocosata nu o poate striga pe cealalta :”Fa cocosato !”
  E RIDICOL ,dar cu toate astea se intampla destul de des, la personaje lipsite de simtul ridicolului .

 17. STEFANITA

  Alo,domnu’Klaus,te anunt ca traim in anul de gratie 2009 si ca Bush nu mai e presedinte.Acum e unu’pe care il chiama Obama,Barack Obama …Cat despre uraniul saracit si Banat,intreaba pe albanezii din Kosovo sau pe bosniacii musulmani sau croati ,cat de criminali au fost americanii si vest- europenii .Poti sa-i intrebi si pe sarbi de ce aspira acum sa intre in Uniunea Europeana.
  Sau nici asta nu o stiai ?

 18. STEFANITA

  Si inca ceva,Klaus puiule,inainte de a sari la gatul unuia sau altuia,hai sa vedem cum e cu proliferarea nucleara si daca nu cumva chiar RUSIA detine cel mai mare arsenal nuclear din lume.
  Pe urma vom discuta despre cateva arme “murdare” folosite de rusi ,dar si de americani,israelieni,si de alte tari{bombe cu fragmentatie,bombe cu fosfor,munitie cu uraniu saracit s.a.}
  Viata e mult mai complexa ,vedem tari neutre precum Suedia sau Elvetia care au cochetat la un moment dat cu ideea de a avea si ele “bombita”lor.Chiar si Ceausescu initiase un astfel de program intrerupt la revolutie.Nu poti pur si simplu sa arati doar spre “capitalisti”,e ca in bancul cu cea mai cocosata camila din lume inventata de un savant sovietic numit Kamil Kamilovici Kamilov.
  Ia sa vedem noi acum ce si cum ,Klaus…

  “Ţări deţinătoare de arsenale nucleare, semnatare a Tratatului de neproliferare

  Rusia – 16.000 focoase nucleare.{Opa !,dragii nostri rusi sunt pe locul I cu coronitza si pot distruge de cateva ori intreaga planeta !…}
  Statele Unite – 9962
  Franţa – 348
  Marea Britanie – 200
  China – 200
  Coreea de Nord – max. 10

  Ţări deţinătoare de arsenale nucleare, nesemnatare a Tratatului
  India – 40 – 50 focoase nucleare
  Pakistan – 50-60
  Israel – ar dispune, după unele informaţii, de 200 bombe atomice.
  Prima experienţă nucleară ar fi avut loc în Oceanul Indian la 12 septembrie 1979 cu sprijinul Africii de Sud, dar nu există certitudini, autorităţile israeliene nici nu au confirmat, nici nu au infirmat aceste presupuneri.

  Suspiciuni

  Iran – Încearcă de mai mulţi ani să obţină energie nucleară în scop, declarat, paşnic, dar în 2002 au fost descoperite instalaţii la Natanz, nedclarate la AIEA.

  Brazilia – În comunitatea internaţională există bănuiala că ar dori dezvoltare unui program nuclear.

  Algeria – Construirea reactorului de la Aïn Oussara, dar mai ales măsurile luate pentru protecţia aeriană a acestuia, ca şi dimensiunile lui au dus la concluzia unei posibile utilizări în scopuri militare.

  Arabia Saudită – Ar fi semnat un acord secret cu Pakistan pentru obţinerea de tehnologie nucleară în schimbul furnizării de petrol ieftin.
  Siria – Statele Unite suspectează această ţară de a dori dezvoltarea de programe nucleare.

  Ţări care au abandonat programele şi au distrus instalaţiile şi arsenalele
  -Africa de Sud – În deceniul 9 al secolului trecut dispunea de 7 capete nucleare pe care le-a distrus la începutul anilor `90.
  -Elveţia – A abandonat proiectul obţinerii de arme nucleare la mijlocul anilor`60.

  -Suedia – A dezvoltat un program propriu, fabricând o bombă atomică dar, după semnarea Tratatului de neproliferare, a abandonat proiectul.
  -Irak – A oprit programul nuclear după războiul din Golf. Trupele americane nu au găsit în 2003 dovezi că programul ar fi continuat în mod clandestin.
  -Ucraina şi Kazahstan – Armele nucleare sovietice aflate pe teritoriile lor au fost remise Rusiei, iar instalaţiile de lansare au fost distruse.{Ucraina se pare ca a “oprit”vreo 20 de focoase nucleare asa,pentru timpuri grele}
  -Algeria – În 1962 Franţa a retras armamentul nuclear aflat pe teritoriul algerian şi a distrus instalaţiile.
  -Australia – Poligoanele britanice au fost demontate.
  Arme derivate
  -Bomba cu neutroni (bomba N) este o armă nucleară tactică cu o putere explozivă redusă, concepută să elibereze cea mai mare parte din energie sub forma emisiei neutronice. Având o mare putere de penetrare, radiaţia neutronică provoacă deteriorarea ţesuturilor organice prin efectul devastator asupra moleculei de apă, ca şi a componentelor electronice, însoţită de căderi radioactive minime, fapt ce permite intrarea rapidă în zona bombardată şi comportă o distrugere redusă a infrastructurii. În esenţă, este o variantă simplificată a armei termonucleare, diferenţa constând în înlăturarea învelişului de uraniu. Consecinţa, este eliberarea unui enorm flux de neutroni rapizi, cu efecte letale.{O poseda si Rusia}
  -Bomba radiologică (Bombele murdare) sau Radiological Dispersal Devices (RDD) este muniţie cu încărcătură explozivă convenţională a cărei destinaţie este dispersarea de substanţe radioactive; efectul nu este imediat dar, după o perioadă, mai mult sau mai puţin lungă, acumularea în organism de substanţe toxice şi radioactive sau de doze de radiaţii ionizante, provoacă alterări metabolice ce pot conduce la îmbolnăviri (ex: cancer) sau modificări genetice transmisibile ereditar. Termenul a fost introdus şi se foloseşte în contextul scenariilor teroriste în care asemenea bombe ar putea fi fabricate de grupări teroriste din reziduuri nucleare furate sau deturnate din ciclul combustibilului nuclear dar, mai periculos, din materiale cu utilizare civilă, în principal în medicină, industrie sau construcţii, combinate cu explozivi convenţionali. O încărcătură explozivă combinată cu un baton de cobalt radioactiv de câţiva centimetri în diametru, poate contamina un oraş de mărime medie.{O poseda si Rusia}
  -Proiectile cu „uraniu sărăcit”. Au fost dezvoltate şi testate în anii `70 în scopul întăririi puterii de penetrare, uraniul având o densitate mult mai mare decât plumbul. Deşi uraniul sărăcit este mai puţin radioactiv decât cel natural, aceste muniţii sunt, de fapt, de tipul bombelor murdare, cu dispersie de substanţe radioactive care, inhalate sau ingerate sfârşesc prin a deveni letale dar, se poate spune că sunt {ATENTIE !}şi arme chimice, radiologice şi de asemenea cu impact asupra mediului.
  Am putea vorbi si despre armele chimice propriu-zise ,sau despre bombele cu fragmentatie folosite de rusi in Afganistan si Cecenia.Cu siguranta ca sunt tot atat de periculoase ca bombele cu uraniu saracit…
  Daca doresti Klaus ,putem face o excursie si in acest domeniu ,poate vei fi mai putin categoric in a umaniza pe tovarasii rusi.

 19. roman

  Am spus d la bun inceput ca inca (voit) mai confunzi “rusii” cu “sovieticii”, deci poate ai vrut sa spui eliberatorii sovietici , dupa cum , atunci cand vb despre Imperiu , te referi tot la cel sovietic , cocosel ! Chestia cu “pe unde calca yankeii” , imi provoaca si acum o cascada d orgasme cerebrale /tremuriciuri (semi)spiritualicesti si risc sa ma-nec in lanul d secara al gandurilor tale..Vb despre aceeasi yankei care ne-au vandut tara sovietelor , la incheierea WW 2 , nu-i asa ?! Cred ca-ti incordezi si ultimul muschi , ca sa te tii drept , in pozitia capitalistului d duminica si nu vezi / simti cum se duce naibi Sandramaua . Dupa cum in 1929 , capitalismul d tip manufacturier isi dadea obstescul sfarsit , iata ca , sub cristalinul ochilor nostri , celui d tip financiar i se canta prohodul acum si-s curios al naibi sa vad ce-or mai inventa.”Capitalism : a love story”-Michael Moore , iti spune ceva ?! Aceeasi candida intrebare , “cat d criminali au fost americanii” , ai putea-o pune tu unui vietnamit , irakian , afghan ori sarb si intuiesti , desigur , care ar fi raspunsul..Se vede cu ochiul liber ca ai citit si impartasesti teoriile fantasmagorice ale “Mein Kampf”-ului neoconservatorilor d peste Ocean , despre noua ordine mondiala . Cand am spus imperiul american (hai , nu te face ca ploua..) , ma refeream la controlul militar si economic asupra Planetei in detrimentul democratiei, justitiei si mediului .
  Primul lucru si cel mai important insa , ar fi sa renunti la URA care transpare din slovele-ti prea apasat scrise aici..Viata , asa cum e ea , oriunde ar fi , merge inainte..Imperii se vor cladi , se vor clatina si vor cadea in ruina , desigur , insa dincolo d toate astea , raman mereu OAMENII , acei ordinary people despre care atat d des se uita prea usor , atunci cand Guvernele , oricare ar fi ele , decid sa isi arate muschii . So , sfatul meu pt seara asta (una magica , pt ca mi-a fost data si mie sa-mi curga prin vene) , este ca nu-i nevoie sa lauzi Sistemul, doar ca sa faci o calatorie gratuita in jurul Soarelui o data/ an . Este nevoie d luciditate . Ori ceea ce spui tu aici , e departe d sus-numita , pare mai degraba o frantura dintr-o manea obosita , din ciclul “femeia mea, dusmanii mei, valoarea mea” .

