Mâna PCRM-ului în buzunarul statului

265-concertCel puţin 90 de mii de cetăţeni au fost lipsiţi de câte o pâine pe zi, timp de o săptămână, în 2009. Aceasta în condiţiile în care PCRM-ul a plătit din banii Guvernului peste 1 milion 800 mii de lei cu scopul de a finanţa concertele electorale ale partidului. În câteva documente desecretizate se arată că ex-preşedintele Vladimir Voronin împreună cu viceprim-ministrul Victor Stepaniuc abordau în campanie electorală problemele financiare ale partidului pe linie guvernamentală.

Staful electoral al PCRM s-a mobilizat activ la nivel guvernamental vis-a-vis de alegerile electorale din 5 aprilie 2009. Preşedintele Vladimir Voronin, care se afla în acelaşi timp şi la şefia PCRM, împreună cu unul dintre seniorii partidului, Victor Stepaniuc, care avea calitatea de viceprim-ministru, organizau campania electorală a partidului prin intermediul funcţiilor oficiale pe care le deţineau.

Concertele electorale au fost secretizate

Mai exact, pe 13 februarie 2009, Stepaniuc i-a prezentat lui Voronin lista cu interpreţii de muzică care sunt dispuşi să urce pe scenă pentru PCRM. Totodată, acesta i-a anexat şi suma de peste 1 milion 800 mii de lei, bani pe care trebuiau să-i aloce pentru concertele electorale.

“În conformitate cu însărcinările primite de la Executivul Politic (al partidului – n.r), am consultat condiţiile de evoluare ale unor grupuri de artişti în timpul campaniei electorale. În acest context, au fost constituite 3 grupuri principale de artişti, care sunt întărite pentru 3 zone electorale: Nord, Sud şi Centru. În fiecare zonă se vor organiza aproximativ 30 de concerte, respectiv câte 2—3 concerte în fiecare raion”, se arată într-o scrisoare oficială, trimisă de Stepaniuc către Preşedinţie. Viceprim-ministrul a mai solicitat opinia lui Voronin asupra aprobării devizului de cheltuieli pentru concertele electorale.

La aproape o săptămână de la expedierea scrisorii oficiale de la Guvern spre Preşedinţie, aceasta a fost înregistrată de Aparatul Preşedintelui pe 19 februarie şi a fost plasată în categoria documentelor secrete. Printr-un document oficial şi secret, şeful statului i-a dat răspuns lui Stapaniuc: “cu bani şi ţiganii cântă şi dansează!?”.

Stepaniuc: fostul Guvern a comis încălcări flagrante

Contactat de ZdG, Victor Stepaniuc a menţionat că a avut obligaţia să execute un ordin politic. “Documentul respectiv a plecat de la mine personal, nu pe linia Guvernului. El a fost înregistrat de aparatul Preşedinţiei. Dar cei de la Preşedinţie, după ce preşedintele l-a avizat, au fost neatenţi. A fost o greşeală anume a aparatului Preşedintelui R. Moldova ca să retrimită documentul pe linie secretă Guvernului. El aşa şi nu a parvenit la mine. Documentul a revenit la Guvern şi s-a oprit la secţia de secretizare. Aceasta este greşeala pe care au săvârşit-o funcţionarii. Eu recunosc că au fost greşeli şi încălcări flagrante comise de fostul guvern şi de fostele guverne”, explică Stepaniuc.

Totodată, sursa a ţinut să precizeze că banii pentru concerte au fost alocaţi din bugetul partidului şi nu din banii Guvernului, aşa cum au declarat unii oficiali. “Concertele trebuia să fie plătite din banii partidului. Însă programul acela s-a realizat doar la nivel de 20 procente din planul propus. Era evident din start că sumele sunt foarte mari. Când am făcut calculele, am înţeles că este vorba de sume mari şi că nu este posibil de organizat un număr atât de mare de concerte”, a continuat Stepaniuc.

Show-uri ieftine

Fostul viceprim-ministru, întrebat dacă în campania electorală din 2009 au prins la electorat concertele respective, a răspuns cu un “nu” categoric. “Aceasta a fost decizia stafului electoral. Eu m-am împotrivit. Dar am primit indicaţia să fac. Concertele n-au prins bine, având în vedere criza social-economică şi situaţia din teritoriu cu multă lume fără locuri de muncă, nu putea să fie efectul necesar”.

Amintim că, recent, a fost desecretizat un document de Comisia Interdepartamentală pentru Protecţia Secretului de Stat. În actul secret se specifică corespondenţa oficială dintre Voronin şi Stepaniuc, prin care se abordau problemele financiare de partid pe linie guvernamentală. Desecretizarea documentelor l-a deranjat pe Victor Stepaniuc. “Da, a fost o greşeală tehnică. Iar la noi se face show. Lucrurile solide nu se studiază, dar se fac show-uri ieftine în cazul respectiv”, a conchis sursa.

Zinaida Julea: o nimica toată

ZdG a solicitat şi opinia unor interpreţi care au urcat pe scenă în perioada electorală din 2009. Astfel, renumita interpretă de muzică populară Zinaida Julea a aflat de desecretizarea documentului în care figura şi numele ei. „Vă rog să telefonaţi pe la alţii. E foarte umilitor pentru mine să îmi puneţi aşa întrebări pentru o nimica toată”, ne-a spus Julea.

Din moment ce n-a fost făcută publică o hotărâre de guvern sau un alt document oficial prin care să se arate direct că banii pentru concertele electorale au fost alocaţi din bugetul PCRM-ului sau din buzunarul statului, am solicitat opinia ambelor părţi.

Reprezentantul PCRM la CEC, Sergiu Sârbu, afirmă că acţiunile electorale, inclusiv acele concerte, au fost achitate din fondul electoral al PCRM. “Informaţia pe care o conţine documentul respectiv este un document intern al partidului. Şi nici într-un caz n-au fost plătite din contul bugetului de stat. Se poate verifica simplu. Există rapoarte financiare aprobate de CEC. Dacă acest document a fost semnat pe antet guvernamental, atunci este o eroare de ordin tehnic. Nu contează antetul sau funcţia, deoarece din inerţie au putut să fie semnate pe antet guvernamental”, opinează Sârbu.

PCRM ameninţă cu judecata

Întrebat de ce un document intern al partidului a fost expus pe linie guvernamentală şi prezidenţială, Sârbu a zis că preşedintele de partid era concomitent şi preşedintele ţării. “Stepaniuc deţinea concomitent şi funcţia de viceprim-ministru. Explicaţia este că corespondenţa guvernamentală putea să meargă, probabil, şi pe linie de partid, dar, din greşeală, cancelariile au mers pe linia aceasta. Este o eroare pur tehnică. Faptul că unii oficiali n-au adus probe precum că au fost alocaţi bani din bugetul de stat poate fi un temei de intentare a unui proces civil. Dacă va fi necesar, vom ataca în judecată”, a mai declarat juristul PCRM-ului.

De altfel, purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Lilia Gurez, susţine că faptele ce se conţin în aceste documente trebuie să fie investigate de organele competente. “CCCEC şi Ministerul Finanţelor trebuie să investigheze dacă banii au fost alocaţi din bugetul de stat sau nu. În ceea ce ţine de alocarea banilor, întrebarea logică ar fi: de ce un document al partidului să fie secretizat la nivel de Guvern? E chiar…”, a lăsat loc de interpretare sursa citată.

Menţionăm că PCRM s-a aflat în topul partidelor care au cheltuit cei mai mulţi bani în campania electorală pentru scrutinul din 5 aprilie 2009. Potrivit ultimului raport financiar al Comisiei Electorale Centrale privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali, PCRM a cheltuit pentru campania respectivă aproximativ 6,7 milioane de lei.

Iurie SANDUŢA


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. europa

    Capitalismul este cind 80% din populatie traieste in orase moderne. Comunismul este cind 40% din populatie traieste in orase feodale. Deci 60% in sate fara spitale moderne,fara scoli moderne si fara conditii moderne de munca. Numai un stat dezvoltat are dreptul sa caute un sistem nou politic si economic mai avansat ca cel capitalism. Moldova este prea saraca pentru a experimenta comunismul.

  2. europa

    Super!!! Acum Papuc si Botnari vor contrebui in realitate la descoperirea adevarului, cine i-a omorit pe anticomunistii la 7 aprilie. Cine a torturat copii nostru?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *