Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moscova pregăteşte, la Tiraspol, înlocuirea…

Moscova pregăteşte, la Tiraspol, înlocuirea lui I. Smirnov cu A. Kaminski.

Ce s-ar putea schimba în rezolvarea diferendului transnistrean, dacă în spatele Tiraspolului rămâne, oricum, Rusia?

Iurie Colesnic, istoric, scriitor

Rusia vrea să facă impresia că aduce un om nou la Tiraspol. De fapt, pe cine cu cine schimbă: şeful administraţiei secesioniste cu şeful legislativului secesionist? Cortina se schimbă, actorii şi regizorii rămân aceiaşi: schimbare de situaţie nu va fi. Rusia nu e pusă pe schimbări. Poziţia sa, vizavi de R. Moldova, trebuie dedusă din ultimele declaraţii ale oficialilor ruşi, de la Putin la Grîzlov, şi nu din schimbarea lui Smirnov cu Kaminski. Ceea ce face Moscova e un semnal că ea nu are de gând să schimbe nimic serios în Transnistria, dar, totodată, e şi un semnal că Rusia e presată să facă schimbări. Europa vrea să scape de această problemă şi Chişinăul trebuie să valorifice această situaţie. Din păcate, guvernul nu are nişte strategii foarte clare în “problema transnistreană” şi acţionează de la caz la caz.

Ştefan Urâtu, Comitetul Helsinki-Moldova

Nu se va schimba nimic esenţial. Un bandit, adus la Tiraspol de Rusia, se va schimba pe unul “ales”. Moscova vrea să se spele pe mâini cu Smirnov şi Kaminski. Fie că vine Kaminski, fie că rămâne Smirnov, ea va specula cu faptul că a fost alegerea «poporului transnistrean». Teatrul absurdului. Personal, cred că e bine să plece Smirnov. Potrivit legilor fizicii, orice transformare provoacă pierderi şi poate că se întâmplă şi aici ceva, deşi este foarte greu să credem că Moscova îl aduce pe Kaminski pentru a schimba situaţia ca atare. Kaminski este un fel de mănuşă nouă, cu care Moscova va căuta să scoată jăratecul din foc, la fel cum a făcut-o şi cu Smirnov. Moscova vrea să se asigure cu un nou jucător în faţă. Atât. Cu ce va răspunde Chişinăul la acest nou scenariu al Moscovei? Rămâne de văzut.

Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL

Pentru R. Moldova e acelaşi lucru, Smirnov ori Kaminski. Sunt oamenii Moscovei şi fac politica Rusiei. Schimbarea lui Smirnov cu Kaminski e un fel de circ politic rusesc. Moscova caută, în felul acesta, să demonstreze occidentalilor că vrea şi ea depăşirea crizei transnistrene. Prostii. Atât timp cât Rusia nu-şi va retrage trupele de ocupaţie de la Nistru, nu se schimbă nimic în R. Moldova. Aici e buba. Sunt sută la sută de acord cu George Friedman, care spune că Rusia nu va pleca niciodată din Transnistria. Ruşii au recunoscut că statele baltice au fost ultimele cedări făcute de ei şi că nu vor admite alte schimbări de “linie roşie” spre Est. Chişinăul trebuie să ceară  trecerea Transnistriei sub mandatul unei misiuni de pacificare internaţionale, ca să ne putem continua, mai sigur, parcursul euro-atlantic.

Sergiu Mocanu, combatant, Mişcarea Anti-mafie

Din schimbarea lui Smirnov cu Kaminski nu câştigă nimeni, decât Rusia. Schimbarea celor doi e o iluzie pentru cei care nu înţeleg sau nu vor să înţeleagă gravitatea proceselor care au loc dincolo de Nistru. De altfel, această iluzie nu va dura decât până la încheierea campaniei electorale, pentru că în “problema transnistreană” nimic nu se va schimba atât timp cât Rusia nu-şi va schimba viziunile asupra problemei. Şi nu doar Rusia, dar şi Chişinăul, şi Occidentul, la fel. Federalizarea R. Moldova, asupra căreia insistă metodic Rusia, înseamnă păstrarea status-quo – ului trupelor ruse la Nistru, iar asta este egal cu înmormântarea suveranităţii R. Moldova şi aspiraţiilor ei pro-europene. Noi avem nevoie nu de schimbarea lui Smirnov, ci de schimbarea viziunilor şi priorităţilor în această problemă.

Anatol Ţăranu, analist politic

Eu am o părere aparte, ce diferă de alte opinii la acest subiect. Cred că pentru R. Moldova este mai bine (dacă putem vorbi de bine în acest sens) să rămână Smirnov. Mare diferenţă între cei doi nu există, ambii sunt din aceleaşi ape, însă Smirnov este un personaj deja cunoscut şi total discreditat. Şi pe plan local, şi pe plan internaţional. În jurul lui Smirnov există o opinie formată, pe când venirea lui Kaminski ar putea crea anumite confuzii. S-ar putea, aşa cum se întâmplă în politică, ca partenerii noştri externi să-şi facă anumite iluzii vizavi de această schimbare a lui Smirnov şi să pierdem alţi câţiva ani până când ei vor ajunge să se convingă că schimbarea lui Smirnov cu Kaminski nu a fost decât un joc de manevră… Rusia vrea să tragă de timp, iar pentru noi acest timp e foarte scump acum.