Nemţii vin şi se duc. Noi ce facem?

Ieri, 22 august, în R. Moldova s-a aflat într-o vizită oficială de jumătate de zi cancelarul Republicii Federale Germania, Angela Merkel. Înaltul oficial european s-a întâlnit la Chişinău cu preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti, cu premierul Vlad Filat, cu liderii fracţiunilor parlamentare. Merkel a discutat cu presa, a ţinut un discurs în Parlament şi, spre sfârşitul zilei, a depus flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare.

Sunt convins că acest eveniment istoric va marca relaţiile Republicii Moldova cu Federaţia Germană. Germania este un model pentru ţara noastră, care ne oferă un foarte bun exemplu de dezvoltare economică, dar şi un model de democraţie. Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă, de multe ori, schimbări dureroase şi dificile pe care trebuie să le facem acasă, în R. Moldova. Suntem conştienţi de aceasta, iar integrarea în Uniunea Europeană merită efortul depus. Cu ajutorul Germaniei şi al Dumneavoastră, dnă cancelar, ne dorim să trăim sub acelaşi cer şi să avem aceleaşi orizonturi… Republicii Moldova i se propune şi alternativă – Uniunea Euro-Asiatică, dar noi ne-am ales deja calea şi ne urmăm drumul. Acest drum este Uniunea Europeană.
(Vlad Filat.  Din discursul premierului în Parlamentul R. Moldova)

În aceste zile R. Moldova va sărbători 21 de ani de independenţă. În aceşti ani s-au dezvoltat relaţii bune de parteneriat între ţările noastre. Moldova este un pilon al Parteneriatului Estic. Doresc să vă încurajez să continuaţi activ acest drum ales de apropiere cu UE. Acum e important să se facă primii paşi – Acordul de Liber Schimb, Acordul de Asociere, liberalizarea vizelor… Sunt convinsă că şi problema transnistreană poate fi soluţionată. Germania va sprijini moldovenii de pe ambele maluri ale Nistrului în intenţia lor de a fi un singur stat.  Este important ca statele membre UE să participe la consultări, iar împreună cu SUA, Rusia, Ucraina şi ceilalţi să găsim o soluţie de reintegrare… Noi vom fi alături de R. Moldova.
(Angela Merkel. Din discursul cancelarului în parlamentul R. Moldova)

În opinia dvs., ce va putea schimba vizita Angelei Merkel în R. Moldova?

 

Ion Vasile Pop, pensionar:

Nu se va schimba nimic. Ce poate schimba ea în câteva ore? Doar că va scrie presa şi se va mai auzi despre R. Moldova prin lume. Atât. Nişte schimbări serioase – aşa după cum se aude că vor avea loc în problema transnistreană, nu cred. Numai Germania, fără Rusia, nu schimbă nimic. S-ar putea să fie ceva schimbări pe piaţa muncii, dacă vor vrea nemţii să investească în R. Moldova, dar altceva nu văd ce ar putea face Merkel pentru noi.

Valentina Şaptefraţi, pensionară:

Nu cred, nu văd ce ar putea face ea, real, ca să se schimbe lucrurile în R. Moldova.  Îmi amintesc, au mai venit şi alţii, au venit şi au  plecat, iar noi am rămas cu speranţa şi cu aşteptările. Aşa va fi şi de această dată: va veni, va fi întâmpinată cu onoruri, ne va vizita, va pleca şi noi vom rămâne cu problemele, nevoile şi sărăcia noastră. Germania ne-ar putea ajuta, dar problemele noastre sunt în obligaţia celor pe care i-am ales noi.

Albert Boicu, inginer, în prezent, şomer:

După 20 de ani de independenţă, aceeaşi nomenclatură la guvernare, doar că ceva mai colorată. Au fost taţii şi buneii, acum au venit feciorii şi nepoţii. Ce rost că vine? Au fost şi alţii, a fost şi Joe Biden şi ce s-a schimbat? Şi  în problema transnistreană nu cred să se schimbe ceva, dacă nu s-a schimbat nimic în 20 de ani. Investiţii? Doar  dacă va fi un climat favorabil pentru ambele părţi. Până acum, cine a câştigat în R. Moldova din investiţii? Doar cei «de sus».

Stela Bondari, profesoară:

Merkel nu schimbă nimic,  pentru nimeni dintre noi. Nici măcar pentru femei. Ca să se schimbe ceva, femeile de aici trebuie să-i schimbe pe bărbaţi. S-au oploşit sus şi niciun folos. Îşi trăiesc viaţa în plăcerea lor. Am revenit recent din ţara dnei Merkel, o ţară foarte frumoasă. Dacă dna Merkel ar putea aduce la Chişinău modelul german de funcţionare a legii, atunci s-ar schimba foarte multe. Legea la noi nu funcţionează.

Ştefan Sofronovici, cercetător ştiinţific:

Aş dori ca Merkel să rezolve vechea problemă a naţiunii române – singurul popor despărţit din Europa, despărţit de Stalin şi Hitler prin Pactul Ribbentrop-Molotov. Aş vrea să repare această greşeală şi să scoată Germania din acest greu păcat şi crimă. Dar mă tem că lucrurile vor rămâne pe vechi, pentru că aşa vrea Rusia. Va fi un fel de paradă diplomatică, atât. Deocamdată, toate se fac după cum vor ruşii, iar europenii, care se dau cumpăraţi, care se lasă amăgiţi, care nu înţeleg lucrurile până la capăt. Sunt pesimist. Să dea Domnul să nu am dreptate, dar nu cred.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. Lelea

  Vizata lui Merkel e ca si Biblia-fiecare o interpreteaza in modul sau,personal.
  Presa germana,de exemplu zice ca Merkel nu avea nimic de facut decat sa viziteze un stat mic din Est Europa pe cand acas (in UE) domneste o criza diplomatica si economica profunda.Unii zic ca Merkel va rezolva problema transnistreana,altii zic ca Merkel ne va apropia de UE.
  Eu zic ca gazul lui Putin o incalzeste mai bine decat integritatea RMoldovei.

 2. FRONTUL RE-UNIRII

  Rumanien Ost Moldau ? Du verstehst nicht ?

  GERMANIA “SE PREFACE” CA NU INTELEGE
  CE INSEAMNA RE-UNIREA MOLDOVEI DE EST CU ROMANIA !

  23 august 1939 –
  Pactul fascist-comunist Ribbentrop -Molotov

  – la 73 de ani-
  22 august 2012
  Angela Merkel ne vinde gazelor rusesti !

  / DEUTSCH-LAND = DACI – LAND -= PAMANTUL DACILOR /
  ———————————————————————–——————————
  1.
  Un tânăr din Moldova către Merkel:

  ” Să sprijiniţi Unirea cu România!”

  http://moldpress.info/2012/08/un-tanar-din-moldova-catre-merkel-sa-sprijiniti-unirea-cu-romania/
  ————————————————————-
  22 August 2012:
  Angela Merkel a sosit la Chişinău .
  La coborârea pe covorul roşu a fost întâmpinată de Vlad Filat
  şi de un grup de tineri susţinători.

  La vederea tinerilor Angela Merkel a ţinut să salute pe tinerii
  care o aşteptau cu steguri tricolore şi steaguri ale Germaniei.

  Cancelarul Germaniei a pus în dificultate forţele de securitate prin această manevră.

  Ea a dat mână cu mai mulţi tineri cu care a comunicat în engleză.

  Unul dintre aceştia ia cerut doamnei de fier a Europei

  ” să sprijiniţi Unirea cu România”,

  alţii i-au urat “bine aţi venit” sau “vă mulţumim că ne sprijiniţi”.

  Merkel nu a reacţionat în nici nu fel la cerinţa tânărului

  care cerea unirea cu România,
  cel puţin părea că

  ———————–”nu a înţeles”————————-

  la ce se referă tânărul.

  ——————————————————————
  2.
  Un interviu de jurnalista Tina Ursu
  cu o alta nemtoica unguroaica prusaca stramutata:
  22 August 2012, radio “Europa Libera”
  http://www.europalibera.org/content/article/24683798.html

  – “Reunificarea celor două state germane
  nu poate fi un model de integrare euro-atlantică pentru Moldova

  declara analista politica de la Berlin, Anneli Ute Gabanyi,
  / experta in problema “moldovenismului” malda-fan /:

  – Unificarea celor două state româneşti,
  ca să spunem aşa,

  nu cred că este în vizorul politicii germane,

  de altfel nu a fost niciodată.

  Şi ar fi fără sens,

  eu vorbesc acum de integrarea Moldovei cu România.
  ———————————————————————————–
  N.B.
  info wikipedia in engleza:
  ——————————
  Anneli Ute Gabanyi
  (nascuta in 1942 la Sibiu, România,
  intr-o familie mixta de etnici germani si unguri),
  analista, critic literar, jurnalista si filolog,
  cercetatoare la Institutul “Stiftung Wissenschaft und Politik” din Berlin.
  In 1963 i s-a permis sa plece in Germania de Vest
  pentru RE-UNIFICAREA familiei !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *