Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mitropolia Basarabiei administrată de PPCD

Mitropolia Basarabiei administrată de PPCD

44 de preoţi ai Mitropoliei Basarabiei au făcut marţi, 8 iulie, o declaraţie prin care au solicitat ÎPS Petru retragerea din funcţia de Mitropolit. Preoţii s-au arătat nemulţumiţi de faptul că, în ultimii ani, în cadrul Mitropoliei nu există transparenţă, iar membrii acesteia nu au dreptul la opinie.

«Noi nu dorim introducerea luptei politice în Mitropolie, ci, dimpotrivă, solicităm scoaterea acesteia de sub influienţa orişicărui partid politic», se arată în declaraţia preoţilor.

Amintim că, la 10 iunie, un grup de preoţi a înaintat Mitropolitului Petru şi Patriarhiei Române un Memoriu în care au cerut scoaterea Mitropoliei de sub influenţa PPCD şi crearea unei unităţi administrative interne care ar soluţiona unele chestiuni de ordin organizatoric. Mitropolia Basarabiei nu a comentat aceste revendicări. Potrivit părintelui Petru Buburuz, joi, 3 iulie, la sediul mitropolitan a avut loc o şedinţă «secretă», la care s-au împărţit funcţiile membrilor echipei ÎPS Petru. «Nu este bine ca un Mitropolit să numească consilierii după bunul său plac», menţionează părintele Buburuz.

Potrivit preoţilor, motivul care i-a determinat să vorbească presei este lipsa comunicării dintre cei de la conducerea Mitropoliei cu preoţii şi credincioşii.

Părintele Petru Buburuz a menţionat că ÎPS Petru nu are experienţă şi putinţă de a administra şi conduce Mitropolia, «mai ales că nu suferă pe nimeni alături, fiind înfluienţat de persoane mai puternice, care nu aduc vreun folos Mitropoliei. E lipsă de administraţie în Mitropolie, iar adunările eparhiale se fac, cum se spunea pe timpul sovieticilor, pentru „galocikă”» .

Protopopul de Chişinău, Anatol Goncear, s-a arătat indignat de faptul că actualul consilier al Mitropolitului pe probleme speciale, liderul PPCD, Vlad Cubreacov, infuenţează deciziile ÎPS.

«După memoriul din 2002, ne-am adresat lui Iurie Roşca, cerând să-l tempereze pe Cubreacov, pentru ca acesta să nu se amestece în viaţa noastră lăuntrică. Nu am primit niciun răspuns», a declarat preotul.

Potrivit lui Petru Buburuz, Cubreacov ar influienţa deciziile cu privire la repartizarea surselor financiare. «Patru biserici au primit ajutoare în sumă de 150 mii euro, dar toate aceste locaşuri sunt apropiate lui Vlad Cubreacov».

Preoţii cred că neînţelegerile din interiorul Mitropoliei Basarabiei sunt consecinţe ale promisiunilor făcute la Moscova de către preşedintele Voronin, Patriarhului Alexei al II-lea, precum că anul acesta Mitropolia Basarabiei va fi distrusă. “E o implicare a statului, prin intermediul unor preoţi cărora li s-au găsit puncte slabe», afirmă aceştia.

Preoţimea speră că Patriarhia Română şi Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel şi membrii Sfântului Sinod, vor lua act de această situaţie şi vor interveni pentru a soluţiona problema. «Lucrurile trebuie să evolueze, dar nu în interesul cuiva».

Mitropolia Basarabiei a refuzat să facă vreun comentariu, menţionând doar că zilele ce urmează va apărea un comunicat de presă în care va fi făcută publică poziţia.

Amintim că, la finele săptămânii trecute, Mitropolia Basarabiei, printr-un comunicat de presă, a calificat acţiunile preoţilor drept «atacuri din partea unor structuri ecleziastice şi forţe politice».

Solicitat de Ziarul de Gardă, Vlad Cobreacov a negat orice fel de implicaţii de ordin administrativ sau financiar în cadrul Mitropoliei Basarabiei. «Statutul meu de mirean nu-mi conferă niciun fel de calităţi carismatice, didactice, financiare sau administraive. Se ştie că deranjează faptul că am avut calitatea de reprezentat mandatat al Mitropoliei Basarabiei atât în instanţele judecătoreşti naţionale, cât şi la CEDO, unde am obţinut câştig de cauză. În privinţa şedinţei secrete din 3 iulie, sunt internat în spital de mai bine de o săptămână. Ştiu că a avut loc o adunare eparhială, despre care am aflat azi, din presă».

Diana RAILEAN