Marşul Memoriei la Chişinău

Circa 7 mii de persoane au participat duminică, 13 mai, la Chişinău, la Marşul Memoriei şi al Unirii, desfăşurat cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la prima ocupaţie rusească a Basarabiei, la 16 mai 1812. Evenimentul a reunit mai multe organizaţii de tineret de pe ambele maluri ale Prutului.

Participanţii la Marş s-au reunit la Monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt, după care, intrând în Piaţa Maruii Adunări Naţionale (PMAN), s-au regrupat în coloane şi au plecat spre Amabasadele Rusiei şi Turciei – succesoarele celor două imperii care au negociat, în 1812, ruperea în două a Principatului Moldovei. Manifestanţii au purtat sute de drapele ale R. Moldova şi României. Pe valul cântecelor patriotice ale regretaţilor Ion şi Doina Aldea-Teodorovici, lumea a scandat: «Stop neocolonizării», «Basarabia e România», «Armata rusă afară», «Unirea face Puterea». Acţiunea a continuat cu un program omagial-artistic la Teatrul de Vară – locaţie folosită deseori pentru manifestări în perioada mişcării de eliberare naţională din Basarabia de la sfârşitul anilor ‘80 şi începutul anilor ‘90. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Unirii şi Platforma Civică «Acţiunea 2012», organizaţii ce înglobează zeci de asociaţii şi partide politice de pe ambele maluri ale Prutului, militante pentru regăsirea românilor de pe ambele maluri de Prut în cadrul aceluiaşi stat.

PLDM şi PDM s-au eschivat

Partidul Liberal a cerut Parlamentului să declare ziua de 16 mai Zi de Doliu Naţional şi să se convoace într-o şedinţă extraordinară cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la anexarea Basarabiei la Imperiul Ţarist. “Luna mai, în afara de victorie şi pace, mai este o lună în care a început nenorocirea moldovenilor. La 16 mai 1812, Rusia ţaristă a semnat un tratat cu turcii, prin care a anexat Basarabia, tăind în două inima principatului Moldovei. Ar fi bine ca pe 16 mai să avem o şedinţă specială, dedicată acestei zile, fiindcă de ocupaţia din 1812 este legat tot ce avem: sărăcia, mizeria, comunismul. Mai propun să declarăm ziua de 16 mai zi de doliu”. Propunerea liderului PL, M. Ghimpu, a fost făcută în plenul Parlamentului în ajunul zilei de 16 mai, însă ea a fost evitată de PDM şi PLDM. În opinia primilor, «doliul» i-ar putea supăra pe unii vecini. «I-am spus, dlui Ghimpu, acum doi ani, să iasă din tranşee şi să nu ne ţină în doliu. E o viziune mai mult de partid, R. Moldova trebuie să trăiască bine cu toţi vecinii, să nu dea motiv de conflicte şi să ne consolidăm ca naţiune. Ideea cu ocupanţi, cu pietre, cu eliberări nu e a noastră…», a fost replica preşedintelui de onoare al PD, D. Diacov. O poziţie, mai ambiguă, dar oricum defavorabilă, a fost exprimată şi de şeful fracţiunii parlamentare a PLDM, V. Streleţ: «PLDM se concentrează pe programul de guvernare al AIE. Avem foarte multe obiective, care trebuie atinse prin consolidarea eforturilor AIE. Printre acestea nu se regăseşte o eventuală condamnare a ocupaţiei ruseşti», a declarat Streleţ. PL este singurul partid parlamentar care a comemorat public evenimentele din 16 mai 1812.

Ocuparea Basarabiei, agreată de Patrioţii Moldovei

Mişcările filoruse din R. Moldova şi-au manifestat protestul faţă de acţiunile comemorative, organizate în PMAN. Partidul Patrioţii Moldovei şi-a scos în aceeaşi zi sub Arcul de Triumf câteva zeci de reprezentanţi care au scandat lozinci pro-ruse: «Trăiască Rusia», «Rusia a fost, este şi va fi prietenul nostru strategic» şi «Trăiască Moldova Mare», pe care, de fapt, ruşii, pe 16 mai 1812, au rupt-o în două şi au ocupat-o până la Prut şi Dunăre. Patrioţii Moldovei, alături de Liga Tineretului Rus, au ieşit în stradă şi pe 16 mai, încercând să improvizeze, în faţa Ambasadei Rusiei, un festival al Prieteniei Popoarelor. În opinia lor, tranzacţia criminală dintre ruşi şi turci, din 1812, a fost un act de «eliberare a Basarabiei de  sub jugul otoman».

“Rusia, recunoaşte ocupaţia!”

Tineretul Liberal a protestat, pe 14 mai, în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse, cerând Rusiei să recunoască actul de ocupare a Basarabiei. Circa 300 de participanţi au purtat tricouri albe, cu inscripţia ,,1812 – ocupaţie” şi au format un lanţ viu în faţa Ambasadei, afişând pe pânze mari revendicarea: «Rusia – recunoaşte ocupaţia!”.  Manifestanţii au purtat baloane negre, simbol al terorii prin care a trecut Basarabia după 1812. Tinerii liberali au organizat şi o expoziţie ambulantă de fotografii de epocă, despre tragismul anilor de ocupaţie. În contextul revendicărilor PL, profesorul universitar Anatol Petrencu, vicepreşedinte al PL, a declarat că “eliberatorul”, venit în 1812, trebuie să plece acasă, reamintind că Federaţia Rusă nu şi-a retras încă armata din R. Moldova. Tineretul liberal şi-a anunţat intenţia de a-şi menţine revendicările «până când va auzi lumea întreagă că Basarabia a fost, în 1812, ocupată”, declara, în cadrul aceluiaşi eveniment, Ion Bargan, preşedintele Clubului Studenţilor Liberali.

Conferinţa Internaţională privind Anul 1812

În perioada 14-16 mai, la Chişinău (două zile) şi la Iaşi (o zi) şi-a ţinut lucrările Conferinţa ştiinţifică internaţională “Basarabia -1812. Problemă naţională, implicaţii internaţionale”, cu participarea lumii academice din 11 state: România, Rusia, Turcia, Ucraina, Polonia, Lituania, Letonia, Italia, Finlanda, Austria şi R. Moldova. Cele peste 100 de comunicări, prezentate în Conferinţă, au acoperit tot perimetrul tematic legat de Basarabia, de la aranjamentele internaţioonale care au precedat anexarea Basarabiei la Rusia în 1812, până la războiul de la Nistru din 1992. Proiectul a fost iniţiat de Academiile de Ştiinţe de la Chişinău şi Bucureşti şi a fost pentru prima dată când problema Basarabiei a fost abordată într-un cadru academic atât de larg la Chişinău.

La Chişinău, Zi de doliu

Pe 16 mai, la Chişinău, Drapelele de Stat şi Municipal au fost coborâte în bernă. Ziua ocupării Basarabiei de Rusia ţaristă a fost declarată de Primăria Chişinău Zi de Doliu. «Ceea ce s-a întâmplat pe 16 mai 1812 şi tot ce a urmat acestei ocupaţii a fost şi rămâne cea mai mare tragedie a Basarabiei», a declarat, cu ocazia zilei de 16 mai, primarul general, D. Chirtoacă. La iniţiativa PL, a Consiliului Unirii şi a Acţiunii Civice-2012, pe parcursul zilei de 16 mai au fost organizate mai multe manifestări publice. De dimineaţă, conducerea PL, deputaţii, miniştrii şi consilierii municipali din PL au depus flori la Piatra comemorativă din PMAN, în biserici s-au ţinut slujbe de pomenire, iar începând cu ora 19.00, a fost organizat un marş cu torţe şi lumânări aprinse – Drumul Luminii şi al Memoriei, în cinstea înaintaşilor neamului care au luptat pentru dezrobirea Basarabiei.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

 1. vasile

  pacat de tara asta ,mica ,neinsemnata,nici strategic , nici economic,nici cultural,deci o tara anonima fara trecut si fara viitor.faptul cel mai grav este indiferenta oamenilor fata de ei insasi, fata de copiii lor , fata de stramosii lor ,fata de pamantul pe care merg….
  trecutul l-am vandut iar viitorul l-am furat.
  noi,romanii dintre nistru si prut ,sau moldovenii,ma rog cum va place mai mult,suntem niste ciudati.ne plangem ca nu putem scapa de mostenirea rusa,dar in acelasi timp refuzam ajutorul romaniei,unica maina sincera intinsa spre moldova, unica!!!!
  ne plangem tot timpul de saracie, mizerie…
  dar exsita vreun moldovean , care si-a platit impozitele la timp? exista vreun moldovean care si-a platit amenzile , darile la stat ???
  exista vreun moldovean, pe care sa il intereseze ce se intampla in afara curtii lui ?exista vreun moldovean, care sa se deranjeze de curatenia din tara ?
  exista vreun moldovean,care sa faca acte de binefacere voluntare?
  eu, nu am intalnit asa oameni,chiar daca sper ca exista.atata timp cat suntem o natiune de egoisti,indiferenti,invidiosi, zgarciti,plini de mandrie prosteasca,nu avem nici o sansa .
  eu ,personal nu vad viitorul moldovei,cat de mult nu as incerca.nu vad un viitor , nici bun ,nici rau,pur si simplu nu exista viitor in tara asta .noi am furat viitorul nostru, viitorul copiilor nostri, noi am furat banii de maine ca sa ii cheltuim pe toti azi.
  eu incerc sa imi scot parintii din tara asta,si daca se poate, sa o vad la televizor sau pe internet .
  imi este rusine pentru noi, romani intre prut si nistru, moldoveni,basarabeni….ma rog,cum va place mai mult…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *