Obligaţi să se întâlnească cu Lupu

219-lupu1Anunţuri despre eveniment în unităţi de transport, maşini ale poliţiei care au împânzit zona, oameni în civil la fiecare colţ al clădirii, lecţii cu program redus, elevi şi profesori obligaţi să vină la Liceul Teoretic Răzeni. Toate astea pentru că acolo fusese stabilită o întâlnire electorală cu Marian Lupu.

Aşadar, luni, 9 martie, satul Răzeni l-a găzduit pe preşedintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu. Chiar şi autocarele de pe ruta Chişinău-Răzeni au aplicate pe geamuri anunţuri spaţioase despre vizita de la Răzeni a lui Marian Lupu. Deşi unii şoferi nu au fost de acord cu amplasarea unor astfel de anunţuri, informaţia a fost aplicată fără voia lor. «Am fost obligaţi să lipim în unităţile de transport pe care le conducem aceste anunţuri», ne-a spus şoferul fără a-şi dezvălui identitatea, dar şi fără a specifica cine anume i-a obligat să facă acest lucru.

Elevi forţaţi să vină la întâlnire

În sat lumea era în aşteptare. Unii profesori şi elevi erau însă nemulţumiţi. “Ni s-a spus că prezenţa profesorilor şi a elevilor este obligatorie. Mai mult decât atât, lecţiile au fost mai scurte, pentru a putea reuşi să fim prezenţi la întâlnirea cu preşedintele Parlamentului”, ne-a spus o profesoară din Răzeni. “Doamne fereşte ce se întâmplă dacă în zilele celelalte le dăm voie elevilor cu 5 minute înainte de sunet! Acum, în astfel de scopuri, nimeni nu zice nimic”, a mai spus profesoara, fără să-şi divulge identitatea, pentru a nu avea probleme cu şefii. “Ce s-ar întâmpla dacă ar veni altcineva? Cu siguranţă, nu s-ar fi luat asemenea decizii”, ne-a spus Ion, un elev din Răzeni. “În loc să ne pregătim de ore, trebuie să ascultăm ce zice Lupu. Măcar dacă am fi avut drept de vot”, ne-a mai spus tânărul de 15 ani.

Liceul Teoretic din Răzeni, locul unde s-a desfăşurat întâlnirea, era ticsit cu persoane în civil, dar care atrăgeau privirile publicului, fiind cei care trebuiau să asigure ordinea şi paza preşedintelui Parlamentului. Automobile poliţieneşti se aflau la fiecare colţ al clădirii. Oamenii spun că atât de mulţi poliţişti la ei în comună sunt doar atunci când e vreo sărbătoare.

Ajunşi la locul desfăşurării evenimentului, descoperim o sală plină. O mare parte dintre cei prezenţi sunt tineri. Mai mulţi dintre ei – minori, fără drept de vot.

219-lupu2Lupu, un comunist atipic

Intrarea lui Marian Lupu în scenă a fost anticipată de demonstrarea, pe un ecran vast, a unor succese ale guvernării comuniste, în cifre. Datele au fost prezentate în raport cu cele ale guvernărilor anterioare. După ce a fost prezentat de către Maia Radilov, consilier de Ialoveni, candidată la funcţia de deputat cu nr. 20 pe lista PCRM, Marian Lupu a intrat în rol. Spre deosebire de colega sa de partid, nu a citit de pe foi scrise din timp, având ochii mereu aţintiţi spre alegători. A ţinut un discurs într-o română aproape perfectă.

Lupu a precizat că o schimbare a regimului politic în R. Moldova ar conduce, inevitabil, la o destabilizare a situaţiei economice şi sociale. “Am reuşit ca niciun cetăţean să nu piardă vreun bănuţ de pe conturi”. La acest moment, cineva, din sală, întrebă: “Păi, cum să-i pierdem dacă nu-i avem?”.

Preşedintele Parlamentului le-a răspuns celor care susţin că după alegeri leul se va deprecia că “aceste speculaţii sunt pasibile de răspundere, conform legii. Noi vom face pe dracu-n patru ca situaţia de acum să se menţină. Nu mergem la alegeri să pierdem, ci să câştigăm”, a mai declarat Lupu.

Acesta le-a promis tinerilor prezenţi că până în 2013 învăţământul superior va fi gratuit în totalitate, iar studenţii cu note de la 8 în sus vor fi asiguraţi cu burse. “Un student de astăzi este un specialist mâine. Este important ca bursele să fie îndreptate către studenţii cu rezultate bune”.

Pentru unii, indiferenţă totală

Dar, încet, rând pe rând, mai mulţi tineri, veniţi probabil forţat la această întâlnire, au părăsit sala, demonstrând o totală indiferenţă faţă de cele spuse de Marian Lupu. Alţii, însă, nu aveau nicio problemă şi ascultau cu atenţie discursul electoral al preşedintelui Parlamentului.

Deşi subtil, acesta i-a atins prin vorbe pe toţi rivalii PCRM. “Nu am spus şi nici nu voi spune niciun cuvânt murdar despre celelalte partide, pentru că politicienii trebuie să înţeleagă că, în R. Moldova, a venit timpul ca o campanie electorală să fie desfăşurată cât mai curat posibil, fiindcă a veni şi a murdări pe cineva este uşor. Consider că un asemenea comportament este o lipsă de respect pentru electorat, fiindcă alegerile vin şi pleacă, dar organele de dirijare a ţării rămân. Cum se comportă în campania electorală, aşa se vor comporta şi după ea”, a afirmat Lupu.
În campanie se cheltuiesc mulţi bani, nu milioane de lei, ci milioane de dolari. Cei care îi cheltuiesc vor dori neapărat să-i recupereze, pentru că aşa e în orice investiţie.

Spre final, Marian Lupu i-a îndemnat pe locuitorii Răzeniului să-i “gonească pe cei care promit că, în jumătate de an, vor mări salariile până la 1000-1500 de dolari”.

“O mie de lei şi votez comuniştii”

În centrul satului, în tot acest timp – altă lume. Oameni care îşi vedeau de treabă, fără să le pese de celebrul lor oaspete. Unii, totuşi, se declarau nemulţumiţi că nu au putut asista la întrunire. “Au grămădit copii care sunt în clasa a 5-a şi i-au aşezat pe scaune. Cum să mă duc eu acolo? Nu rezist să stau în picioare atâta timp”, ne-a spus Vladimir R. “Asta nu-i dreptate. Îs mai răi câinii ca stăpânii. Chiar am vrut să mă duc, dar văd că nu există respect pentru cei mai în vârstă”, s-a mai plâns bătrânul.

Şi Tatiana Toma şi-a exprimat dorinţa de a participa la întâlnire. “Aş fi avut multe întrebări pentru preşedinte, dar nu am fost la curent că vine la noi în sat”, ne-a relatat femeia.

Concluzia a dat-o Andrei Morozov, un oaspete întâmplător, venit la Răzeni, participant la întâlnirea electorală cu Marian Lupu. “Să-mi dea o mie de lei şi votez cu ei, altfel nu. Toţi vor să se îmbogăţească pe seama votului nostru, nimeni nu ne vrea binele. De ce i-am asculta?”, explica bărbatul.

Victor MOŞNEAG

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

7 comentarii

 1. alex

  Bun articol…se ridica ziarul de garda…dar de ce nu e pus mai in fataacest material? E mai buna tema asta decat cea pe care ati dat-o voi…Oricum, e bine…Trebuie de urmarit, pentru ca in sat la niste rude au dat cate o suta de lei comunistii ca sa fie votati

 2. razeni

  si-a gasit la razeni scarba asta de lupu. in satul care a dat 2 dintre cei mai mai romani din istorie. in cinstea lui ion inculet razeniul te renega, lup vandut ocupantilor!

 3. costin

  marian lupu .ce frumos nume romanesc pentru o asa mare canalie ordinara tradatoare de neam si tara ! individul nu poate starni decat voma romanilor neingenunchiati din basarabia .acest iuda si-a vanduti strabunii sai ,care au aparat de multe ori si cu arma in mana pamantul sfant al basarabiei moldo-romane .cum mai are tupeul sa se arate in fata urmasilor lui stefan si sa isi verse otrava peste capurile bietilor moldoveni ? p.comunistilor a devenit simbolul oprimarii si al saraciei .un partid al veneticilor si al stapanilor lor de la moscova .nu trebuie sa existe decat un singur raspuns al romanilor basarabeni – izolarea totala a pcrm si a aliatilor sai !

 4. P.S.

  Trebue de introdus si la noi(ca in Grecia si alte tari din UE)votarea obligatorie ca cei care nu participa la votare si fac pe plac guvernarii sa nu mai aiba drept moral sa se plinga pe viata grea.Si nu e chiar asa de rau,cum spun unii,ca va fi pusa stampila votat in buletin,asa se va vedea pozitia civica a fiecaruia.

 5. Victor

  Cred si eu ca trebuie de introdus votul obligatoriu…Astfel suntem si noi ca in bancul ala:
  -Tu de ce nu votezi?
  -Dar totuna ca votul meu nu conteaza
  -Daca toi ar fi asa “destepti” ca tine ce s-ar alege cu noi?
  -Pai , nu toti sunt asa destepti…
  Concluzia, la noi toti se cred destepti si spun ca votul lor nu va schimba nimic…Dar, s e inseala amarnic…Ce pacat.

 6. costin

  Externe

  Voronin, mai tare ca Horthy: «R. Moldova este un stat maritim»
  16-03-2009

  Galerie Foto Stiri din aceeasi Categorie
  Frauda online. „Parintele“ World Wide Web a luat „teapa“ pe internet
  Israelul, in pericol. Franta investeste in dezvoltarea nucleara a tarilor arabe
  Osama s-a suparat pe fratii musulmani

  “R. Moldova a devenit stat maritim”, a spus Vladimir Voronin cand a inaugurat terminalul petrolier de la Giurgiulesti. Pe data de 17 martie, tot aici se inaugureaza si cursa maritima Giurgiulesti-Istanbul-Giurgiulesti pentru turisti, anunta firma de stat Portul Fluvial Ungheni. Nava de pasageri “Printesa Elena” va putea transporta 145 de oameni la Istanbul, unde stationeaza doua zile. Traversarea Marii Negre dureaza 32 de ore. Biletele se pot cumpara de la casele din Portul Giurgiulesti. Calatorii pot transporta cu ei gratuit bagaje de 60 de kilograme. In costul biletului se includ trei mese pe zi si cazarea la bordul navei pe durata stationarii la Istanbul.

  Bascanul comunistilor de la Chisinau a facut ca eroii umoristilor de la “Planeta Moldova”: exasperati ca parintii ii tot intrebau cine le va da o cana de apa la batranete, doi flacai plecati in lumea larga reusesc sa aduca Prutul, Marea Neagra si oceanul prin orgada batranilor. Ca sa-i sature de apa! Dincolo de orice gluma, Voronin este mai tare ca amiralul Horthy, care nu a izbutit sa transforme Balatonul in Marea Sarmatica, in legatura directa cu Marea Mediterana. Mai mult, Voronin a luat-o si inaintea marinarului Traian Basescu, fiindca Romania nu are curse regulate pentru pasageri pe ruta Constanta-Istanbul, chiar daca a venit Elena Udrea la timona turismului. Gata, s-a dat! Multi romani vor trece pe la Galati spre Giurgiulesti si vor face o calatorie de vis cu ucrainence la bord. Portul International Giurgiulesti este administrat de compania olandeza Danube Logistics SRL, care a concesionat aici 800 de hectare pentru o perioada de 99 de ani. Pe unde erau intreprinzatorii din Romania cand se cocea un asemenea proiect? In portul Giurgiulesti s-au investit deja peste 37 de milioane de dolari. Terminalul petrolier de-aici va transporta peste 30 000 de tone de titei pe an. Acelasi Voronin a decretat 2009 drept an jubiliar – se sarbatoresc 650 de ani de la constituirea statului moldovenesc. “Guvernul RM face o greseala atunci cand speculeaza pe marginea acestor date si incearca sa asigure o continuitate intre statalitatea Tarii Moldovei ca stat medieval si statalitatea R. Moldova. Cautarea radacinilor istorice in statalitatea medievala nu are o justificare suficienta. RM, ca stat contemporan, isi are are inceputurile la 1991. Nu putem vorbi despre o statalitate a RM cu radacini de 650 de ani”, a spus Sergiu Musteata, presedintele Asociatiei Istoricilor de la Chisinau. In ineptia lui de caimacam Vogoride, Voronin neaga indirect Unirea din timpul lui Alexandru Ioan Cuza. Veteranii Razboiului de Independenta din 1992 au organizat pe 14 martie o pomenire pe platoul de lupta de la Cosnita, pentru a-i comemora pe basarabenii cazuti la datorie in luptele cu mercenarii Rusiei de pe Nistru. “Meritul voluntarilor si politistilor de pe platoul de la Cosnita a fost constituirea celui de-al doilea front moldovenesc, astfel incat planurile separatistilor in aceasta zona au fost spulberate”, a explicat Eduard Maican, presedintele Uniunii Nationale a Veteranilor. La 14 martie 1992, la Cosnita s-a deschis cel de-al doilea front contra Armatei a 14-a. Si cum Voronin este bascan la Marea Neagra, el e tot mai lacom, nu-l mai incape georepublica Molotov. Cica mergea cu tovarasa Taisia Voronina prin Chisinau. Si intreaba Taisia: “Vladimir Nikolaevici, a cui este banca asta?” “A fisiorului nostru, Oleg”. “Si restaurantul de colo?” “Tot a fisiorului nostru firesti…” “Dar farmacia din colt si pizzeria de peste mana?” “Pai… tot a lui, Taisia, ce dracu…” “Bine, Vladimir Nikolaevici, dar in republica asta numai copchilu nostru lucreaza?” In acelasi spirit, Voronin i-a scris pe 6 octombrie 2008 presedintelui kazah Nursultan Nazarbaev sa interzica firmei ASDCOM sa mai activeze in Kazahstan. “Stimate Nursulatan Abisevici, asa-numitul om de afaceri “moldovean” Anatol Stati se ocupa cu extragerea petrolului si gazelor pe pamantul Kazahstanului. In realitate, in acest business nu exista nimic moldovenesc, decat locul de nastere al omului de afaceri. Dupa ce si-a ascuns veniturile de pe urma activitatilor anterioare din Romania si Turkmenia in zone internationale off-shore, el se prezinta acum ca un investitor strain”, spune Voronin in scrisoare. El il acuza pe Anatol Stati ca foloseste banii castigati din Kazahstan pentru investitii in… “Sudanul de Sud” (Darfur). “Creånd un lobby corupt, el pune la cale si finanteaza actiuni propagandistice, finanteaza intr-o forma netransparenta formatiuni politice, aflate in opozitie fata de puterea actuala”, adauga presedintele “statului maritim”. Oleg Voronin e stapan si peste televiziunea “Sunt TV”, care retransmitea dincolo de Prut TVR1, TVR International, National TV, N24, Realitatea TV, B1, ProTV etc. TVR i-a interzis lui Iurie Rosca, proprietarul televiziunii “EU TV”, sa mai retransmita emisiunile TVR International fiindca presedintele PPCD prea ii ataca acolo pe liderii opozitiei pro-europene de la Chisinau, dar ii promova pe Voronin si pe comunistii lui. “Flux” ne asigura ca Dorin Chirtoaca ar avea legaturi “cu KGB si cu Securitatea ceausista”. Marca Iurie Rosca! Dorin Chirtoaca avea vreo 9 ani in 1989. Acelasi ziar ne asigura ca “multimilionarul Calin Vieru este mason si vinde droguri”. Fiul poetului a negat. “Sunt membru al Asociatiei Obstesti “Marea Loja a Moldovei”, care nu are nimic in comun cu lojele masonice, care sunt niste structuri si organizatii supersecrete. Asociatia Marea Loja a Moldovei, pe care o reprezint, este o organizatie obsteasca care are drept scop promovarea valorilor culturale in R. Moldova si care este oficializata chiar de Ministerul Justitiei”, a explicat Calin Vieru. Una peste alta, Georepublica Molotov este, alaturi de Gabon si Ghana, printre statele cele mai vulnerabile la efectele crizei mondiale. In schimb, conform Oficiului National al Registrului Comertului de la Bucuresti, oamenii de afaceri din Basarabia au investit in Romania peste 1,6 milioane de euro in luna ianuarie. In aceeasi luna de criza, campioana investitiilor din Romania este compania Ford, cu 260 de milioane de dolari, urmata de firma Schaefler din Germania, cu 64,3 milioane.

  Viorel Patrichi

 7. Emma

  Stimaţi prieteni basarabeni, eu cred că măcar o parte dintre voi s-au săturat de minciunile comuniştilor spuse pe nemestecate. Eu cred că este absurd ca oamenii locurilor cu drept de vot să le mai acorde încă o dată încrederea necondiţionată acestor şmecheri cu state de plată la Kremlin. De altfel, chiar dacă Voronin minte cu neruşinare când spune că nu-i adevărat, Serghei Lavrov a făcut publică intenţia Rusiei de a investi în continuare în acest partid. O altă problemă (gravă!) ar fi lipsa de coordonare a acţiunilor opoziţiei ale cărei lideri au început deja să se scuipe reciproc, făcând în acest fel drumul mai uşor comuniştilor de teapa boului românesc de mai sus, cel cu vizita la Răzeni. Divide et impera are, după cum se vede, aplicabilitate în biata Basarabie sfârtecată de orgoliile personale ale unor “lideri”. Cât despre accederea în structurile europene, mai va! În primul rând nu vrea Voronin şi în al doilea rând, chiar dacă ar vrea, nu s-ar putea. Occidentalii s-au săturat de atâta război rece şi nu cred că vor mai accepta intrarea unei ţări în UE care are în frunte un partid de mincinoşi şi idioţi, chiar dacă Moldova şi-a manifestat disponibilitatea pentru economia de piaţă. Ar fi interesant de aflat cine controlează afacerile din Basarabia. Nu cumva…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *