Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai bine o lume fără…

Mai bine o lume fără Guvern, decât o lume fără ziare

Interviu cu William H. Moser, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova

— Ştim că Ambasada SUA în Moldova acordă o asistenţă enormă reformei judiciare în R.Moldova, şi apreciaţi importanţa unui sistem de drept corect. Cum depistaţi semnele reale că această reformă funcţionează?


— Reformele judiciare în curs de desfăşurare pot deschide calea spre o reducere eficientă a nivelului de corupţie în Republica Moldova. Aceste reforme au fost discutate, iar acum cel mai important lucru este că reformele trebuie sa fie implementate. Cel mai bun semn de implementare corectă este ca sistemul judiciar să devină mai transparent, să ofere cazuri rezolvate în baza legii într-un mod verificabil, să nu mai existe pârghii de coruptibilitate sau influenţă politică. În plus, etapele iniţiale ale implementării cu succes a reformelor ar trebui să implice concedieri, urmăriri penale şi condamnări (cu pedepse semnificative) a membrilor corupţi ai sistemului judiciar. Acesta ar fi un semnal adecvat pentru populaţie că Guvernul Republicii Moldova intenţionează să adopte un grad de toleranţă zero faţă de corupţie.

— Ziarul de Gardă tocmai a finalizat la CSJ un caz judiciar, fiind acuzat de calomnie. Decalajul deciziilor instanţelor de diferite nivele a fost foarte mare: instanţa de fond a decis că redacţia e vinovată şi trebuie să achite jumătate de milion în favoarea a doi funcţionari publici, iar ultima instanţă, CSJ, a decis că redacţia nu e vinovată şi nu trebuie să achite nimic. Totuşi, acest caz nu ar fi avut loc dacă 2 procurori care ne-au acţionat în instanţă ar fi acceptat criticismul presei şi misiunea mass-media de a elucida cazurile de corupţie. Ce se întâmplă în SUA în asemenea cazuri?

— Suntem foarte încurajați de faptul că Curtea Supremă de Justiţie din Moldova a luat o asemenea decizie, descalificând hotărârea instanţei inferioare de a impune o amendă atât de mare Ziarului de Gardă. Funcţionarii publici ar trebui să fie traşi la răspundere pentru acțiunile lor şi singura cale pentru ca acest lucru să se întâmple este ca ei să se supună controlului public. De fapt, în Statele Unite şi multe alte ţări cu democraţii puternice, mass-media şi cetăţenii care critica funcţionarii publici beneficiază de o protecţie specială în cadrul legislaţiei cu privire la libertatea de exprimare. Libertatea presei este protejată de Primul Amendament al Constituţiei SUA. De la adoptarea amendamentului în 1791 până acum, SUA a protejat drepturile unei singure afaceri private – a presei, deoarece autorii acestui act legal au considerat că presa este o metodă importantă de protecţie împotriva tiraniei.

— Care este rolul mass-media într-o ţară săracă, cu standarde joase ale democraţiei? Cum poate îmbunătăţi ea lucrurile?

— Cel mai important rol al presei este cel de gardian care stă cu ochii pe guvern. Unul dintre preşedinţii SUA, Thomas Jefferson, cel care a scris Declaraţia de Independenţă a SUA, a spus că preferă o lume fără guvern decât o lume fără ziare. El a înţeles că guvernul trebuie să fie ţinut sub control şi că o presă liberă joacă un rol-cheie în a face asta. În plus, mass-media joacă un rol important în a oferi publicului, inclusiv alegătorilor, informaţiile de care ei au nevoie pentru a lua decizii bune, atunci când merg la urna de vot.

— Statele Unite oferă sprijin în combaterea corupţiei şi a torturii în instituţiile de forţă din R.Moldova. Cum măsuraţi rezultatele pe acest segment?

— Corupţia este un obstacol enorm în dezvoltarea unei societăţi prospere şi democratice. Corupţia seacă încrederea publică în instituţiile democratice şi privează conturile guvernamentale de fondurile necesare. Corupţia, de asemenea, creează instabilitate în climatul investiţional şi împiedică abilitatea Moldovei de a atrage investiţiile directe interne şi străine, ambele fiind vitale pentru creşterea economică. Guvernul şi poporul din Republica Moldova trebuie să abordeze fundamental această problemă, dacă ambele părţi iau în serios dezvoltarea democratică şi integrarea în UE. Similar sistemului judiciar, indicii care dovedesc că acţiunile anti-corupţie în instituţiile de stat funcţionează sunt: 1) concedierea, urmărirea penală, condamnarea membrilor corupţi ai organelor de drept; 2) disponibilitatea de instrumente anti-corupţie, cum ar fi testarea integrităţii, pentru a se asigura că instituţiile organelor de drept acţionează în cadrul legii şi 3) creşterea numărului pedepselor pentru infracţiunile de corupţie publică asociată cu o creştere de salariu ce ar asigura un nivel de viaţă decent, astfel încât funcţionarii organelor de drept să aibă motivaţii adecvate de a se abţine de la activităţi de corupţie.

— Departamentul de Stat al SUA urmăreşte fenomenul traficului de fiinţe umane la nivel mondial. De ce uneori avem senzaţia că autorităţilor SUA le pasă mai mult de eradicarea acestui fenomen decât ţărilor care sunt surse de sclavie?

— Traficul de fiinţe umane este o formă de sclavie şi este o încălcare gravă a dreptului fundamental al individului la viaţă, libertate şi căutarea fericirii. El poate distruge oamenii şi familiile lor. Ca urmare, societatea este subminată. Abolirea sclaviei în toate formele sale şi în toate locurile este un lucru corect de făcut.

— Statele Unite oferă multe programe pentru tineri prin burse pentru studii, vizite de studiu şi conexiuni universitare. Cum poate Moldova să-şi motiveze tinerii cu studii să vină înapoi şi să lucreze pentru o Moldovă mai bună?

— Continuând să facă progrese în crearea unei societăţi corecte, echitabile şi libere de corupţie, Moldova poate încuraja tinerii săi să rămână. Dar este la fel de important pentru Republica Moldova să dezvolte un climat de afaceri care va conduce la o economie puternică şi viabilă, astfel încât tinerii să aibă speranţa să găsească un loc de muncă bun sau să înceapă o afacere proprie.

— Pe 29 iulie, Ziarul de Gardă va celebra cea dea 8-a aniversare. Ce le-aţi spune cititorilor unui ziar de investigaţii din Moldova?

— Le-aş spune cititorilor dumneavoastră să continue să citească acest ziar! Eu le-aş spune să consume ştiri şi informaţii din mai multe surse, inclusiv din ziarul dumneavoastră, astfel încât să cunoască toate punctele de vedere înainte de formarea propriilor opinii sau de întreprinderea unor acţiuni. Un public bine informat este o parte vitală a unei societăţi libere şi productive.

Un interviu de A.R.
Imaginile care însoţesc acest interviu atât pe pagina web, cât şi în ediţia tipărită a Ziarului de Gardă aparţin Ambasadei SUA în R.Moldova