Oamenii legii contra cetăţenilor

Cetăţenii R. Moldova continuă să fie întemniţaţi în închisorile din regiunea transnistreană, unde sunt ţinuţi în condiţii inumane, ceea ce le afectează sănătatea şi le pune în pericol viaţa. În timp ce “organele de drept” din Transnistria acţionează ilegal, colaboratorii din partea dreaptă a Nistrului tolerează aceste ilegalităţi. Deseori, nimeni nu poartă răspundere pentru astfel de acţiuni.

Deşi crimele/infracţiunile celor peste 2000 de deţinuţi care se află în închisorile transnistrene, precum şi instanţele de drept care au decis privarea de libertate a acestora, provoacă numeroase suspiciuni, soarta acestor persoane, în mare parte, este imprevizibilă chiar şi pentru cei apropiaţi.

Deţinut politic pentru răspândirea unor afişe electorale

Recent, mama unuia dintre tinerii întemniţaţi în rmn s-a plâns că fiul ei, care are probleme de sănătate, “nu primeşte niciun ajutor medical”.

Alexandru Coliban, de 22 de ani, a fost condamnat la 2,6 ani pentru “denigrarea liderului transnistrean”. El este acuzat de către organele transnistrene că ar fi recrutat persoane care au distribuit afişe electorale împotriva lui Evgheni Şevciuk în campania electorală pentru “alegerile prezidenţiale” din 11 septembrie 2011, în regiunea transnistreană. Ei au fost reţinuţi la Grigoriopol. Alexandru, sigur de nevinovăţia sa, a recunoscut că ar fi fost organizatorul acestor activităţi. Astfel, ceilalţi membri ai grupului au fost eliberaţi.

La 9 septembrie 2012, tânărul a fost condamnat la 2,8 ani privaţiune de libertate. La 9 octombrie 2012, ca urmare a examinării recursului depus la “judecătoria supremă din Tiraspol”, pedeapsa a fost redusă la 2,6 ani privaţiune de libertate. Respectiv, începând cu 9 iunie 2012, Alexandru Coliban se află în detenţie ilegală la Tiraspol, detenţia sa fiind exclusiv pe “motive politice”, susţine avocatul acestuia. Toate produsele de “denigrare” au fost prezentate public prin intermediul mass-media locale nu o singură dată.

“Astfel, impactul răspândirii unor afişe electorale denigratoare pe stâlpi, în opinia noastră, este incomparabil cu impactul difuzării acestor afişe la televiziune, însă pentru această difuzare nu a fost sancţionat nimeni, cel puţin penal”, spune juristul Pavel Postică. Asociaţia Promo-Lex intenţionează să conteste la CEDO acest caz. De asemenea, potrivit Biroului pentru reintegrare, cazul a ajuns în atenţia expertului ONU pentru drepturile omului în regiunea transnistreană, precum şi a partenerilor internaţionali din cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.

Divulgarea datelor cu caracter personal

Astfel de cazuri, însă, nu sunt singulare, iar soluţionarea lor este întotdeauna dificilă. O problemă majoră rămâne cea a divulgării datelor cetăţenilor R. Moldova, inclusiv a datelor cu caracter personal. Acest lucru îl afirmă şi Alexandru Zubco, jurist Promo-Lex: “La sesizarea Tiraspolului, Chişinăul a transmis informaţii, inclusiv informaţii cu caracter personal. Am raportat deja câteva cazuri în care pesoanele au fost transportate în regiunea transnistreană cu ajutorul colaboratorilor organelor de poliţie a R. Moldova”. Juristul Promo-Lex mai susţine că se desfăşoară anumite anchete de serviciu şi s-au înregistrat şi rezultate: “Unele persoane implicate sunt deja sancţionate”.

Este şi cazul lui Alexandru Saposciuc. Tânărul a fost extrădat “organelor de drept” din partea stângă a Nistrului, după ce ar fi părăsit armata transnistreană şi s-a stabilit cu traiul la Mândâc, r. Drochia. Ulterior, potrivit datelor MAI, cei doi poliţişti care au fost implicaţi în acest caz, Dumitru Doineac, locotenent-major de poliţie, şi Vitalie Josanu, locotenent-colonel de poliţie, au fost concediaţi. Anual se înregistrează unu-două cazuri similare. Totuşi, Alexandru Zubco consideră că sunt mult mai multe cazuri de acest gen, doar că “victimele se tem să anunţe despre ele”.

Olga BULAT

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

 1. Mara

  Câtă tristete se vede pe fata acestei mame, neajutorata si neaparata de tara in care trăiește!
  Este o asemanare între chipul indurerat al Svetlanei , mama lui Alexandru Coliban, si a Maicăi Maria , mama lui Isus Hristos. Pt ca o mama poate suporta mai ușor propria durere decât durerea si chinurile propriului copil!
  Iar nemernicii si hienele de deputați, miniștri, procurori, judecători … Nu știu cum sa imparta sferele de influența!
  IATA dle Timofti, o mama si un fiu patriot, care merita o MEDALIE , ACUMA , CÂT MAI SUNT IN VIAȚA!
  DNA Svetlana, va compatimesc si va susțin, si imi cer iertare pt toți cei birocrati din fruntea Moldovei, ce au obligația sa facă maximum pt apărarea voastra, dar sunt lași si nepasatori. Imi cer ertare pt ca e vina noastră , a tuturor, ca i-am ales, le-am incredintat ceia ce nu au meritat- viața fiecăruia din noi!
  Domnul sa va ajute si sa va aibă in grija lui cea mare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *