Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (Ne)vinovatul Iacob Gumeniţă

(Ne)vinovatul Iacob Gumeniţă

A 11-a amânare în dosarul lui Iacob Gumeniţă privind evenimentele din 7 aprilie. Judecătorul Sergiu Lazări a dispus miercuri, 16 februarie, amânarea procesului penal în şedinţa preliminară până pe 9 martie.

Decizia a fost luată ca urmare a solicitării lui Ion Vâzdoagă, reprezentantul legal al fostului comisar al capitalei, pe motiv că de la proces a lipsit reprezentantul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi cel al Ministerului Finanţelor (MF).

Iacob Gumeniţă a venit la proces cu un sfert de oră înainte de ora stabilită pentru începerea şedinţei, îngândurat şi sobru. Acesta a refuzat să discute cu ZdG. „Nu am nici o plăcere să discut cu d-stră”, a precizat fostul comisar al Chişinăului. Procesul însă a început cu un sfert de oră mai târziu, pe motiv că a întârziat Ion Vâzdoagă, reprezentantul lui Gumeniţă.

Şedinţa a fost şi de această dată cu uşile închise. „Rămâneţi în coridor. Şedinţa este secretă”, a exclamat judecătorul Sergiu Lazări atunci când am încercat să intrăm în sala de judecată.

Peste aproximativ 20 de minute, judecătorul a anunţat că procesul se amână pentru a 11-a oară. Motivul invocat de Ion Vâzdoagă şi acceptat de judecătorul Lazări a fost absenţa de la şedinţă a  reprezentanţilor MAI şi MF, dar şi faptul că nu au fost prezente în sală toate părţile vătămate. Alexandru Caraman, procurorul care se ocupă de caz din partea Procuraturii Generale, a cerut demararea procesului.

„Procesul nici nu a început”, ne-a spus după şedinţă Teo Cârnaţ, avocatul lui Damian Hâncu. „Regretăm că a fost amânat procesul încă o dată. Suntem de părerea că judecătorul avea posibilitatea să examineze dosarul. Dacă mai mergem cu astfel de tempouri în continuare, în 3-4 ani nu vom examina cazul Gumeniţă”, crede Cârnaţ. Următoarea şedinţă de judecată este programată pentru ziua de 9 martie.

Pe 13 septembrie şi apoi repetat, pe 29 noiembrie, Ion Vâzdoagă a depus cereri de încetare a procesului penal în şedinţa preliminară, pe motiv că nu a fost respectată procedura legală faţă de Gumeniţă. Vâzdoagă cere ca clientul său să fie considerat nevinovat, pentru că probele împotriva lui Iacob Gumeniţă ar fi fost acumulate cu încălcarea legislaţiei. „Dacă se pronunţă şi se admit asemenea demersuri, atunci se pronunţă o sentinţă de încetare a procesului penal. Astfel, Gumeniţă ar fi declarat nevinovat”, explică Cârnaţ.

În dosarul lui Iacob Gumeniţă privind evenimentele din 7 aprilie figurează numele lui Sergiu Duminică, Vadim Andriuţă şi Damian Hâncu. În total, în proces sunt implicate 10 părţi vătămate. „Din două dosare, acum am rămas doar cu unul. Dacă Gumeniţă scapă nevinovat, eu nu mai am unde căuta dreptate. Nu înţeleg ce caut în acest dosar”, a remarcat la finalul şedinţei Sergiu Duminică, una dintre victimele evenimentelor din 7 aprilie care caută dreptatea prin instanţe.

Victor MOŞNEAG