Miniştrii şi fraudele

239-ministriLa ministere – mare zarvă. Miniştrii, chiar dacă nu vor, va trebui, totuşi, să plece. Ar încerca să convingă noua guvernare că pot fi la fel de buni şi în continuare, dar, deocamdată, nu ştiu cum să o facă. Site-urile oficiale ale minsterelor demonstrează excesul de zel, manifestat de miniştri, în preajma alegerilor din 29 iulie. Evenimente festiviste, relatate cu multă admiraţie pentru guvernare şi pentru guvernanţi.

la 28 iulie 2009, chiar în ajunul alegerilor, la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut loc o şedinţă de lucru cu reprezentanţii ambasadelor şi consulatelor UE acreditate la Chişinău, fiind discutată eficientizarea eliberării vizelor pentru conducătorii auto care prestează servicii de transport internaţional de mărfuri şi pasageri pe teritoriile statelor membre UE cu vehicule din R. Moldova. Să fi fost oportună problema chiar în preajma alegerilor?
Şi Ministerul Finanţelor (MF) a fost deosebit de abil în acele zile. La 27 iulie, MF anunţa că a decis să aloce 8 mil. de lei pentru Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor, destinat dezvoltării spiritului de întreprinzător în rândul tinerilor. Şi asta nu e totul. În aceeaşi zi, MF şi-a amintit de compensaţiile pentru averea victimelor represiunilor politice, anunţând că acestea vor fi achitate şi în mun. Chişinău, după ce au fost purtate negocieri cu organele de executare a deciziilor judecătoreşti în vederea deblocării parţiale a conturilor Primăriei Chişinău, pentru a face posibilă achitarea compensaţiilor victimelor represiunilor politice. În comunicat sunt aduse numeroase cifre, date despre banii destinaţi victimelor represiunilor politice, sume care, nici până astăzi, nu au ajuns la destinaţie. Pentru că aceşti oameni constituie un contingent destul de numeros, incluzând în aceeaşi categorie şi urmaşii deportaţilor, MF s-a gândit la ei. În ajun de alegeri.

La 27 iulie, Ministerul Agriculturii şi Industiei Alimentare anunţa cu mult fast că au fost recoltate 91% din terenurile supuse recoltării şi că «se finalizează recoltarea culturilor cerealiere, leguminoase şi a rapiţei pe toate suprafeţele», după ce s-a încheiat «recoltarea orzului de toamnă, mazării la boabe şi a rapiţei». Bineînţeles, evenimentul a fost preluat de toate televiziunile «publice», ministerul fiind eroul zilei, la numărul boabelor de mazăre recoltate.

Tot în ajun de alegeri, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului a invitat presa la sediul „Autoprim”, la evenimentul de transmitere la SA “Drumuri” a 10 complete de echipamente destinate verificării sarcinii pe osie a mijloacelor de transport, pentru efectuarea controlului pe drumurile publice a transporturilor cu greutăţi ce depăşesc limitele admise. Dle ministru Baldovici, atenţie mare când verificaţi «sarcina pe osie» atunci când traversaţi cumva, din întâmplare, porţiunea de drum Orhei—Rezina!

Din cauza vidului de cotidian, ministra Ecologiei şi Resurselor Naturale, Violeta Ivanov, a decis, la 27 iulie, să se adreseze cu un Apel către cetăţeni. De ce nu, dacă preşedintele îşi permite să lanseze astfel de apeluri? «Ministerul elaborează şi promovează politicile şi strategiile statului în domeniul protecţiei mediului, utilizării raţionale a resurselor naturale şi conservării biodiversităţii. Autoritatea centrală de mediu aproximează actele legislative şi normative din domeniu cu prevederile legislaţiei UE”, spunea, aproximând, ministra, în Apelul prilejuit de… lansarea unui nou site. Să fi fost sigură funcţionara că site-ul, chiar dacă e nou-nouţ, nu va suporta schimbări după alegeri?

Şi ministra Sănătăţii a făcut un efort, chiar dacă fusese exclusă de pe noua listă electorală a PCRM. «Primele patru centre de sănătate, din totalul de 15 instituţii medicale ce urmează a fi reabilitate pâna la sfârşitul anului curent, au fost date în exploatare», anunţa Ministerul Sănătăţii la 24 iulie. Chiar dacă reabilitarea centrelor are loc cu sprijinul Băncii Mondiale, informaţia a picat bine în ajunul alegerilor.

În alt context, şi ministrul Justiţiei, Vitalie Pârlog, a încercat să arate bine în ajun de alegeri. Pentru că a participat, la 22 iulie, la şedinţa festivă consacrată aniversării a 15-a a Constituţiei R. Moldova, a obţinut suficient loc pe site-ul www.justice.gov.md, dar şi în presa guvernamentală. Ministrul Justiţiei a subliniat:

«Constituţia a permis integrarea plenară a R. Moldova în structurile europene şi în ordinea juridică internaţională». Cine nu cunoaşte cât de integraţi suntem în ordinea juridică internaţională?

Ministerul Dezvoltării Informaţionale (MDI) amintea şi el, în ajun de alegeri, că «a devenit deja o tradiţie propusă de Guvernul R. Moldova, în frunte cu prim-ministrul Zinaida Greceanâi, ca fiecare minister să fie responsabil de şcolile-internat, tabere de odihnă pentru copii din familii defavorizate», povestind că MDI este responsabil de activitatea a trei tabere de odihnă, pe care funcţionarii le-au şi vizitat pe 22 iulie.

După cinci luni de tăcere, şi Ministerul Reintegrării a dat glas, şi asta pentru că, la 23 iulie, «perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnistrean au fost discutate în cadrul întâlnirii viceministrului Reintegrării, Ion Stăvilă, cu reprezentantul special al Ucrainei în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană».

Ministerul Administraţiei Publice Locale (MAPL) a povestit şi el despre o noutate, mai bine zis despre un ou din pui. Evenimentul despre care MAPL a decis să relateze, pe 20 iulie, a fost identificarea unui număr de «16 locuinţe care vor fi procurate pentru a fi acordate, în curând, tinerilor specialişti angajaţi în instituţiile bugetare din localităţile rurale».

În aceste zile, miniştrii stau faţă în faţă cu imaginile lor zeloase, care, neîndoielnic, au contribuit la denaturarea adevărului în campania electorală. Ei ar face orice ca să poată camufla aceste imagini. Tasta DEL, însă, nu funcţionează.

Aneta GROSUPreluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. pricindel

  Nici unul din ei nu trebue sa ramie,tot cei care au facut smecherii sub acoperisul cumunistilor afara! Si nu asa ca cineva este mare hot si doreste sa treaca in alt partid ca el este la conducere,ca nu mai esim noi din taraboiul acesta facut de cUmUnisti! Da si mai bine pe fiecare de tras la raspundere pentru toate cele facute de dinsii,care eu sper ca o sa esa la iveala.

 2. RADU 1

  … APROPO DE FILMULETUL PORNO CU FOSTUL CONSUL AL ROMANIEI LA CHISINAU . ACUM STIM CINE SE AFLA IN SPATELE LUI … NOUL KGB !

  Diplomat american filmat in Rusia in timp ce facea sex cu o prostituata

  — Se pare ca ziarele rusesti au primit un pont despre filmulet, sugerand ca servicul de informatii rus FSB (fostul KGB) ar putea fi in spatele lui, informeaza Daily Mail.

  Inca un scandal sexual care implica un diplomat occidental in Rusia. Un diplomat american de la Moscova este implicat intr-un scandal sexual dupa ce un montaj care se pare ca il arata impreuna cu o prostituata a fost facut public pe internet, informeaza Daily Mail. Diplomatul maritat, secretar doi al Ambasadei americane la Moscova, a fost identificat ca, Kyle Hatcher, de doua ziare rusesti care au prezentat afirmatii neconfirmate ca acesta este un agent CIA sub acoperire. Montajul dureaza patru minute si zece secunde, potrivit Daily Mail. Filmuletul puternic editat nu arata scene de sex, iar calitatea sa este prea slaba pentru ca fata barbatului sa fie clar identificabila, informeaza The Moscow Times.Filmul incepe cu inregistrari ale unui barbat, ce vorbeste rusa cu accent strain, care discuta la telefon cu femei numite Tina, Sonya si Veronika si aranjeaza intalniri.Filmul arata de asemenea un barbat in haine de iarna vorbind la telefon pe o strada cu zapada. Apoi filmul trece la o camera de hotel cu un barbat in tricou si pantaloni scurti stand pe pat. El sta pe un scaun si verifica ceva care este aproape de camera. O femeie intra si cuplul este aratat dezbracandu-se si mergand la baie.
  Se pare ca ziarele rusesti au primit un pont despre filmulet, sugerand ca servicul de informatii rus FSB (fostul KGB) ar putea fi in spatele lui, informeaza Daily Mail.Ziarul rus Izvestia spune ca, la fel ca in cazul diplomatului britanic James Hudson, Hatcher a fost informat despre film, in ceea ce pare sa fi fost o incercare de a-l santaja, posibil pentru a-l face sa lucreze pentru rusi. “Hatcher a urmat instructiunile sale diplomatice si a anuntat Ambasada sa” a spus ziarul rus. “Santajistii au aflat despre aceasta si au raspuns punand filmul online”.Ambasada americana a refuzat sa comenteze. Intrebat daca diplomatul ramane in postul sau, un purtator de cuvant a spus: “Nu putem sa va dam aceasta informatie”.Acest incident se aseamana cu unul petrecut luna trecuta. Atunci diplomatul britanic James Hudson a demisionat dupa ce a fost filmat cu doua femei in pat. De asemenea, consulul roman la Chisinau, Ioan Nuica, a fost protagonistul unui episod similar, despre care se crede ca fost organizat de serviciile secrete moldovenesti (SIS) sau rusesti (FSB).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *