(Ne)vinovatul Iacob Gumeniţă

A 11-a amânare în dosarul lui Iacob Gumeniţă privind evenimentele din 7 aprilie. Judecătorul Sergiu Lazări a dispus miercuri, 16 februarie, amânarea procesului penal în şedinţa preliminară până pe 9 martie.

Decizia a fost luată ca urmare a solicitării lui Ion Vâzdoagă, reprezentantul legal al fostului comisar al capitalei, pe motiv că de la proces a lipsit reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi cel al Ministerului Finanţelor (MF).

Iacob Gumeniţă a venit la proces cu un sfert de oră înainte de ora stabilită pentru începerea şedinţei, îngândurat şi sobru. Acesta a refuzat să discute cu ZdG. „Nu am nici o plăcere să discut cu d-stră”, a precizat fostul comisar al Chişinăului. Procesul însă a început cu un sfert de oră mai târziu, pe motiv că a întârziat Ion Vâzdoagă, reprezentantul lui Gumeniţă.

Şedinţa a fost şi de această dată cu uşile închise. „Rămâneţi în coridor. Şedinţa este secretă”, a exclamat judecătorul Sergiu Lazări atunci când am încercat să intrăm în sala de judecată.

Peste aproximativ 20 de minute, judecătorul a anunţat că procesul se amână pentru a 11-a oară. Motivul invocat de Ion Vâzdoagă şi acceptat de judecătorul Lazări a fost absenţa de la şedinţă a  reprezentanţilor MAI şi MF, dar şi faptul că nu au fost prezente în sală toate părţile vătămate. Alexandru Caraman, procurorul care se ocupă de caz din partea Procuraturii Generale, a cerut demararea procesului.

„Procesul nici nu a început”, ne-a spus după şedinţă Teo Cârnaţ, avocatul lui Damian Hâncu. „Regretăm că a fost amânat procesul încă o dată. Suntem de părerea că judecătorul avea posibilitatea să examineze dosarul. Dacă mai mergem cu astfel de tempouri în continuare, în 3-4 ani nu vom examina cazul Gumeniţă”, crede Cârnaţ. Următoarea şedinţă de judecată este programată pentru ziua de 9 martie.

Pe 13 septembrie şi apoi repetat, pe 29 noiembrie, Ion Vâzdoagă a depus cereri de încetare a procesului penal în şedinţa preliminară, pe motiv că nu a fost respectată procedura legală faţă de Gumeniţă. Vâzdoagă cere ca clientul său să fie considerat nevinovat, pentru că probele împotriva lui Iacob Gumeniţă ar fi fost acumulate cu încălcarea legislaţiei. „Dacă se pronunţă şi se admit asemenea demersuri, atunci se pronunţă o sentinţă de încetare a procesului penal. Astfel, Gumeniţă ar fi declarat nevinovat”, explică Cârnaţ.

În dosarul lui Iacob Gumeniţă privind evenimentele din 7 aprilie figurează numele lui Sergiu Duminică, Vadim Andriuţă şi Damian Hâncu. În total, în proces sunt implicate 10 părţi vătămate. „Din două dosare, acum am rămas doar cu unul. Dacă Gumeniţă scapă nevinovat, eu nu mai am unde căuta dreptate. Nu înţeleg ce caut în acest dosar”, a remarcat la finalul şedinţei Sergiu Duminică, una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie care caută dreptatea prin instanţe.

Victor MOŞNEAG


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. comisariatul general de tortura

    Май ынтиндим олякы, поати яка, яка вин аноштри.

  2. Valentina Cușnir

    gravitatea constă în altceva!!! mai mult de zece victime, maltratate în comisariate trebuie să demonstreze că gumeniță și-a depășit atribuțiile în PMAN!!! Ați înțeles? Nu li se face dreptate victimelor, ci sunt folosite pentru spălarea obrazului mai și procurorilor!!! Cine să le recupereze pagubele victimelor?? Chiar dacă se va dovedi vinovăția lui gumeniță, el nu va răspunde pentru maltratările din comisariate și nici pentru arestările și omorurile din PMAN!!
    Este o capcană pentru victime!!!
    Exact ca și în cazul meu!! Eu trebuie să demonstrez în judecată că corduneanu și rusu și-au depășit atribuțiile și au făcut exces de putere!!! corduneanu mi-a arătat pumnii și a zis că nu el m-a bătut!! Că dacă mă lovea el, eu nu mă mai sculam!!! Nimeni nu se va interesa de expertiza medico-legală referitor la vătămările corporale, că nu au nimic cu depășirea atribuțiilor celor doi! Sper că ați înțeles ce schimbare pînă la capăt se face??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *