Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Moldova: 20 de ani de…

Moldova: 20 de ani de CSI

Marţi, la Moscova, au fost organizate solemnităţi cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la crearea CSI (Comunitatea Statelor Independente).

Ce a avut de câştigat R. Moldova de la aflarea în CSI?  La ce ar fi să ne aşteptăm de la CSI în perspectivă?

Ion Manole, Promo-Lex

Ca să ne dăm seama dacă am câştigat sau nu, trebuie să facem o comparaţie între  statele-membre şi cele care au refuzat asocierea. Să vedem unde sunt primele şi unde-s celelalte. Mă refer la Statele Baltice, la şansele lor, la nivelul de trai, la libertăţi… Nu se compară. Ar fi putut R. Moldova repeta precedenul baltic? Ar fi putut. Doar că, în cazul nostru, mereu a fost invocat şi scos în faţă factorul transnistrean, care, de altfel, pentru asta a şi fost creat de Rusia. Prin «problema transnistreană» s-a făcut tot ce s-a dorit cu R. Moldova. Da, diferendul e o problemă. Dar greşeala e că asocierea noastră la CSI nu a rezolvat-o, ci, dimpotrivă, a complicat-o până al refuz. CSI este o construcţie politică menită să asigure avantaje celor care au inventat-o şi dezavantaje celorlalţi. Asta e CSI. Şi perpectiva noastră nu poate fi decât despărţirea de ea.

Anatol Petrencu, istoric

Nu am câştigat, am pierdut. Timp şi şanse. Dacă o luam pe calea balticilor, eram unde sunt ei. Aşa, însă, am rămas ostatici. Cu o Transnistrie legată de gât, cu o economie controlată de Rusia, cu o piaţă de desfacere pe care suntem şantajaţi ba cu vinurile, ba cu merele, ba cu gastarbeiterii, ba cu tarifele la gaze. Şi aşa-i în toate. Şi în politică, şi în economie, şi pe plan identitar… limba, scrisul, istoria, parcă nu tot ea încearcă să ni le impună? Fac alegeri în teritoriul nostru după cum vor, aleg preşedinţi la Tiraspol… CSI-ul nu e organizaţie, e o umbrelă, sub care Rusia ne ţine legaţi, în aşteptarea ceasului de refacere a «Sfintei Rusii». Nenorocul nostru e că nu am avut la cârma statului nişte suverani. Dar, oricum, perspectiva R. Moldova nu e CSI, perspectiva e UE, acolo unde lucrurile sunt clare, probate de timp, cu şanse egale pentru toţi.

Valentina Sturza, Asociaţia Deportaţilor şi Deţinuţilor Politici

Nu a câştigat nimeni nimic, doar cei care şi-au făcut carieră şi averi pe contul laşităţii şi trădărilor. Aşa cum se întâmplase şi după 1940. CSI-ul, ca şi URSS, e cu acelaşi stăpân: Rusia. Iar politica Rusiei faţă de teritoriile cândva ocupate nu poate fi decât una ocupaţionistă. Ce putere are R. Moldova sau alt stat-membru în CSI? Zero. Rusia a rămas cea care a fost faţă de noi. Amintiţi-vă ce s-a întâmplat în Transnistria în 1992 şi după 1992. Câtă cruzime şi barbarie într-un stat CSI. A luat cineva apărarea R. Moldova în CSI? Nu-mi amintesc. În 20 de ani de CSI, Rusia nu că nu ne-a întors nimic din ce a confiscat după 1940, dar nu şi-a cerut cel puţin scuze de la victimele nevinovate ale deportărilor şi detenţiei politice. La ce să ne mai aşteptăm? CSI-ul pentru noi e o groapă. Noi trebuie să uităm de el. Viitorul nostru e în Europa.

Iurie Colesnic, istoriograf, scriitor

Nu a câştigat. Nu pentru asta a fost creat CSI. La momentul descompunerii URSS, în acea mare neclaritate, Moscova avea nevoie de un mecanism prin care să gestioneze relaţiile cu fostele republici. CSI a fost ca o pernă de amortizare a acestor relaţii, altfel nu se ştie cum ar fi evoluat lucrurile. Şi acest mecanism aşa a şi rămas. Se întâlnesc şefii CSI, dau drumul la «aburul» care se adună în relaţiile Rusiei cu «ceilalţi» şi, în rest, rostul CSI este «0». Nimic comunitar. Toate relaţiile în CSI sunt pe bilaterală. Rusia îşi face relaţiile cu ceilalţi 10 după cum îi convine, ea fiind actorul central. Aşa e cu gazele, cu importurile, exporturile, cu proprietăţile, armatele… CSI este mecanismul prin care Rusia se reface ca imperiu, dar nu pe  cale militară, ci economică. Perspectiva? Chişinăul nu trebuie să mai pună problema «între CSI şi UE». Dacă zicem UE, să alegem clar UE.

Oazu Nantoi, analist politic

Aflarea noastră în CSI a compromis imaginea R. Moldova de stat independent. Ăsta-i primul şi cel mai grav lucru care s-a întâmplat. Nu ştiu dacă politicienii noştri – cei de ieri sau cei de azi, conştientizează acest fapt, dar asta e. Doi: prezenţa noastră în CSI a provocat iluzii – şi iluzii mari, vizavi de soluţionarea diferendului transnistrean şi reintegrarea teritorială a R. Moldova. Sunt 20 de ani şi toate sunt pe vechi. Şi trei: staţionarea noastră în CSI a oferit Rusiei motive de ingerinţe în problemele interne ale R. Moldova. CSI e o ficţiune politică, iar în mod cert e un spaţiu de realizare a ambiţiilor pro-imperiale ale Rusiei şi a nostalgiilor pentru cei care nu pot uita Uniunea Sovietică. Perspectiva noastră în CSI? Plecarea din CSI. Este singura noastră perspectivă, în cazul în care vorbim, la modul serios, de interesele naţionale ale R. Moldova.