Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Orfelinat abandonat de patroni şi…

Orfelinat abandonat de patroni şi de stat

288-orfelinat51 de instituţii rezidenţiale pentru întreţinerea şi educaţia copiilor din R. Moldova au fost patronate de persoane cu funcţii de răspundere, în timpul guvernării comuniştilor. Miniştrii vizitau şcolile-internat, aduceau cadouri, donau utilaj şi echipament, fiind consideraţi părinţii adoptivi ai acestor instituţii. La finele mandatelor, cei mai mulţi dintre demnitari au uitat de copiii de la internate şi nu au mai trecut pe acolo nici măcar din inerţie.

Fostul premier, Vasile Tarlev, anunţa în 2001 că toate şcolile internat şi orfelinatele vor fi patronate de miniştri. Aceştia urmau să caute sponsori, acasă şi în străinătate. Lui Tarlev îi revenise şcoala-internat specială pentru copii cu deficienţe locomotorii din Ialoveni, iar fostului ministru al Finanţelor, Mihai Manoli, şcoala-internat auxiliară din Grinăuţi-Moldova, raionul Ocniţa. Vladimir Voronin a patronat casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei.

Generozitate din buzunarul statului

La şcoala-internat din Ialoveni învaţă copii cu deficienţe locomotorii. Printre aceştia sunt şi orfani care vara, când unii pleacă acasă, la părinţi, sunt luaţi de angajaţii şcolii. În timpul anului, ei învaţă aici, locuiesc, fac sport, mănâncă, beneficiază de tratament. Anual, şcoala cheltuieşte cca 4—5 mil. de lei pentru întreţinere, spune directorul adjunct al şcolii, Ion Gândea. „Din 2002, de când Tarlev a luat în grija sa şcoala, multe s-au făcut”, zice şeful de gospodărie. „Cazangeria a fost reconstruită, iar şcoala a primit o maşină Skodă”, explică bărbatul. Maşina era nouă şi le prinde bine până astăzi: duc elevii la policlinică sau la alte instituţii.

Directorul adjunct al şcolii zice că ex-premierul era nelipsit de sărbători, mai ales de Sfântul Vasile şi de Ziua Invalizilor. „În 2005, cu ajutorul lui, am reparat bucătăria şi sala de mese, intrarea centrală şi gardul. Toate au costat 1,5 mil. de lei”, povesteşte Gândea. El spune că, după ce Tarlev a plecat din funcţie, totul s-a terminat.

Când, în 2008, Guvernul Tarlev a demisionat, şcoala-internat de la Ialoveni a revenit deputatului comunist Victor Stepaniuc. „Stepaniuc a fost de două ori: o dată a adus cadouri pentru copii, apoi a adus utilaj pentru bucătărie – cuptor electric, maşină de spălat, frigidere”, povesteşte Gândea. Suma totală, trecută pe factură, e de 23 mii de lei. Directorul adjunct explică de ce un cuptor electric de bucătărie costa 2000 de lei, după calculele de atunci: „Utilajul e de mâna a doua, ajutor umanitar din străinătate, care ne-a fost oferit de Agenţia Rezerve Materiale, Achiziţii Publice şi Ajutoare Umanitare”. După acea donaţie, nici Stepaniuc nu le-a mai trecut pragul. Gândea crede că ei veneau fiindcă aşa le cerea funcţia şi nu aduceau nimic din buzunarul propriu sau de la ei de acasă.

Directoarea şcolii-internat, Viorica Moisei, nu cunoaşte prea multe despre perioada în care deputaţii comunişti patronau internatul din Ialoveni, deoarece abia recent a fost numită în funcţie. Ea zice că, în prezent, viceministrul Ion Negrei e responsabil de şcoala pe care o conduce. „Nu avem niciun proiect comun, deoarece şcoala urmează a fi reorganizată prin dezinstituţionalizarea copiilor”, explică directoarea.

Fostul premier comunist, Vasile Tarlev, spune că nu a uitat de şcoala din Ialoveni şi că a vizitat-o acum un an. „Nu-mi amintesc exact la ce sărbătoare. Din partea mea, şi azi, prieteni, oameni de afaceri contribuie la susţinerea şcolii”. Tot el zice că cei care uită de şcolile pe care le-au patronat nu trebuie învinuiţi: „Când eşti demnitar, primeşti salariu de la stat, ai toate comodităţile, inclusiv bugetul, banii publici”.

Lăsaţi în grija partidului

Casa de copii de la Orhei adăposteşte 310 copii cu dizabilităţi mentale – toţi 310 sunt băieţi. 103 dintre ei sunt imobilizaţi, ne-a spus directoarea Lidia Popa. „Aceştia au numeroase probleme de sănătate şi sunt trataţi ca nişte bebeluşi – cu pampers şi mâncare lichidă”, spune ea. Pe tot parcursul mandatului, Vladimir Voronin a patronat această casă, iar directoarea zice că au realizat împreună multe proiecte şi ar avea multe de spus. „Până în 2005, am schimbat toate ţevile de apeduct, s-a reparat parţial acoperişul, s-a schimbat linoleumul. Fostul preşedinte ne-a donat două maşini, un microbuz şi o Skoda.” „Venea la fiecare sărbătoare. Pe lângă cadourile pentru copii, ne-a adus televizoare şi centre muzicale. Au fost multe”, spune Lidia Popa. „Cât a avut mandat, a avut grijă de casa de copii. După 2008, altcineva ne-a adus cadouri din partea partidului, el nu a mai venit”, continuă directoarea.

Acum, casa de copii a trecut în grija ministrei Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga. Aceasta a vizitat de vreo patru ori această instituţie, spune directoarea. Şi preşedintele interimar a fost aici de Crăciun, iar la 1 iunie – consilierul preşedintelui a felicitat copiii. Directoarea e de părere că acestora nu le lipseşte grija şi atenţia statului. Nici atunci, nici acum. „Problema noastră rămân salariile mici care nu răsplătesc eforturile angajaţilor”, conchide Popa.

În acelaşi timp, soţia fostului preşedinte, Taisia Voronin, a patronat casa de copii „Orăşelul Copilăriei” de la Pârâta, Dubăsari. Ludmila Robu, coordonatoare de proiect în cadrul acestei instituţii, zice că Taisia Voronin a fost mereu prezentă la sărbători. Şi în 2010, de Ziua Copiilor, i-a vizitat şi le-a adus cadouri. „Nimic nu s-a schimbat după 2008. Aici nu e legat de politică”, a mai adăugat Robu.

„Nu s-au lepădat de noi”

Cei doi patroni ai şcolii-internat auxiliare din Grinăuţi-Moldova, Ocniţa, continuă să ajute copiii şi administraţia şcolii. Directorul Veaceslav Demciuc spune că, în 2004, când a venit la conducere, patronii şcolii erau de la Ministerul Finanţelor, iar în 2006 – au trecut sub patronajul combinatului de vinuri şi coniac „Barza Albă” şi al Biroului Relaţii Interetnice (BRI). „Multe am realizat împreună: am schimbat ferestrele, a fost reparată reţeaua electrică, a fost adus utilaj pentru bucătărie şi spălătorie, am construit o minifermă”. Atunci când s-a schimbat guvernarea, Demciuc a înţeles că patronii au rămas aceiaşi şi s-a bucurat. „Acum avem alte proiecte – vrem să facem şi o grădiniţă pentru copii, pe lângă ateliere. Aici îi învăţăm croitoria, frizeria, prelucrarea lemnului, ceramica – câte ceva care i-ar putea ajuta să se descurce în viaţă”, zice Demciuc.

Şcoala primeşte permanent ajutoare de la agenţi economici şi de la donatori străini. „Cei de la Vama Briceni ne-au adus materiale pentru reparaţie şi am renovat izolatorul medical”, povesteşte directorul. Tot el spune că, la şcoală, ar trebui schimbate podelele. Avem nevoie de 50 mii de lei pentru scândură”.

BRI e deja de 4 ani alături de şcoala-internat auxiliară, în care sunt adăpostiţi 120 de copii cu dizabilităţi mentale. Vera Petuhov, vicedirectoarea BRI, zice că au participat la toate proiectele şcolii, fiind mereu prezenţi la sărbătorile de aici. „I-am ajutat cu benzină pentru transportarea copiilor la medici, cu rechizite şcolare, cu îmbrăcăminte. Am adus cadouri cu ajutorul donatorilor găsiţi de noi şi al organizaţiilor etnoculturale cu care colaborăm. Doar cadourile aduse copiilor de 1 iunie şi de Crăciun sunt din bugetul Biroului”, povesteşte vicedirectoarea.

Ministerele şi patronajele

Din decembrie 2009, MAI patronează şcoala-internat specială pentru hipoacuzici din Hârbovăţ, Călăraşi. Casa Naţională de Asigurări Sociale are grijă de şapte ani de casa de copii de tip familial Mânza, din Fârlădeni, Căuşeni, Ministerul Economiei a rămas fidel copiilor de la şcoala-internat pentru orfani şi copiii rămaşi fără îngrijirea părinţilor din Bender. Şcoala-internat specială pentru copii cu dizabilităţi locomotorii din oraşul Hânceşti este în continuare în grija Ministerului Finanţelor. Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene patronează de câţiva ani şcoala medie auxiliară-internat din Sărata Nouă, Leova, iar de curând – complexul pilot de pedagogie curativă „Orfeu” din Chişinău.

Şcoala-internat specială pentru copii surzi şi hipoacuzici din Cahul are de şapte ani acelaşi patron – Ministerul Apărării. Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale patronează şcoala internat specială pentru copii orbi şi slabvăzători din Bălţi. Tot la Bălţi, gimnaziul-internat se află sub patronajul Ministerului Mediului. Casa-internat pentru copii cu deficienţe mintale din Orhei, după cum a precizat şi directoarea casei, e în grija Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei. Din 2001, Casa de copii din Cernoleuca, Donduşeni, e patronată de SA „Moldtelecom”.
În total, în R. Moldova funcţionează 54 de astfel de instituţii, subordonate Ministerului Educaţiei: 2 case de copii, 15 şcoli de tip internat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijire părintească, 3 şcoli-internat sanatoriale, 7 instituţii speciale pentru copii cu deficienţe fizice şi senzoriale şi 24 de şcoli-internat auxiliare.

Natalia Dabija