Monumentul torturii

259-parlamentE îmbucurător faptul că actuala guvernare e pornită să dea de lucru artiştilor plastici. Totuşi, iniţiativa premierului Vlad Filat de a ctitori şi instala în mai puţin de patru luni în faţa clădirii Parlamentului un Monument al victimelor torturii mi se pare puţin deplasată.

E adevărat că ştirea apărută în presa locală despre iniţiativa premierului a fost foarte laconică. Poate ca dl Filat nu se gândeşte la un ansamblu sculptural monumental, aşa cum au înţeles cei care au citit ştirea, ci doar la un act simbolic, bunăoară, la instalarea unui obiect destul de simplu – o bucată de stâncă sau o plachetă turnată în bronz, pe care să fie incrustată o anumită inscripţie omagială, ceea ce ar fi imposibil de realizat în 3 luni şi este o practică obişnuită în mai multe ţări europene. Nu ar fi şi prea scump.

Din comunicatele apărute în presă, însă, nu e clar dacă aşa stau lucrurile. Nu e clar nici dacă monumentul va fi dedicat victimelor torturii în genere, tuturor victimelor regimului comunist sau doar victimelor torturii din 7—8 Aprilie 2009. Presa a scris că Filat ar fi precizat: “Nu trebuie să uităm ceea ce s-a întâmplat la 7—8 aprilie 2009 şi nici oamenii care au luptat pentru libertate şi au fost supuşi torturii.” – o afirmaţie foarte generală şi, probabil, scoasă din context.

Criticul de artă Vladimir Bulat descrie situaţia creată în urma directivei premierului drept “delicată” şi că, se poate că graba, şi în acest caz, va strica treaba. O astfel de lucrare, consideră el, nu se poate face hei-rupist, fără un concurs, poate chiar internaţional, la care să se prezinte proiecte de lucrări, ca mai apoi, o comisie specializată, din care, eventual, să facă parte şi victimele sau familiile lor, să hotărască, care dintre lucrările propuse se potriveşte cel mai bine în primul rând tematic şi în al doilea rând cu locaţia sugerată de primul-ministru. (Poate astfel de placi comemorative ar fi bine să fie plasate mai curând pe pereţii exteriori ai penitenciarelor unde au avut loc cele mai crâncene torturi, şi nu în faţa Parlamentului? Plăci similare există deja pe unele puşcării din Europa.) V. Bulat ne mai aminteşte că în faţa Parlamentului a stat cândva monumentul lui Marx si Engels, semnat de sculptorul Dubinovski şi arhitectul Ciardanţev. Lucrarea (de o calitate artistică excepţională) a avut o soartă rea, fiind vandalizată şi distrusă în 1991 – fapt pe care îl deplâng. Dispariţia acestui monument a fost o mare pierdere pentru Chişinău. Se pare că nu e singura lucrare a sculptorului Lazăr Dubinovski dispărută în ultimii câţiva ani din capitala Basarabiei, ceea ce e foarte trist. Adevărul este că, dacă Marx şi Engels ar fi trăit acum în Chişinău, ar fi fost, probabil, printre primii la criticat conducerea “burghezită” a PCRM şi ar fi susţinut protestele postelectorale din aprilie 2009!! Marx a fost teoreticianul răscoalei! Nu afirma el oare în “Capitalul” că “revolta este o artă”!? Fiece popor are Marxul de care are trebuinţă, zicea Webb, noi, însă, am permis să ni se distrugă Marxul cu Engels cu tot…

E greşit ca o sculptură sau orice altă operă de artă, text, film, etc. să fie interpretată (doar) în termeni politici. Dar şi atunci când opera este explicit una de tip “angajat”, prin genialitatea creatorului său, iar Dubinovski, indubitabil, a fost un geniu, de cele mai multe ori, dobândeşte trăsătura duplicităţii, adică, este purtătoarea unui mesaj cel puţin dublat. Pe lângă o aparentă preamărire a subiectului pe care îl reprezintă, lucrarea mai poate implica şi o doză de ironie, critică, umanism şi, nu în ultimul rând, de frumos. E o prostie să distrugem sculpturile, filmele, cărţile, tablourile scrise/filmate/pictate/sculptate despre/dedicate dictatorilor, ucigaşilor, oamenilor pe care îi considerăm răi! Aceste obiecte, pe lângă valoarea lor artistică, pe care unii, din păcate, nu se silesc să o înţeleagă, mai sunt şi documente istorice! E de datoria noastră să păstrăm pentu urmaşi operele de artă (inclusiv ştiinţifice), chiar dacă acestea-s dedicate autorilor “Manifestului comunist”! – un text care merită, de altfel, citit! Dacă nu reuşim să păstrăm opera în sine, cum s-a întâmplat cu sculptura lui Dubinovski, atunci, cel puţin, putem transmite urmaşilor idea ei. O operă de arta veritabilă rămâne vie în gândul oamenilor care au apucat să o vadă, să o perceapă, chiar şi după vandalizarea sau distrugerea ei. Nu cred ca iniţiativa dlui Filat să fie o încercare de obliterare a lucrării lui Dubinovski din memoria colectivă a chişinăuienilor. Nu cred nici ce spun gurile rele, care citesc iniţiativa Premierului nu atât ca un act de solidaritate civică, ci ca un început de campanie electorală a PLDM finanţată din bugetul de stat. Există doar zeci de texte publicate pe tema torturii din Aprilie, rapoarte ale organizaţiilor nonguvernamentale, câteva piese de teatru, un roman inspirat de evenimentele respective, nemaivorbind de reportaje şi filme documentare. Cu toate au calitatea de memouri pentru noi şi pentru generaţiile care or să vină, doar nu vrea premierul să zică indirect că basarabenii nu ştiu să citească? Nu cred gurilor rele. Nu ştiu din ce surse se va finanţa aşezarea Monumentului victimelor torturii, dar ar fi bine să existe o transparenţă cât mai mare în acest sens, ca să nu hodorogească gurile rele, nu de alta. Eu percep, optimist cum sunt, iniţiativa premierului moldav ca o chemare la o discuţie despre funcţiile spaţiului public din faţa Parlamentului…

De altfel, sculptorii chişinăuieni nu puteau sta nici ei cu mâinile în sân, sunt sigur că cel puţin unii dintre ei au transpus ce au văzut şi simţit la începutul lui aprilie în sculptură. Despre texte, teatru, muzică se ştie, despre alte forme de exprimare artistică a evenimentelor din aprilie trecut, însă, publicul basarabean nu ştie mai nimic.

Desigur, nu în ultimul rând, înainte de a se înălţa un astfel de Monument, ar trebui să se asculte şi glasul păţiţilor. Îşi doresc oare aceşti oameni şi familiile lor un “obiect” în centrul Chişlinăului care să le aducă aminte neîncetat din aprilie 2010 încolo despre chinurile prin care au trecut ei sau membrii familiilor lor? Zic asta pentru că aceşti oameni vor avea încă mult timp de înfruntat urmările torturii. În literatura de specialitate este descrisă “tulburarea de stres posttraumatic” – TSPT, o condiţie psihică care se poate observa la persoanele trecute prin evenimente terifiante sau care au fost martori ai unor evenimente de acest gen. TSPT se manifestă prin revenirea persistentă în câmpul conştiinţei suferindului a unor gânduri şi amintiri tulburătoare legate de chinul prin care a trecut în perioada experienţelor terifiante. Persoanele care suferă de TSPT pot avea coşmaruri repetitive, atacuri de panică sau flashbackuri – perioade în care persoana pierde contactul cu realitatea, retrăind intens incidentul traumatic, având efectiv sentimentul că trauma i se întâmplă din nou. Persoanele cu TSPT pot deveni indiferente faţă de persoanele apropiate, pot uşor deveni depresive, iritabile sau chiar reacţiona violent. Ciocnirea cu elementele care le reamintesc de incidentul traumatic poate fi foarte chinuitoare pentru ele, respectiv, preferă să evite anumite locuri şi situaţii care le activează respectivele amintiri. În ce priveşte aniversările incidentului, acestea sunt adesea foarte greu de depăşit. Tulburarea, care poate apărea imediat sau se poate declanşa după câteva zile, săptămâni, luni de la evenimentele traumatizante, poate fi însoţită şi de anxietate generală. (Adevărul e că torţionarii din aprilie mai hărţuiesc încă pe cei pe care i-au maltratat.) Până şi evenimentele cele mai obişnuite le pot provoca acestor persoane reamintirea traumei, provocând apariţia flashback-urilor. Tocmai de aceea, persoanele care trec prin experienţe terifiante preferă să nu atingă buba amintirilor, căci amintirile şi discuţiile în jurul acestor trăiri le provoacă dureri psihologice greu de suportat şi, sunt convins, cel puţin unii dintre ei nu-şi doresc monumente. Dacă e să aleagă ei, victimele, una din două: un monument care le-ar omagia patimile sau dreptatea, adică, pedepsirea torţionarilor, ce ar alege ei? Zic asta în contextul în care, iată, victimele evenimentelor din 7 aprilie susţin că dosarul de “neglijenţă în serviciu”, în care este cercetat ex-ministrul de Interne Gheorghe Papuc şi ex-comisarul general al municipiului Chişinău Vladimir Botnari, este „o încercare de anesteziere a opiniei publice şi de muşamalizare a cauzelor evenimentelor din 7 aprilie”.

Teodor AJDER


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

30 comentarii

 1. matasaru2004

  pana in prezent mai sunt tarait prin judecati,anchete si confruntari cu politistii tortionari din 7-…aprilie 2009.De fiecare data raman stresat amintindu-mi de acel calvar.Voi fi de acord sa fie un monument ca ,,7 aprile 2009-evenimentele,, sau ,,victimelor torturii din 7 aprilie 2009,,adica sunt de acord sa tolerez suferintele pe care mi le vor aduce amintirile numai ca acest monument sa fie lectia pentru guvernanti ca nu sa mai permita pentru copiii nostri asemenea regim criminal.
  DAR UN MONUMENT LEGENDARILOR porcuror@mulitian PERSONAL I-L VOI FACE ,chiar daca-l voi amplasa in gradina mea.

 2. Vladimir B.

  Mătăsaru says:

  “acest monument sa fie lectia pentru guvernanti, ca nu sa mai permita pentru copiii nostri asemenea regim criminal”

  Nu ştiu cît ne vom mai raporta la guvernanţi! Moldovenii trebuie să se debaraseze de acest pattern de gîndire, care îi face să creadă că omul trebuie să trăiască uitîndu-se cu coada ochiului, permanent, la “stăpînii săi”. Asta este o mentalitatea de înrobit, de timorat, şi mereu următi şi prigonit…Ar trebui să învăţăm că guvernanţii există pe seama noastră, că noi îi alegem, că ei sunt sub comanda noastră, că “presiunea străzii”(o etichetă revoluţinară!) este decisivă pentru anumite momente ale istoriei. De aceea, în concluzie, puterea TREBUIE să ne prezinte dosarul evenimentelor din aprilie 2009, iar conştiinţa maselor va decide cum şi ce anume trebuie înveşnicit, îmbălsămat pentru viitorime.

 3. Stefanita

  D-le Vladimir,vad ca ati ramas in continuare convins ca nu e nevoie acum,la 20 de ani de la caderea URSS si a comunismului nu e necesar un monument care sa aminteasca de victime …
  Veniti acum cu fel de fel de argumente hazlii cum ar fi acela ca “omul nu trebuie sa traiasca uitandu-se cu coada ochiului permanent la stapanii sai”de unde concluzia ca un monument ridicat victimelor terorii comuniste nu e necesar.
  Prin contrast ,monumentele teroristilor sovietici Lenin,Stalin,Kotovski,Djerdjinski s.a trebuiesc pastrate cu sfintenie si nici macar mutate din locurile pe care se lafaie acum,pentru ca oamenii sa se uite “cu coada ochiului la fostii stapani” .
  Daca ar fi sa urmam logica dv.,atunci ne putem uita cu coada ochiului zi de zi,permanent la vechii stapani ..
  Interesant,dar sculptorul “genial”{asa il categorisiti dv.}care a conceput statuia vandalizata a lui Marx din Chisinau,a prezentat intr-o sinagoga din Bucuresti cu ani in urma un monument in memoria victimelor holocaustului.
  Uite cum evreimea ” trebuie să trăiască uitîndu-se cu coada ochiului, permanent, la «stăpînii săi».
  Asta este o mentalitatea de înrobit, de timorat, şi mereu următi şi prigonit la evrei…”{am citat din spusele dv.}?
  Eu va spun d-le Vladimir ca evreii sunt prea inteligenti ca sa-i considere pe nazisti “stapani”.
  Ei au inaltat in toata lumea monumente intru amintirea victimelor si inca le construiesc spre NEUITARE si pentru ca ce a fost sa nu se repete …
  Vad ca incercati sa transcalati discutia spre tergiversarea pedepsirii vinovatilor pentru atrocitatile din acele zile de aprilie 2009.
  Este clar ca nu putem contrapune problemelor legate de urgentarea anchetelor si pedepsirea vinovatilor, ideii de construire a unui monument victimelor torturii care ar trebui sa fie dedicat TUTUROR victimelor torturii comuniste,inclusiv celor din 7 aprilie si din zilele urmatoare.
  Nu va aud sa spuneti ca AMANDOUA PROBLEMELE TREBUIESC REZOLVATE URGENT:
  -si inaltarea unui monument
  -si pedepsirea vinovatilor.
  Si ca sa fiu sincer,eu sunt de acord cu spusele d-lui Matasaru ca”acest monument sa fie lectia pentru guvernanti ca nu sa mai permita pentru copiii nostri asemenea regim criminal”.
  Eu asi merge mai departe si asi propune ca acesta sa fie amplasat in fata sediului central al Politiei,astfel incat militienii care ar mai fi tentati sa foloseasca tortura in anchetele lor, sa aiba permanent sub ochi ca un avertisment MONUMENTUL …
  Cat despre dl.Matasaru,eu va asigur ca este prea curajos si a trecut prin prea multe anchete si batai, ca sa aiba “o mentalitate de inrobit”.
  Dimpotriva ,dl.Matasaru are mentalitatea unui om liber care nu poate fi infrant.
  Nu cred ca e cazul sa va faceti griji ca il va tulbura intr-atat un monument anticomunist incat sa nu il doreasca sau sa ii dea tulburari psihice ,cum insinua un tovaras de idei al dv.numit T.Ajder….
  Eu sunt convins de asta,dar daca dl.Matasaru nu e de acord cu ce cred eu,ne-o poate spune …
  Hai sa inaltam monumentul si sa-i pedepsim si pe vinovatii de acte de tortura.
  Pe TOTI,si pe cei din timpul sovieticilor .Ehei,ce vremuri,nu-i asa ?
  Acum nici tortura nu mai este cum a fost pe vremuri ,frate !

 4. nihil sine deo

  Si care e problema, ca n-am inteles de ce va deranjeaza faptul ca vrem sa TINEM MINTE acele grozavii cu semnatura GUVERNANTILOR comunisti?

  Guvernantii sunt cei care DETIN puterea. Ideea comemmorarii victimelor abuzurilor torutrii este EXACT pentru a le aminti guvernantilor ca puterea lor nu e data (da, de noi, nu de Dumnezeu!) pentru a lovi si tortura opozitia, ci pentru a-i crea conditii NORMALE de existenta. despre ce fel de “pattern de gandire” faceti atata vorbire?

  Dupa cum inteleg, nu va deranjeaza ca ceea predicati este calcat in picioare de guvernanti, ci faptul ca vrem sa avem un monument, care sa ne aduca aminte despre acele zile de trista amintire. Foarte frumos, n-am ce zice!

 5. Stefanita

  Ati inteles de ce nu vor Monumentul torturatilor?
  -Se tem ca monumentul acesta poate produce victimelor “traume psihice”cand il privesc.Evident ca atunci cand sunt privite monumentele celor care au ordonat masacre si torturi ,efectul e binefacator !
  -Un al argument este acela ca nu trebuie sa ne grabim,e vreme si peste 50 de ani…In timpul acesta trebuie sa avem grija ca de ochii din cap de genialele opere proletcultiste deja existente ale lui Lenin ,Marx,Stalin,Engels etc…
  -Cel mai amuzant argument este acela ca monumentul nu trebuie luat in discutie, pentru ca vinovatii de crime si tortura nu au fost inca arestati,ca si cum nu pot fi facute in paralel si pedepsirea macelarilor si construirea monumentului.
  Subtil nu-i asa ?

