Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Modelul ucrainean pentru R. Moldova?

Modelul ucrainean pentru R. Moldova?

„… noile autorităţi legale, formate după alegerile parlamentare anticipate, vor asigura efectuarea unei anchete vaste, rapide şi complete asupra crimei de uzurpare a puterii de stat, iar actualii conducători ai statului trebuie să ajungă pe banca acuzaţilor” (Din Rezoluţia CACD, 05.02.2012)

Există riscul repetării precedentului Iu. Timoşenko în R. Moldova?

Tudor Butnaru, ex-ministru al Securităţii

Nu văd niciun pericol. Nu există proba infracţiunii, pe care o invocă Comitetul dlui Roşca. Mai degrabă ar putea ajunge în judecată acest aşa-zis Comitet pentru Apărarea Constituţiei şi Democraţiei (CACD), care face acuzaţii nefondate şi provoacă instabilitate în societate. Nu avem, în cazul Alianţei, niciun fel de uzurpare a puterii. Alianţa are majoritate parlamentară, iar deciziile în Parlament se iau prin votul majorităţii. Altceva e că cei care au fost daţi de electorat la gunoi vor înapoi la putere şi încearcă să-şi satisfacă ambiţiile speculând nevoile populaţiei. Da, Alianţa are anumite restanţe faţă de electorat, dar parcă comuniştii nu le-au avut? Sau PPCD-ul puţin a păcătuit în faţa electoratului? Eu cred că AIE trebuie să renunţe la referendum, să aleagă preşedintele în condiţiile actualului legislativ şi să se apuce serios de realizarea programului de guvernare.

Dumitru Braşoveanu, ex-parlamentar, avocat

E o situaţie mai mult decât discutabilă. Nu avem cazul clasic de uzurpare a puterii, iar acuzaţiile lansate de CACD nu sunt decât nişte declaraţii politice, de care auzim zilnic şi care nu obligă la nimic. Mai ales că reputaţia acestui Comitet nu este de pus la icoană: o parte dintre liderii lui sunt angajaţi politic, altă parte, deşi sunt partizani liberi, fac acelaşi joc din lipsa unui alt câmp politic. Deci, e joc. Asta e important să înţeleagă lumea. Personal, nu cred că se va ajunge la dosare penale, aşa cum nu s-a întâmplat acest lucru nici după 2009. Nişte hărţuiri a anumiţi lideri ai AIE s-ar putea să existe. Şi cam atât. Cred că, pentru stabilizarea situaţiei politice, Alianţa trebuie să reiniţieze alegerea preşedintelui în Parlament. Modificarea Constituţiei prin referendum este o mină cu efect întârziat. Votul a 61 de deputaţi pentru alegerea şefului statului trebuie să rămână lege.

Vitalie Nagacevschi, expert în drept

Nu cred. Există lume în AIE care păstrează nişte relaţii cu Voronin, se văd, discută, negociază. Doi: AIE, în 2009, nu a venit cu dosare penale peste comunişti. Trei: componenta infracţională care ar cădea sub incidenţa art. 339, Cod Penal (uzurparea puterii), nici nu există… Rezoluţia are o conotaţie mai mult politică decât juridică, destinată electoratului, nu Alianţei. Mesajul este electoral. De fapt, tot ce se face la mitingurile din centrul Chişinăului arată clar că PCRM-ul şi adepţii săi îşi doresc alegeri anticipate şi pregătesc opinia publică pentru aceste alegeri. Dar, există un dar: lipsa probelor de uzurpare a puterii nu exclude faptul că, dacă ar vrea, comuniştii ar putea găsi Alianţei alte păcate, din care să le fabrice dosare. Avem cazul Pasat. Cred că Alianţa trebuie să găsească soluţii de alegere a preşedintelui în Parlament şi aici să pună punct la toate.

Oazu Nantoi, analist politic

În R. Moldova totul e posibil, mai ales că au fost răpiţi deputaţi (degrabă sunt 10 ani de atunci) şi până acum nu se ştie nimic, sau „cazul 7 Aprilie”, când au fost capturaţi şi torturaţi, în stil NKVD-ist, sute de tineri, şi iarăşi nimic, chiar dacă au existat şi morţi. Cu justiţia moldovenească nu te pui. În cazul schimbării guvernării, comuniştii ar putea deveni extrem de răzbunători, iar justiţia noastră – „foarte eficientă”. Obsesia comuniştilor pentru anticipate vine tocmai din această dorinţă de răzbunare, iar ceea ce se întâmplă sâmbăta sau duminica în Piaţă, la Chişinău – indiferent de organizatori – sunt elemente de PR electoral. Comuniştii forţează nota anticipatelor. Opinia mea: Alianţa şi grupul Dodon trebuie să găsească soluţia rezonabilă pentru alegerea preşedintelui în Parlament, ca să pună punct acestor „parade roşii” la Chişinău. Ăsta ar fi răul cel mai mic şi pentru AIE, şi pentru societate.