 20. Cristi

  Sigur, imperialistii americani sunt niste nenorociti pentru ca se impotrivesc imperialismului rusesc. Crimele americanilor din Irak sunt mai scarboase decat crimele rusilor din Transnistria,Cecenia si Georgia, nu-i asa? Imeprialismul rusesc nu e imperialism e ceva inaltator.El este emanatia digestiva a planetei !!! Rostl popoareleor europei este sa stearga Rusia la fund!!! Cei 60 de milioane de oameni omoriti de Stalin si rusi nu conteaza. Conteaza doar cei 40 milioane omoriti de Hitler si acolitii lui. De ce ii ascunzi pe rusi in spatele sovieticilor? Nu ei erau puterea dominanta? Nu ei erau principalii conducatori? Siberia in ce parte a Uniunii Sovietice se afla ? Nu de la Moscova porneau revolutii si maceluri in Africa, America de Sud si Asia? Nu vezi ca tot Estul Europei e sarac pentru ca a fost sub dominatia lor? Nu vezi ca peste tot pe unde trec aduc doar razboaie, saracie si moarte? Ai vazut vre-un lucru bun adus de ei? Europa Centrala si-a imbunatatit nivelul de trai tocmai mai pentru ca a aderat la NATO si UE, adica A SCAPAT DE RUSI !!! E ceva ce ei nu pot sa ierte: faptul ca traiesc mai bine tocmai pentru ca nu le mai sunt sclavi !

 21. Simona

  In cele ce scriu nu transpare numai ura,e usor de observat SCARBA ,Roman draga !.Faptul ca in tarile in care s-a instaurat PAX AMERICANA ,popoarele respective s-au dezvoltat pe toate planurile, e o realitate de necontestat.Tot de necontestat e faptul ca ,spre deosebire de rusi,americanii nu au anexat nici un teritoriu din Europa curatata de nazisti si ca au ajutat tarile in care ei au luptat contra nazismului sa prospere din punct de vedere economic.
  In plus,pe teritoriile respective nu au inflorit dictaturi totalitare aswa cum s-a intamplat in nefericitele tari ocupate de rusi.
  Italia,Germania,Japonia {in Asia}au luptat pe viata si pe moarte impotriva Americii…Uite ca America l-ea ajutat dupa razboi sa creasca economic si sa-si vindece ranile razboiului.Toate se afla acum intre primele 10 cele mai bogate tari ale lumii.La fel s-a intamplat cu Franta,Olanda,Anglia,Norvegia,Austria,Luxemburg,Belgia,Danemarca,au fost si ele ocupate de nazisti….Unde se afla acum aceste tari in comparatie cu Romania,Bulgaria,Polonia,Cehoslivacia,Ungaria,Basarabia si celelalte tari si teritorii cotropite de rusi.
  Cum sa nu spun ca rusii au cauzat cele mai mari distrugeri si au stat la baza ramanerii noastre in urma ?.
  Stiai ca inainte de razboi Romania se situa ca nivel de dezvoltare economica printre primele 10 tari europene ?Nu cumva jaful rusesc ne-a condamnat la inapoiere ?
  Cine era principalul,cel mai numeros popor din URSS ,nu rusii?
  Sa fie vinovati basarabenii adusi cu forta in “familia”sovietica de atrocitatile pe care le stim acum?Sau poate polonezii,slovacii,karelii cotropiti si ei or fi vinovati ?
  Se pare ca nu prea cunosti isatoria acelor vremuri si esti intoxicat de propaganda ruso-sovietica.
  Alte argumente nu ai ca sa scoti fata mare pe calaii rusi care au slugarit pe Stalin ,Beria si toata gasca de alogeni catarata la varf in URSS ,un URSS care s-a bazat in primul rand pe rusi,ca natiune majoritara ?
  Stiai ca in 1943 Stalin a ordonat sa i se scrie in cartea de identitate la rubrica nationalitate :RUS ?Stia dragul de el pe cine se sprijina !
  Uite ca si acum Rusia da din pinteni ca sa impuna limba rusa ca limba oficiala in Basarabia si Ucraina.Stii cati etnici rusi traiesc in Basarabia ?
  Sper ca nu ai citit aceste randuri in “plin orgasm” provocat de onania pe care o practici pe forum …

 22. Simona

  Si te-as mai ruga ceva,ma “maestre”,incearca sa elimini din postarile d-tale aluziile cu conotatie sexuala,nu de altceva dar risti sa lasi impresia ca esti acaparat de obsesii ,fara legatura cu ceea ce incercam noi sa dezbatem aici.Las la o parte ca uiti cui te adresezi si te exprimi ca pushtii care ard gazul “dupe blocuri”.Daca te entuziasmeaza asa ceva,iti pot deica niste clipuri foarte reprezentative …

 23. STEFANITA

  Multumesc Cristi,vad ca impreuna cu Simona ati spus cam tot ce as fi vrut sa spun si eu.
  Ce zici ce tare e prietena mea Simona ?

 24. Simona

  In cele ce scriu nu transpare numai ura,e usor de observat SCARBA ,Roman draga !.Faptul ca in tarile in care s-a instaurat PAX AMERICANA ,popoarele respective s-au dezvoltat pe toate planurile, e o realitate de necontestat.Tot de necontestat e faptul ca ,spre deosebire de rusi,americanii nu au anexat nici un teritoriu din Europa curatata de nazisti si ca au ajutat tarile in care ei au luptat contra nazismului sa prospere din punct de vedere economic.
  In plus,pe teritoriile respective nu au inflorit dictaturi totalitare aswa cum s-a intamplat in nefericitele tari ocupate de rusi.
  Italia,Germania,Japonia {in Asia}au luptat pe viata si pe moarte impotriva Americii…Uite ca America l-ea ajutat dupa razboi sa creasca economic si sa-si vindece ranile razboiului.
  Toate se afla acum intre primele 10 cele mai bogate tari ale lumii.La fel s-a intamplat cu Franta,Olanda,Anglia,Norvegia,Austria,Luxemburg,Belgia,Danemarca,au fost si ele ocupate de nazisti….Unde se afla acum aceste tari in comparatie cu Romania,Bulgaria,Polonia,Cehoslivacia,Ungaria,Basarabia si celelalte tari si teritorii cotropite de rusi.
  Cum sa nu spun ca rusii au cauzat cele mai mari distrugeri si au stat la baza ramanerii noastre in urma ?.
  Stiai ca inainte de razboi Romania se situa ca nivel de dezvoltare economica printre primele 10 tari europene ?Nu cumva jaful rusesc ne-a condamnat la inapoiere ?
  Cine era principalul,cel mai numeros popor din URSS ,nu rusii?
  Sa fie vinovati basarabenii adusi cu forta in “familia”sovietica de atrocitatile pe care le stim acum?Sau poate polonezii,slovacii,karelii cotropiti si ei or fi vinovati ?
  Se pare ca nu prea cunosti isatoria acelor vremuri si esti intoxicat de propaganda ruso-sovietica.
  Alte argumente nu ai ca sa scoti fata mare pe calaii rusi care au slugarit pe Stalin ,Beria si toata gasca de alogeni catarata la varf in URSS ,un URSS care s-a bazat in primul rand pe rusi,ca natiune majoritara ?
  Stiai ca in 1943 Stalin a ordonat sa i se scrie in cartea de identitate la rubrica nationalitate :RUS ?Stia dragul de el pe cine se sprijina !
  Uite ca si acum Rusia da din pinteni ca sa impuna limba rusa ca limba oficiala in Basarabia si Ucraina.Stii cati etnici rusi traiesc in Basarabia ?
  Sper ca nu ai citit aceste randuri in “plin orgasm” provocat de onania pe care o practici pe forum …

 25. STEFANITA

  Roman,iar calci in strachini !Criosti si Simona nu au observat o soparla pe care ai strecurat-o in panseurile expuse anterior de tine .Spuneai ca ,citez”Vb despre aceeasi yankei care ne-au vandut tara sovietelor , la incheierea WW 2 , nu-i asa ?!”.Inca nu ai aflat dragalasule {sau “cocosel”daca iti place mai mult}ca Romania se afla in razboi cu America ?Vrei sa spui ca America si-a “vandut”…dusmanul ?Ce obligatie crezi tu ca aveau fata de noi americanii cu care la momentul Yalta ne aflam inca in conflict ?Iti place sa dai cu gura in chestii pe care nu le stapanesti,sau pur si simplu te exersezi in diversionism,bagandu-te {calare pe un nor evident}in toate ,inclusiv in criza capitalista din 1929 mult “analizata”si de “iodeologii”marxisti.Stii ce cotcodaceau “cocoselule”,propagandistii comunisti ai timpului despre capitalism ?Cica se afla “pe fundul prapastiei”si ca isi astepta inevitabilul sfarsit ,pentru a lasa locul “celei mai umane oranduiri pe care a trait-o omenirea in toata istoria sa” !
  Ce vedem noi acuma este ca Rusia,China,Vietnamul si toate tarile ex-sovietice sau membre ale “lagarului socialismului victorios”din Europa construiesc pline de daruire si cu pasiune …capitalismul.
  Evident ca au ramas personaje care circula “prin venele altora”care au nostalgii ale trecutului spunand ca nu au astfel de nostalgii.Cunosc un personaj care apara “mareata Rusie”spunand ca de fapt nu o apara si ca de fapt Rusia nici nu a fost principala forta din Imperiul Raului.Sunt sigur ca nu-l cunosti pe cetateanul in cauza ,chiar daca iti umbla prin creier o multime de orgasme,dupa cum declari tu insuti cu dezinvoltura …

 26. roman

  Cand crezi ca nimic sau prea putine te (mai) pot surprinde, cand ai lasat garda jos si tinzi a crede ca lumea” chiar merita, frate!” , pregateste-te emotional /spiritual pentru ce e mai mizerabil in oameni – fatarnicie, ipocrizie, lipsa d interes / respect fata d semeni, linguseala, naparci zambitoare incalzite la san etc. Dupa o zi d ieri linistita si senina , iata-ma-s facand fata cu sila unei zile ca azi, socat (inca) fiind d ponderea pe care o are “javra” ascunsa / pitita bine in fiecare om… Nici macar nu banuiam cat d mizeri si incompetenti sunteti , da , vb despre voi , bunii si candizii membri ai gastii desfasurate aici..oameni in fata carora ma simteam printre printre egalii mei , chiar daca nu cu aceleasi pareri , abordand idei /cuvinte firesti , in numele respectului fata d SEMENI . Oi fi eu 1 biet anonim , pe care daca risti sa te-asezi , sa-ti intre fix intre buci , pripasit pe aiurea , impartind “lumina” in dreapta si-n stanga cui are destula materie cenusie incat sa INTELEAGA ca-l respect prin simpul fapt ca datorita lui imi castig existenta, cercetand cu lupa din suflet nevoile, structura (oricum dizarmonica) personala, picurand frumusete si liniste, inocenta si puritate, dragoste d oameni si pietre colturoase , dar cand cineva ma jigneste , dand alt sens ideilor / cuvintelor mele , luandu-le iar&iar in raspar (pt simplul fapt ca nu le pricepe /” mistocanism” pur mioritic) , uzand URA si SCARBA fata d alt neam /(o alta) natie ca ingrediente , nu ma face decat sa-mi pun iar intrebari cu privire la natura umana..Am spus umana ?! Hmm..you may say i’m a dreamer ! Nu sunt o galbena privighetoare, nu sunt Mr. Puritate in persoana, dar sunt 1 singur lucru – 1 om care iubeste oamenii , d la care oameni pretinde 1 singur lucru – respect!…Pe care lucru, papucii ma-si, il si ofer, d altfel, din belsug chiar! Curat lucru si ciudata lucratura a Divinitatii cu viata mea – nu mi-s facut pt atata mizerie! Si acum , nu aveti decat sa azvarliti aici vorba cea proasta d pe limba, am s-o bag la sapun si fac gel d dus cu miros d nedumerire existentiala , cat va balaciti voi in spuma cuvintelor verzi ca veninul..Si nu uitati sa rasuflati usurati ! Bye bye .

 27. STEFANITA

  Vai cat de romantic !Oricum ,asta nu e politica,asa ca era mai nimerit sa plantezi mesajul la rubrica “Oameni”a acestui ziar si bineinteles pe blogul lui KlausS,negalbena privighetoare …

 28. STEFANITA

  Putin, lăsat fără replică şi fără ceas

  Vladimir Putin a fost, marţi, protagonistul unui nou episod din seria celor menite să îi potenţeze imaginea după ce a părăsit prima funcţie în stat.

  Aflat într-o vizită la o uzină de armament din oraşul rus Tula, premierul s-a angajat într-o discuţie relaxată cu muncitorii în cursul căreia unul dintre ei i-a cerut sec să-i ofere un suvenir, potrivit publicaţiei „Komsomolskaia Pravda”, preluată de „The Guardian”.
  Vizibil surprins de cererea muncitorului, Putin a început să se scotocească prin buzunare după un obiect care l-ar fi mulţumit pe interlocutor.

  „Dar ce?”, a îngăimat premierul, negăsind nimic. „Ceasul, de exemplu”, i-a replicat scurt muncitorul. Dând impresia pentru moment că „şi-a pierdut darul vorbirii”, aşa cum au descris jurnaliştii prezenţi, fostul preşedinte a desfăcut ceasul de la mâna dreaptă şi i l-a întins temerarului proletar, sub privirile uimite ale asistenţei.

  Ceasul elveţian, marca Blancpain, valorează în jur de 6.000 de dolari, după cum însuşi Putin a mărturisit. Premierul rus nu este însă la primul gest de acest fel, luna trecută făcând un cadou similar fiului unui cioban mongolez din republica siberiană Tiva, alături de un briceag.

 29. Simona

  Medvedev: Eu conduc Rusia, nu Putin
  Autor: Cristina Sbîrn

  “În Rusia nimeni nu mişcă un deget, dacă eu nu semnez mai întâi o hărtie, chiar dacă nu sunt foarte lămuriţi cine conduce ţara. Acest lucru e grăitor pentru oricine vrea să se lămurească asupra acestei probleme”, a declarat preşedintele rus, Dimitri Medvedev, pentru CNN, precizând că cei care consideră că premierul Vladimir Putin este cel care trage forile în Rusia sunt victimele “stereotipiilor”.

  (+) Click pentru a mări
  Afirmaţiile lui Medvedev au apărut după ce premierul Vladimir Putin a lansat din nou ipoteza revenirii sale în fotoliul prezidenţial din 2012, şi pe fondul speculaţiilor opiniei internaţionale potrivit cpăreia Medvedev este doar o “faţadă ceremonială” pentru a-l ascunde pe adevăratul conducător al Rusiei, fostul preşedinte şi actualul premier, Vladimir Putin.

  “Politica externa? Un singur om o face în ţara asta, preşedintele… În mod natural, toate directivele, toate deciziile sunt adoptate de preşedinte”, a spus Medvedev.

  Pe parcursul interviului acordat CNN, Medvedev şi-a exprimat şi dorinţa de a colabora cu preşedintele american, Barack Obama, pentru a rezolva problema înarmării nucleare a Iranului.

  “Îmi place să discut cu preşedintele Obama. Am avut o întâlnire extrem de serioasă în Rusia. Cred că am petrecut împreună opt ore. Încearcă să rezolve multe probleme. Mai are o calitate: îţi ascultă argumentele, apoi îşi formulează poziţia, care nu coincide de multe ori cu poziţia Rusiei. Într-un cuvânt este destul de uşor de comunicat cu el”, a precizat Medvedev.

  Rusia a respins propunerea Statelor Unite de a înăspri sancţiunile aplicate Iranului dacă nu renunţă la programul de îmbogăţire a uraniului. “Cred, cu sinceritate, că Iranul are nevoie de motive serioase pentru a a fi mai cooperant referitor la politica sa nucleară”, a spus preşdintele rus.

  Rusia a acceptat să vândă guvernului de la Teheran sistemul său de interceptare al rachetelor, S-300. Medvedev a precizat că acest sistem a fost vândut respectând toate legile internaţionale şi c va fi folosit de către armata iraniană numai în scopuri defensive. Israel s-a arătat profund îngrijorat de acţiunile Moscovei, avertizând asupra amplificării ameninţării iraniene.

  Medvedev: “Nivelul corupţiei din Rusia a ajuns la un nivel inacceptabil”

  Preşedintele rus s-a arătat nemulţumit de unele aspecte ale economiei ruseti, precizând că nivelul corupţiei este inacceptabil.

  Medvedev recunoaşte că jurnaliştii ruşi sunt supuşi unor presiuni constante din partea politicienilor, însă a precizat că acest lucru se întâmplă, în special, în presa regională, şi nu în cea centrală.

  “Sunt situaţii în care oamenii politici încearcă şi facă presiuni asupra jurnaliştilor- Nu neg acest lucru. De fapt, astfel de situaţii se întâlnesc mai mult în provincie, unde anumitor baroni locali nu le convine să apară articole negative la adresa lor. Chiar dacă anumite subiecte sunt ocolite de presa scrisă sau de cea de televiziune, nu trebuie să uităm că Rusia are astăzi circa 40 de milioane de utilizatori de Internet, astfel că e aproape imposibil să ascunzi informaţii. A încerca să limitezi liberatatea presei este un lucru fără şanse de reuşită”, a declarat Medvedev.
  Autor: Cristina Sbîrn -Adevarul

 30. STEFANITA

  Prima sarbatoare sovietica in 1940″a eliberarii Basarabiei de sub jugul boierilor romani “s-a facut impreuna cu un batalion SS german .

  Nazistii si bolsevici erau inca prieteni…
  Pe coloanele clopotniţei Catedralei (învelite în roşu): portretele lui Stalin şi Molotov;
  “în tribuna oficială: N.S. Hruşciov, comisarul Mehlis, mareşalul Timoşenko (el condusese «operaţiile militare»).

  “Reprezentanţi ai truditorimii localnice”: fratele lui Timoşenko, ţăran analfabet din Furmanovka, Cetatea Albă; Krîlov, primarul Chişinăului, Sviridov, responsabilul Komsomolului.

  “Cordoanele Gărzii de Onoare (comandată de generalul NKVD Bodin) erau alcătuite din: trupe NKVD şi trupe S.S. (un batalion de S.S.-işti se afla în Basarabia, pentru a-i conduce în Germania pe coloniştii germani din Sud)”
  Pactul Ribbentrop Molotov era inca in deplina desfasurare [vezi şi mărturia lui Gr. Vindeleanu]”.

  “în această perioadă au fost confiscate aparatele de radio şI introdusă radioficarea{adica toate stirile erau controlate de cenzura comunista}.

  “S-au înfiinţat organizaţii de partid în toate localităţile.
  “La 2 august a fost adoptată legea de «Alcătuire a Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti Unionale».

  “Tot atunci s-a declarat «reunirea RSSMU cu RSSAM»(!)

  “Noul preşedinte al guvernului, Konstantinov anunţă că Nordul [judeţul Hotin] precum şi Sudul [judeţele Ismail şI Cetatea Albă] nu mai fac parte din Basarabia, ci din… Ucraina”.

  Organizare:”RSSM(U) condusă de o «comisie guvernamentală creată de către Sovietul Comisarilor Poporului» în care intră:
  “- tov. Ilinski, locţiitor al preşedintelui (Konstantinov);
  “- tov. Sazîkin – ministru de Interne
  “- tov. Orlov, şeful Cârmuirii Republicane (?)
  “- tov. Soracian, – gospodăria comunală
  “- tov. Melnic, preş. al sovietului orăşenesc Chişinău”.
  După cum se vede: nici un bastinas moldovean…

  Imediat după 28 iunie 1940, Armata Roşie a fost primită de evrei cu entuziasm: La Chişinău, avocatul Steinberg a desfăşurat lozinca: «Bine aţi venit! V-am aşteptat 22 ani!»
  Procuror-general: evreul Chitiş (de la Tiraspol).
  La Orhei: s-a autoînscăunat prefect: Trostineţchi, procuror: Boris Cogan, Dr. Burd : medic primar;
  Dupa cum se vede,nici un moldovean bastinas.

  Paul Goma -Saptamana rosie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *