O nouă versiune rusească a ultimatumului sovietic din 28 iunie 1940

Rusia vrea consulat la Tiraspol. Ministrul de Externe, I. Leancă,  şi doi dintre liderii AIE, M. Lupu şi M. Ghimpu,
susţin că cererea Moscovei nu întruneşte condiţiile necesare. Şeful statului, N. Timofti, le cere ruşilor să-şi retragă
mai întâi trupele din Transnistria, iar premierul V. Filat  spune Rusiei “da”.

Cum explicaţi situaţia? Ce credeţi că va urma?

 

Alecu Reniţă, Asociaţia “Primul Parlament”

Moscova ar putea deschide câte un consulat în fiecare sat din Transnistria, fără să întrebe Chişinăul, dar ca să arate lumii că ar fi un “stat civilizat”, ne obligă să le acoperim noi abuzurile. E un model tipic rusesc. Să ne amintim de ultimatumul din iunie 1940. După ce a intrat cu tancurile în Basarabia şi Bucovina de Nord, în loc să atribuie României meritul de a fi evitat un război, Rusia a trâmbiţat în lume că Bucureştiul i-ar fi recunoscut dreptul asupra celor două provincii româneşti. Rusia, de 20 de ani deja, ţine sub ocupaţie militară şi administrativă estul RM, iar de ochii lumii zice că apără pacea la Nistru. Cred că trebuie pus punct. Chişinăul trebuie să dea dovadă de unitate. Poziţia şefului satatului, care merită remarcată, trebuie să devină una generală. R.Moldova trebuie să ceară tot mai insistent ajutorul SUA, UE şi al Chinei în retragerea armatei ruse şi reîntoarcerea Transnistriei în componenţa sa.

Alexandra Cann, vicepreşedintă PNL

Părerile la “vârf”s-au împărţit, dar majoritatea, totuşi, înclină, spre “nu”. Nu acestui consulat la Tiraspol. Şi cu Bălţiul a fost o grabă. Are dreptate dl preşedinte Timofti şi poziţia sa merită tot respectul. Atât timp cât Rusia nu şi-a onorat niciun angajament, internaţional sau bilateral, în “problema transnistreană”, cred că trebuie să punem punct jocurilor Rusiei. La ce-i trebuie Moscovei consulat la Tiraspol, într-un teritoriu ocupat de ea, în care regimul, armata, poliţia, securitatea şi tot ce decide dincolo de Nistru este rusesc?  Ale cui drepturi să apere Rusia, ale căror “concetăţeni”? De cine să-i apere, dacă ei sunt supraapăraţi acolo? Speculaţii. Rusia vrea, cu mâinile Chişinăului, să mai legalizeze o ilegalitate în Transnistria: un serviciu consular clandestin la Tiraspol. Ce trebuie să facă Chişinăul? Dacă nu are soluţii, să ceară Unirea cu România. E cea mai bună soluţie pentru R. Moldova.

Tudor Botnaru, ex-ministru al Securităţii

Poziţiile Chişinăului nu sunt diferite, ele variază doar ca mesaj. Nu cred că se va trece peste interesele naţionale ale R. Moldova şi acest lucru a fost exprimat clar de ministrul Leancă. Însă, problema nu e simplă. Rusia s-a deprins să-şi rezolve problemele fie prin forţă armată, fie prin constrângeri economice. Noi am trecut şi prin una, şi prin alta. Dar asta nu înseamnă că trebuie să ridicăm mâinile. Şi aşa plătim peste 400 USD metrul cub de gaze, unde să mai fim constrânşi? Nu cred că Rusia va deschide acest consulat la Tiraspol fără aprobarea Chişinăului. Asta ar însemna nerecunoaşterea suveranităţii R. Moldova. Ar fi un scandal internaţional prea mare. De aceea Moscova vrea să se legitimeze în Transnistria cu mâna Chişinăului. Cum va fi? Azi trebuie să  înceapă negocierile. Cred că vor dura. Nu cred că Rusia e gata să accepte cedări, inclusiv în problema retragerii armatei din Transnistria.

Anatol Ţăranu, analist politic

Nu cred că avem o divergenţă de opinii. Comentariile pe care le-a făcut V. Filat la declaraţiile ministrului Leancă şi ale preşedintelui Timofti arată că opiniile consună. Problema e că premierul, care are pe agenda sa cotidiană relaţiile economice cu Rusia, trebuie să fie mai atent la mesaj. Aşa văd eu lucrurile. Cât priveşte Rusia… Situaţia Rusiei e destul de vulnerabilă pe plan internaţional şi ea vrea, pe orice cale, să-şi legitimeze prezenţa în Transnistria… Regimul este nelegitim, prezenţa trupelor, la fel. Consulatul ar fi un punct de pornire, s-ar crea un precedent. Va reuşi Rusia? Nu cred. Iar dacă va reuşi, va trebui să plătească nişte compensaţii politice şi de altă natură, care, bănuiesc, vor implica costuri serioase pentru Rusia. Lucrurile, oricum, nu vor scăpa atenţiei formatului de negocieri 5+2, şi asta e în favoarea R. Moldova. Chişinăul trebuie să manifeste consecvenţă, inteligenţă, dar şi curaj.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. nic

  Urmasii Hoardei de Aur nu sunt oameni civilizati ei traiesc inca momentele de violenta din trecut

 2. vlad

  Hai , sa nu ne hranim cu iluzii : daca Rusia va reusi sa deschida consulat la Tiraspol, ea nicicand nu o”SA PLATEASCA NISTE COMPENSATII POLITICE SI DE ALTA NATURA”.Consecventa mai inteleg,dar cum poate omul MANIFESTA INTELIGENTA,daca altul se uda in capul lui ?!

 3. Straja

  Eu cred si chiar ii indemn pe cei responsabili sadea dovada de verticalitate , de onoare, daca vreti,sa dea dovada de inteligenta suprema celei rusesti si sa refuze consulatului de la Tiraspol asa cu se rfuza recunoasterea RMN ca stat aparte. Noi, cetatenii simpli, patrioti adevarati , nu vom permite si nu vom da acordul nicicind faptului ca Rusia sa ne tina sub ciobota lor, astazi in lume multe sau schimbat, si nu mai suntem singuri in fata pericolului rusesc ca in 1940.

 4. EXTREMA DREAPTA RM

  Trebuie sa analizam din istoria imperiilor, cum ele care se destrama si armonizate la viata moderna. Cum se destrama ele, pentru ca sunt state care nu-s separate si sunt state care se separa ori chiar dispar. De ce un stat castiga iar altul pierde totul? Cea mai bune solutie este de-a ajuta opozitia rusa se se intareasca, pentru ca ea, cand va veni la putere, ne va multumi vazind in noi un amic. Poporul rus sufera, serviciile secrete ruse le-au furat puterea politica.

 5. cântar

  Toată stima p/u Dnii Timofte şi Ghimpu!!!
  p/u Dl Reniţa (+);
  p/u Dna Can (+), dar trebuie de avut aşa politicieni, dar nu să luptaţi împreună cu Moscova, comuniştii împotriva la PL, cum aţi luptat alături de Dodon împotriva alegerii lui Chirtoacă ca Primar;
  p/u Dl Botnaru – (?), a-l apăraţi pe Dl Filat? Mai citiţi încă o dată poziţia Dlui Filat!;
  p/u Dl Ţaranu – vă numiţi “independent”, dar cetăţenii văd că sunteţi proFilat şi antiGhmpu. Regretabil!

 6. Gheorghe

  Rusilor acuma nu le ajunge acordul Moldovei pentru a se legifera in Nistrenia. Un consulat legal la tiraspol Va fi punctul de pornire Fiti atenti si analiuzati toti pasii facuti de Rusia in ultimul timp. 1-Au modernizat aerodromul. 2- Au modernizat contingentul,apropo au introdus chipurile din gresala armament care nu are nimic comun statutul fortelor de pacificare. 3- Se exzecuta o presiune totala pe toate fronturile,politice, economice,pentru a impune tara noastra sa faca pasii doriti de Moscova.Iata acum mai mult ca oricind trebue sa fim uniti pentru a invinge.URSS sa destramat dar imperiul raului a ramas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *