Muruianu pe cal alb la CSJ

Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) i-a dat dreptate lui Ion Muruianu. După mai bine de o oră de deliberări, colegii de instanţă ai judecătorului Muruianu au anunţat că hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care, în iulie curent, acesta a fost demis, pentru a doua oară, din funcţia de Preşedinte al CSJ este una ilegală. (N.B.: Despre această demitere, anterior, fostul ministru al Justiţiei, Alexandru Tănase, spusese că ar putea însemna startul pentru reforma Justiţiei, promisă de autorităţi.)

În aceeaşi şedinţă de judecată, avocatul lui Muruianu explicase că hotărârea CSM nu ar fi legală din mai multe motive, inclusiv pentru că nu a fost examinată cauza în colegiul disciplinar, după cum prevede procedura, pentru că Muruianu fusese eliberat din funcţia de preşedinte în timp ce el deţinea interimatul şi pentru că nu s-a explicat dacă s-au confirmat faptele invocate. Astfel, nu doar că a fost încălcată procedura, dar nu există nici motive pentru care judecătorul să fie demis, a conchis avocatul.

Reprezentantul CSM a lipsit de la şedinţa de judecată, anunţând printr-o scrisoare că este antrenat în exercitarea altor atribuţii, motiv din care nu poate fi prezent. Acesta solicitase să fie examinată cauză după 18 octombrie, lucru respins de completul de judecători. De altfel, avocatul lui Muruianu s-a revoltat, atât în celelalte 4 şedinţe din prima instanţă, când reprezentantul CSM a absentat, cât şi acum, spunând că acest fapt denotă o ignoranţă şi o lipsă de respect faţă de Muruianu, care “este mai special, pentru că este Preşedintele CSJ”.

Juristul Ion Guzun, care a asistat la şedinţele de judecată, a declarat că această hotărâre este inaplicabilă, deoarece Muruianu nu mai deţine interimatul. “Este o victorie care ar demonstra pe viitor că acesta este un judecător de o “înaltă ţinută morală”, pentru ca activitatea lui să fie considerată impecabilă”, susţine juristul. Pe de altă parte, acesta este convins că hotărârea CSJ face parte dintr-o tactică prin care lui Muruianu i se pregăteşte terenul pentru revenirea în funcţia de Preşedinte al CSJ, pentru care ar avea nevoie să fie declarat “curat”. Magistratul deja a candidat pentru un nou mandat la şefia CSJ, însă, din cauza avizelor negative eliberate de Serviciul pentru Informaţii şi Securitate, concursul a fost amânat de câteva ori.

Amintim că la 4 martie 2010 Parlamentul R. Moldova a votat demiterea lui Ion Muruianu din funcţia de preşedinte al CSJ, pentru mai multe condamnări ale Moldovei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Ulterior, în aprilie, deputaţii comunişti au făcut o interpelare de contestare la Curtea Constituţională, care a decis în favoarea lui Muruianu, motivând că a fost încălcat principiul separării puterilor în stat.

T.E.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

6 comentarii

 1. galaction

  La noi totdeauna nu e lege, ar fi putut respecta legea si atunc,i cand l-au scos pe IM, sa propuna Prlamentului votarea noului Presedintelui.
  dar asa au facut in graba, la telefon,si au schimbat un interimar pe alt interimar…
  Aproape de mintea omuli… CSJ judeca dupa lege…se pare?

 2. volodea

  Muruiana-«curat» cu «înaltă ţinută morală»,-vai de capul acestui popor daca asa se vad lucrurile.
  Inca odata ma conving ca presedinta acestui colegiu de judecata Festican(si ea cu «înaltă ţinută morală») trebuia eliberata nu numai din functia de director a institutului de pregatire a judecatorilor, unde fiica-sa se simtea sefa, si sa ajuns ca sa o bata pe o studenta chiar in cabinetu lu maica-sa.
  Aiste-s o grupare mafiota care au privatizat CSJ si nimeni nare aces la justitie conform legislatiei,dechit este de-al lor,sau are o torba plina cu bani…

 3. Alexandru

  Nu ne mai plingem! Cine suntem aceia si meritam, deci noi fiind inactivi am ajuns de risul tuturora si ne calareste toti cui nui este lene. Tinet-o asa , bravi moldoveni vorbitori de limba romina si doat atit fiindcanu posedam verticalitate si nici demnitate ,dar si stima de noi insine!

 4. vlad

  VIZITII DIN RUSIA sec.19 INNAMAU INCET,DAR SANIA LOR zbura fulgerator.MOLDOVEANUL INSA RABDA INDELUNG,DAR FURCA SI TAPOIUL LE PREGATESTE MINUTIOS SI…fara drept de apel!!!

 5. AVRAAM

  Toţi au folos; Simpatizanţii şi agiatatorii PLDM au primit funcţii bunişoare-padurari,inspectori la Moldsilva,inspectori la Flora şi fauna,doctori principali in spitalele raionale,cei de la PD primesc locuri bune in procuratură,ca notari,avocaţi,de la PL sunt pe lăngă primarul general care vînd loturi de construcţie şi locuri la Cimitirul central(Armenesc),da poporul ista blestemat romăn are doar sapă şi hîrleţ cu jug.Ce îi este pentru popor de Muruianu ori Pulbere.El-poporul nici n-a auzit de aşa “Nacialnici”.Popăorul zilnic aude de pe TV că împaratul Filat a zburat,innotat,a călărit,s-a tras la bară,s-a odihnit in Turcia,a fost la Bruxels,s-a plimbat cu iahtul şi scuterul,a mîncat şi dusa la viceu…Cine e Muruianu???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *