Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Marea Britanie, alături de R.…

Marea Britanie, alături de R. Moldova pe drumul reformelor

Recent, Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a lansat Fondul pentru Buna Gurvernare. Acesta este iniţiat de către Guvernul Marii Britanii şi îşi propune susţinerea măsurilor anticorupţie, îmbunătăţirea mediului de afaceri, reforma justiţiei, reformele din sectoarele-cheie, consolidarea statului de drept, precum şi acordarea de suport pentru presa independentă din R. Moldova.

Programul de asistenţă în domeniul reformelor Marea Britanie-R. Moldova este coordonat de PwC Marea Britanie şi PwC Moldova şi Centrul analitic „Expert-Grup”, în colaborare cu Ambasada Marii Britanii la Chişinău. Acesta va oferi asistenţă tehnică R. Moldova pentru ca statul să devină mai rezistent la şocurile interne şi externe de natură politică sau economică, cu scopul de a susţine creşterea şi stabilitatea ţării. Programul a debutat în 2015 şi va continua cel puţin 3 ani.

Primele 21 de proiecte sunt deja în proces de implementare

„Fondul pentru Buna Guvernare este un program multianual de asistenţă, lansat de către prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, în cadrul Summitului Uniunii Europene pentru Parteneriatul Estic de la Riga, din 2015. Scopul fondului este de a acorda asistenţă în domeniul reformelor şi bunei guvernări unui număr de 5 state: Georgia, R. Moldova, Ucraina, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, prin intermediul consultanţei, instruirii şi asistenţei pentru guvernele acestor ţări”, a menţionat, în debutul evenimentului, Excelenţa sa, Phil Batson, Ambasadorul Britanic la Chişinău.

„În cele 5 ţări, fondul este direcţionat pe 3 căi primare: fond administrat şi implementat de PwC, un fond administrat de instituţii financiare internaţionale în R. Moldova, precum şi fondul de suport strategic administrat de Ambasadă, care vizează acordarea de fonduri pentru oportunităţi de reforme la nivel de mici comunităţi, realizate de implementatori locali”, a adăugat Batson.

Ambasadorul britanic a subliniat că, din toamna trecută, misiunea diplomatică pe care o reprezintă a lucrat intens cu PwC, cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri locali pentru a propulsa proiecte şi, pe lângă altele, a combătut corupţia şi a consolidat economia.

„Îmi face plăcere să anunţ că deja 21 de proiecte sunt în prim proces de implementare sau chiar finalizate cu succes”, a conchis Batson, accentuând că este preconizată asistenţă şi pentru dezvoltarea regională şi locală.

Moldova are nevoie de transparenţă în mediul bancar, pentru a preveni repetarea furtului miliardului

Secretarul de Stat Permanent, şef al Serviciului Diplomatic din Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Sir Simon McDonald, aflat pentru prima dată în R. Moldova, a menţionat că „o vecinătate estică mai puternică, mai democratică şi mai de succes este în interesul nostru”.

„Vom oferi asistenţă pentru a ajuta aceste 5 ţări să facă reforme dificile, dar necesare, pentru a ajuta la revigorarea economiei, pentru a combate corupţia şi a-şi servi mai bine cetăţenii. Deşi R. Moldova a semnat Acordul de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, continuă să se confrunte cu provocări reale şi riscuri. Instabilitatea, sărăcia, corupţia sunt principalele riscuri. Moldova are nevoie de reforme aprofundate şi ireversibile în mai multe sectoare-cheie, în special în justiţie, finanţe, bănci, sănătate, educaţie şi administrare publică”, a spus McDonald, accentuând că R. Moldova are nevoie de transparenţă şi supraveghere în domeniul bancar, pentru a preveni repetarea furtului miliardului.

În acest context, McDonald a subliniat că rămân importante, în primul rând, proiectele din sectorul bancar. „Vom lucra cu BNM pentru a îmbunătăţi cadrul de reglementare. Apoi, vrem să ajutăm Guvernul să profite deplin de Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător şi să implementeze strategiile de atragere a investiţiilor şi de promovare a exporturilor, să lucreze cu BM şi cu BERD, pentru a împuternici guvernarea, administrarea publică şi pentru a sprijini reforma sistemului fiscal. Vom lucra cu autorităţile R. Moldova pentru a promova un mediu mediatic mai divers, vom oferi expertiză tehnică britanică şi vom lucra cu alţi donatori asupra reformei sectorului justiţiei, dezvoltării regionale şi locale, şi vom promova securitatea energetică în regiune şi resursele energetice regenerabile, lucrând cu Ministerul Economiei. Cred că ONG-urile şi media au în rol-cheie în promovarea reformelor şi în combaterea corupţiei”, a opinat McDonald, încurajând partidele politice, instituţiile publice şi cetăţenii să contribuie activ la implementarea reformelor.

Suport pentru Banca Naţională

„O unitate de implementare a proiectului şi-a început activitatea în octombrie 2015, cu suportul partenerilor internaţionali şi locali care sunt membri ai unităţii de implementare. Primele două luni ale activităţii unităţii au fost dedicate întâlnirilor cu potenţiali beneficiari şi cu alţi actori, vorbim aici de reprezentanţi ai Parlamentului, Guvernului, diverselor ministere, instituţii subordonate Parlamentului şi Guvernului, agenţii regulatorii cheie, donatori, experţi independenţi. În consecinţă, au fost generate câteva zeci de potenţiale proiecte, dintre care au fost selectate opt pentru partea iniţială şi care sunt actualmente în derulare sau chiar în fază de pre-finalizare”, a spus liderul Unităţii de Management a Fondului pentru Buna Guvernare din R. Moldova, PwC, Alexandru Gozun.

Gozun a mai precizat că sunt două proiecte focusate asupra suportului în implementarea Acordului de Liber schimb cu UE, care ţin de componenta de comunicare, dar şi de componenta de monitorizare şi evaluare a implementării acestui Acord. „Putem menţiona şi proiectul care ţine de suportul acordat BNM privind creşterea capacităţilor unităţii nou-create de monitorizare a transparenţei acţionarilor”, a accentuat Gozun.

Miza pe suportul extern

„R. Moldova este recipient suficient de competent pentru acest ajutor, dar şi pentru altele. Resursele vor trece prin PwC, noi suntem doar beneficiari ai activităţii lor, care va avea mai multe forme. Principalele forme vor fi analizele şi expertizele iniţiativelor noastre legislative, sau anumite analize de piaţă, acolo unde sunt necesare. Pe dimensiunea Ministerului Economiei, avem sectorul energetic. Trebuie să preluăm cea mai bună experienţă în utilizarea şi aplicarea resurselor energetice de alternativă, unde noi nu avem expertiză locală, de aceea mizăm pe un suport în acest sens şi pe implementarea strategiei pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor. Vrem să promovăm diferite instrumente noi, moderne, bazate pe tehnologii informaţionale şi multe alte elemente”, a declarat, pentru ZdG, ministrul Economiei, Octavian Calmâc.

„Un element sensibil pentru noi este buna guvernare a activelor statului, şi aici am schiţat un proiect şi sperăm că vom beneficia de asistenţă în acest sens. Se planifică, pentru sfârşit de 2016, să obţinem un astfel de suport, unde să stabilim mai multe criterii de performanţă pentru întreprinderile aflate în gestiunea statului”, a mai spus Calmâc.