Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Obligaţi să se întâlnească cu…

Obligaţi să se întâlnească cu Lupu

219-lupu1Anunţuri despre eveniment în unităţi de transport, maşini ale poliţiei care au împânzit zona, oameni în civil la fiecare colţ al clădirii, lecţii cu program redus, elevi şi profesori obligaţi să vină la Liceul Teoretic Răzeni. Toate astea pentru că acolo fusese stabilită o întâlnire electorală cu Marian Lupu.

Aşadar, luni, 9 martie, satul Răzeni l-a găzduit pe preşedintele Parlamentului R. Moldova, Marian Lupu. Chiar şi autocarele de pe ruta Chişinău-Răzeni au aplicate pe geamuri anunţuri spaţioase despre vizita de la Răzeni a lui Marian Lupu. Deşi unii şoferi nu au fost de acord cu amplasarea unor astfel de anunţuri, informaţia a fost aplicată fără voia lor. «Am fost obligaţi să lipim în unităţile de transport pe care le conducem aceste anunţuri», ne-a spus şoferul fără a-şi dezvălui identitatea, dar şi fără a specifica cine anume i-a obligat să facă acest lucru.

Elevi forţaţi să vină la întâlnire

În sat lumea era în aşteptare. Unii profesori şi elevi erau însă nemulţumiţi. „Ni s-a spus că prezenţa profesorilor şi a elevilor este obligatorie. Mai mult decât atât, lecţiile au fost mai scurte, pentru a putea reuşi să fim prezenţi la întâlnirea cu preşedintele Parlamentului”, ne-a spus o profesoară din Răzeni. „Doamne fereşte ce se întâmplă dacă în zilele celelalte le dăm voie elevilor cu 5 minute înainte de sunet! Acum, în astfel de scopuri, nimeni nu zice nimic”, a mai spus profesoara, fără să-şi divulge identitatea, pentru a nu avea probleme cu şefii. „Ce s-ar întâmpla dacă ar veni altcineva? Cu siguranţă, nu s-ar fi luat asemenea decizii”, ne-a spus Ion, un elev din Răzeni. „În loc să ne pregătim de ore, trebuie să ascultăm ce zice Lupu. Măcar dacă am fi avut drept de vot”, ne-a mai spus tânărul de 15 ani.

Liceul Teoretic din Răzeni, locul unde s-a desfăşurat întâlnirea, era ticsit cu persoane în civil, dar care atrăgeau privirile publicului, fiind cei care trebuiau să asigure ordinea şi paza preşedintelui Parlamentului. Automobile poliţieneşti se aflau la fiecare colţ al clădirii. Oamenii spun că atât de mulţi poliţişti la ei în comună sunt doar atunci când e vreo sărbătoare.

Ajunşi la locul desfăşurării evenimentului, descoperim o sală plină. O mare parte dintre cei prezenţi sunt tineri. Mai mulţi dintre ei – minori, fără drept de vot.

219-lupu2Lupu, un comunist atipic

Intrarea lui Marian Lupu în scenă a fost anticipată de demonstrarea, pe un ecran vast, a unor succese ale guvernării comuniste, în cifre. Datele au fost prezentate în raport cu cele ale guvernărilor anterioare. După ce a fost prezentat de către Maia Radilov, consilier de Ialoveni, candidată la funcţia de deputat cu nr. 20 pe lista PCRM, Marian Lupu a intrat în rol. Spre deosebire de colega sa de partid, nu a citit de pe foi scrise din timp, având ochii mereu aţintiţi spre alegători. A ţinut un discurs într-o română aproape perfectă.

Lupu a precizat că o schimbare a regimului politic în R. Moldova ar conduce, inevitabil, la o destabilizare a situaţiei economice şi sociale. „Am reuşit ca niciun cetăţean să nu piardă vreun bănuţ de pe conturi”. La acest moment, cineva, din sală, întrebă: „Păi, cum să-i pierdem dacă nu-i avem?”.

Preşedintele Parlamentului le-a răspuns celor care susţin că după alegeri leul se va deprecia că „aceste speculaţii sunt pasibile de răspundere, conform legii. Noi vom face pe dracu-n patru ca situaţia de acum să se menţină. Nu mergem la alegeri să pierdem, ci să câştigăm”, a mai declarat Lupu.

Acesta le-a promis tinerilor prezenţi că până în 2013 învăţământul superior va fi gratuit în totalitate, iar studenţii cu note de la 8 în sus vor fi asiguraţi cu burse. „Un student de astăzi este un specialist mâine. Este important ca bursele să fie îndreptate către studenţii cu rezultate bune”.

Pentru unii, indiferenţă totală

Dar, încet, rând pe rând, mai mulţi tineri, veniţi probabil forţat la această întâlnire, au părăsit sala, demonstrând o totală indiferenţă faţă de cele spuse de Marian Lupu. Alţii, însă, nu aveau nicio problemă şi ascultau cu atenţie discursul electoral al preşedintelui Parlamentului.

Deşi subtil, acesta i-a atins prin vorbe pe toţi rivalii PCRM. „Nu am spus şi nici nu voi spune niciun cuvânt murdar despre celelalte partide, pentru că politicienii trebuie să înţeleagă că, în R. Moldova, a venit timpul ca o campanie electorală să fie desfăşurată cât mai curat posibil, fiindcă a veni şi a murdări pe cineva este uşor. Consider că un asemenea comportament este o lipsă de respect pentru electorat, fiindcă alegerile vin şi pleacă, dar organele de dirijare a ţării rămân. Cum se comportă în campania electorală, aşa se vor comporta şi după ea”, a afirmat Lupu.
În campanie se cheltuiesc mulţi bani, nu milioane de lei, ci milioane de dolari. Cei care îi cheltuiesc vor dori neapărat să-i recupereze, pentru că aşa e în orice investiţie.

Spre final, Marian Lupu i-a îndemnat pe locuitorii Răzeniului să-i „gonească pe cei care promit că, în jumătate de an, vor mări salariile până la 1000-1500 de dolari”.

„O mie de lei şi votez comuniştii”

În centrul satului, în tot acest timp – altă lume. Oameni care îşi vedeau de treabă, fără să le pese de celebrul lor oaspete. Unii, totuşi, se declarau nemulţumiţi că nu au putut asista la întrunire. „Au grămădit copii care sunt în clasa a 5-a şi i-au aşezat pe scaune. Cum să mă duc eu acolo? Nu rezist să stau în picioare atâta timp”, ne-a spus Vladimir R. „Asta nu-i dreptate. Îs mai răi câinii ca stăpânii. Chiar am vrut să mă duc, dar văd că nu există respect pentru cei mai în vârstă”, s-a mai plâns bătrânul.

Şi Tatiana Toma şi-a exprimat dorinţa de a participa la întâlnire. „Aş fi avut multe întrebări pentru preşedinte, dar nu am fost la curent că vine la noi în sat”, ne-a relatat femeia.

Concluzia a dat-o Andrei Morozov, un oaspete întâmplător, venit la Răzeni, participant la întâlnirea electorală cu Marian Lupu. „Să-mi dea o mie de lei şi votez cu ei, altfel nu. Toţi vor să se îmbogăţească pe seama votului nostru, nimeni nu ne vrea binele. De ce i-am asculta?”, explica bărbatul.

Victor MOŞNEAG