 6. T. Ajder

  Stefanita,
  nu stiu de ce, dar imi interpretezi gresit textul. din pacate nu am la dispozitie timpul ca sa-ti raspund pe indelete la observatii. totusi, contrar spuselor tale, indraznesc sa-ti indic doar faptul, ca prin scrierea acestui text, am adus chestiunea monumentului in arena publica, unde, este actualmente discutat!

 7. matasaru2004

  de ce nu invers!

  dar totusi creatia n-are limita la fel ca si gandirea .

  de ce n-ar ,,merita,, monument cei care au torturat (o scena in dinamica impetrita/cimentata cum politistii din sec.XXI tortioneaza,asemanatoare cu cele a incvizitiei din evul mediul ….) intro societate democratica in sec XXI sub regim kriminal.

 8. matasaru2004

  pt Simona!
  D-nei Simona,
  din aciasta extremitate a romanitatii,Va multumim pt urare si va dorim fericire.
  Cu deosebit respect,familia Matasaru

 9. matasaru2004

  MA- dar sa nu uitam ca orce monument ,tablou …indiferent cui e dedicat,citindu-l trezeste o asociatie despre timpurile…eroii acelor timpuri, locul ,regimul politik……

  TA- da, dar nu in orice privitor. iar cu trecerea timpului, de foarte multe ori, sensul initial dispare complectamente.monumentele care rezista in timp sunt cele care poseda anumite calitati estetice deosebite
  MA- si se mai scrie epitaful pt estfel de …
  TA-peste o mie de ani, daca cineva ar vedea porcurorul si mulitionerul ar putea crede
  sau specula, stiu eu, ca moldovenii credeau in cultul porcului si magarului
  nu afirm asta in van

 10. Petrus

  Va recomand sa vedeti filmul “Poveste sovietica”, pe http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/poveste-sovietica-documentar-nu-neaparat-de-weekend-8533-24699.htm
  As sugera sa se proiecteze necontenit la cinema Patria, in ambele limbi: romana si rusa.
  Transmiteti mai departe, caci e vorba de istoria Basarabiei, in care eliberatorii sovietici eliberau romanii de romani, scop in care inventau poporul moldovean.
  Astept comentariile Dv.
  Cu stima, Petrus

 11. matasaru2004

  pt dom.Vladimir B
  bine ati spus,,…asta este…ar trebui…in concluzie…,,-demagogie buna pentru o teza de scris.
  La noi tot mereu se reduce la…Toti am votat liberalii si iar au esit comunistii!…Pe mine una ma doare,sa nu treaca si copiii nostri prin programele criminalilor….
  despre ce mai poate fi vorba,ca n-ai cu cine,n-ai cu ce,n-ai unde……?

 12. Vladimir B.

  Pentru toată lumea.

  Vreau să fiu înţeles corect, nu doresc radicalism, gesturi părimaşe, grabă revoluţionară. În fond, observ că zbuciumul limbii române de a ajunge acasă la ea, în Basarabia, nu a prea dat insomnii moldovenilor, de ce atunci un monument este o irespirabilă urgenţă? Cînd lumea va şti să se exprime corect în limba maternă, prin asta proiectîndu-şi gîndirea maturizată — vom putea pune bazele unui dialog eficient, productiv şi constructiv. Pînă atunci însă, ne dăm în bărci pe bloguri, site-uri de ziare, iar în viaţa de zi cu zi ne bîlbîim, avem probleme cu exprimarea, şi cu furnizarea propriilor gînduri.
  În concluzie, o spun încă o dată: un monument al victomelor totalitarismului este FOARTE necesar, însă ar trebui să articulăm un cadru juruidic şi conceptual pentru apariţia acestuia!

 13. matasaru2004

  pt dom. Vladimir B.
  da chiar ma balbai tare,recunosc!
  dar stiu ca este si mai rau ,chiar Vladimir V.ex-presedintele RM.
  Eu nu-s cu cateva scoli terminate…ca unii care oficial reprezinta tara noastra.

 14. Stefanita

  D-le Matasaru,dl.Vladimir ar trebui sa stie ca domnii comunisti au torturat intelectuali,muncitori ,tarani,balbaiti sau nu.
  Indemnul la “rabdare”si acuzatiile de “radicalism”,sau referirile la “necunoasterea limbii”,nu fac doi bani in contextul acestei discutii serioase.
  Au trecut 20 de ani de la caderea URSS ,au trecut aproape 80 de ani de la cotropirea Basarabiei de catre hoardele barbare comuniste de la rasarit.
  Basarabia este plina de gropi comune cu oasele celor impuscati,spanzurati,torturati sau ingropati de vii,declarati de calaii lor “dusmani ai poporului”.Poate ca unii erau poate “balbaiti”,dar totusi vorbim aici despre niste fiinte umane!
  Acum vedem ca suntem indemnati sa fim “rabdatori”,daca nu vrem sa fim acuzati de “radicalism”,In vreme ce victimele nevinovate ale atrocitatilor se intorc in mormintele lor nestiute sau de curand descoperite.
  Domnul Vladimir e chiar grosolan cand spune ca “ne dam in barci pe bloguri”.
  Poate ca asta incearca sa faca domnia sa…
  Noi dorim sa se cinsteasca memoria mortilor si martirilor nostri si asta cat mai curand.
  E prea mult ?
  Ce e asa greu de priceput ?

 15. Vladimir B.

  @Stefanita,

  pana sa va doriti ceva, anume asumati-va o identitate! Iar in privinta grosolaniei, se poate si mai mult…Imi provocati o lehamite care nu ma mai lasa sa continui acest dialog. Bataia asta cu pumnul in piept nu a adus niciodata spre roadele scontate.

  @ Domnule Matasaru,

  va respect foarte mult curajul, intransigenta si putetea de a va opune unui sistem idiot si disfunctional! Tocmai de accea, nu inteleg de ce ati luat personal treaba cu balbaiala, caci era o zicere absolut generala si fara o tinta anume. Bunul meu amic v-a fost alaturi, iar eu am fost martor la unele dintre actiunile Dvs., de accea nu mi-as putea permite vreun gest necugetat sau abrupt in ceea ce va priveste! Scuze, daca nu m-am facut prea bine inteles.

 16. ami

  Sunt de acord cu comemorarea victimelor si un asemenea monument ar fi util pentru prevenirea uitarii acestul calvar.

  Dar locul lui ar fi mai degraba in PMAN, sau mai aproape de locurile unde erau arestati, batuti si omorati tinerii, decat in fata Parlamentului, unde si-au facut mendrele provocatorii si unii din protestatari “luati de val”.

  DAR, statul ar trebui sa aiba grija si de faptul ca in Moldova, ca in alte state care se pretind a fi democratice, sa activeze in conditii normale si intr-un sediu adecvat Centrul de reabilitare a Victimelor torturii, care se inghesuie intr-un spatiu mic, arendat, cum le poate permite finantarea.

  De ce nu-i intreaba nimeni cum au supravietuit ei dupa evenimentele din aprilie, cand zeci de tineri traumati si parintii lor le-au pasit pragul pentru ajutor?

  Au facut tot ce au putut pentru tineri, chiar daca erau in plina criza financiara si umana.

  Dar dupa cum se intampla de obicei, medaliile si cuvintele de lauda din partea Presedintelui sau altor inalti demnitari, ajung la cu totul altfel tipuri de persoane, care se ocupa de alte categorii de persoane, “mai placute”, cu mai putine probleme si mai bune de facut parada ce ele.

 17. Stefanita

  Foarte bine d-le Vladimir B,a ne asumam identiatea …Dv.sunteti VlasimirB.,iar eu sunt Stefanita A.Multumit ?
  Acum sa trecem la lucruri serioase.
  Sunteti in stare sa ne lamuriti ce puteti dv,”mai mult”la capitolul grosolanie ?
  Pana una alta ati reusit sa faceti ironii ieftine la adresa d-lui Matasaru si “v-ati dat in barci”plin de enervare si lipsit de gratie , vazand ca exista oameni care nu pot accepta lipsa dv,de logica,dar mai ales de respect pentru memoria acestui popor.
  Aveti dreptate intr-un singur punct :bataia cu pumnul in piept si “lehamitea”va ridiculizeaza domnule .Definitiv.

 18. Vladimir B.

  Ehei, domnule, diferenţa dintre noi este că Dvs. sunteţi un nume de cod, pe cînd acesta este numele meu real, din buletin, să-i spunem aşa. Grosolănie este faptul de nu putea accepta că există diferenţă, iar această neputinţă nu este a mea.

  Iar ca fraza Dvs.”lipsa dv, de logica,dar mai ales de respect pentru memoria acestui popor” — să prindă carne şi sens, vă propun să vă recitiţi postările din ultimele zile; indiferent de temă. Sunteţi la toate foarte bun! Şi totuşi — recitiţi.

 19. Stefanita

  Am recitit domnule si constat ca dumneata ai o parere dar…nu esti de acord cu ea .In rest,concluzionez ca dumneata incerci sa folosesti un cod vechi,usor de descifrat,dar nu mai putin depasit .

 20. matasaru2004

  lasam pe o clipa boxul verbal si ne intoarcem la tema de mai sus,
  totusi la locul amplasarii acestor monumente.unul ar fi necesar in fata scolii militiei ,scuze Academia de Politie,-n fata facultatilor de drept cand sa iasa inca student sa dee cu fruntea in acesta monument sa se intrebe mereu,-ce simbolizeaza …Poate atunci a retine pe viitor de drepturile fundamentale a omului.
  BOX !

 21. Vladimir B.

  In fata garii ferovoare va fi ridicat Monumentul victimelor GULAG-urilor sovietice; din pacate primaria Chisinau tergiverseaza edificarea acestui monument. Piatra de temelie este pusa de cativa ani, dar elaborarea propriu-zisa a monumentului este “conservata”, probabil din lipsa de fonduri…sau din lipsa de interes real!!!

 22. Vladimir B.

  Am văzut macheta acestui viitor monument, nu menţionez numele autorului, căci nu doresc să gâdil curiozitatea presei (la momentul potrivit totul se va face public), şi trebuie să spun că este foarte pe placul meu. Plus de asta locul nici nu putea fi mai bine ales! Trebuie să ne imaginăm coşmarul acelei aglomeraţii umane, care era adunată precum bovinele în ocol, ce urma a se îmbarca în vagoane şi dusă departe în Siberia! Asta e tema, şi o spun cu toată seriozitatea că abordarea plastică este pe măsura acestei încărcături emoţionale, prihice, a suferinţei maxime pe centimetru pătrat. Dar cînd va veni momentul ca această sinteză să fie vădită publicului? Asta e o întrebare reală!

 23. matasaru2004

  pt dom Vladimir B
  “…Am văzut macheta acestui viitor monument, nu menţionez numele autorului, căci nu doresc să gâdil curiozitatea presei (la momentul potrivit totul se va face public…”
  stimate dom.V.Bulat,chiar din comentariile dvs se vede ca aveti o rabdare de conservator.Asta-i bine pt strategii sa ne grabim incetisor.dar cu aciasta taraganare nu dam shanse …pt alt val de probleme pe capul nostru?
  vrem sa dam dovada iar de rabdare si asa de secole intregi.

 24. Vladimir B.

  Domnule Mătăsaru!

  E vorba de alt monument! Nu de cel despre care se face vorbire aici de cîteva zile…şi nu e în puterea celor care pot cel puţin avea opinii — să determine declanşarea lucrărilor la ceva ce încă nu s-au alocat bugete, nici pentru artist, nici pentru antrepriza care îl va edifica, nici pentru realizarea machetei etc. Era o proiecţie a ceva ce se va face, adr eu însumi mă întreb: CÎND?

 25. bzzz

  Da, dom Bulat, numaidecat dam sfoara-n-tara si-n patru colturi a lumii, sa vina artisti peste artisti cu capodopere pentru concurs. Draga dom Bulat, poporul vrea un SIMBOL sa tina minte – atat. Si ca cetatean simplu ma cam doare-n cot de toata aiureala cu concursul si “se se incadreze in ansamblu”, si comisie-n… Si comisii sa mai hranim pentru o chestie atat de elementara? Dati dovada de vointa si nu de birocratie, incepeti de la Dvs si tara va incepe sa se schimbe.

 26. Vladimir B.

  OK, puneți un pietroi acolo, și învestiți acolo căte memorii doriți Dvs., și veți avea Memoria națiunii!

  În definitiv, dolmenele, cromlehele etc., pe care le investim acum cu semnificații simbolice & magice, tot niște pietre de hotar erau, memoria întruchipată…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *