Mii de oameni mor din cauza încălzirii globale

Efectele încălzirii globale pot fi împărţite în două categorii – pozitive şi negative.  Oricât de surprinzător ar fi, încălzirea globală are şi efecte pozitive. De exemplu, în urma încălzirii climei în regiunile de nord ale SUA şi în unele părți de sud ale Canadei iernile au devenit mult mai scurte şi mai puţin aspre. Astfel, în aceste zone e posibilă creşterea şi recoltarea plantelor un timp mai îndelungat, beneficiile fiind estimate în milioane de dolari SUA.

Însă efectele negative par a  fi mult mai grave, aducând beneficiile pe planul doi. Printre ecosistemele cele mai afectate sunt pădurile. Ca o consecinţă a iernilor mai calde, multe insecte nu mor iarna, şi au mai mult timp să distrugă copacii. Totodată, rata incendiilor în păduri a crescut considerabil, iar copacii morţi contribuie la răspândirea acestora.

Din cauza verilor mai îndelungate se prelungeşte sezonul alergiilor, fapt ce majorează costurile pentru menţinerea sănătăţii umane. În plus, poluarea aerului omoară 1000 de oameni cu fiecare 1 grad Celsius ridicat (sursă: AmMedNews.com, Health risks heating up?, 21 aprilie 2008).

Creşterea temperaturii în oceane şi în aer cauzează creşterea posibilităţilor de formare a uraganelor, consecinţele cărora pot costa statele afectate miliarde de dolari. Uraganul Katrina din 2005 a costat 125 miliarde de dolari economia SUA.

Efectele încălzirii globale încă pot fi minimizate. Prin alegerea producerii bioenergiei din plante, folosirea energiei naturale, precum şi a celei solare sau a vântului. Prin reducerea utilizării  poluanţilor, chimicalelor, bioxidului de carbon. Dacă încălzirea globală este cauzată şi de mâna omului, atunci reducerea efectelor negative ale acestui fenomen este posibilă prin aplicarea inteligenţei umane.

Denis Delimarschi,
cl. a XII-a, Liceul "Spiru Haret", Chişinău


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *